Трговинска размена са Чешком увећана три пута

Најновије
Извор: Служба за информисање СНС

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је оно што је пре две године изјавио одлазећи чешки председник Милош Земан остало у срцима сваког српског грађанина, као и да ниједан европски лидер нема такву популарност у Србији као што је има Земан.

Извор: РТС 1

Председник Вучић је након потписивања декларације о сарадњи Чешке и Србије рекао да је Земан тада показао храброст какву нико у Европи није, иако је од тога имао само нападе у појединим чешким медијима и неким европским земљама.

"Показао је како велики и храбри људи могу да праве историју. Српски народ никада то неће заборавити. Хвала и њему и чешком народу који га је бирао толико пута", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је Земану захвалио на искреном пријатељству.

"Емоције и осећања су важни, али више од тога рационални елементи показују колико су наши односи напредовали", рекао је председник Вучић.

Планирају се бројни пројекти у различитим областима

Председник Вучић изјавио је да је у претходне две године трговинска размена са Чешком увећана три пута, односно да је у 2022. години била 1,7 милијарди евра, као и да се нада да ће можда већ у 2023. години премашити две милијарде евра.

Након потписивања декларације, председник Вучић је рекао да има доста пројеката на којима се ради са Чешком.

"Тешким радом смо успели не мали број препрека да савладамо. Успели смо да обезбедимо простор за чешку кућу, које ће бити стециште за окупљање не само Чеха, већ и свих осталих. Место за састанке и привредне контакте. Успели смо то да завршимо и поносан сам на то", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, планирају се бројни пројекти у различитим областима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Служба за информисање СНС

"Постоје фабрике које хоће да улажу у нашу наменску индустрију. Видим да је реч мир у свету забрањена, више ни мисице када оду на такмичење не смеју да кажу да су за то. У шпанској лиги су прво износили транспаренте "peace" (мир), а онда су то укинули после два кола и ставили украјинску заставу. Пошто је то тако, српска наменска индустрија имаће много улагања, али и промена да бисмо продавали оружје. Не продајемо оружје Украјини ни Русији, али ћемо другима. Зато нам је важна добра сарадња са Чешком", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија сарађује са Чешком и у вези са некретнинама, саобраћајем, трамвајима и многим другим стварима и да ће доћи до напретка и у трговинској размени.

"Осуђујемо инвазију руских снага, поштујемо територијални интегритет Украјине, учествоваћемо у изградњи градова у Украјини, добили смо захтев украјинског амбасадора. Једини нисмо увели санкције Русији, имамо проблеме са одбраном нашег територијалног интегритета и знамо да санкције нису донеле добро никоме", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Служба за информисање СНС

Земану је пожелео да још дуго буде у јавном животу Европе јер, људи попут њега, истакао је, недостају.

"Људи попут Земана су од огромног значаја за Европу и свет. Честитам још једном Петру Павелу на избору за председника, наставићемо успешну сарадњу. И хвала фантастичном амбасадору Томашу Кухти, Јарославу Фолдини (чешком посланику) на свој подршци коју пружа Србији. Бескрајно хвала на томе, то је нешто што се ретко среће. Све што чините Србија никада неће заборавити", рекао је председник Вучић.

Председник Чешке Милош Земан је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, захвалио српском народу на сарадњи и досадашњој подршци чешком народу и поручио да, када је реч о актуелној међународној ситуацији, веома цени што је Србија осудила руску агресију на Украјину.

Земан је рекао на заједничкој конференцији за медије да веома цени то што ће једна улица у Београду по њему, постхумно, добити име, као и да је поносан што је добио највиша одликовања у Србији.

Подсетио је да је и председник Вучић добио највише одликовање Чешке Републике - Белог лава.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Танјуг

"Разговарали смо о билатералној сарадњи, имамо успешну пословну размену, као и међународну сарадњу, желим да подсетим да сам пре око две године, у време посете Вучића Прагу, рекао да се извињавам што је Чешка, иако последња држава НАТО, дала сагласност за бомбардовање Србије. Замолио сам да ми се опрости што сам то у животу урадио само једанпут. Рекао сам то намерно у Прагу, јер да сам то рекао у Београду, то би другачије деловало", казао је Земан.

Земан је додао да чешки политичари и медији нису нападали то што је рекао.

"Ценим што је Србија осудила руску агресију на Украјину, јер не може се дозволити да било која земља без разлога нападне свог суседа", рекао је Земан.

Казао је да је недавно имао видео разговор са кинеским председником и да је том приликом рекао да би Кина могла да одигра једну улогу у креирању мира, као и да је то исто данас рекао и Вучићу.

Земан је истакао да би и Турска могла да посредује у тим разговорима, која је већ била значајна за постизање споразума за извоз житарица.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Танјуг

"Нисам осудио само бомбардовање Србије већ сам и јавно својевремено осудио напуштање Авганистана што је отворило простор победи талибана и победи међународног исламског тероризма. Са друге стране, подржавам помоћ коју земље НАТО и ЕУ пружају Украјини укључујући и помоћ избеглицама из Украјине", навео је Земан.

Честитао је Србији на успешним економским резултатима и то што је успела да постигне суфицит у буџету.

"Чешка се већ дуго година бори са дефицитом и тражимо инструменте како да смањимо тај дефицит. Дозволите да споменем питање Чешког дома и 1939. године кроз њега је прошло око 2.000 Чеха, који су бежали од нацизма и веома ми је драго што су и тада Срби пружили сву помоћ. Чешки дом ће, за разлику од улице која ће понети моје име у Београду, остати трајан споменик чешко-српске сарадње и у њему ће да делују чешке организације, а пре свега Чешки центар који се брине о економској и културној сарадњи", навео је Земан.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Служба за информисање СНС

Казао је да је убеђен да ће Чешки дом бити нешто стварно значајно и што нису само речи.

"Хвала српском народу на пријатељству, које је исказао како 1938. тако и 1968. и чврсто сам уверен да ће то пријатељство да се настави и даље", поручио је Земан.

Чешка кућа ће заувек остати веза између Србије и Чешке

Председник Вучић изјавио је да ће Чешка кућа у Београду увек бити веза између Србије и Чешке.
"Она није само споменик, већ нешто живо што ће увек да буде веза и мост између Србије и Чешке, између српског и чешког народа и заувек ће тако да остане, ма ко био на власти у Србији и Чешкој", рекао је председник Вучић.
Чешка кућа у Београду је реновирана, а свечано ће је отворити Вучић и Земан.

Србија истински доживљава Земана као великог пријатеља, добиће и улицу

Председник Вучић рекао је да ће Земан сигурно једног дана добити улицу у Београду, али, како је рекао, то неће бити сада него за неких тридесетак 30 година.

"Пита Милош када ће улицу да добије, рекао сам му да ће да је добије за 30 година, јер он још најмање 30 година има да живи, а не сад да чека да му доделе улицу. Улица га чека и овако и онако, али ми смо рекли да се надамо да ћемо још 30, 40 година да чекамо да му улицу доделимо, као што је заслужио", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Служба за информисање СНС

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је рекао да је његова идеја да Земан добије улицу у Београду, те да ће о томе одлуку донети Скупштина града.

"Надам се да нећемо расправљати о томе у наредних 30 година пошто се улице додељују постхумно у нашој земљи тако да се надам да ускоро нећемо о таквим стварима да разговарамо, али знам да је људима који се баве јавним послом веома важно да знају какав су траг оставили", рекао је председник Вучић.

Додао је да зна колико је његовом пријатељу Земану драго када види колико га грађани Србије поштују и воле и да зна шта је учинио својом храброшћу, али и знањем и образовањем и другачијим поимањем реалности.

"За 30 година, ја се надам, не пре тога, донећемо одлуку да Земанова улица буде на једном веома лепом месту у Београду", рекао је председник Вучић и додао да Србија истински доживљава Земана као великог пријатеља.

Председник Чешке Милош Земан изјавио је да је настојао да његова земља повуче признање Косова, што није успело, али је подсетио да ни он, ни његов претходник нису дали сагласност да Чешка има амбасадора у Приштини.

"Настојао сам да Чешка опозове признање Косова. Желим да подсетим да је Чешки парламент својим решењем позвао чешку владу да не призна Косово", рекао је Земан на конференцији за штампу у Београду.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Танјуг

Нажалост, нагласио је, политичка ситуација се променила.

"Таква је демократија, победиле су снаге које су признале Косово, а ја нисам диктатор већ демократски изабрани председник", рекао је Земан одговарајући на питање новинара да ли жали што није прошла иницијатива о повлачењу признања косовке независности и зашто ЕУ осуђује руског председника за нарушавање територијалног интегритета, а када је реч о нарушавању територијалног интегритета Србије на то се не обазиру.

Земан је рекао да је, са друге стране, у разговору са председником Србије Александром Вучићем поздравио чињеницу да се Хашим Тачи налази већ две године у истражном притвору и да се пред трибуналом налази још један високо рангирани представник ОВК који је добио 26 година затвора.

Земан је подсетио да ни он, као ни његов претходник Вацлав Хавел нису дали сагласност да се у Приштини постави чешки амбасадор.

Од Земана сам добио мудар савет који ћу сачувати за себе

Председник Вучић рекао је да је од Земана добио мудар савет о томе како наша земља треба да се понаша у ситуацији када се суочава се тешким притисцима, али да ће тај савет сачувати за себе.

На питање новинара да ли је на састанку од Земана добио неки мудар савет, председник Вучић је рекао да јесте, али да ће то задржати за себе, уколико камере нису забележиле шта му је рекао чешки председник.

"Сваки сусрет са председником Земаном је велика школа за сваког човека. Имате нову генерацију бирократа који не знају ништа, ни мастило им се није осушило, а већ су почели да нападају оне од којих би могли да уче још три живота. Тим људима нити је шта свето нити умеју кога да поштују. Ја умем, ја сам ветеран у политици и дуже сам на власти него сви ти који, сем да нападну сваког паметнијег од себе, нису у стању ништа друго да ураде, па то раде и са председником Земаном", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Танјуг

Председник Вучић је додао и да Земан има поштовање од свакога ко је независтан у процењивању и има елементарно знање, пре свега о међународној политици и међународним односима.

Навео је да је поносан на пријатељство са Земаном, као и на добре односе Србије и Чешке, изражавајући очекивања да ће их и даље развијати.

Позвао је Чехе који су у посети Србији да, уколико имају времена, прошетају улицама Београда како би се уверили шта Срби мисле о том народу, са колико љубави говоре о њима, па да то буде један од главних утисака које ће пренети својој држави и свом народу.

"Председнику Земану бескрајно хвала што је последњу посету направио у Београду и Србији и желим му добро здравље и да још много пута дође у Београд и Србију", навео је председник Вучић.

С пажњом ћу погледати изјаву Милановића о томе да нам је Косово отето

Председник Вучић је изјавио да би волео да чује у целини изјаву председника Хрватске Зорана Милановића у којој се говори о томе да је Србији отето Косово.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији са чешким председником Милошем Земаном на питање како коментарише изјаву Милановића: "ми и међународна заједница Србији смо отели Косово", рекао да ће пажљиво погледати ту изјаву.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta
Извор: Танјуг

Додао је да је Земану и његовој делегацији причао и о односу према територијалном интегритету Србије и да им је између осталог рекао шта се дешава када неки људи дођу у Србију и траже да поштујемо нешто што би они волели да поштујемо.

"И када извучем Повељу УН и Резолуцију 12 44 и све споразуме, Бриселски, Вашингтонски, питам који споразум желите да поштујете - а онда или добијете ћутање или арогантнији одговор. Ви знате да то није реалност, а ми смо ти који креирамо реалност. Ако желите да гледате у будућност заборавите папире и правни поредак, кога брига за то, морате да се уподобите", рекао је председник Вучић који је домаћин Земану који у Београду борави од јуче у званичној опроштајној посети на крају другог петогодишњег манадата.

Зашто се само територијални интегритет Србије не поштује

Председник Вучић је рекао да су се он и Земан у великој мери сагласили када је у питању рат у Украјини и истакао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, али је затражио и да се разуме позиција Србије као и да се поштује њен територијални интегритет.

"Ми нисмо чланица Европске уније још, иако смо на европском путу, али нисмо ни чланица Северноатлантског савеза, а 19 земаља НАТО је бомбардовало нашу земљу пре 24 године. Овде су та сећања веома жива, тада је убијено око 2500 људи, 82 деце. Ми једино тражимо да будемо свој на своме, никога не дирамо", рекао је председник Вучић одговарајући на питање чешке телевизије да ли се двојица председника слажу по питању санкција Русији и решења за рат у Украјини.

Председник Вучић је подсетио на текстове у западним медијима да се само чека да Србија нападне некога у окружењу и указао да Србија ни годину дана после почетка рата у Украјини никога није напала.

"Нико нам није рекао извините, јер та матрица неистина против Србије и даље траје, а неко мора да оправда своје противправне потезе из 1999. године", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија подржава територијални интегритет Украјине и додао да су за Србију и Донбас и Запорожје и Херсон делови Украјине, као и да Србија поштује резолуције и поредак Уједињених нација.

Упитао је, међутим, зашто други не поштују Резолуцију 12 44.

"Питам представнике и четворке и петорке, и тројке и све који долазе у Београд - како имате поштовање према свим резолуцијама Уједињених нација, само ову једну која се тиче територијалног интегритета Србије не поштујете. Шта онда очекујете од Срба", упитао је председник Вучић и замолио за разумевање позиције Србије.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је оно што је пре две године изјавио одлазећи чешки председник Милош Земан остало у срцима сваког српског грађанина, као и да ниједан европски лидер нема такву популарност у Србији као што је има Земан.
Извор: Танјуг

"Само се ставите у наше ципеле, ништа више од тога", рекао је председник Вучић и додао да је Србија зато захвална Чешкој и Земану, јер иако је Чешка признала Косово није тамо отворила канцеларију.

"Дајте нам право на сопствени став, на поштовање повеље Уједињених нација, јер Србија није напала ниједну земљу, није крочила ногом на територију ниједне друге земље. Само су неки други напали нашу земљу", истакао је председник Вучић и указао на то колико је тешка позиција Србије, сваког дана "између чекића и наковња".

Земан је, одговарајући на исто питање приметио да је у демократији сумњиво ако се сви слажу у свему, али и да разуме став Србије и њену неутралност.

Нагласио је да управо тај положај неутралности Србије који не подржава санкције против Русије може да буде предност за улогу медијатора, јер посредник, како је рекао, не сме јасно да стоји на једној или другој страни, иначе не би могао да буде посредник.

Земан био уз нас када су то само храбри смели, прави пријатељ Србије

Председник Александар Вучић данас је, на отварању Чешког дома у Београду, у присуству председника Чешке Милоша Земана, изјавио да је он прави пријатељ Србије и да је био уз наш народ када су то само храбри смели да буду.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је оно што је пре две године изјавио одлазећи чешки председник Милош Земан остало у срцима сваког српског грађанина, као и да ниједан европски лидер нема такву популарност у Србији као што је има Земан.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да чешка пословица каже да је прави пријатељ онај који је уз вас када сви оду, као и да је боље ходати са пријатељем по мраку него сам по Сунцу.

"Председник Земан је био уз нас и када су само храбри били уз нас и он је пријатељ са којим смемо на Сунце и када је дан и ноћ и мрак. Био је један од ретких који је смео да говори о слободарској традицији Србије и о борби Србије за свој опстанак. Више пута у протеклих 10 година на најправеднији начин је истакао кроз које је патње Србија пролазила. Увек се залагао да Србија хитно и без одлагања приступи ЕУ", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да је Земан радио на јачању дипломатских и културних односа две земље и да је носилац највиших одликовања наше земље.

Извор: Танјуг

"Толико је било бирократских тешкоћа и проблема, али Земан је толико желео да се уради Чешки дом и рекао да не може да дође у Београд док то не урадимо. То је за мене постала заповест. Сви смо се ангажовали да урадимо тај важан посао. Вратили смо Чешкој оно што јој по правди припада", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је хтео да поправимо услове за очување језика и културе чешког народа и заједници у Србији, али и да повећамо сваку другу врсту сарадње између две земље.

"Овде, далеке 1928. године, ову зграду су изградили чланови чешког удружења, ми смо сада уложили готово 2,4 милиона евра и све радове смо изводили уз уважавање захтева чешке стране у односу на првобитни архивски пројекат. Отакар Вавра, иначе ментор нашег Емира Кустурице, пре режисерског посла студирао је архитектуру, рекао је - филм се мора градити као кућа, од јаких кућа ка крову који не прокишњава", навео је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је оно што је пре две године изјавио одлазећи чешки председник Милош Земан остало у срцима сваког српског грађанина, као и да ниједан европски лидер нема такву популарност у Србији као што је има Земан.
Извор: Танјуг

Поручио је да сматра да по истом принципу морамо да градимо наше односе, између Срба и Чеха и између Србије и Чешке.

"Чешки дом је један од камена темељаца тих најквалитетнијих односа, овај објекат мора да буде залог најлепшег пријатељства грађана Србије и Чешке. Хвала вам председниче на свему и свима на ангажману који су учестовали у овом великом послу", навео је председник Вучић.

Председниче Земан, увек сте добродошли у своју кућу, Чешку кућу и у Србију, поручио је председник Вучић.

Одлазећи председник Чешке Милош Земан захвалио је данас председнику Србије Александру Вучићу на брзом реновирању "Чешке куће" и додао да је свестан да је Вучић био у "сложеној ситуацији", јер дом није предмет реституције већ поклон.

"Вучић је био у сложеној ситуацији, јер дом није предмет реституције већ поклон који се надовезује на традицију чешко - српског пријатељства. Драги Саша велико ти хвала", рекао је Земан на отварању "Чешке куће".

Он се захвалио и амбасадору Чешке у Београду Томашу Кухти за посао који је уложен у реновирање ово здања.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је оно што је пре две године изјавио одлазећи чешки председник Милош Земан остало у срцима сваког српског грађанина, као и да ниједан европски лидер нема такву популарност у Србији као што је има Земан.
Извор: Танјуг

"Обавештен сам да је 70 радника радило седам дана пре мог доласка. Успели су у томе", рекао је Земан.

Остале вести