Немачке инвестиције важне за будућност Србије

Најновије
Извор: Танју

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, на првој гала вечери Немачко-српске привредне коморе (АХK), да је годишња трговинска размена између две земље достигла вредност од чак 8,2 и 8,3 милијарде евра и да немачке компаније запошљавају у Републици Србији око 78.000 људи.

Извор: Танјуг

Председник Вучић је на свечаности у хотелу Хилтон рекао да су многи технички појмови у аутомобилској индустрији прихваћени у нашем језику и да сви у Србији кажу гепек, анласер, ауспух, шовершајбна, раткапна, куплунг и друго.

"То се све и производи у нашој Србији, јер су дошле немачке компаније у нашу земљу, које запошљавају наше инжењере, раднике и менаџере", рекао је председник Вучић.

Истакао је председник Вучић да када је постао премијер пре девет година трговинска размена две земље била око две милијарде евра, а данас између 8,2 и 8,3 милијарде евра, као и да су тада немачке компаније запошљавале 17.500 људи, а данас 78.000.

Председник Вучић верује да ће немачке компаније до краја 2024. директно запошљавати и 100.000 људи у Републици Србији.

Председник Вучић је рекао да нам у Републици Србији све то постаје нормално и захвалио се нашим немачким партнерима на огромној подршци.

Председник Вучић је рекао да смо од њих много научили шта значи одговорност, озбиљност и посвећеност и марљивост када је реч о послу и да је зато наша земља напредовала брже од других у окружењу, управо због присуства немачких компанија, које су мењале наше навике.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic nemacke investicije vazne za buducnost Srbije
Извор: Танјуг

Зато је важно да ту захвалност не кријемо јер смо захваљујући њој успели да подигнемо нашу земљу.

Председник Вучић је рекао да је председник АХK Србија Милан Грујић много урадио за ту сарадњу и захвалио му на огромном раду и ентузијазму.

Председник Вучић је поручио да је сада преломни тренутак у свету, али да он није стручан да говори о томе.

У сваком случају, како каже, разуме се у позицију Републике Србије и зна колико је важно да се сарађује са Немачком и колико су немачке инвестиције битне за будућност Републике Србије.

"Разумем да је потребно да не гледамо само у оно што је било, већ да гледамо стопе и куда ће да корачају наша деца. Важно је да добро и вредно радимо, да унапређујемо наш систем образовања", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nemačke investicije važne za budućnost Srbije
Извор: Танјуг

Председник Вучић је истакао да је пресрећан када види пријатеље од којих смо пуно научили о дуалном образовању.

Поручио је председник Вучић људима у Републици Србији да данас када ђаци изађу из школе са дуалним образовањем њих 65 одсто пронађе одмах запослење, а када су имали наше уобичајено образовање 42 одсто.

Такође, они који су имали дуално образовање имају просечну плату 80.000, а они са уобичајеним образовањем 61.000 динара, рекао је председник Вучић.

Подсећа да је било проблема када су покушали кроз пилот пројекте да уведу дуално образовање у Републици Србији и наводи да је Република Србија уз помоћ швајцарских, аустријских и немачких пријатеља изгурала то.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nemačke investicije važne za budućnost Srbije
Извор: Танјуг

Указао је на то да Република Србија има мањак радне снаге и навео да је то било готово незамисливо када смо имали 26 одсто стопу незапослености.

Поручио је немачким инвеститорима да разумеју да ће Република Србија да учини све да чува мир, стабилност, добре услове, ниске цене енергената.

"Kада се нешто договоримо, молим вас да верујете у ову земљу колико и верујете у нас", поручио је председник Вучић који је своје обраћање завршио говорећи на немачком језику, поручивши да ће се заједничким радом успети.

Остале вести