Сигуран сам да Србија неће ускоро постати део ЕУ

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић учествује у Давосу, у оквиру Светског економског форума, на панелу "Widening Europe's Horizons - Како нова Европска политичка заједница може ојачати безбедносни пејзаж континента услед ширих геополитичких промена?".

Извор: Јутјуб

Председник Вучић је том приликом истакао да је Европа била стабилнија док је на власти била немачка канцеларка Ангела Меркел.

Председник Вучић је рекао и да је песимистичан по питању уласка у ЕУ у скоријем периоду, и да не мисли само на Србију, већ на све земље региона.

"То је важно за нас, пошто можемо да разговарамо о различитим питањима са европским лидерима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић са тим панелом завршава тродневно учешће на 53. годишњем састанку Светског економског форума у Давосу.

Сигуран сам да Србија неће ускоро постати део ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на панелу "Ширење европског хоризонта" који се одржава у оквиру Светског економског форума у Давосу да је сигуран да Србија неће ускоро постати део ЕУ и да је помало песимиста када је питање могућности уласка у ЕУ, као и да је популарност и поверење у региону према ЕУ опало.

"Јесам помало песимиста, када је у питању могућност уласка Србије у ЕУ у релативно скоријем периоду. Не само Србије већ и свих остали у региону. Преговарамо, али видећемо. Имамо различита виђења са ЕУ", рекао је председник Вучић.

Додаје да је Република Србија на економском плану напредовала последњих година, и да је урађено доста на унапређивању владавину права.

"Имали смо добар економски раст у последње три године. Србија је била међу четири земље која су имале највећи раст у Европи. Питање је како наставити са сличним или већим растом, и урадимо друге ствари", нагласио је председник Републике Србије.

Kако је рекао, "нема великих снова" када је улазак у ЕУ у питању.

"У праву сте, нисмо ентузијастични као што смо раније били, а на неки начин ни ЕУ није пуна ентузијазма када смо ми у питању. То су чињенице, и сви бројеви ЕУ показују, а ја пратим бројеве у региону, да популарност ЕУ опада у региону. У Северној Македонији и Србији посебно, чак Црној Гори, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио и да је то очекивано, због различитог нивоа политичких притиска, за Србију око Kосова и Метохије, за Северну Македонију због националног идентитета.

"Потребно је да имамо рационални поглед. Учинићемо све да изнесемо тешке реформе правосуђа, и добили смо добре оцене од Венецијанске комисије јуче и прекјуче, од Савета Европе и ЕУ такође и то је добро", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да не зна да ли ћемо бити део ЕУ сутра или прекосутра, али да зна да наша земља неће брзо постати чланица ЕУ.

На питање да ли ће се Република Србија икада придружити ЕУ због неусаглашеног става према Русији и рату у Украјини, Вучић одговара:

"Ми поштујемо територијални интегритет Украјине, али поштујемо и наш територијални интегритет. Kрим је део Украјине, Донбас је део Украјине и ми нећемо мењати наш став. Србија поштује сваку резолуцију УН и њену повељу, али неке велике силе не поштују ни повељу ни Резолуцију 1244 СБ УН када се прича о српском територијалном интегритету", рекао је председник Вучић и додао да сматра да санкције не доводе до решења, јер је и Република Србија трпела санкције десет година.

На новинарско питање да ли је Путин ратни злочинац, председник Вучић је одговорио да он није аналитичар, али, како каже, много европских званичника посетило је Москву од почетка рата и нису га обавестили о чему су тамо разговарали, док њега стално питају о чему је разговарао са било којим руским званичником.

Председник Вучић је рекао да је последњи пут с Путином разговарао о гасу.

Остале вести