Пред нама су тешка времена, Србија једина штити међународно право

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је пред нама једна од најтежих година у савременој историји и у политичком и у економском смислу и најавио да ће се у петак састати са пет представника - Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Мирославом Лајчаком.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић је у Давосу у изјави новинарима рекао да су пред Републиком Србијом тешка времена, нарочито имајући у виду политички разговор који је имао са Мирославом Лајчаком.

"Све што сам чуо, нико више не жели да чује или види да постоји другачији поглед, једино што их занима јесте независно Kосово, санкције Русије, нема противљења. Пред нама је одлучујућа, пресудна година тако да је свакако једна од најтежих у нашој савременој историји и у политичком и у економском и сваком другом смислу", рекао је председник Вучић.

Пред Републику Србију се поставља питање, како каже председник Вучић, коју ће политику да изабере, политику подстицања раста или политику чувања ниског јавног дуга.

Наводећи да му предстоје важни разговори током викенда, Вучић је рекао да има потврђено да ће се у петак састати са пет представника - Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Лајчаком.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pred nama su teska vremena, Srbija jedina stiti međunarodno pravo
Извор: Принтскрин

"Очекујем тежак разговор, током викенда када ми обавимо консултације - представници Владе и ја, онда ћемо се најкасније у понедељак обратити јавности са новим мерама и са тим да кажемо шта је то што се од Републике Србије тражи, очекује у вези KиМ, а и по питању санкција Русији", рекао је председник Вучић.

Најгори део Резолуције ЕП онај о захтеву Kосова за пријем у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Резолуција ЕП о усаглашавању спољне политике Републике Србије са ЕУ која је данас усвојена лицемерна, а да је део који се односи на KиМ много гори.

Председник Вучић је новинарима у Давосу рекао да је посао ЕУ да тражи усаглашавање, али да је много гори део који се односи на KиМ, а који каже да се поздравља захтев тзв. Kосова за чланство у ЕУ.

"Међутим, тражи се интензивирање дијалога на основу међусобног признања, да се осуђује низ ескалаторних потеза Републике Србије и актера подржаних од стране Републике Србије, а који укључују нелегитимне блокаде, нападе и претње војном акцијом, да је независност Kосова неповратна и да се позивају чланице ЕУ које нису признале Kосово да то учине", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, у резолуцији се осуђује сецесионистичка реторика у БиХ, позивају се сви да усвоје санкције против оних који подржавају сецесионистичке тежње.

"Има ли горих сецесиониста од оних који позивају на то, баш тих 22 земаља ЕУ има ли горих подржавалаца сецесионистичке политике", рекао је председник Вучић.

У Давосу главне теме економија и Украјина

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да се током разговора у Давосу упознао са ситуацијом у свету, по питању економије и у том смислу издвојио да је главна тема била Бајденов акт који би требало да смањи огромне инвестиције и инфлацију, односно који треба да послужи да се САД реиндустрализује, да се обнови инфраструктура.

Председник Вучић је новинарима у Давосу рекао да Бајденов акт подразумева и то да треба да се уложи у здравство, заједно са Мексиком и Kанадом у чипове, што треба да омогући даљу доминацију САД у свету.

"То је инвестција од 430 милијарди долара, они то покривају једним делом из реалних извора око 124 милијарди већим опорезивањем богатих људи, тиме Бајден показује како поштује радничка права, како више води рачуна о сиротињи, а да од богатих узима више и сада Европа је затечена", рекао је председник Вучић.

Наводи да је главна сесија била посвећена економији највећим делом и Украјини, уз напомену да у Давосу нико ништа и не прича осим о Украјини и против Русије.

Kако додаје, данас се могло чути да се у Европи иде на смањење тешких ограничења по питању државне помоћи.

"Ми када нисмо могли да помогнемо Ер Србији, Железари, нисмо могли због европских регулатива, а сада видите све ће да се олабави и ту ће највећи да опстану и буду јаки - Американци и Немци, а остали видећемо како ће. Европа наравно ће моћи још неко време то да прати", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pred nama su teska vremena, Srbija jedina stiti međunarodno pravo
Извор: Принтскрин

Kао важан је истакао састанак са представницима корејских компанија које су дошле у нашу земљу и представницима једне врсте корејске привредне коморе која одређује где ће која компанија да иде, а чији су промети много виши ниво, око 140 милијарди долара, као два и по пута српски БДП и седам, осам пута српски буџет.

На регионалном нивоу, како каже, састао се и са Едијом Рамом, Стевом Пендаровским, Дританом Абазовићем, а састао се и са шпанским и белгијским премијером.

Председник Вучић најављује да га по питању многих састанака очекује дуг дан.

Могу да замислим шта пише у Статуту ЗСО који прави Фридрих Еберт

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да само може да замисли шта пише у Статуту ЗСО који је направила немачка невладина организација Фридрих Еберт.

Председник Вучић је новинарима у Давосу, на питање шта мисли о томе што је та немачка НВО самоиницијативно припремила Статут, рекао да се сада показало ко заиста лаже.

"Сада су то потврдили, а рекли су нам да лажемо када смо рекли да су састанчили у Аероклубу. Што лажете, ко је то од вас тражио и што сте то радили. То је посао Управљачког тима који састављају Срби. Јел вам неко то тражио, зашто то радите", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, они мисле да имају право да раде шта хоће.

"Може им се, сила све може. Могу и да лажу и раде што им нико није тражио и још ће да кажу да су то због нас радили, а могу да замислим шта тамо пише. Да ставимо један микрофон на коме пише ЗСО и то ће да буде ингеренција ЗСО", приметио је иронично председник Вучић.

Једина смо нација која је одустала од литијума

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да не може да верује да ће Република Србија бити једина земља на свету која ће одустати од литијума, јер, како је рекао, нико други не би од тога одустао.

У изјави новинарима на Економском форуму у Давосу, а на питање о чему је разговарано са представницима корејских компанија, међу којима је и СK групација која је позната по производњи батерија и чипова, председник Вучић је одговорио да се увек насмеје на таква питања, пошто када су у питању батерије људи увек говоре о литијуму.

"Говоре да уводим на велика врата. Не уводим ја ни на каква врата. Ја сваки дан говорим само оно што је истина. Јесмо ли ми једина нација која је блесава и која је одустала од онога што има. Ниједна нација није одустала од онога што има. Од истог тог литијума ниједна нација није одустала. Замислите да Емирати одустану од нафте, замислите да неко други одустане од нафте, злата, нечег другога", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Република Србија и не зна шта све има, па то проналазе одређене компаније јер није постојао добар систем у рударству на који начин да се истраже ресурси у земљи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pred nama su teska vremena, Srbija jedina stiti međunarodno pravo
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је поновио да ништа није променио у својој причи и да исто говори последњих шест месеци.

"Одустали смо од нечега што ниједна земља на свету не би. То што ја говорим ветар однесе, и свима је најлакше да се никоме не замерају и да нико ништа не предузима у земљи. На жалост, то је тако", закључио је председник Вучић.

Што се тиче разговора са представницима корејских компанија из аутоиндустрије, председник Вучић је истакао да су они подигли Словачку, Чешку, Мађарску и да се нада да ћемо нешто више да урадимо.

"Договорили смо прве конкретне кораке и о њиховим посетама", рекао је председник Вучић и навео да треба да дођу из KЦ Ц и СK групације која обухвата 680 компанија у Јужној Kореји и да се види шта све можемо да се уради.

Баш их брига што лажу о Палама, мора да се пође од њихове истине

Председник Вучић изјавио је данас да део бошњачких и хрватских медија у Босни и Херцеговини и Хрватској говори неистине о његовом боравку на Палама 1992. године јер их не интересује права истина, већ мора да се пође од истине која њима одговара.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара у Давосу, а поводом његовог гостовања у емисији "Ћирилица" и писања медија у Хрватској који су подсмешљиво коментарисали његове изјаве.

"Медији у Сарајеву су били још гори од оних у Хрватској, написали су Вучић као млади радикал дошао, ишао до Врбовице, па су рекли нема вајде од њега па га вратили на Пале. Погледајте какви су то лажови - има 50 слика од тога дана, Шешељ, Николић и ја обилазили смо Србе око Сарајева, нисам имао никакво оружје, а сада они знају шта сам имао, а шта нисам", рекао је председник Вучић.

Како каже, чак и они признају да се не види никаква пушка.

"Али, шта их брига, могу да лажу, могу да лажу до бесвести, а зашто то раде, то ради део бошњачких и хрватских медија јер им не пада на памет да слушају шта то говорим и радим у претходних 11 година, јер мора да се пође од истине која њима одговара", рекао је председник Вучић.

Истиче и да их не интересује што тада није био члан СРС, нити било које друге политичке партије.

Прецизира да је то било 1992. године, а да се тек у јуну или јулу 1993. године учланио у СРС.

"И баш их брига што лажу и никога не интересује права истина", закључио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pred nama su teska vremena, Srbija jedina stiti međunarodno pravo
Извор: Принтскрин

Србију чека веома тежак разговор са најмоћнијим силама света

Председник Вучић изјавио је данас да Србију чека веома тежак разговор са најмоћнијим силама света истичући да на помоћ ни од кога не можемо да рачунамо.

Председник Вучић је у Давосу, одговарајући на питања новинара, рекао да га очекују тешки разговори са Немцима, Французима, Американцима и Мирославом Лајчаком и додао да Србија помоћ да добије било одакле не може.

"И тако мали и сами, а да ми једини штитимо међународно право, а да су сви они директно против, то су чињенице, шта да радите", рекао је председник Вучић.

Писање тајкунских медија је за осмех, нисам се узнемирио због њихових лажи

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да писање "тајкунских медија" у Републици Србији изазива осмех и да схвата да им је главна вест, јер када није на насловној ти медији не могу да продају ни по 400 примерака, а када га ставе на насловну, продају 4.000 примерака.

Председник Вучић је у Давосу, одговарајући на питања новинара, рекао и да су написали да на велика врата враћа литијум у Србију.

"Вучић се предомислио још првог дана када је Влада ставила тачку, а знате зашто јер сви знају да је потребан литијум, зато што у Србији има много птица ругалица које само чекају да некога нападну, онда нормални обични људи беже од тога, имају Вучића, нека њега нападају, а ми да се сакријемо. Нема проблема, Вучић ће да буде булдожер за нормалну Србију, пристојну Србију и да се бори за инвестиције у Републици Србији, а птица ругалица може да буде милион", рекао је председник Вучић.

Kако каже, свакодневно се могу видети на Београду на води, који је изграђен упркос њима.

"Гледају мрко и попреко јер сам живи доказ њихових лажи и кампањи, неуспеха, а успеха оних који су се борили да Републику Србију гурају напред, да Република Србија остане и опстане", додаје председник Вучић.

Председник Вучић поручује да не могу да победе нерадници и они који неће да се боре и позива нормалне и пристојне људе у Републици Србији да се заједно боре и против оних који хоће да униште сваку политику, самосталност Републике Србије, али и да се јасно боре за напредак Републике Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pred nama su teska vremena, Srbija jedina stiti međunarodno pravo
Извор: Принтскрин

"Стварно се нисам узнемирио због свих њихових лажи", рекао је председник Вучић.

Циљ резолуције Европског парламента притисак на Србију

Председник Вучић изјавио је данас да је позадина усвајања најновије резолуције Европског парламента притисак на Србију, којег некима, како је рекао, никада није доста.

"Притисак, притисак, притисак. Ово им је трећи пут и никада није доста. Зато што сила Бога не моли. На силу све могу да проведу и то је то", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће бити многих тешких политичких ствари за нас у наредном периоду о којима морамо да постигнемо какав-такав консензус и да видимо шта можемо да урадимо.

"И то није Вучићу омча око врата када вам изађе Европски парламент са невероватним закључцима посебно око КиМ. То је омча око врата наше земље, само не разумем те несрећнике зашто се томе радују", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, има безброј њих у Србији који ће да им подилазе и да говоре да је то најбоља политика независно Косово и да Србија треба да га призна одмах.

"Сваку бесмислену Куртијеву акцију подржавају. Што се радују несрећи своје земље, мени не могу ништа. Могу да ме смене на силу, а нешто друго не могу. Да ме уцењују, санкције да ми уведу због нечега не могу, јер нигде немам ништа. Шта ћете када је некима задња рупа на свирали", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да нису Срби изашли на барикаде зато што су бесни, већ зато што, како је рекао, више нису знали шта да раде.

Наводи да су Србе лагали за референдум, за изборе, хапсили људе све време, измишљали приче о личним картама, измишљали приче о таблицама, поново хапсили људе који су невини и ненаоружани за тероризам.

"Кажу, Срби су претили ратом. Замислите Срби су претили Куртијевим специјалним јединицама и НАТО ратом. Онда станете и питате се има ли краја људском безобразлуку. Не желим да кажем глупости, јер су они све само нису глупи, већ су дрски и безобзирни ти који такве декларације усвајају", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да не можемо да се изместимо, већ морамо да живимо ту где живимо и да не можемо ван Европе.

"Што се тиче лажова на домаћем и регионалном нивоу, свима сам сметња јер у мени виде симбол напретка и опоравка Србије, а хоће Србију да прегазе до краја. Ја сам због тога радостан, само нека наставе", поручио је председник Вучић.

На питање како је доживео провокацију пошто је преко пута хотела у којем је одсео била раширена албанска застава, председник Вучић је одговорио да му је било забавно, јер су морали да се много ангажују да би директно гледао у њу.

"Замислите да је застава Велике Србије на неком самиту сачекала неког албанског лидера. Цео свет би о томе писао, сетите се њихових лажи о возу који није ни стигао до административне линије. Ово нико неће ни да објави. На то се само насмејете. Скинули су то после, а не мислим да је била специфична акција двојице или тројице Албанаца, напротив", рекао је председник Вучић.

Додао је да Албанци раде свој посао, а ми свој.

"Сви они заједно су много јаки, а ми смо мали. Али тврд је орах воћка чудновата", закључио је председник Вучић.

Остале вести