Наша земља цени важну улогу КФОР-а у очувању мира

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је специјалног изасланика Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске за Западни Балкан Лорда Стјуарта Пича, са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и региону, као и о билатералним односима.

Председник Вучић је нагласио да је Србија посвећена очувању мира и стабилности на Косову и Метохији, што је показала у кризним ситуацијима изазваним једностраним потезима Приштине. Он је истакао да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином, како би се дошло до компромисног решења, у којем кључну тачку представља безбедност Срба на КиМ. Такође је указао на неопходност поштовања и примене раније потписаних споразума.

Председник Вучић је, такође, истакао да наша земља високо цени важну улогу КФОР у очувању мира, стабилности и заштите Срба на КиМ, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених Нација.

Лорд Пич је рекао да Уједињено Краљевство подржава процес дијалога који се води уз посредство Европске уније. Овом приликом саговорници су истакли важност присуства КФОР као гаранта безбедности.

Честитавши сецијалном изасланику Пичу на именовању у Дом лордова, председник Вучић је захвалио Влади Уједињеног Краљевства на подршци и финансијској помоћи коју пружа Србији, посебно у областима као што су образовање, отворени подаци и дигитализација.

Председник Вучић и Лорд Пич су разменили мишљења о билатералној сарадњи и идеје за њено унапређење, посебно у области одбране, енергетике и науке.

Остале вести