Сачували смо мир, финансијску стабилност и нашу економију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас на годишњој конференцији да је задовољан постигнутим у 2022. години у Србији, јер смо успели да сачувамо финансијску стабилност и нашу економију и упркос кризи у свету остварили привредни раст између 2,3 и 2,5 одсто.

Извор: РТС

"Успели смо да у претходне три године будемо у прве три земље по стопи раста, кумулативно у прве три земље, а стопа јавног дуга нам је у првих пет земаља у Европи у односу на БДП, што је огроман успех Републике Србије, имајући у виду да је стопа јавног дуга када сам постао премијер била 79 одсто, а данас је 55 одсто", рекао је председник Вучић, у Палати Србија, у годишњем обраћању грађанима.

Честитао је грађанима Нову годину и православним верницима Божићне празнике.

"И да вам кажем велико хвала на разумевању свега што се збивало у претходној години, на подршци, не мени и политичким партијама већ својој земљи, постоје људи који разумеју да је њихова земља важнија од лидера и политичких партија. И хвала им на подршци Републици Србији", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Служба за информисање Српске напредне странке

Рекао је председник Вучић да хоће да поднесе извештај грађанима, шта се догодило у 2022. и шта очекујемо у 2023. и мислимо да морамо да урадимо.

"И 2022. смо завршили тако да не можемо да не будемо задовољни, не бих да дајем неке боље оцене , нити у суперлативима, али успели смо да сачувамо финансијску стабилност, нашу економију да сачувамо, имали смо раст између 2,3 и 2,5 одсто упркос томе што смо у претходне две године били први у Европи, па је наша основица била много виша од свих осталих. Успели смо да подигнемо плате и пензије највише у Европи, само једна земља може да се пореди са нама у Европи, упркос чињеници да су сви други били изложени стопи инфлације која је била једнака или већа него у Републици Србији", рекао је председник Вучић.

Истакао је председник Вучић да стопа јавног дуга данас не прелази 55 одсто БДП, упркос кризи у свету што је на понос свим грађанима Републике Србије.

"Обављам свој други председнички мандат, немам потребе нити ћу икада обмањивати, јер то нисам никада радио, нити прикривати чињенице од нашег народа, ово је мој последњи мандат, нећу да мењам Устав, ништа од тога. Упркос мојој жељи, то се није догодило 2022. али хоће у првој половини ове године, више нећу бити ни председник политичке партије", истакао је председник Вучић.

Поручио је председник Вучић да је његов посао да буде на страни сваког човека у нашој земљи и да ће то још чинити на најбољи начин упркос тешким приликама са којима се суочавамо".

Истакао је председник Вучић да Република Србија има најнижу стопу незапослености од свега 8,9 одсто.

"Наш курс динара је чврст као стена и од 2012. је био између 117 и 118 динара без икаквих промена, то Република Србија никада пре није имала. Што се тиче страних директних инвестиција, Република Србија има 62 одсто укупних СДИ на ЗБ", нагласио је председник Вучић.

БДП у 2022. години порастао на 60,3 милијарде евра

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је укупни БДП са 33,7 милијарди евра колико је износио 2013. године порастао на 60,3 милијарде евра у 2022. години.

Председник Вучић је на годишњој конференцији, обраћајући се грађанима, истакао да се неће смирити док БДП не буде 100 милијарди евра.

"Ово на најбољи начин говори шта сте ви грађани урадили у претходних 10 година. На то треба да будемо поносни", рекао је председник Вучић.

Наводећи да ненаплативи кредити говоре најбоље о стању економије, Председник Вучић је рекао да 2012. године 20 одсто кредита нису били наплативи уопште, а да је данас то сведено на 3,03 одсто.

"Просечна пензија од 203,5 евра на 321 евро, то је 60 одсто раста, плате су порасле и више, са 338, односно 331 у 2010 на 642 евра у октобру 2022. Очекујемо у марту 735 евра и то јер је март први месец који можете суштински да мерите, знаћемо 30. априла", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Служба за информисање Српске напредне странке

Истиче да је око 120 одсто скочила зарада номиналних зарада у европској валути и то за само 10 година.

"Мало која земља може тиме да се похвали, а има и развијенијих од нас. Наш циљ треба да буде да их стигнемо, престигнемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да је Република Србија у претходних 10 година сачувана од рата, од нестабилности, да је "подигнута са колена".

Kако је рекао председник Вучић број запослених од 2003. до 2012 за 400.000 људи је пао број запослених, а у претходних 10 година запослено 400.000 људи.

"Иако имамо нижу фертилну базу и мањи број људи у Србији, вратили смо на ниво који смо некада имали. Имамо 500.000 мање људи у Србији, јер је разлика између новорођених и мртвих 480.000", рекао је председник Вучић, наглашавајући да су то грађани тешким реформама успели да изведу у претходних 10 година.

2023. година биће тежа од претходне године, чуваћемо земљу од кризе

Председник Вучић изјавио је да ће 2023. година бити на светском и европском нивоу много тежа од претходне године.

"Сада је питање да ли је старија кокошка или јаје, како да чувате стопу БДП-а додатним улагањима, тиме што ћете да потрошите више новца или како да у складу са саветима шефице ММФ-а правите јастуке, бафере, чувате државни новац и да гледате како да спасавате земљу у случају веће кризе и у Европи и САД и целом свету", рекао је председник Вучић.

Истиче да у САД стопа раста пада, ближи се рецесији, у Кини такође, а да се Европа ближи рецесији.

"Ми смо део тог система, наравно да наша стопа раста пада. То што се збива у свету ће погодити и нас", рекао је председник Вучић и указао да други имају стопу јавног дуга већу од нас те да смо по том питању и по питању фискалне стабилности, стабилнији.

Пренео је да би Србија могла да се задужује без увођења санкција Русији, чланства у НАТО пакту и ЕУ, по стопи од 5,5, а да се и даље то не ради.

"Чували смо се и обезбедили новац по три одсто од наших арапских пријатеља, држали пуну финансијску стабилност да бисмо имали за енергенте чије цене нисмо знали колике ће бити", рекао је председник Вучић.

Ипак, како каже, мора да каже грађанима да нас очекује тежа година и у том смислу подсећа како га је једна жена са КиМ у Рашки питала зашто увек саопштава лоше вести.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

"Рекао сам јој да није бирала кловна, некога ко треба да је насмеје, већ човека који треба да решава проблеме, а не да вас орасположи. Председник је ту да постави своја леђа када нико други неће", рекао је председник Вучић.

Ово је година даљег развоја, имаћемо резерве гаса и за наредну годину

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је ово година развоја и бољег животног стандарда.

Председник Вучић је на годишњој конференцији најавио раст плата и пензија, истакавши да се очекује укупно повећање пензија од 28 одсто, што је највеће повећање до сада.

Председник Вучић је рекао и да је за актуелну зиму обезбеђено довољно гаса, да су нам складишта пуна, као и да ће када се заврши зима остати пун Банатски двор, као и складиште у Мађарској.

"Имамо милион и 1.447 тона на депоу угља, таман колико смо увезли. Да нисмо тако уговорили депоније би нам биле празне. Овако смо се обезбедили. Цена електричне енергије нам је друга најнижа у Европи, гаса прва најнижа, јер нам је циљ да сачувамо предузећа", рекао је председник Вучић.

Kако је објаснио председник Вучић, циљ је да Република Србија сачува ниво запослености, тј да не расте ниво незапослености, што ће бити велики задатак.

"Да се незапосленост сачува на овом нивоу, јер би у супротном довело до неравнотеже, а тада би била угрожена социјална давања и пензије. Зато држимо ниске цене струје. По гасу смо први најнижи, струје други најнижи у Европи. То чувамо да олакшамо народу, али и предузећима да бисмо их субвенционисали да чувају ниво запослености", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је набројао на чему ће се све радити у наредном периоду и прво поменуо да је циљ да се заврши Kостолац Б3, који је означио као веома важан објекат за Републику Србију.

Други сегмент је саобраћај и наставак бројних инфраструктурних радова.

Затим, рекао је председник Вучић на енергетској стабилности радиће се са Норвежанима, који ће постати чланови надзорних одбора, извршних органа.

"Променићемо начин управљања системима, укинућемо партијско руковођења. Показаћемо да нам је држава важнија од партија и то ћемо у наредна 3, 4 месеца да урадимо", рекао је председник Вучић.

Kао наредну битну ставку председник Вучић је издвојио прехрамбену сигурност наводећи да Република Србија у овом тренутку има за 20 месеци резерве пшенице, за 13 месеци кукуруза и за 30 месеци сунцокрета.

"Мораћемо да појачамо резерву, јер ће хране бити све мање, да водимо рачуна да имамо свих основних намирница за наредне године. Имамо резерве дизела за 87, бензина за 90 дана", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, пажња ће се водити и о дуалном образовању.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

"Морамо да улажемо и у ИТ сектор, вештачку интелигенцију, Република Србија да буде лидер", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио и да ће се радити на уштедама у здравству, јер се тренутно губи много пара у том сектору.

Пажња ће да се усмери и на инвестициону политику.

"Југоисток Републике Србије ће имати озбиљан замајац, али мораћемо да улажемо у Топлицу, Пиротски, Јабланички округ", рекао је председник Вучић.

Додао је председник Вучић да ће се улагати и у одбрану и безбедност.

"Плате ће бити огромне, основне ће бити преко 2.000 евра, а на то иду дежурства, смене и слично. Момци да се пријављујете. 5.000 специјалаца примићемо у Војску, појачаћемо специјалне јединице у МУП-у и БИА. Kупили смо ракете, Република Србија је још јача", рекао је председник Вучић.

Истакао је председник Вучић и да ће се радити на повећању наталитета.

"У Београду је најнижа стопа, али се људи досељавају. Где има више пара ситуација нам је најгора. Што су виши солитера мање је деце, што су људи сиромашнији више је деце. Молим вас људи, немамо деце која се рађају, нико неће децу. За кога ово градимо, шта ће нам пруге и путеви и фабрике када нико неће децу. Гледаћемо да унапређујемо права трудница и породиља. Нешто радимо на томе, изаћићемо са додатним програмом. Није нам проблем миграција. Молим вас, без деце нам не вреди", рекао је председник Вучић.

За 11 година изградили смо више путева него сви остали за претходних 70

Председник Вучић изјавио је данас представљајући саобраћајну инфраструктуру на којој се ради широм Србије, да је спреман већ наредне године да се упореди све што је учињено за последњих 11 година и оно што је урађено за време СФРЈ, Слободана Милошевића и ДОС-а.

"Нисмо одустали ни од једног пута ни пруге, што је готово невероватно у оваквим условима и пропорционално величини једне земље нема никога ко толико гради", рекао је председник Вучић на годишњој конференцији на којој се из Палате Србија обратио грађанима, а којој су присуствовали и министри Ивица Дачић и Синиша Мали.

"Бићу спреман да упоредимо све Титове, Милошевићеве и километре ауто-путева изграђене за време ДОС-а са тим што ћемо ми само за 11 година урадити. Видећете да смо урадили више него сви остали за претходних 70 година", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

То сте ви народе изградили, рекао је председник Вучић и поручио: "Ово смо све радили у ваше име и за ваш рачун".

Подсетио је да смо до не тако давно имали само део ауто-пута ка Суботици, и да је била урађена једна деоница ка Крагујевцу и то у време госпође Калановић.

Председник Вучић је рекао да грађанима жели да покаже шта ће само ове године бити завршено, да људи виде где одлази новац, да паре да нису бачене.

Урадили смо деоницу до Чачка, настављамо до краја године до Пожеге.

"Ауто-пут Сурчин-Нови Београд отварамо у марту, тих десетак километара, као и Ниш-Мерошина првих 5,5 километара, настављамо ка Прокупљу, отварамо деоницу до Крушевца, деоница ауто-пута за два и по три месеца, отварамо Рума-Шабац 23 км у року од седам месеци до краја августа, нема више проласка кроз Лаћарак, Платичево, остаје 52 километра до Лознице, што завршавамо до краја 2024. године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ће настојати да се до марта 2024. године заврши Кузмин-Сремска Рача.

Део Пожега-Паковраће, тунели Муњино брдо и Лаз, пре Иришког венца који ће бити најдужи тунел, због много проблема са геологијом, завршавамо до краја године, навео је председник Вучић и додао да огромном брзином иде деоница Пожаревац до Голупца, коју добро ради "Шандонг".

"Обилазницу око Београда отварамо у року од 4,5 месеци, до Бубањ Потока, а онда нам остаје сектор Ц који ће коштати 1,2 милијарди са мостом преко Винче да бисмо завршили комплетан саобраћајни прстен око Београда - највећи пројекат са највећим бројем возила које треба да прихвати", рекао је председник Вучић.

Даље, како кажемо, радимо ка Сјеници, Новом Пазару, Црној Гори. Радимо ка Лозници, завршили смо Ипсилон крак ка Келебији, очекујем да до јуна потпишемо уговор за ауто-пут "Смајли" - од Бачког Брега до Кикинде који ће повезати запад и исток Војводине, рекао је председник Вучић и додао да ће то бити магистрала која треба да споји различите делове Војводине, најсиромашније, уз Пландиште.

Гради се и ауто-пут према Куршумлији, Дугој Пољани.

"Остаје и даљи рад и брзи завршетак на Моравском коридору, где Американци и Турци одлично раде, свака им част, а ми им добро плаћамо, остају два моста код Свилајнца, обилазница, преко Мораве и Ресаве. Решавамо све проблеме, ауто-пут Вожд Карађорђе који иде из правца Младеновца и Лазаревца ка Аранђеловцу, преко Тополе, Раче ка Деспотовцу и Бору. То су кључне ствари", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да што се пруга тиче у Србији се ради на брзој прузи Нови Сад - Суботица и да радови иду одлично.

Морамо да договоримо реконструкцију пруге Ваљево-Врбница ка Црној Гори, ускоро иде, додао је, Сталаћ - Ђунис са ЕУ, биће то брзе пруге на којима ће се воз кретати брзином између 160 и 180 километара на сат.

Крећемо у пуну модернизацију пруге Ниш - Димитровград и радимо пругу Ниш - Брестовац, додао је председник Вучић.

Чекамо десето повлачење признања тзв. Kосова

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су пред Републиком Србијом тешки изазови што се тиче KиМ и истакао да је девет земаља повукло признање тзв. Kосова, а да се чека и десета.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

Председник Вучић је на годишњој конференцији истакао да чак 106 земаља не признаје независност тзв. Kосова, 84 недвосмислено признаје, а три државе "нису начисто".

"Имамо девет које су повукле признања - Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Малдиви, Света Луција, чекамо десету", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су пред Републиком Србијом тешки изазови по питању KиМ, да је једва сачуван мир и стабилност, али је нагласио да Београд никога није провоцирао.

"Желели смо мир, на једновите јаде смо га сачували. Ниједног секунда никога нисмо провоцирали, осим ако неко не каже да је провокација то што Kосово и Метохију или наше грађане на KиМ не доживљавамо као наше држављане, наше суграђане, или што то доживљавамо као територију Републике Србије у складу са нашим Уставом Републике Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да Република Србија није направила ниједан инцидент и да није повукла ниједан једнострани потез.

"Свог Устава нећемо да се стидимо и свог народа нећемо да се стидимо, напротив поносићемо се. Ми не можемо да се супротставимо великим силама, мали смо ми, велика је Америка, Немачка, Европа. Ми смо мали, али како данас ствари стоје у свету, чак 106 земаља не признаје независност Kосова, свега 84 недвосмислено признаје, а три земље нису начисто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће се Србија борити у Унеску, а да тешко може да се супротстави у Савету Европе.

"Можемо ли ми да се супротставимо њима у Савету Европе - тешко, можемо ли у Унеску, борићемо се, пошто ту имате извршни савет у којем је потребна половина гласова, ту би могли да добију половину гласова, али за пријем у чланство потребно је две трећине гласова, то ће да иде мало теже. То се зове међу-конференција. То ће да им иде мало теже, а већ су покушавали у више наврата па им није ишло", поручио је председник Вучић.

Што се тиче УН, "чекам да ми дођу стручњаци да ми објасне да је то једино могуће, иначе Вучићу награбусио си, а ја се тресем од страха од њих и њихових убеђивања".

"Чекам да ми објасне да је то једини могући излаз за Србију. Kако ви кажете са оних независних тзв. слободних медија, Вучићу омча око врата. Није то Србији омча око врата, то је Вучићу омча око врата ако ће Kосово да буде независно. Ваљда само Вучић везан за KиМ и за српски народ на KиМ", рекао је председник Вучић и додао да ту омчу тешко можете ставити на поносног човека који неће да криви кичму.

Председник Вучић је додао да Србија наставља борбу и да ће увек желети мир са Албанцима и поштовање свих споразума које смо потписали.

Председник Вучић је нагласио да Србија не бежи ни од једног од шест споразума које је потписала, а Албанци и међународна заједница беже од свих шест.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да ће Србија да настави своју борбу.

"Свако свој посао, они уцене и претње а ми да чувамо слободу и независност, да чувамо своју Србију. Неће бити лако ни једноставно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио да њега "самог и малог" нису успели да сломе, а како ће многе јунаке у овој земљи.

"Нека ја будем први бедем, први штит, а кад мене сломе онда ће на све друге јунаке да наиђу", поручио је председник Вучић.

Захвалио је грађанима на подршци у 2022. години.

"Нисам ја ту и моје колеге да вам се допадам, нисам ту да будете насмејани, нисам ту да будем шармантан, мој посао је да радим тежак посао у интересу земље. Србија у претходне три године једна од три земље у ЕУ по стопи раста, а да не причам да је Србија у оквиру тих земаља са тако високом стопом раста земља са најмањом стопом јавног дуга ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ова година неће бити лака, биће ного тежа него претходна.

"Али ако будемо јединствени, ако будемо заједно, ако будемо веровали у своју политику. Ми људи смо различити, имамо различите афинитете и жеље, али ако се будемо држали заједно, ако будемо уједињени и јединствени по питању основних циљева, нико не може да нас сломи", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да, уз све тешкоће и проблеме, очекује добру и позитивну годину за Србију.

"Очекујем наставак раста животног стандарда, очекујем да имао још више младих који своју будућност виде у својој земљи, још задовољних старих и средовечних људи, очекујем да Србија настави путевима успеха и победа", закључио је председник Вучић.

Спремни смо да разговарамо о безброј компромисних решења, али не на понижења

Кад год би неко понудио решење за КиМ, убили би гласника и здрав разум, пре него што би било ко размислио шта је то што је добро за нашу земљу, изјавио је председник Вучић и поручио да је Србија увек спремна за разговоре о безброј компромисних решења, али не и понижења Србије и српског народа на КиМ.

Председник Вучић је тако на годишњој конференцији одговорио на питање новинара које решење Србија има и шта би Србија поводом најновијег немачко - француског предлога могла да стави на сто, ако дође до новог дијалога.

"Тако да се ми држимо свог Устава, а за све остало спремни смо да разговарамо о безброј компромисних решења, али морају да буду компромисна решења, а не понижења за Србију и српски народ на КиМ", истакао је председник Вучић.

На питање на који начин криза на КиМ утиче на Аљбина Куртија, да ли ће бити избора на КиМ и да ли би криза могла да утиче на његов евентуални пад, председник Вучић је рекао да у то неће да се меша.

"Што се тиче Куртија, не мешам се, колика год да је њихова жеља да смене мене, до сада се пет преговарача променило у Приштини, а један је остао у централној Србији. Увек су они, како су неки медији преносили, били успешни и побеђивали ме и растурали, како кажу. Само што је народ у централној Србији био много задовољнији него онај у Приштини", одговорио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

Нормално да буде још Немаца на KиМ, а није да буде мало Срба

Председник Републике Србије Александар Вучић, коментаришући то што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти тражио појачање НАТО трупа на KиМ, оценио је да је интересантно то да је нормално да буде још више Немаца на Kосову, али није нормално да буде мало Срба.

"Интересантно је то што је нормално да дође још мало Немаца на Kосово, али није нормално да дође мало Срба на Kосово. Ми сви треба да кажемо да је то нормално, паметно, да нас не би неко клепио по ушима и сви знате да сам у праву", рекао је председник Вучић на годишњој конференцији одговарајући на питања новинара.

Упутио је контрапитање Kуртију зашто зове НАТО када је толико јак, као и што није ушао на север када је тако јак.

"Што 20 дана не можеш да уђеш и разбијеш барикаде када си тако јак, него си знао, ајде да даље не говорим", додао је председник Вучић.

Хомогеност у СНС-у већа него у свим другим партијама

Председник Вучић изјавио је вечерас да је хомогеност у Српској напредној странци убедљиво највећа у односу на све друге странке у Србији.

Председник Вучић је то рекао на годишњој конференцији за медије, а одговарајући на питање новинара да прокоментарише истраживање Демостата у којем се каже да је опала хомогеност СНС у Београду и да опозиција има шансу ако се уједини, као и како види изјаве појединих аналитичара да избори зависе од тога како он чита истраживања.

"Немој да причају глупости, хомогеност је убедљиво највећа у СНС-у, мени то не мора да се свиђа, али 67, 68 одсто је хомогеност, а прва следећа партија је на 55 одсто. Те глупости су читали и пре годину, две када су говорили да губимо изборе са не знам ни ја колико, па ја добих изборе са разликом од 1,6 милиона гласова у првом кругу", рекао је председник Вучић.

Иронично примећујући да је то малена разлика, председник Вучић каже да је и та разлика мања, јер су му отели 50.000 гласова на КиМ, уз помоћ међународне заједнице и Аљбина Куртија који није дозволио да гласају Срби који, како кажу, знају коме да верују и ко о њима брине.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

"Немојте са мном да разговарате као са аматером, ја сам професионалац, сваке недеље читам по два истраживања", рекао је председник Вучић.

Опозиција добро да размисли ако жели нове изборе

Председник Вучић поручио је вечерас опозицији да претходно добро размисли ако жели нове изборе, јер онда следи утакмица, као и да су за њега избори "задња рупа на свирали", али и да владајућа коалиција никада неће бежати од воље народа.

"Што се тиче избора, то ми је последња рупа на свирали, ја сам своје изборе завршио, иако би то можда било себично - али није неважно нити свеједно како ће се управљати Србијом и нашим градовима, нашом северном покрајином. И увек ћу зато подржавати оне снаге и опције које земљу вуку и гурају напред, а шта ће бити видећемо, полако", истакао је председник Вучић на годишњој конференцији одговарајући на питање новинара да ли ће бити нових избора у Србији 2023. године.

Приметио је да се многи радују "великим променама" и како ваљда народ само чека опозицију да види на власти.

"Као стари вук у политици, могу само да кажем - полако са тим резултатима. Нагледао сам се и наслушао тога већ 11 година и сваки пут бисте ме побеђивали и у свих 10 изборних циклуса сам их све прегазио. Размислите добро да ли хоћете или не пре него што донесете одлуку да хоћете. А ако хоћете, онда је то утакмица и немојте да се жалите, те крив је судија, публика, свети Петар, јер резултати нису довољно добри. Размислите, ми од избора нећемо да бежимо, нити да се кријемо од народне воље и легитимитета народа, никада нећемо", навео је председник Вучић.

Поручио је опозицији да само изрази своју жељу.

"И кажите то хоћемо и то ћете да добијете, само немојте да тражите резултат од нас који хоћете да добијете, јер вам га народ неће дати. То је само моја молба за све који су тако жустро изразили своју жељу за новим изборима", поручио је председник Вучић.

Срећан сам што сам громобран за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да му је драго што је громобран за Републику Србију и све нормалне људе у земљи за разлику од оних који немају план ни политику, већ само мржњу према једном човеку.

"Тек када мене срушите моћи ћете да срушите ову земљу. А још вам много треба да Србију сруше. Притисака је било безброј. Мислите да ми је у Тирани или Прагу било лепо. Претили су Републици Србији, а ја сам је бранио и штитио, јер ми је то посао. Али много више зато, јер је волим више од свега и важнија ми је од сваког човека, и од мене и од моје деце. То ће се наставити", рекао је председник Вучић на годишњој конференцији.

На питање какво решење за Kосово може да се нађе председник Вучић је подсетио да већ постоји нацрт француско-немачког предлога који се доживљава као предлог, а не нацрт, као да га је, како каже, нека Скупштина усвојила.

"Немци и Французи ваљда имају много више Немаца и Француза на Kосову него што има Срба и српских интереса. Мислите да ми је страшно да то кажем, због чега? Због чега, вила у Берлину или Аустрији или Швајцарској. Баш ме брига за све то. Тако не можете да уцените малог вука, ти слонови и тигрови. Kо је пробао гадно се опекао, био би гадно угрижен", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

На питање Н1 о изјави министра одбране Милоша Вучевића који је говорио о Дану српског јединства председник Вучић је објаснио да се ради о празнику српског јединства, а не државно-правном уједињењу.

"Да желим све најбоље народу у Републици Српској не рушећи територијални интегритет БиХ. Знам да бисте желели нешто друго. Вучевић је паметан и прецизан човек. То је као и када су ваши медији говорили да треба укинути барикаде, а када су се укинуле доводили сте разне који су говорили да је то срамота. Срамота ме је да их назовем именом које заслужују", рекао је председник Вучић.

Kоментаришући недавно објављене економске параметре Демостата и питање да ли се Република Србија померила са четвртог места по сиромаштву у Европи, председник Вучић је рекао да су плате за око 130 одсто веће него пре 10 година, као и минимална зарада и пензије.

"Довољно је да погледате Београд на који сам поносан. Све земље су много лошије, а многе чланице ЕУ. Ми данас имамо 55 милијарди јавног дуга, Бугарска нам се приближила. Погледајте стопу јавног дуга Хрватске. Уз све наше потешкоће и чињенице да нисмо добили милијарде од ЕУ. Београд је за Нову годину изгледао као светска метропола. Имамо највише отишлих из земље за време Нове године, а то могу људи само када имају новац. Србија је све богатија", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, има оних који живе у наративу из прошлости и кажу да не могу да раде за 200 до 250 евра.

"Не лажите, минималац је 370 евра. Данас је просечна плата 735 евра, а била је дупло мања. Имате успешне на власти који су радили на напретку Републике Србије. Kада чињенице нису у складу са оним што не желите да видите тим горе по чињенице", закључио је председник Вучић.

Градићемо гасоводе до разних делова Србије

Република Србија ће изградити нове гасоводе, а важно је да они дођу до Врања и Прешева, Тутина-Александровца, Пријепоља и Прибоја, као и Нове Вароши, Чајетине, Ваљева и Лознице, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Председник Вучић је на годишњој конференцији представио пројекте нових гасовода у Србији, а истакао је и да ће се градити реверзибилна хидроелектрана Бистрица, као и Ђердап 3.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

"Морамо још много тога да уложимо", поручио је председник Вучић.

Указао је и на планове да се гасоводи изграде до Kосовске Митровице, али је рекао да за то постоје политички проблеми.

Председник Вучић је додао да се планира финансирање свих тих пројеката у 2023. години

Очекујем долазак Дерека Шолеа првом половином јануара

Председник Вучић рекао је да очекује долазак Дерека Шолеа, вишег саветника Стејт департмента, 11. или 12. јануара у Београд, наводећи да верује у стварање бољих односа са Америком.

Председник Вучић је на годишњој конференцији, одговарајући на питања новинара рекао да је Шоле "виши од свих у Стејт департменту и врло близак Џејку Саливену".

"Страшно важан човек, долази овде 11, 12. јануара ако се не варам, озбиљан, посвећен, млад, паметан човек. Верујем у стварање бољих односа са САД, видећемо како ће то ићи. Неће бити лак разговор, али верујем да можемо да разговарамо. После тога очекујем долазак свих ових стручњака из Европе и то је то", казао је председник Вучић.

На питање да ли је могуће да дође до састанка у Бриселу до краја јануара на највишем нивоу, председник Вучић је упитао какав је то највиши ниво.

"Какав вам је то највиши ниво, пустите ме тих прича", рекао је председник Вучић.

У циркусу нема ни вука, ни Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је вечерас поводом писања немачког Цајт-а - како ЕУ треба да га "припитоми чврстом руком", да у "циркусу нема ни вука, нити Вучића".

Председник Вучић је на годишњој конференцији на питање да ли писање Цајт-а представља до сада најотвореније претње Немачке, рекао да ће на поменуто "припитомљавање" одговорити на другачији начин и испричао како је пре 15 година водио ћерку у циркус на Новом Београду.

"Запамтио сам тада која је највећа животиња - слон, а најјачи је тигар. У циркусу сам се нагледао и слона и тигра, али када говоре о припитомљавању Вучића, још вука у циркусу нисам видео, тамо га нема. Ни Вучића ни вука и нека то науче. То им је лекција за сва времена", поручио је председник Вучић.

Истакао је председник Вучић да су захтеви за увођење санкција Русији брутално мешање у унутрашње ствари Републике Србије и да је поносан што, како је рекао, Западу смета његова слободарска политика, док ништа друго немају против њега.

Председник Вучић је рекао да, ипак, Немачку доживљава као партнера, најважнијег за Републику Србију, због чега се труди да имамо најближе односе са том земљом.

“Али, када кажу - мораш да уведеш санкције. Баш вам хвала што се брутално мешате у наше унутрашње ствари. Kажу мораш да признаш независно Kосово или да преговараш, иако ми преговарамо озбиљно све време о чему је требало да их известе Лајчак и Борељ, за разлику од њиховог штићеника, тинејџера којег су направили, а које се понаша као бахато дериште које мисли да може свима да лупа шамаре", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије је истакао да Цајт није рекао да притисну Вучића зато што има рачуне у Немачкој, нити кућу у Берлину или Минхену, станове у Паризу, Лондону.

"Нема то Вучић. Вучић воли Србију, шта да радим са тиме? То мене не интересује. Мој сан и живот је Србија. Све се своди на моју слободарску и независну политику и то је оно што ми замерају", поручио је председник Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

На питање какве су шансе Републике Србије ако Немачка и западне силе данас праве нову албанску земљу на нашој територији, посебно са обзиром да су и Албанију правиле Аустро-угарска и западне силе, председник Вучић је одговорио да су Србији мале шансе у евентуалном сукобу са Немачком, али да је он ту земљу увек доживљавао као нашег највећег партнера.

"Велика је и моћна Немачка, а ми смо мали. Ја Немачку доживљавам као највећег партнера Србије и дао сам све од себе да се тако понашам, неки су ми због тога замерали, верујући да имамо најбоље могуће односе са Немачком. Док је била Ангела Меркел то је било могуће, а онда су дошли неки други људи, који су желели крај Републике Србије, или Републику Србију какву су они желели да виде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да би свеједно без Немачке тешко преживели, јер је она је наш најважнији партнер.

"Тако је 7,5 милијарди евра спољнотрговинска размена са Немачком, не постоји ни близу Немачке, 77.000 људи ради у немачким компанијама", поручио је председник Вучић.

Број Срба на КиМ се смањује као и у централној Србији до 3 одсто годишње

Председник Вучић изјавио је вечерас да је број Срба на КиМ увек мањи због претњи, притисака, али да сада није мањи за онолики број колики је био у периоду од 2000. до 2009. када је у покрајини изгубљено две трећине српског становништва.

"Сада губимо од један до три одсто људи годишње", рекао је председник Вучић на годишњој конференцији, а на питање новинара како види коментаре да на КиМ сваки пут након неке од његових "мисија" има мање Срба.

"Они одлазе због тешког живота под албанском чизмом и чизмом међународне заједнице, а у централној Србији нам је мањи број због све мањег броја деце. Да не подсећам ове из опозиције, срам их било, у њихово време је Косово прогласило независност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да то говоре они после чије је сваке акције буџет у Приштини мањи, људи који овде глуме родољубе, а моле Петра Петковића да им запосли фамилију.

Сигуран сам да ће Хил помагати Србији и даље

Председник Републике Србије изразио је вечерас захвалност америчком амбасадору Kристоферу Хилу који је најавио наставак америчких инвестиција у Србију.

"Он је врхунски дипломата и политичар, упркос мом неслагању са Американцима који сам изнео на састанку са амбасадорима Kвинте везано за 1999. годину, драго ми је што је омогућено да кажем да се не слажем, сигуран сам да ће он помагати Србији и даље", рекао је председник Вучић на годишњој конференцији на којој се обратио грађанима, а на питање новинара како види коментаре појединих који се, попут лидера ССП Драгана Ђиласа пита шта је тачно инспиративно у Србији за инвеститоре, а након најаве Хила да ће се инвестиције наставити.

Додао је председник Вучић да је Хил увек желео да чује другу страну.

Председник Вучић је рекао да не може да говори о политичарима који не виде ништа инспиративно везано за улагања у Србију, и то што не виде да смо изградили више путева за 11 година него за 67 година, што смо отворили 230.000 радних места, а они затворили 400.000.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Sacuvali smo mir, finansijsku stabilnost i nasu ekonomiju
Извор: Танјуг

Можда могу да виде нешто инспиративно у програму за привлачење инвестиција, рекао је председник Вучић и нагласио да је увек лепо говорити о својој земљи.

Требало би да им више одговара човек као ја на челу СНС

Председник Вучић изјавио је вечерас да чека да се закаже Конгрес Српске напредне странке на којој ће бити изабран његов наследник, иако то, како је рекао, не би требало да одговара опозицији коју је победио већ 70 пута.

"Чекам да закажу конгрес пошто су завршени избори у највећем броју општинских одбора СНС. Очекујем заказивање конгреса да им испуним то обећање", рекао је председник Вучић на годишњој конференцији на којој се обратио грађанима, а на питање новинара како гледа то што поједини медији преносе као једну од његових највећих неистина то што се није повукао са чела СНС.

Председник Вучић је рекао да зато жели да појасни неке ствари грађанима.

"Сваки дан говорите да сам најгори, диктатор, најглупљи, син ми је криминалац, брат и отац, такође, и мајка, али је стара жена па није активна, пензионисани је криминалац, зар не желите таквог кретена и криминалца на челу највеће партије у земљи, лакше ћете да га победите, куд ћете неког бољег", питао је иронично председник Вучић.

Такође је питао и да ли је могуће да су се уплашили "малог вука" и да не изгубе изборе по 70. пут заредом.

"Где ћете људи, не знам колико сам вас пута побеђивао, досадило ми је да вас побеђујем, ништа ми то не значи, некада понижавам резултатима, иако сам бежао од тога, али то говори о вашој логици, али ваша једина логика је мржња и да нешто буде против Србије", поручио је председник Вучић.

Увек ћу бити за Србију, хвала нашем народу на подршци, рекао је председник Вучић.

Ниједан председник Србије није посетио Јасеновац

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је он први председник Републике Србије који је упутио писани захтев Хрватској да посети Јасеновац, као и да ниједан председник Републике Србије тамо није отишао.

Председник Вучић је на годишњој конференцији на питање поводом навода неких медија да је неистинита његова тврдња да ниједан председник Републике Србије није био у Јасеновцу рекао да је и бивши председник Борис Тадић био само у Доњој Градини.

Председник Вучић је истакао да је и он био најмање осам пута у Доњој Градини када није био председник, као и да је и у Јасеновцу био више пута, али не као председник, јер му нису дозволили.

"Ја сам први који сам у писаној форми изразио жељу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се на крају обраћања грађанима, на конференцији у Палати Србија захвалио свим грађанима Републике Србије, а посебно народу на KиМ и пожелео им среће празнике.

"Желим срећне Божићне празнике, да прође без инцидената. А нама остаје да се боримо и идемо даље", поручио је председник Вучић.

Остале вести