Енергетика постаје највиши интерес сваког грађанина

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић налази се у званичној посети Краљевини Норвешкој, где је, у оквиру дводневне посете Ослу, започео састанке са највишим званичницима и прво посетио норвешки парламент.

Извор: РТВ Пинк

Председник Вучић је тако започео прву радну посету Норвешкој у својству председника Републике Србије, након што је у Београду пре две седмице одржана заједничка конференција са Норвешком и земљама Западног Балкана о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије.

На самом почетку обраћања председник Вучић је прокоментарисао утакмицу Бразила на Светском првенству у фудбалу.

"Ми треба да победимо некога. Страствено навијам за нашу репрезентацију", рекао је председник Вучић и додао: "Као сви нормални људи, секирате се, нервирате се, ваш посао је да увек подржите свој тим, своју репрезентацију."

Истакао је да се чуо са (Драганом Стојковићем) Пиксијем и пружио му подршку.

"Ја знам како је, кад је хајка, телефон нико не окрене. Због тога знам, кад је тешко, треба некоме пружити подршку, па сам позвао наше људе да подрже нашу репрезентацију", рекао је председник Вучић и напоменуо да мисли да Хрватској предстоји не лака утакмица са Белгијом.

"Увек волим да се види резултат. Кад дође тај дан онда је мало другачије, да сачекамо петак", рекао је председник Вучић.

Имаћемо довољно и гаса и струје

Говорећи о енергетској ситуацији, председник Вучић је истакао да енергетика постаје највиши интерес сваког грађанина.

"Сутра ћемо видети најмодернија постројења везана за обновљиве изворе енергије. То је кључна тема, то је тема свих тема.

Преживећемо ову зиму, ја те дане бројим као у војсци. Почео сам да бројим од 180 и нешто. Потрошили смо нешто гаса, око 7 посто. Имамо још доста гаса, релативно добро стање у хидро-капацитетима, чувамо угаљ, за лоше временске услове, за сада нисмо имали проблем. У становима је претопло, цена нафте ће ићи значајно доле ако све буде у реду", рекао је председник Вучић и закључио да ћемо ову зиму да презимимо уз финансијске проблеме са којима се држава суочава јер је највећи део терета преузела на себе.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Energetika postaje najviši interes svakog građanina
Извор: Принтскрин

"Свуда је инфлација појела много више него што плате прате", рекао је председник Вучић. Наглашава да је задовољан што ће пензионери имати повећања пензија.

"Што се пензионера тиче, баш сам задовољан што ће имати значајно повећање пензије. Ти људи су највише издржали током реформи за бољу будућност наше деце", рекао је председник Вучић.

"Ако не буде великих искакања, биће довољно и струје и гаса. Као што видите, струја још није поскупела", нагласио је председник Вучић, а на констатацију да ће струја поскупети 8 одсто, додао је:

"Покажите ми земљу, не у окружењу, него у целој Европи, у којој је тако мало поскупљење", рекао је председник Вучић

"Ми не морамо да смењујемо никога, наша је жеља да поступамо у складу са тим како су нам рекли они који знају боље од нас, најбољи на свету. Рекли су нам - у 3 предузећа немате добро руководство, у једном да. Ми ћемо се понашати на одговоран начин. Када будемо ушли у те промене, мењаћемо нешто што постоји 50 или 60 година у нашој земљи. Који смо значајни објекат од деведесетих изградили у нашој земљи? Нисмо урадили ништа јер је то увек било или партијска прћија или прћија недовољно способних људи. Нашли смо најбоље у свету, немам ништа против тога да поставимо и норвешке стручњаке, ми то не знамо.

Добро је да имамо од кога да научимо", рекао је председник Вучић о теми реформи у јавним предузећима ради напретка у енергетском сектору.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Energetika postaje najviši interes svakog građanina
Извор: Принтскрин

"Ја се тиме поносим, желим да покажем људима да нам није стало да држимо било које предузеће да бисмо имали новац за странке. Желимо да извршимо озбиљну транзицију по том питању и да се онда позабавимо екологијом, угљем, обновљивим изворима енергије. То је све оно што радимо са Норвежанима, за то су нам потребне милијарде и милијарде евра. Због тога ћемо имати енергије и чистији ваздух и воду. Енергија је све, наредне године ћемо трошити још више. Сада у Београду имате гасне електране, али и тај гас морате да обезбедите. То је 7 посто нашег укупног конзума", рекао је председник Вучић.

О поскупљењу струје

На тему поскупљења струје, председник Вучић је изјавио да ћемо имати довољно струје и гаса, довољно топлих станова и кућа, а цену струје још нисмо повећали.

"Покажите ми земљу у којој је било тако мало повећање цене струје. Па онда рачуне из Британије, Аустрије. Држава је на сваки начин преузела терет на себе. За нас је важно што држимо ниску цену гаса и струје и за привреду, то је наш начин да их субвенционишемо. То су добри резултати и добре вести", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да поред повећања плата и пензија, ускоро креће и пријава за 5000 помоћи за младе.

"Имаћемо повећање минималца, драстичних повећања пензија и државне помоћи за коју креће пријава ових дана. То су давања за која мислимо да су добра. И да, од 15. децембра до 15. јануара, гледаћемо да укључимо све (новогодишње) украсе, ако будемо могли и направили такву процену", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Energetika postaje najviši interes svakog građanina
Извор: Принтскрин

Како је нагласио, гас је све скупљи, а Србија га добија највећим делом по 400 евра, а сада га не можете добити испод 1800 евра.

О рату у Украјини

Председник Вучић је коментарисао и рат Украјине и Русије, оценивши да се сукоб неће скоро завршити.

"Кад су многи помислили да ће Украјинци да победе, Руси су почели боље да ратују. Следећа зима ће бити тежа него ова", подвукао је председник Вучић.

"Не разумем шта стручњаци говоре, сви користе све што могу, Путин користи оно што он има, други користе оно што имају. Нити правдам нити критикујем. Када су помислили да Украјина побеђује, Руси су почели боље да ратују. Биће то много дуже време и очекујем да ће следећа зима бити тежа од ове. Рат ће да траје све време", рекао је председник Вучић.

Истакао је да не верује у примирје, али да би био најсрећнији на свету.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Energetika postaje najviši interes svakog građanina
Извор: Принтскрин

"Само да донесу неко решење. Нисам ни Рус ни Украјинац, већ Србин", нагласио је председник Вучић.

Текст Двери о вантелесној оплодњи

Председник Вучић прокоментарисао је и наводе Двери о промени генома будућих нараштаја код вантелесне оплодње са донираним репродуктивним материјалом из иностранства.

"Ми смо сви случајно, или вољом наших родитеља, ми смо нешто по националности. Код нас Срба је нешто посебно изражено, не могу да критикујем Двери. То није смисао да нападам ту политичку странку. То је увреда за сваку жену", рекао је председник Вучић.

"Ја сам мислио до пре годину и по, две, када неко лаже о Јовањици, да то сви виде. Да када они лудачки сајтови објављују нешто из трећег ока, мислио сам да то сви гледају, а испоставило се у ери социјалних мрежа да што си већа будала имаш више лајкова. То је страшно за наталитет у Србији. Шта после тако нечег да каже нека потенцијална мајка? То је производ нашег социјалног окружења. Није вест кад пас уједе човека, него човек кад уједе пса. Ви не бисте приметили такве политичаре док нису рекли овакву глупост. Они су сада примећени и о њима се говори. То је питање елементарне нормалности. Ми ускоро крећемо са тим и све ће то моћи да се обави код нас, неће морати (да се иде) до Скопља, Истанбула", рекао је председник Вучић.

Протест испред Владе

"Не постоји ниједна земља у свету која може да се поноси таквом глупошћу да се одрекла литијума попут нас. Ја ћу да дођем да им се обратим", рекао је председник Вучић о протесту испред Владе.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Energetika postaje najviši interes svakog građanina
Извор: Принтскрин

"Да ли разумете шта радите Ваљеву, Осечини, крају који је девастиран. Рудници су нам подигли Мајданпек и Бор. Зи Ђин нам држи Бор, просечна плата тамо је прошлог месеца била 801 евро", рекао је председник Вучић.

Истиче, да је све то од рудника.

"Мајданпек - цео град је створен од рудника. Ово би било нешто најскупље и најбоље за нашу земљу", рекао је председник Вучић мислећи на руднике литијума. Не разумем шта смо урадили захваљујући теоријама завере - људи су помислили да неко може да уништи Србију. Нисам ја примао паре ни од Немаца ни од Рокфелера. Зна се ко је примао", рекао је председник Вучић мислећи између осталог на Саву Манојловића.

"Немам проблем да о томе говорим, немојте да дирате Владу, она ништа о томе није одлучила. Да мислим својом главом и да мислим добро свом народу - то не можете да ми забраните. Коловође свега тога су примале новац за то и уништили су ову земљу заједно са нама који смо били довољно глупи да прихватимо тај безобразлук и ту силу која је мислила да насиљем може нешто да учини. Ја сам вам адреса коју треба да рушите", рекао је председник Вучић.

"Не можете да ми промените мишљење ни да доведете 1000 ни 10 ни 50 ни 100 хиљада људи. Мислим да боље од вас знам шта је добро за Србију, бавио сам се тиме. Неки људи не верују јер су поверовали у теорије завере, то су добри и часни људи. А други не верују јер су добили новац за то", рекао је председник Вучић.

Одговор Горану Марковићу

"Да је добио новац био бих најбољи на свету. Јер моја тиранија почива на неиспуњеним туђим циљевима. Мени могу да псују мајку, да воде прљаву кампању, да нема ниједно извини после тога, да признају да су лагали, ником ништа. Је л' то све могуће у земљи у којој тиранија влада. Данас сам сазнао да је преминуо Ного, остали смо без много великих људи у претходним данима", рекао је председник Вучић.

Шта доноси време пред нама?

"Победиће Србија. Моравски коридор за који постоји идеја да добије име по Јовану Курсули из Чачка који је ратовао, на људима у Србији је да о томе одлуче. Људи треба да знају да каснимо са изградњом, јер нисмо имали камена. Људи су тражили по пет и десет пута више од онога колико нешто вреди. Два месеца смо изгубили због храста. Неко је морао на крају да га склони - то сам био ја, да бисмо спасавали животе људи и изградили ауто-пут. Кукамо како су нам лоши стадиони, кад кренемо да га градимо, шта ће нам стадион. Кад год кренете са нечим увек ћете на тако нешто да наиђете. Отпор према променама и свему што треба да буде другачије увек је постојао. За мене је важно какав је резултат на крају крајева и шта ће историчари о томе да говоре. Горану Марковићу ће увек бити свеједно шта ћу ја да кажем јер он има филмове и серије које је урадио и који ће заувек да остану. Део људи је кренуо да се враћа у нашу земљу и надам се да ће тај тренд да се настави. Овде сам срео двоје људи које сам убеђивао да се врате. Да могу да имају још 200 или 300 евра већу плату у Србији, са нашим трошковима, вратили би се. То су за нас најважније ствари, важније од фудбала и кошарке, али морамо да будемо уз своје и када губе.

И из своје странке сам више пута чуо "немогуће да нема ништа око те Јовањице". Наша странка је убедљиво она која има највећи број добрих људи, али време покаже све. Још једном да поздравим Пискија и момке и да победе Швајцарску и обрадују наш народ, а онда и Португал, а онда могу да се врате", рекао је председник Вучић на крају обраћања.

Остале вести