Са тугом сам примио вест о смрти песника Рајка Петрова Нога

Најновије
Извор: Танјуг

Са тугом сам примио вест о смрти песника Рајка Петрова Нога, члана Удружења књижевника Србије и Академије наука и уметности Републике Српске, човека и патриоте који је на трагу Дучића и Кочића исписао неке од најлепших и најупечатљивијих стихова у опису нашег националног духа и страдања.

Потекао са крша који памти најкрвавији период наше историје у 20. веку, Рајко Петров је тај исконски набој српског пркоса и опстанка на јединствен начин преточио у бројне књижевне форме.

Наш народ западно од Дрине, од Крајине до Републике Српске, увек је имао највећу подршку у Ноговом стиху и речи. Његова перцепција стварности као одраза никада зацељених рана прошлости, верно је одсликавала наш етос и карактер, идеале и националне заносе, сву дубину патње и праштања, али и уздизање након падова и разочарања, пораза и бола. И управо је тај епски набој, тако моћан у његовом песничком изразу, био подстрек нашем народу у најтежим тренуцима, којих је било тако много у савременој историји.

Петров Ного је увек био уз свој народ. Пламен његове речи жестоко је уносио охрабрење и наду, враћајући свако наше посрнуће на пут духовне победе, на предачку стазу којом је одувек било најтеже ходити и којом су ишли само они најхрабрији и најпоноситији међу нама.

Његове поруке остају уклесане у национално биће нашег народа, као вечита архетипска искра слободарства и хероизма која ће наставити да инспирише и будуће нараштаје.

Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима Ногове речи. Нека почива у миру.

Остале вести