Република Српска у Србији увек има ослонац и помоћ

Најновије
Извор: Служба за информисање СНС

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да ће народ и руководство у Републици Српској у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне, у кога могу имати поверење, и ко ће увек помоћи колико може на сваки могући начин.

Извор: РТВ Пинк

Председник Вучић је, после разговора са новим председником РС Милорадом Додиком и српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић, рекао да је захвалан на плодотворној сарадњи у претходном периоду.

"Пожелео сам много успеха у раду госпођи Цвијановић у оквиру Председништва БиХ, а Додику да марљиво и успешно ради у корист интереса народа у Српској“, пренео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су разговарали о нашим обавезама и свему што нас чека у наредном периоду.

"Заједнички смо размотрили политичку ситуацију, додатно усагласили ставове који су најчешће готово јединствени између Србије и Републике Српске, говорили о проблемима који постоје у региону. Упознао сам Цвијановић и Додика са ситуацијом на Косову и Метохији, разговорима које смо ноћас до пред поноћ имали у Бриселу, ситуацији на КиМ“, објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је разговарано и о свим важним пројектима, те пренео да је договорено да се још ове недеље формира тим који ће чинити представници РС и Србије. "Конкретизовали смо идеју о изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини. Спремни смо да уложимо десетине милиона евра, јер сматрамо то једном од најважнијих ствари које треба урадити на територији РС. Договор је да Србија у пројекту учествује са 80 одсто финансијских средстава“, рекао је председник Вучић.

Рекао је да је било речи и о инфраструктурним пројектима, подсећајући да Србија у значајној мери финансира пројекат изградње ауто-пута Рача-Бијељина.

Указао је да је сада тешко говорити о даљим пројектима због поскупљења, али је Србија опредељена да остаје и опстане у свим пројектима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Принтскрин

"Разговарали смо и о подршци коју би Србија требало да пружи пре краја године још једном за више општина - Дрвар, Костајница, Дубица, Невесиње. Додик је предложио још једну општину Српце, где смо договорили да градимо Дом здравља“, пренео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је важно да заједнички посао напредује и да се види да како све наше везе од економских, културних, језичких, духовних унапређујемо.

"Ми што се БиХ тиче имамо све већу трговинску размену. Тако и увозимо све више сировина из БиХ. У првих девет месеци је трговинска размена била у вредности од 2,3 милијарди евра, чиме је БиХ шести спољнотрговински партнер Србији.

Приближавамо се да будемо број 1 партнер БиХ“, указао је председник Вучић.

Поручио је да ће РС у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне, имају поверење, и ко ће колико може увек помоћи на сваки могући начин.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Служба за информисање СНС

Захвалио се народу Републике Српске на томе што је увек уз своју Србију, што брину о нама, макар онолико колико ми бринемо о Српској.

"Верујем да ће људи из РС успети да пронађу заједнички језик са људима у БиХ како би могли кренути у реализацију пројеката као што су Бук Бијела, аеродром у Требињу,...“, рекао је председник Вучић.

Срски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Србија поуздано стала иза свих заједничких стратешки важних пројеката и додала да верује да ће тако бити и у будућности.

Цвијановић је након састанка са Александром Вучићем захвалила председнику Србије на времену које издвојио у, како је рекла, овим сложеним односима и временима, као и на заједничком ангажовању на развоју пројеката и билатералних односа и свега што је рађено у односима РС и Србије.

"Са аспекта нове позиције желела бих да допринесем променама - да односи БиХ и Србије буду бољи да се разумемо боље, али то зависи и од других не зависи само од мене", рекла је она.

Нови српски члан Председништва БиХ је рекла да жели да се изађе из фазе свађалачког односа у БиХ, да се изађе на пут сагледавања користи и реализације пројеката а не блокада.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Танјуг

Исказала је велику захвалност Србији што је одлучила да буде инвеститор и коинвеститор на значајним пројектима.

"Стратешки интерес је да се иде у реализацију пројекта Бук бијела, заинтересовани смо и за аеродром у Требињу јер ће то допринети бољој комуникацији међу нама, развој привреде и туризам.

Цвијановић је поздравила идеју за заједничке активности и радну групу везано за односе БиХ и Србије.

"Наравно да у овом периоду треба разјаснити бројне дилеме поготово имајући у виду многа оптерећења, а БиХ треба да изађе из таквих оквира", рекла је Цвијановић.

О Европском парламенту: Докон поп и јариће крсти, траже да признамо Косово

Председник Вучић је изјавио да се у препорукама Европског парламента, поред санкција Русији, спомиње и међусобно признање Србије и тзв. Косова, што је сакривено од јавности, поручујући да се због таквих препорука није нарочито забринуо, да нисмо заинтересовани за признање Косова, и да сами доносимо одлуке, у сопственом интересу.

На питање има ли резолуција ЕП, према којој се напредак Србије у ЕУ и приступ фондовима, условљава увођењем санкција Русији, политичку снагу или последице, председник Вучић је рекао да, пре свега, није реч о резолуцији, већ о препорукама, али да је суштина у томе што је остало сакривено да се у њима спомиње и међусобно признање Србије и тзв. Косова.

"Нису у питању само санкције. Знам да постоји део јавности који би да дисциплинује и председника и Владу, да нам објасне како морамо под хитно да уведемо санкције, јер је то у најбољем интересу земље, док је све остало лоша политика за Србију, због које ћемо да останемо без ЕУ пута. Али, прескочили су да прочитају део који говори да морамо да признамо независно Косово, па питам све те људе, који хоће да нам говоре о нечијој добронамерности, што су то сакрили", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Танјуг

Зашто не обавестимо грађане шта стварно траже од нас, а теже је од санкција Русији, о којима, каже, слуша више од 270 дана.

"Један део политичке и медијске јавности крије то од људи, јер би онда било јасно шта такви посланици стварно желе Србији, и боље би се разумела позиција Србије и државног руководства. Зато је потребно да се крије", констатовао је председник Вучић.

Додао је да је поносан на оно што је председник Азербејџана јуче рекао - да је он (Вучић) направио да Србија буде препознатљива по томе што је слободарска, самостална и независна, и да се самосталност земље не огледа у химни, застави и грбу, што има свака држава, већ у начину доношења одлука, понашању у међународној арени.

"Ако је захтев 79 одсто посланика ЕП тај да признамо независност Косова, да је то најважнија препорука, онда се потврђују моје речи да, све и да уведемо санкције Русији, потапшаће нас по рамену, али ће онда стићи нова резолуција са неопходним признањем Косова", рекао је председник Вучић.

Довољно је, каже, искусан да то зна, додајући да је и синоћ скоро до поноћи био 50 пута на вези са Бриселом, и реаговао на сваку реч и слово.

"Нисам се нарочито узбудио и узнемирио због препорука Европског парламента. Докон поп и јариће крсти. Изгледа да им све иде као по лоју, па су забринути за наше одлуке. Хвала им за бригу, нисмо заинтересовани за међусобно признање са Приштином", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Танјуг

А, што се тиче санкција Русији, навео је да Србија уме сама да доноси одлуке и разуме потребе своје земље и грађана, додајући да честита Европи, јер су, "усрећили" своје земље и народе санкцијама Москви.

"Ми ћемо да наставимо да слушамо све што говоре, да показујемо поштовање, а одлуке ћемо да доносимо у интересу нашег народа и државе", закључио је председник Вучић.

Приштина имала бољи дил пре два дана, сада треба да испуни све договорено

Председник Вучић је изјавио да је Приштина пре два дана имала на столу, како је рекао, "бољи дил" од оног који је постигнут по питању таблица на КиМ, али да је Приштина имала погрешну процену, као и да је за њега најважније што је у договору предвиђено испуњавање претходних договора.

Како је рекао за повратак Срба у институције испуњен је први услов, нема наплате новчаних казни, отимања аутомобила... Остао је сада други - формирање Заједнице српских општина.

"Када се формира Заједница српских општина онда идемо у нешто друго", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара Федаралне телевизије како ће Срби на Косову и Метохији моћи да региструју нова возила, рекао да га чуди како није питао шта је било са Куртијевом полицијом која је почела да наплаћује новчане казне па се повукла.

"Они су пре два дана имали по мени бољи дил него што су га добили јуче. Зашто су то себи урадили, не знам, не разумем их, погрешна процена и тактика, али то је њихова ствар. За нас је важно да недвосмислено стоји неопходност испуњавања и имплементација прехтодних договора, што је од кључног значаја", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да је управо на томе највише инсистирао, јер нема преласка преко тога.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Служба за информисање СНС

"Јер то ће бити главна замка на чему ће они да инсистирају, зато сам ја инсистирао на тој реченици - да постоји у тој изјави, а то је поштовање свих претходно постигнутих договора. То је за нас најважније", додао је председник Вучић.

Рекао је да је најважније да наш народ неће бити малтретиран и да ће талбице КМ остати и опстати.

Председник Вучић је рекао да када је реч о осталим српским таблицама са деноминацијом косовских градова и општине де факто не постоје, а посебно јужно од Ибра, већ постоје само КМ таблице.

"Што се тиче КМ таблица и нових аутомобила, њих има до 90 на годишњем нивоу, а што се тиче обнове, она тече нормално и не постоји нигде никакве обавеза по том питању. Рекао сам чак да смо ми спремни да и то док трају преговори да зауставимо, пошто ћемо морати да разговарамо о таблицама. За нас је важно да трају преговори и да КМ таблице важе, којих има око 7.000 људи који живе на КиМ, а 2.000 у централној Србији, могу да наставе да возе те аутомобиле без икаквих сметњи", навео је председник Вучић.

Како је рекао, то је и статусно једна мала тактичка победа, која ће нас водити у још тежу ситуацију којој ћемо бити изложени и тежим притисцима.

Зато код мене не можете да видите радост, јер знам да нас чекају тешка времена, додао је председник Вучић.

Истакао је да је задовољан што смо сачували мир за наш народ.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Танјуг

"Задовољан сам и што нисмо угрозили целу Србију и што ће нам ова година бити рекордна по нивоу страних директних инвестиција, јер за то можете да се борите када имате мир.

Председник Вучић је нагласио да су га код нас опет напали као да је нешто издао, иако је донета одлука која ће очувати мир, као и да га нападају управо они који су већ све дали Приштини.

"Ситуација код Срба на северу КиМ узаврела и ври, људи су сити терора приштинских власти и ово није нешто за политичке свађе, већ нешто што и мене брине", навео је председник Вучић.

Казао је да је јуче био скуп и у Горњем Кусцу у новобрдској општини, на коме је било скоро 5.000 људи, што показује да су Срби уцењивани, малтретирани, шиканирани и притискани, и што их третирају као националну мањину јер они неће да буду национална мањина.

Председник Вучић је рекао да постоје страсти код Срба на КиМ јер су били мучени у претходне 23 године.

"После 23 године терора, желе да чувају своје огњиште и даље се боре за своју децу, старе, али и за Србију на КиМ и нашу будућност", нагласио је председник Вучић.

Када је реч о плановима о којима се говори у међународној заједници, председник Вучић је навео:

"Ја сам им рекао, ви сте добили наш одговор поводом вашег нон пејпера, у форми нон пејпера, а добили сте и мој усмени одговор у Бриселу - шта су наше црвене линије и о чему нећу да разговарам уопште. Претите прекидом преговора, па прекините их одмах. Зар мислите да било ко озбиљан може у свету да се хвали да је прекинуо разговоре и преговоре, па како ћете да решавате проблеме. Ево, ми кажемо, нећемо Косово у УН и шта ћете онда, да нас бомбардујете и претите санкцијама, на основу чега и ког акта, када цео међународно правни оквир иде у корист Србије", истакао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Танјуг

Додао је да зна колико нас чека компликована ситуација и додао да мора да призна колико су еврпоски представници, као и представници САД били врло рационални у свом односу.

Када је реч о локалним изборима на северу КиМ, председник Вучић је рекао да је Приштина пожурила да што пре замени српске представнике уместо да сачекају и виде како ће и шта да ураде.

"Видели сте шта су Срби рекли, формирање ЗСО и после тога су спремни да се врате у институције, пошто је један услов испуњен по питању таблица", нагласио је председник Вучић.

Када се формира ЗСО онда идемо у нешто друго, додао је председник Вучић.

"Све и да хоћу, а нећу, не могу да убедим Србе у тако нешто јер им је доста свега и ма колико им је било тешко нису се уплашили најављене велике силе, јер су знали да је светиња коју бране, а то су њихова огњишта, деца и земља већа од претње.

Није лак период пред нама, верујем да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност", закључио је председник Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Београду да међународни фактор врши додатни притисак на Српску и Србију како би наметнуо своја решења и о томе је, каже, упознао председника Србије Александра Вучића.

Додик је захвалио Вучићу на прилици да српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић и он имају први радни састанак управо у Београду и истакао да је то нешто што су и желели.

Пренео је и да би у првој седмици децембра требало да буде формирана нова Влада Српске, а након тога и одржана заједничка седница двеју влада Републике Српске и Србије, на којој ће бити операционализовани данашњи договори.

На састанку са председником Вучићем су, каже, разговарали о важним темама у сложеном политичом окружену.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Танјуг

Радићемо, истакао је, на што већој вредносној интеграцији РС и Србије кроз различите програме и процес специјалних веза, да наредне године формализујемо и друге облике специјалних веза, радимо оно што један народ треба да чини и ради и то никога не би требало да забрињава", навео је Додик.

"Опредељење које смо овде чули је да се настави сарадња на пројектима на политичком и другом разумевању ситуација. Ми разумемо да Србија стоји иза Дејтона и подржава територијални интегритет БиХ, али председник (Вучић) зна да је РС угрожена са становништва њених права у БиХ одузимањем преко 60 надлежности и да ако се БиХ не врати на позиције Дејтона и Устава не видимо разлог да можемо да дајемо допринос њеном антиуставном путу", рекао је Додик.

Истакао је да Република Српска стоји иза српског народа на КиМ и да њихова права буду загарантована.

"Сложене околности траже додатне напоре, Србија је у епицентру везано за Приштину везано за сукоб у Украјини. РС је спремна да подржи европски пут БиХ, али не и пут у НАТО, о томе неће бити донета ниједна одлука", рекао је Додик.

Договорени пројекти су, казао је висок приоритет заједничких напора Републике Српске и Србије и истиче да је у оваквој економској ситуацији битна подршка коју од Србије добијају општине у Републици Српској и Федерацији БиХ, где живе Срби.

Истакао је да ће договорена заједничка Радна група за изградњу меморијалног центра у Горњој Градини бити брзо формирана.

"Верујемо да ова генерација руководилаца РС и Србије треба то да уради, јер се дуго чекало, а то ће бити прави одраз обима страдања Срба у Јасеновцу у Другом светском рату и другим ратовима", рекао је Додик.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Танјуг

Рекао је да су Цвијановић и он председника Вучића упознали са комплетном ситуацијом у БиХ.

Истакао је да тамо постоји пат позиција која је тешко решива, која се камуфлира занемаривањем суштине три конститутивна народа.

Подсетио је да политичко Сарајево блокира многе инфраструктурне пројекте као што је изградња електране Бук-Бијела, аеродорм Требиње, као и гасовод према Бањалуци, а исто тако, истакао је, у БиХ нема одлука везано за заједнички пројекат ауто-пута Београд - Сарајево.

У БиХ, навео је, по том питању ништа није учињено, за разлику од Републике Српске, па тако, каже, још увек нема ни дефинитивног договора са Турском.

Цела Србија и Република Српска вечерас уз репрезентацију

Преседник Вучић је изјавио да ће цела Србија, као и Република Српска, а верује, каже, и Северна Македонија, вечерас навијати за репрезентацију Србије у дуелу са Бразилом на Светском првенству у Катару, и додао да ће прве минуте те утакмице гледати са припадницима Војске Србије.

Преседник Вучић је рекао да верује да ће и браћа Македонци бити уз нашу репрезентацију, као што је Србија била уз њихову на Европском првенству.

"Чуо сам се са Драганом Стојковићем. Пожелео сам успех нашој репрезентацији. Ако победе - браво, ако изгубе - браво, чекаћемо и преостале две утакмице. Сви ћемо веровати у наш тим до последњег од тих 270 минута, колико играју у овој групној фази", рекао је преседник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Танјуг

Председник Вучић је захвалио свим играчима што су се борили за земљу.

"Црвено-плаво-бели барјак и заставе ћемо сви носити вечерас", рекао је председник Вучић и додао да ће неколико тренутака утакмице Србија-Бразил гледати са нашим војницима, који су, каже, имали тешке дане.

Међународни фактор коректан, али суштински на страни Приштине

Председник Вучић је изјавио да позиција Београда, када је реч о Косову и Метохији, није једноставна због Срба који критикују сваки потез државе Србије, али и због међународног фактора, који је, каже, био коректан на састанцима, али је суштински на страни Приштине.

"То не треба да кријемо, суштински ће бити на страни Приштине и ми смо ту сами и немамо од кога у овом тренутку да добијемо помоћ. Не постоји тај који може да нам помогне и зато нам је важно да земљу развијамо даље, отварамо фабрике, да се провлачимо као кроз иглене уши, да дрибламо на петопарцу, али да будемо снажни, јединствени и да чувамо своју државу Србију", рекао је преседник Вучић.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што је Рада Трајковић рекла да је Канцеларија за пререгистрацију возила у Рашки затворена и да нема нових регистрација на КМ таблице, а да су ове "сачуване", док не истекну, те да ће после да се региструју на РКС таблице, као и твит Срђана Миливојевића који се пита "да ли данас има неки атентат с обзиром на то да је Вучић Куртију дао таблице".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć
Извор: Принтскрин

"То говори жена која би желела да буде Куртијев избор са свега један одсто гласова, да може да мења устав Косова, да укине српски језик, која је говорила да су таблице потпуно неважно питање и кога то интересује, а да вас подсетим, пошто је из исте странке из које је и Миливојевић, требало је да имају те таблице још 2011. године и то споразумом који је потписао Борко Стефановић, а не Ивица Дачић или ја или неко други", рекао је преседник Вучић.

Председник Вучић истиче да се све време говори о споразуму из 2011. године, а да он ћути све време и, како каже, "туче се и бори и рукама и ногама да би сачувао нешто што је немогуће сачувати јер је још 2011. предато".

"Али, као што видите успевамо у томе. И успевамо да настављамо да се боримо у немогућој ситуацији и успевамо и ви на све то, ви који сте увек против српског народа, који криминализујете Србе, посебно на северу, који сте против сваке одлуке Србије и српског народа, нам сада још и патриотске придике држите", иронично је приметио председник Вучић.

Како каже, и да је све тачно што су рекли, успели смо да купимо још годину дана времена.

"Добили смо да нам остану КМ таблице као симбол државе Србије, а не зато што има какву другу вредност. Успели смо то да урадимо после 11, 12 година од када је потписан споразум где пише да мора да буде јединствено издавање на територији КиМ, после 11 година тешке борбе, ми смо то успели", истиче.

Преседник Вучић пита све те који имају негативне коментаре на сваку одлуку државе Србије, и да је све тако као што кажу, зашто то говоре, зашто иду против свог народа, зашто морају да отежају држави Србији у сваком тренутку.

"А што ти Ристићу лажеш када говориш о томе, а што си чекао ти који си узео стотине хиљаде евра од албанких власти и још нам држиш патриотске критике. Што то радите људи, ви знате колико је тешка борба за сваку реч јер ми смо сами, немамо савезника у Бриселу, упркос коректности људи са којима смо разговарали, знате ли колико је тешко, тешко је да ми после 11 година глупости које сте нам оставили покушавамо да поправимо и још нам држите предавања и придике", додао је преседник Вучић.

Председник Вучић истиче да у последњих седам дана легао није, а да се нико од тих "критичара" не пита када је ко дошао из Брисела, ко је отишао, ко преговара..., а да су случајно били немири данас, говорили би да их Вучић води у деведесете, ратове.

"Та врста безобзирног лицемерја, лажи којима смо изложени сваки дан је нешто што држави само отежава, као што су јој сви отежавали и само су гледали како да додатни терет навале", рекао је преседник Вучић.

Преседник Вучић српском народу на КиМ каже да ће држава Србија бити уз њих.

"Веровали или не, наша чврстина и одлучност и то што су знали да ћемо бити уз наш народ и то што виде да ври на северу Косова и Метохије, али и међу свим Србима на КиМ, политички ври, сити су људи свега и знају да имају подршку државе Србије, то је натерало међународни фактор јер им не требају сукоби у овом тренутку да изврше притисак на руководство у Приштини", истиче.

Додаје да је знао да је довољно да изврше додатни притисак и да ће тако и да буде.

"Пре неколико дана, нисмо успели да угурамо реченицу коју синоћ јесмо, јер сам био стрпљив до двадесет до 12, а која је за нас веома важна јер не могу да кажу хајде потписуј ово, а Заједницу српских општина ћемо са признањем. А не, прво Заједница српских општина, оно што је пре 10 година потписано, па тек онда нешто друго", поручује председник Вучић.

Остале вести