Председник Вучић упутио телеграм саучешћа породици Милована Миће Данојлића

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици и поштоваоцима књижевника Милована Миће Данојлића, у којем се каже:

„Са великом тугом сам примио вест о смрти Милована Миће Данојлића, књижевника и ерудите, песника и критичара, космополите и човека јединственог поетског сензибилитета нашег поднебља, који је својим бритким умом и неретко огорченим пером бележио и светло и мрак људске историје, али и нашег националног усуда, увек на страни Србије и српског народа.

Као неуморни хроничар тешких времена у којима је стварао, Данојлић је и личним примером показао да је несаломив дух једини ослонац свих јаких људи, који се кроз живот пробијају вером у оно што раде. Осамосталио се врло рано и у живот закорачио као у дугу борбу, током које нам је несебично даривао поетику дубоког промишљања и истанчаног осећаја за етику. И управо тај огољени израз данашњице огледао се у готово свакој његовој речи и мисли, које сам неретко са великим поштовањем слушао.

Ретко ко је са тако дубоким увидом у људску стварност опевао улогу и положај песника у данашњем свету, донекле бодлеровски, као усамљеног бакљоноше чија је дужност да се речју пробија кроз магле људских слабости, страсти и грешака, али и великих дела и херојских подвига који дају наду целом човечанству.

За њега је форма без садржине означавала крај људског духа, а испразност савременог доба, наметану од оних који су оскрнавили и заборавили моралну суштину човека, сматрао је највећим падом човечанства. Презирао је лицемерје, кукавичлук и ништавило модерне цивилизације, разоткривајући беспоштедно сваки њихов траг, уносећи поетско светло истине и разоткривања у све кутке људске душе.

Како је и сам једном приликом рекао, „песник се може уморити, може запасти у очајање и безнађе“, али никада „не може прећи у непријатељски табор, онај у коме су поробљивачи и силници. Он је непобедиви борац и кад голорук излази у арену“.

Као таквога ћемо га памтити, уверени да ће његове речи остати путоказ свим нашим нараштајима, којима је и посветио свој живот и дело. Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и колегама Милована Миће Данојлића. Нека почива у миру.“

Остале вести