Чувамо мир, животе људи и стабилност целог региона

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић рекао је, по повратку из Брисела, са разговора који су имали за циљ покушај проналажења решења за ситуацију на северу КиМ, да је поносан на делегацију Србије која је допутовала са јасном намером да разговара и договара се, да пристане на компромисе и по сваку цену покуша да сачува мир.

Извор: РТС1

"Поносан сам на чињеницу што је делегација Србије дошла у Брисел са јасном и недвосмисленом намером да разговара и договара се, да пристаје на компромисе, да не тражи длаку у јајету и готово по сваку цену покушамо да сачувамо мир, животе људи, стабилност целог региона. Ја се тога не стидим. Видео сам да су многи у својим целодневним сплеткама говорили о понижавању Срба и свему другом", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да се делегација Србије понашала одговорно и рационално јер сматра да нема те мајке која би волела да јој се дете враћа у ковчегу.

Председник Александар Вучић рекао је, по повратку из Брисела, са разговора који су имали за циљ покушај проналажења решења за ситуацију на северу КиМ, да је поносан на делегацију Србије која је допутовала са јасном намером да разговара и договара се, да пристане на компромисе и по сваку цену покуша да сачува мир.
Извор: Танјуг

"Сматрали смо да је страховито важно да дамо све од себе да прихватамо компромисна решења, ма колико за то били критиковани. Дали смо све од себе у више наврата, прихватали нове и нове захтеве. Ја сам у једном тренутку, јутрос после сат и по времена, рекао високом представнику Европске уније Жозепу Борељу и изасланику Мирославу Лајчаку "нема ништа од овога". Схватио сам да ће време да пролази и да ће се појављивати нови захтеви, да у ствари албанска страна не жели да одустане од било каквог малтретирања Срба, које није засновано на дијалогу, већ на једностраној политичкој акцији коју је врх приштинског руководства предузео", истакао је председник Вучић.

Пренео је да је у више наврата потврдио да Србија нема проблем са "КС" таблицама, да је спремна да их прихвати на целој територији Косова и Метохије.

"Довољно је да имамо статусно неутралне "КС" таблице, не морамо да имамо "КМ"", додао је председник Вучић.

Друга страна, како је рекао, врло је негативно реаговала, речима да је УНМИК давна прошлост, да је Међународни суд правде потврдио да независност није нелегална и да имају право да у складу с тим извлаче правне консеквенце које, истиче, апсолутно не стоје.

Очигледно Приштина жели сукобе и припрема их месецима

Председник Вучић изјавио је да је Београд био спреман да прихвати предлог Европске уније - да не издаје нове таблице, али да Приштина суспендује све акције у вези са пререгистрацијом возила, али да друга страна то није желела, те поручио да се из тога види да неко други жели сукобе и припрема их месецима.

Председник Вучић је прочитао како је требало да гласи, не договор, нити нешто што би било потписано, већ усмена изјава Жозепа Бореља - о мерама за избегавање ескалације, што је, како је рекао, било неутрално.

"Да Косово суспендује све акције везане за пререгистрацију, а Србија да не издаје и не обнавља таблице, на местима која се налазе на Косову и Метохији. Ми смо прихватили, и рекли - дајте да разговарамо наредних месеци, остаће "КМ" табле, нећемо издавати нове, али неће ни они да наплаћују казне, само да имамо времена да разговарамо и договарамо", пренео је председник Вучић.

Поновио је да је свакако боље да се 100 година разговара, него да се један дан сукобљавамо, додајући да је то неколико пута поновио и на састанцима у Бриселу, чак и на нешто јаснији и бруталнији начин и пред Аљбином Куртијем и представницима Европске уније.

"Даље се каже (у изјави Бореља) - овај договор оставља простор странама да траже одрживо решење за питање таблица у контексту нормализације односа, а позваћу представнике Београда и Приштине у Брисел, у наредним данима, око следећих корака", рекао је председник Вучић.

Овде за нас ништа није било проблематично, али очигледно да је неко други желео сукобе и да их планира месецима, нагласио је председник Вучић, и констатовао да нису случајно специјалне јединице полиције послате на четири места, међу којима је и пут Србица-Зубин поток.

Председник Александар Вучић рекао је, по повратку из Брисела, са разговора који су имали за циљ покушај проналажења решења за ситуацију на северу КиМ, да је поносан на делегацију Србије која је допутовала са јасном намером да разговара и договара се, да пристане на компромисе и по сваку цену покуша да сачува мир.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је пренео и да је сам рекао да може да се разговара о свему, о свим темама, и да се зна шта је за Београд црвена линија - Уједињене нације, али да се мора имплементирати све што је већ потписано и што је на снази.

"А, када то кажете, одједном разумете суштину проблема, а то је покушај да нам кажу - можда ћете једног дана да добијете Заједницу српских општина, али тек када на један или други начин прихватите независност "Косова"", приметио је председник Вучић.

Како је рекао, заборављају да је Заједница српских општина производ Бриселског споразума и нема везе са новим плановима и идејама.

"И то што су потписали Дачић и Тачи, има и трећи потпис - Европске уније. Па, како да вам верујемо за било шта у будућности, ако нисмо у стању да поштујемо оно из прошлости, што је потписано од свих страна", рекао је председник Вучић.

Ситуација на северу КиМ веома тешка, вечерас са Србима

Председник Вучић изјавио је да је, према најновијим обавештајним подацима, ситуација на северу Косова и Метохије веома тешка и, како је рекао, буквално на ивици сукоба и навео да ће се вечерас састати тим поводом са Србима са севера Косова и Метохије, као и са првим потпредседником Владе Републике Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем, потпредседником Владе Републике Србије и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем.

"Ми смо малопре добили најновије обавештајне податке и ситуација је веома тешка, на ивици сукоба буквално. И знам да ће ми представници Срба рећи да су сити свега и да неће да трпе више и да могу сви да погину, али живот сваког од њих и сваког човека нам је важнији од свега; морају да разумеју нашу молбу и тај наш захтев. Зато ћу и до касно ноћас да останем", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, сутра од прве смене на Косову и Метохији предстоји тежак период.

Председник Александар Вучић рекао је, по повратку из Брисела, са разговора који су имали за циљ покушај проналажења решења за ситуацију на северу КиМ, да је поносан на делегацију Србије која је допутовала са јасном намером да разговара и договара се, да пристане на компромисе и по сваку цену покуша да сачува мир.
Извор: Танјуг

"Морамо да будемо забринути, али нема разлога за панику. Када имате посла са неодговорним људима који се играју животима туђе деце, са таквом лакоћом. Борељ је пуно пута данас упозорио представника Приштине и рекао - имамо обавештајне податке, биће великих проблема", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Срби на северу Косова и Метохије добро знају да није њихова обавеза да плаћају харач који није нигде прописан.

"Ја ћу касније вечерас имати кратак састанак са Дачићем, Мојсиловићем и Вучевићем, касније поново са Мојсиловићем и Вучевићем, а од 22 или 23 сата и са Србима са Косова и Метохије, па ћемо ваљда до ујутру да завршимо. Моја молба биће врло јасна, да покушамо да сачувамо мир", рекао је председник Вучић.

Истакао је да српска страна ниједног секунда није желела сукобе, већ их је избегавала до крајњих граница.

Србија ће, како је рекао, поштовати захтев Бореља и нећемо издавати нове таблице, а чак нећемо ни обнављати таблице у наредном периоду, док је са друге стане јасно да Курти молбу Бореља неће да поштује.

Порука Србима: Да дамо све од себе да сачувамо мир

Председник Вучић рекао је да ће Србима са севера Косова и Метохије, са којима ће се састати током вечери и ноћи, поручити да шта год да раде, када организују протесте, они не смеју бити насилни, већ демонстрација снаге воље, а не оружја.

Упитан шта би поручио Србима како да се поставе сутра када буду добијали казне за српске регистарске таблице, председник Вучић је пренео да се представници Срба са севера Косова и Метохије већ окупљају и да их је позвао да крену ка Београду.

Они ће, пренео је, око 21 сат бити у Београду, где ће радити и размишљати шта да раде.

"Моја кључна порука за њих је да, шта год да раде, када организују протесте, не смеју да буду насилни, већ демонстрација снаге воље, а не оружја. Све што ради Приштина је противзаконито. Ни на шта што раде и сада са довлачењем својих снага немају право, и они то знају. Упозорио их је и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, и други, али не интересује их, као да је неко рекао "морате да изазовете сукоб"", констатовао је председник Вучић.

Рекао је да се склони чак и онај који је снажнији и паметнији јер је важно да размишљаш о људима и на једној и на другој страни.

"Све што смо могли, урадили смо. Надам се да моје речи и начин на који говорим неко неће да тумачи као слабост и зелено светло за иживљавање над Србима. То би значило да су погрешно разумели моје речи и понашање", додао је председник Вучић.

Такође је рекао да ће његова главна порука бити "да дамо све од себе да сачувамо мир, да ми Срби не будемо криви, да не изазивамо ништа и никога".

"Не заборавите колико месеци сам слушао преко појединих медија како једва чекамо да нападнемо неког у региону, слушао сам бесмислене приче о томе да смо ми криви јер због таблица излазимо из институција", подсетио је председник Вучић.

Нагласио је да Срби излазе из институција јер је неко по хиљадити пут, и то из Берлина, саопштио да неће да испуни што је потписао - Заједницу српских општина, да хоће да наплаћује за таблице, и зато што смењује регионалног команданта полиције, а нема никаквог права да то чини, јер то имају само четири градоначелника.

"Накупило се много тога", подвукао је председник Вучић и указао да су Срби сваког дана били криминализовани, посебно они са севера само зато што су уз свој народ.

То је, констатује, нека врста хибридног рата, додајући да није случајно што се Срби криминализују.

Много је, како је рекао, фактора домаћих и иностраних, учествовало у томе.

Западне силе да помогну да заједно сачувамо мир

Председник Вучић замолио је западне силе да покушају да искористе утицај и да помогну са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и другима у Приштини да сви заједно сачувамо мир.

Рекао је и да је захвалан представницима Европске уније на томе што су имали много стрпљења и што су разговарали са њима седам, осам сати.

"То није једноставно, када слушате људе који о највећем броју тема мисле потпуно различито, а неретко не постоји жеља за компромисом, макар код једне стране, онда то није лако. Њима немам шта да замерим", рекао је председник Вучић.

Пренео је да је, чак када су Албанци данашњи договор о таблицама желели да увежу у споразум о нормализацији који треба да буде брзо постигнут, београдска делегација рекла да нема проблема, али да је неопходно да се имплементира оно што је до сада потписано, оно што већ има правну снагу и што су потврдила два парламента.

"То је нешто што је, чини ми се, најнормалније на читавом свету, што се подразумева. Не постоји нико ко ће вам рећи нешто другачије, ни у Европској унији. А онда вам он каже да је то потписала бивша власт и ви можете да чупате мало косе што имате и не знате шта ћете са собом. Замислите да ја кажем то је потписао Борко Стефановић, па не бисмо имали ништа, идемо да срушимо Јариње и Брњак, нема смисла све то", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, уз сву његову забринутост радиће се све што се може и наставиће се разговори са представницима међународне заједнице.

Додао је да се нада да ће представници међународне заједнице моћи да направе неких помака уз напомену да је Београд увек спреман за компромисна решења и наставак разговора.

Не знам о чему би после овог данас могли даље да разговарамо

Председник Вучић рекао је да не зна када би могло доћи до следећег сусрета у Бриселу, иако је Београд увек спреман на разговоре, али, ако се није могао постићи договор око овога данас, онда не зна око чега може.

Упитан када ће доћи до следећег сусрета у Бриселу, рекао је да не разуме коме може да смета оно што је данас предложено.

Председник Александар Вучић рекао је, по повратку из Брисела, са разговора који су имали за циљ покушај проналажења решења за ситуацију на северу КиМ, да је поносан на делегацију Србије која је допутовала са јасном намером да разговара и договара се, да пристане на компромисе и по сваку цену покуша да сачува мир.
Извор: Принтскрин

"О чему онда да причамо, о међусобном признању за шта кажем да није наша политика? Увек сам спреман да одем и да разговарам. Потребно је да се подиже и поверење, да се разговара. А ми смо данас разговарали, али некада не можете да разговарате", рекао је председник Вучић и истакао да је одлука Београда да увек буде спреман за разговоре и да за нас нема ништа важније од разговора.

Српска држава ће бити уз свој народ на Космету

Председник Вучић поручио је грађанима Србије да ће радити све да се сачува мир и стабилност, а Србима на Косову и Метохији да ће српска држава бити уз свој народ и неће их оставити на цедилу.

"Чуваћемо мир, стабилност, али српски народ на Косову и Метохији мора да зна да иза себе има своју српску државу у складу са међународно јавно правним поретком Уједињених нација, Резолуцијом 12 44 и свим оним на шта се позивају наши западни партнери када говоре о ситуацији у Украјини и неким другим територијама у свету", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да су представници Срба на Косову и Метохији оправдано незадовољни и сити свега, као што су сити свих лажи које су пласиране и у медијима у Србији, али и на многим другим местима у Европи и свету и то око тога због чега су се вратили у приштинску Скупштину.

"Ми смо тиме избегли измену устава, промене службеног језика и то да српски више не буде (службени језик), избегли смо да се легализује војска "Косова" која би могла да иде на север. Нажалост, постојали су Срби који су били спремни да учествују у том плану и да све оно што је директно против припадника нашег народа испоруче онима који су хитро желели да све то проведу у дело", пренео је председник Вучић.

Поручио је свим грађанима Србије да ће Србија бити посвећена миру, да ће пажљиво доносити одлуке о сваком потезу.

Српском народу на Косову и Метохији је рекао да за једну ствар не морају да брину никада, а то је да ће држава Србија дати све од себе да буду сигурни, безбедни.

"Али, ако неко мисли да може да проводи протеривање нашег народа, убијање наших људи, рањавање и све друго, моје је да им поновим оно што сам више пута рекао, са свом збиљом и апсолутном озбиљношћу кажем, а за разлику од неких других, ја знам шта то значи, да ћемо бити уз свој српски народ и да га нећемо оставити на цедилу", поручио је председник Вучић.

Не осећам се као победник, бићу срећан ако све прође мирно
Председник Вучић изјавио је да се не осећа као победник, после изостанка договора о таблицама у Бриселу, те да ће бити срећан ако све прође мирно и ако се неко међурешење за то питање нађе у наредним данима.

"Не осећам се као победник, осећам се само исцрпљено, а тек ћемо да будемо исцрпљени, што није за кукање и жалопојке. Бићу срећан, ако све прође мирно и ако нађемо међурешење у данима пред нама", рекао је председник Вучић коментаришући оцене појединих албанских аналитичара са Косова и Метохије, који тврде да је Приштина саму себе довела у ову ситуацију, а да је он изашао као победник.

Како је рекао, ако се пронађе неко међурешење, онда ће се осећати, не као победник, већ као неко ко је учествовао у избегавању катастрофе.

На констатацију да је Аљбин Курти данас у изјави након састанка оптужио Жозепа Бореља да је одустао од марта 2023. године, као датума за постизање нормализације односа, Вучић је рекао Борељ јесте рекао на састанку да то нема смисла и да би то могла да буде велика грешка, али није желео да износи детаље са састанка и шта је Курти на то одговорио.

"Али, видим да су се устремили на Бореља, пошто ваљда сви морају да буду глуви и слепи, и да не виде шта се дешава. Борељ је био коректан и на томе сам му захвалан", рекао је председник Вучић.

Коментаришући написе у хрватским и медијима из Босне и Херцеговине да је "Србија данас понижена", председник Вучић је констатовао да се на такве коментаре не би требало обазирати.

“Кад год покажем забринутост, и не скачем до плафона, они мисле да смо ми нестали. Они стварно мисле да имају више гаса, боље стање са струјом, а погледајте стопе јавног дуга. Није ни важно, не секирам се за њих”, приметио је председник Вучић.

Председник Александар Вучић рекао је, по повратку из Брисела, са разговора који су имали за циљ покушај проналажења решења за ситуацију на северу КиМ, да је поносан на делегацију Србије која је допутовала са јасном намером да разговара и договара се, да пристане на компромисе и по сваку цену покуша да сачува мир.
Извор: Танјуг

Указао је да већ деценијама, ако не и дуже од века, различите регионалне коалиције увек и без договора могу да функционишу, јер је за њих добра и успешна Србија, само она која пропада, економски назадује.

"Она Србија која снажи, јача, и успешна је увек ће да им смета и зато увек ти бесмислени коментари. На то се не треба обазирати", рекао је председник Вучић.

Победа је компромис и трајни мир

Председник Вучић рекао је да не осећа да је Србија у Бриселу данас победила и истакао да је за њега победа постизање компромиса и трајног мира, остварење доброг дела својих националних и државних интереса, као и попуштање и разумевање туђих националних интереса.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на новинарско питање да ли сматра да је Србија данас у Бриселу остварила победу, јер је Европска унија први пут рекла да је Аљбин Курти крив, а да је Србија све урадила и има ли наде да се изађе из постојеће ситуације.

Додао је да има оних који би рекли да је Србија победила, јер први пут није једнако крива као друга страна, али да то не осећа као победу.

"Победа је за мене нешто друго, а то је ако сам сигуран да ће свака мајка и свако дете, и српско и албанско, мирно да спава", истакао је председник Вучић.

Додао је да је ово можда победа за оне који по кафанама мисле да воде државу, а да је за њега победа компромис и трајни мир.

"О каквој победи причамо кад нећу да спавам целу ноћ, јер знам да нико на северу Косова и Метохије неће ока да склопи. Кад знам да се тресемо, не од страха за своје животе, већ за све оно што може да нам се догоди", указао је председник Вучић и додао да је све што је рекао Борељ било фер и поштено.

Председник Вучић се присетио и свега кроз шта је Србија прошла наводећи поплаве, миграције, корону, до рата у Украјини и притисака на једну земљу у Европи, а, како је рекао, "сада и ово".

"А за све то време, да успете да будете међу онима који најбрже расту у Европи. То показује да смо сазрели као народ, да озбиљније решавамо проблеме и умемо да препознамо шта је суштина и кључ напретка и колико је економија важна", рекао је председник Вучић.

Поновио је да је Србија за разговоре увек спремна и биће спремна, али да се плаши да се због нечијег хира да доказује нешто својој јавности не оде у катастрофу.

"Даћемо све од себе да то избегнемо", истакао је председник Вучић.

Рекао је и да је за њега победа када се отварају фабрике и када се трајно реши проблем за свој народ, а не да се оставља замрзнути конфликт деци.

"Да им оставите нешто да раде, а не да се туку", закључио је председник Вучић.

Остале вести