Чека нас веома компликована ситуација на КиМ

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас, у Паризу, након разговора са високим представником за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепом Борељом и изаслаником Уније за дијалог Мирославом Лајчаком, да следи веома компликована ситуација на Косову и Метохији.

Извор: ТВ Пинк

"Чека нас веома компликована ситуација на Косову и Метохији, посебно 21. новембра када Албанци мисле да наплаћују казне супротно Бриселском споразуму", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео да је Косово и Метохија била главна тема разговора са Лајчаком и Борељом, и додао да је са Лајчаком остао нешто дуже да виде да ли постоји неки начин да се дође до компромисног решења.

"У овом тренутку не видим да је то могуће, јер Приштина одбија да се понаша рационално и у складу са међународним правом. Курти покушава једностраним потезима да суштински и дефакто протера Србе са њихових огњишта. То ме брине и то је нешто што не може да вас остави равнодушним. Не можете због тога да се бавите другим стварима", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео да је имао важне састанке са више француских компанија које раде већ у Србији или намеравају да дођу да раде.

Према његовим речима Француска се на листи земаља по нивоу трговинске размене попела са 13 на 11 место.

У првих девет месеци трговинска размена је 1,3 милијарди евра, а очекујемо да до краја године буде на две милијарди евра", објаснио је председник Вучић.

Јунаштво српског народа за поштовање

Председник Вучић честитао је из Париза грађанима Србије празник - Дан примирја у Првом светском рату и поручио да јунаштво српског народа јесте за поштовање.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ceka nas veoma komplikovana situacija na KiM
Извор: Принтскрин

"Честитам празник народу, то је важан празник, јунаштво српског народа јесте за поштовање, које морамо да покажемо и много више и снажније на овакве дане као што је овај", рекао је председник Вучић новинарима у Паризу.

Србија и свет данас обележавају 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату, у сећање на 11. новембар 1918. године, када је потписано примирје којим је окончан Велики рат.

Немачка пружа подршку Приштини за све потезе

Немачка је та која у Европској унији пружа Приштини подршку за сваки њен потез, и не занима је што изазивају скандале повлачећи потезе који су супротни Бриселским споразумом, указао је председник Вучић.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да је центар дијалога међусобно признање, те на питање како реагују саговорници из Европске уније, председник Вучић је новинарима рекао да у понедељак следи састанак министара спољних послова Уније, те да ће се видети шта ће после тога да "изађе".

"Ја сам скептичан, верујем да ће Бог зна шта ту да се појави. Велика Британија није чланица Европске уније, али Немачка јесте и Приштина има подршку Немаца за сваки свој потез", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да Немачка, да жели, увек може да услови Приштину, и визама и новчаном подршком за енергетику, као и подршком за чланство у Савету Европе, али да је јасно да Берлин то не жели.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ceka nas veoma komplikovana situacija na KiM
Извор: Принтскрин

"Они на сваки начин хоће да их помажу и баш их брига што могу да изазивају скандале својим једностраним потезима и понашањем супротно Бриселском споразуму", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Приштина њихово чедо, о којем воде рачуна, те да ту више нема тајни.

"Јасно је да су Немци ти који пружају подршку Приштини за све противправне акте у Европској унији. А ван Европске уније свакако то је Велика Британија”, рекао је председник Вучић.

На констатацију да је европосланик из Народне партије Аустрије Лукас Мандл, такође рекао да Србија треба да призна Косово, председник Вучић је одговорио да никога не занима шта мисли један посланик.

"Има и у нашем парламенту који сматрају Косово независном државом, и то није само Шаип Камбери. Кога брига шта мисли неки посланик, реците ми шта мисли нека влада, председник владе, министри... Стварно ме не интересује шта мисли неки посланик. Кога то брига", рекао је председник Вучић.

Резултат састанка Бореља и Лајчака са Куртијем је - ништа

Председник Вучић пренео је да је резултат састанка представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем ништа.

Председник Вучић је то рекао у Паризу, у изјави за српске медије, а одговарајући на питање да ли су му Борељ и Лајчак рекли да ли су Куртију и Вјоси Османи пренели српске захтеве за формирање Заједнице српских општина и ако јесу какав су одговор добили, као и да ли су спомињали могући сусрет Вучића са Куртијем.

"Борељ и Лајчак су разговарали са мном о томе шта су имали као предмет разговора са Куртијем и нису били оптимистични. Као што сам знао унапред. Питао сам да ми дозволе да погодим шта је резултат и погодио сам - резултат је ништа", казао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ceka nas veoma komplikovana situacija na KiM
Извор: Принтскрин

Председник Вучић наглашава да Приштина мисли да настави на силу, да врши додатни притисак против српског народа да наставе, како каже, да малтретирају наш живаљ.

Наводећи да у Приштини кажу како се нико не буни када им дају укоре за таблице, председник Вучић наводи да наравно да неће нико да се буни на укоре, али да је питање шта ће бити када им буду писали новчане казне.

На питање да ли су Борељ и Лајчак дали неки конкретан предлог за решење ситуације после повлачења Срба из косовских институција, председник Вучић је рекао да је тешко пронаћи рационалан предлог у тренутку када знате ко је крив.

"Знате да је то Курти, али он има заштиту веома моћних земаља које му кажу само терај своје. Тако да шта може да уради Борељ, Лајчак, Курти може да уради шта год хоће, увек ће имати подршку Немачке и Велике Британије", наводи председник Вучић.

На питање да ли је то могуће, председник Вучић је упитао шта је у томе чудно и да ли стварно неко може да мисли да је Курти то сам урадио.

"Много је јак и храбар, препаметан", иронично је прокоментарисао председник Вучић.

Моја безбедност није угрожена, али јесте нашег народа на КиМ

Председник Вучић изјавио је у Паризу, поводом хапшења криминалне групе у Србији која је била припремана за извршење најтежих кривичних дела а између осталог и за напад на највише државне функционере, да није угрожена његова безбедност, али да јесте безбедност српског народа на КиМ, с обзиром на оно што се припрема.

Председник Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише данашње хапшење криминалне групе и да ли је угрожена његова безбедност.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ceka nas veoma komplikovana situacija na KiM
Извор: Принтскрин

"Није моја безбедност угрожена, већ је угрожена безбедност нашег народа на КиМ. Питање моје безбедности је много мање важно, то је ситница у односу на све оно што се припрема против нашег народа", истакао је председник Вучић.

У јутрошњој акцији полиције, по налогу Тужилаштва за организовани криминал и у сарадњи с Европолом, ухапшено је 17 људи, припадника организоване криминалне групе тзв. Врачарци осумњичених за више кривичних дела тешко убиство, саопштило је Тужилаштво.

Председник Вучић је рекао да не зна све детаље у вези са тим хапшењем.

"Не знам све детаље, али знам да имају кроз сведочење неког од заштићених а окривљених, што је комбиновано са оним што је добијено преко скај апликације, јасне и недвосмислене доказе. Ти људи су углавном везани за припреме и покушаје убистава и најтежа дела у вези са наркотицима. За нека од тих лица знам да је реч о убицама које су желеле сладострасно неки моју смрт, а неки чак и смрт моје деце", рекао је председник Вучић.

И неке друге су стављали на ту листу и сада имамо и доказе, навео је председник Вучић и додао да је реч о интересантним људима.

Нико није јачи од државе

Нико није јачи од државе, нема тог убице и тих убица, јер држава је озбиљан систем, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање о информацији која се појавила да је ЧН имао спремљен прилог уколико дође до његовог убиства.

"Свакако они о мени мисле све најгоре, наравно. Да вам кажем, свако од нас ће да умре, ја нисам неко ко баш може предуго, али погледајте колико је ових разних стручњака што мисле да имају право да убијају кога хоће и како хоће и мисле да могу и мисле да су јачи од државе. Нико није јачи од државе. Нема тог убице и нема тих убица", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ако се држава сведе на једног човека, то више није држава.

"Тако да ту греше. Држава је озбиљан систем. А што се тиче жеља и честитки, фонтана жеља за убице неће постојати као програми емисија у Србији, то нека забораве", поручио је председник Вучић.

Не одричемо се ниједног дела своје територије

Председник Вучић поручио је да Србија неће да се одрекне ни једног дела своје територије, као што то неће ни једна друга земља, нити ће да се одрекне међународног јавног права.

"Али то не значи да треба да ратујемо, већ да седнемо да разговарамо. Да чујемо и шта други мисле, па да покушамо да пронађемо компромисно решење, а док не нађемо компромисно решење да се не сукобљавамо", рекао је председник Вучић.

На молбу новинара да прокоментарише тврдње Приштине да ће се тензије смирити ако Србија призна Косово, председник Вучић је одговорио да је лако туђим територијама трговати и понашати се као да не постоји Повеља УН и Резолуција 1244.

"Замислите како не би било тензија да се Америка одрекне Вашингтона, Њујорка, Лос Анђелоса, Русија Москве или Санкт Петерсбурга, Украјина Кијева или Харкова, а Србија тек тако треба да се одрекне нечега. Велика Британија неће да се одрекне Шкотске, Велса или Северне Ирске. Нећемо ни ми да се одрекнемо ничега свога ни међународног јавног права", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, некима у Европи је проблем што постоји Повеља УН и Резолуција 1244 и сада чекају да Србија направи грешку.

"Чекају да Србија направи грешку како би сву кривицу свалили на Србију. Овако ће да ћуте довека. Овај (Курти) може да ради шта год му је воља, како год хоће и докле год хоће и никада ни упозорење неће добити. Али први пут када се догоди да Срби одговоре на насиље Приштине, Срби ће бити криви и све претходно ће се заборавити", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поново подсетио на причу о возу осликаном српским симболима који је требало да оде на Косово и Метохију и како је рекао, свеопште хајке у целој Европи, посебно у Немачкој, о њему.

Председник Вучић је запитао шта је било проблем у том возу који никада није стигао ни близу административне линије, а они су специјалцима, на које нису имали право упали до административне линије да би спречили да воз уђе.

"Шест месеци Србија није могла да се одбрани од те кампање, а нико није питао о томе што Приштина улази на Север Косова и Метохије са специјалцима на које немају право, што малтретирају људе, то што 10 година нису створили Заједницу српских општина, то што он (Курти) смењује регионалног команданта полиције, а нема права то да уради, баш их брига. Ћуте и ћутаће. Ајде, баш да видимо како ће то у понедељак изгледати на том "Forin afers komiti"", рекао је председник Вучић.

На питање новинара да ли је јуче био нервозан после састанка са француским председником Емануелом Макроном, председник Вучић је одговорио да није, већ да је био задовољан и да сада жури на његово предавање.

На примедбу новинара да су неки хрватски медији пренели да је био јако нервозан, председник Вучић је рекао да наш народ има изреку "докон поп и јариће крсти".

"Да опросте попови, јер они никада нису тако докони као хрватски медији. Пошто то иде на кликове, они не могу ни једну информацију да продају ако нема Вучића у наслову. Кад киша пада, Вучић је насмејан, ако сунце сија Вучић био тужан, јер другачије нико неће ни да прочита информацију. Хрватски медији ме занимају колико и наши који се не разликују од тих хрватских медија", поручио је председник Вучић.

Приштинске власти хоће да протерају Србе са севера

Председник Вучић оценио је данас да приштинске власти хоће да протерају Србе са севера Косова и да је јасно ко их подржава у тим ратнохушкачким пословима.

Председник Вучић је то рекао реагујући на вест да је председница такозваног Косова Вљоса Османи позвала политичке субјекте да одреде датум ванредних избора за градоначелнике четири општине на северу КиМ.

"Они тиме само хоће да нам кажу да хоће да протерају српски народ са севера. Шта тиме хоће да ураде? На тим изборима не може да учествује више од 1.500 људи таман онолико колико има Албанаца, Бошњака и довешће својих сто или две стотине Срба које плаћају неке претходно поменуте земље и Албанци. Тако да остали неће изаћи и за Србе то неће да важи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да приштинске власти показују да не желе Србе у свом систему.

"Желе да их протерају са Косова и Метохије. Неће Срби напуштати КиМ. Ово показује колика је жеља да изазову инциденте, немире, нереде, хаос, тако да јасно да се спремају за то и јасно је да их неко у тим одвратним, прљавим, ратнохушкачким пословима и те како подржава", рекао је председник Вучић.

Са председницом Мађарске добар разговор

Председник Вучић рекао је данас да је са председницом Мађарске Каталин Новак разговарао о многим темама и да су имали добре разговоре.

Председник Вучић се у Паризу састао са Новак, а на питање да ли ју је упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и шта је најважније што би издвојио из тог сусрета председник је рекао:

"Причали смо о томе, причали смо о предстојећој зими, количинама гаса , трансмисионим системима, нафтоводу, баш о свему. Наши односи су на историјском максимуму, најбољи у нашој савременој историји захваљујући Виктору Орбану, а Каталин Новак је његов близак сарадник", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је председница Мађарске обавила велики посао у кампањи за снажење наталитета у Мађарској и додао да су имали добре разговоре, али и да је разговарао и са представницима многих француских компанија и најавио да ће бити и још нових разговора.

Остале вести