Важно је да сачувамо мир и стабилност

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић рекао је, у "Хит твиту", на питање да ли је перцепција јавности реална када се говори о томе да је ово најтежа ситуација у историји, да не може рећи да је лак тренутак, али није ни први ни последњи такав.

"Важно је да се ми понашамо одговорно и озбиљно. Сад човек не зна шта би све и на који начин објаснио, рекао људима шта се догодило. Реч је о великим политичким готово тектонским променама. После 10 година Срби су донели одлуку да напусте приштинске институције", објаснио је председник Вучић.

Указао је да су бесмислене приче како они то раде по наређењу Београда, односно његовом, и да такве приче само одговарају некима на западу и у Приштини.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

"Сви који то говоре, као и они код нас, никада нису хтели да реално сагледају проблеме са којима се Срби суочавају и шта желе, до тога шта су последице", нагласио је председник Вучић.

Од децембра вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом

Председник Вучић најавио је да ће од наредног месеца у Србији бити омогућена вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом.

"Имам једну добру вест. Од почетка, можда 10. децембра, коначно ће и у Србији моћи да се врши вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом. До сада смо плаћали покушаје вантелесне оплодње, али ово није било могуће", рекао је председник Вучић.

То, додао је председник Вучић, важи за све жене до 45 година, које не могу да имају децу, а немају партнера, или чији супружници не могу да имају децу, а желе да се остваре као мајке.

"То су велики трошкови, 7.000 евра по особи, али предузимамо тај корак. Ако је то око 1.500 особа годишње, то је око 10 милиона евра на годишњем нивоу. То је велика и важна вест, пре свега за све дивне даме које желе да остваре родитељско право", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће након тога, по правима за вантелесну оплодњу можда само Израел бити испред Србије.

У првих 10 месеци више страних инвестиција него лане

Председник Вучић саопштио је да је прилив страних директних инвестиција у првих 10 месеци 3,462 милијарде евра, што је за око седам одсто више него прошле године.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

"То је невероватно, јер је ово ратна година, али то је резултат нечег завршеног раније. Да не причам о корони", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је, да уз инфлацију, успевамо да одржимо и стабилност финансија, јер ће плате да расту осам одсто, пензије већ расту девет одсто, а од фебруара ће укупно 20,8 одсто бити веће пензије.

"Држимо фискалну стабилност, стопа јавног дуга неће прећи 57 одсто. А просечна стопа јавног дуга у Европи је чак 94,2. Бољи смо за готово 40 индексних поена, и људи треба да буду поносни", рекао је председник Вучић.

Суверенитет изгубили 1999. године, Бриселски споразум купио мир

Председник Вучић указао је да је Србија фактички изгубила суверенитет на Косову и Метохији 1999. године, да је највећа грешка Србије било пребацивање разговора о Косову и Метохији из УН у ЕУ, а да је Бриселски споразум, какав год да је тај документ, купио мир за последњих 10 година.

Важно је, рекао је председник Вучић, да грађани разумеју кроз шта је Србија прошла у претходним деценијама, шта у последњих 10 година, а шта у последњих неколико месеци, по питању Косова и Метохије.

"Ми смо 1999. године фактички изгубили суверенитет на Косову и Метохији. Без права на војску, и само у локалним срединама на северу, могли смо да имамо део полиције. Све друго, одавно је изгубљено", констатовао је председник Вучић.

Онда је, подсећа уследио погром 2004. године, па проглашење независности 2008. године.

"Пре тога су нас и досовска власт и запад убеђивали - стандарди пре статуса. Ваљда су ти стандарди потврђени паљењем цркава, убиствима и прогоном 17. марта. А, за то су награђени независношћу, када је 85 западних држава и њихових сателита на различите начине признало Косово, док су се наши свађали ко ће да настави да влада, да се патриотизам не сипа у трактор", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Затим је, како је рекао, дошла пресуда МСП-а на погрешно питање и једнако лоше - наша одлука да замолимо да се разговори из УН преместе у ЕУ.

То је, како је рекао, у лице рекао и Мирославу Лајчаку и другим представницима ЕУ, да је највећа грешка што је Србија то урадила.

"Онда су уследили 2012-2013. године најтежи преговори. После 1998. и 1999. године, то су биле највеће претње и притисци. Али, излазимо некако на крај са Бриселским споразумом, за који знамо да није нешто што Срби желе да виде, али тиме купујете мир. Последњих 10 година имамо мир, најбржи раст економије у региону, последње две у целој Европи", указао је председник Вучић.

Наводећи да је Србија у првих 10 месеци ове године остварила већи прилив директних страних инвестиција, него лане, да расту плате и пензије, али не и ниво јавног дуга, истакао је да то све не би било могуће да није било тог периода мира и стабилности, уз опаску да то често не може да објасни "ни у својој фамилији".

"Имали смо мир и стабилност и могли смо да се концентришемо на добре ствари. Да сачувамо децу за будућност, немамо деце да бацамо", рекао је председник Вучић.

Дотакао се и пописа становништва, наводећи да ће подаци бити бољи од првобитно очекиваних, те да ће се показати да земља има око 6,5 милиона људи, а процена је била на око 6,1 милион.

"То значи да је талас миграција био много мањи, да је део људи почео и да се враћа", рекао је председник Вучић и додао да је природни прираштај и даље проблем, али да је ове године, за један одсто, рођено више беба, уз мање преминулих.

Бар 20 пута сам спречавао Србе са севера да изађу из институција

Председник Вучић изјавио је да је бар 20 пута спречавао Србе са севера Косова и Метохије да изађу из институција, али да су му међународни представници обећали да ће бити одложено питање пререгистрације таблица на годину дана, што се није догодило, као што нису била испуњена и многа друга њихова обећања.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је рекао да је крајем јула могло да дође до великог и незапамћеног крвопролића на Косову и Метохији, јер су Албанци хтели да упадну на север, док Срби нису желели да се клоне већ су хтели да се супротставе.

Све је било спремно за то, рекао је председник Вучић додајући да први пут износи те детаље међу којима и како је добио обећање да ће се "постарати за Куртија" да одлука Приштине буде одложена, али да се то није догодило.
Рекао је да је раније пуно пута био скептичан према повлачењима Срба из институција, када Приштина није хтела да испуни неку обавезу и када је малтретирала Србе и газила по Бриселском споразуму и тврдила да не постоји Резолуција СБ УН 1244.

"Срби су сваки пут желели да напусте институције, сваки пут сам их молио и они би ме сваки пут послушали јер знају да сам са њима заједно и издржао притиске и није било питање да ли ћу бити са њима или странцима, зато су ме поштовали. Бар 20 пута сам их спречавао у томе", рекао је председник Вучић.

Додао је да је тада, када се заоштрила ситуација молио КФОР да уђе на север и разговара са Србима само да не уђу Албанци тамо, јер би им се Срби супротставили, а њихов циљ је и био да то ураде не би ли после НАТО интервенисао против Срба.

"Испунили су све наше захтеве и одложена је одлука за септембар. Молио сам Србе да помере барикаде до 11 ујутру, иако су били испуњени сви захтеви. Они су били сити већ свега и онда су после 11 сати рекли да ће урадити све јер ја то тражим и да не би никог другог послушали и склонили барикаде", рекао је председник Вучић.

Додао да није могао да дозволи да Срби са Косова и Метохије морају да улазе са визама и да је постигнут добар споразум о слободи кретања уз личне карте и постављање дисклејмера. Рекао је да је хтео да избегне катастрофу и да су међународни представници дошли код њега са молбом.

"Долазе код мене један амерички и један европски представник и рекли су - то је важно да урадиш, а ми ћемо се постарати после тога да натерамо Куртија да одустане од таблица и одложе то на годину дана, а Срби да склоне барикаде", пренео је председник Вучић.

Рекао је да није могао Србима са севера Косова и Метохије ништа да гарантује јер су раније обећавали да ће Срби моћи да изађу на српске изборе, али да им то није било омогућено и да после обећање за таблице није било испоштовано.

Морало је да дође до овог тренутка

Председник Вучић оценио је да је морало да дође до овакве ситуација на Косову и Метохији, иако би он тактички сачекао још који дан или месец, али суштински није могло да се избегне, јер би било горе.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Рекао је да Срби на Косову и Метохији сада долазе у позицију у којој су у свом односу били Албанци 1990-тих година, сада ће наши људи да бојкотују њихове институције, да не разговарају са њима, да користе наше болнице и школе, да немају никакав контакт са њима.

"Коме то треба. Годинама упозоравам људе у Европи. Они су мислили да није могуће да дође до тога јер је Србији много више стало до Европске уније, пошто су они доле много далеко. Па су мислили да имају чиме да уцењују и траже, а ове доле морају да помажу, како би њихово чељаде ојачало", објаснио је председник Вучић.

Истакао је да је морало да дође до овог тренутка, иако би тактички сачекао још који дан или месец, али суштински није могло да се избегне, јер би било горе.

На питање за речи председничке кандидаткиње опозиционе коалиције "Морамо" на последњим изборима Биљане Стојковић да се око пререгистрације дижу тензије за ситницу председник Вучић је рекао да је за некога опстанак нашег народа на Косову и Метохији ситница, али за њега није.

"За мене је то важна ствар. Хоћу да завршим свој мандат на начин да могу да се поносим да смо могли да сачувамо мир и стабилност, да су то биле најбоље године српског напредовања. Барем да сам увек био уз свој народ и штитио га, да нисмо стављали границе и блокаде, већ их штитили. Да сам пристао на таблице исти би рекли да сам понизио свој народ", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Србија тражила да на "комаду метала", како је "проблем" назвала Стојковић, пише статусно неутрално КС или КМ, а не РКС као што је увела Приштина, као и да не мисли да је то највећи проблем.

"Много већи проблем је што Заједница српских општина није успостављена 10 година; смена Ненада Ђурића је већи проблем, због дозе бахатости и бестијалности Аљбина Куртија да може усред Берлина да гази Бриселски споразум, иако је био упозорен од представника Европске уније. Они се нешто јуначе - имамо снаге да заузмемо све. Да и шта онда?", упитао је председник Вучић и рекао да су увек у Србији постојали такви људи.

Курти нема право да одузима таблице Србима

Председник Вучић изјавио је да Приштина нема никакво право да Србима одузима таблице КМ и додао да представници Квинте обмањују јавност када кажу да Аљбин Курти на то има право, али да то треба да буде одложено на десет месеци.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

"Ни на какво право да се одузимају таблице Србима КМ они немају. Представници Квинте се позивају на погрешан члан или ако хоћете на тачан члан, али они не разумеју разлику између КС и РКС таблица. Једне су статусно неутралне; него се праве блесави, сто пута сам им поновио то него не смеју да кажу зато што је за њих Косово независна држава", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Курти из Берлина сменио српског полицајца Ненада Ђурић и додао да је то било противправно.
Истакао је да Курти нема никакво право да суспендује и смењује било кога већ да је то право четворице градоначелника северно-косовских општина.

"Када су се три ствари десиле - потврда да неће да формирају Заједницу српских општина, када је поновљено да настављају са терором око таблица и када је противправно смењен Ненад Ђурић, Срби су рекли ''Ми више овај зулум да трпимо нећемо"", рекао је председник Вучић.

Додао је да је са Србима са Косова и Метохије дуго разговарао и да је и овај пут покушао да их одговори од напуштања институција, делимично, али да им је одмах рекао да их разуме и да ће их подржати какву год одлуку да донесу.

"Увек сам мислио да је стрпљење, чекање, рад, рад и само рад и чување мира најважније, али сам им рекао ''Ја да се вадим на вас нећу, да говорим да сте ви криви за то, да сам ја био против и да вам подижем брану на Јарињу и Брњаку, као што је некада Милошевић то радио са Караџићем, Младићем и осталима, не пада ми на памет''. Ја ћу, браћо, да будем са вама, ионако ће сви они мене да окриве", рекао је председник Вучић и додао:

"Нема проблема, ево ја сам крив за све. Само да вас питам што ти Срби више верују мени, а не вама? Па зато што их нисам лагао и зато што знају да смо били и да ћемо бити уз њих".

Навео је да је одлука Срба да напуштају институције много тешка одлука.

"Ја сам их молио за судије и тужиоце, да не напуштају одмах из много разлога о којима сада не желим да говорим, али сам разумео те људе, ти људи се не би осећали добро. Општа је еуфорија на северу Косова и Метохије, људи су овим одушевљени", рекао је председник Вучић.

Додао је да се сада "огољено, никад чистије и јасније" видело да смо имали само оно што су Срби испуњавали.

"И, шта ћемо сад? Срби кажу: ''Формирајте Заједницу српских општина, имате предлог српског управљачког тима пошто нисмо заинтересовани за предлог немачких невладиних организација", за који стручњак Курти каже: ''Ми ћемо да применимо то, задовољни смо тиме што су Немци направили''", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Упитао је какве везе немачке навладине организације имају са Заједницом српских општина, по Бриселском споразуму, осим што им се, како је рекао, може.

"Може им се, силни су и јаки, а ми смо мали и слаби, па могу да се иживљавају над нама, а знате онда у једном тренутку кад вас дотерају у ћошак као што је то сада, онда више не можете да се иживљавате над нама, можете само да нам прекратите муке", додао је председник Вучић.

Поновио је да у српском делу Косова и Метохије влада одушевљење због напуштања институција, а на питање шта мисли да је међукорак док се не формира Заједница српских општина, председник Вучић је рекао да Срби знају да се то неће догодити, као и да Приштина неће повући одлуку о таблицама.

На питање шта је корак Б, председник Вучић је рекао да нема корака Б.

Поређење проблема Косова и Метохије са загађењем - ужасно и себично

Поређење оваквог проблема (ситуације на Косову и Метохији) са степеном загађености је ужасно, себично и јадно, прокоментарисао је председник Вучић, изјаву председника "Покрета Србија" Здравка Поноша да је "веће угрожавање наше безбедности ваздух који дишемо у Београду, него промена таблица на северу Косова и Метохије".

"То је једна доза безобзирности, или безобразлука. То је - да би ме лепо примили у америчкој или другим западним амбасадама, да причам о степену загађења. А, и ту лажу", рекао је председник Вучић.
Упитао је политичке опоненте и зашто, када говоре о загађености, не кажу да је, примера ради, Загреб загађенији од Београда, као и Сарајево, Скопље.

"Што кријете, што не кажете људима, обмањујете народ. Шта сте ви предузели да имамо мању загађеност? Предлагали су да не користимо угаљ. А, да сам то послушао, да затворимо све руднике угља, то би сада била катастрофа. Као и са литијумом", рекао је председник Вучић.

Навео је да је литијум раније вредео 13.000 долара по тони, а данас вреди 79.000 долара по тони, што значи, да би, с обзиром на то колике су резерве наше земље, литијум у Србији вредео 100 милијарди евра.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

"Нека нама остане 20 милијарди од тога, Лозници једна милијарда евра. Ти би се људи купали у новцу", констатовао је председник Вучић.

На питање шта се са тим дешава, одговорио је - "ништа се не дешава, донели смо лошу одлуку".

На критике на рачун нове министарке рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравке Ђедовић, коју називају "министарка Рио Тинта" председник Вучић је рекао да може само да јој честита на храбрости, што је рекла нешто са чиме се супротставља појединима, иако је, како је рекао, за ту компанију брига "као за лањски снег", као што ни њему није стало до Рио Тинта.

Упитао је и шта је претходна власт урадила у том делу западне Србије.

"Шта сте урадили у Јадру и Рађевини? Ми градимо путеве, довели смо компаније Адиент и Минт. Ви сте уништили Вискозу, у којој је некад радило 11.000 радника. Довели сте чарапару, и хвала им што су тамо, а осим тога неку фабрику? Ми градимо пут Шабац-Лозница. Отели сте људима милијарде евра", рекао је председник Вучић.

Додао је да он, као председник Републике, може себи да дозволи тај луксуз да каже грађанима истину.

"Сви остали се плаше, мене баш брига, ја говорим људима истину. То да ви овакве проблеме народа поредите са степеном загађености, је ужасно, себично и јадно", рекао је председник Вучић.

Ти које неки називају криминалцима су носиоци отпора на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да су Срби на Косову и Метохији које Вук Јеремић назива криминалцима носиоци отпора великоалбанском хегемонизму и чувари српства у различитим деловима Косова и Метохије.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је тако одговорио на питање коментаришући изјаву Вука Јеремића да на Косову и Метохији постоји организовани криминал и да је реч о криминалцима који данас управљају деловима територије Косова и Метохије где живи већинско српско становништво, и сарађују са албанским криминалцима и учествују у позоришним представама у којима треба да се стекне мишљење у Србији како је ситуација на ивици рата и да је у последњем тренутку он избегнут.

"Када говорите о криминалцима, криминализујете свој народ, а ваши народни представници су судски доказани криминалци", рекао је председник Вучић.

Истакао је да, са друге стране, ти људи на Косову и Метохији на које мисли Јеремић нису ни за шта осуђени.

"Ово је део хибридног рата против Срба, јер то мора да буде борба за освајање севера Косова и Метохије од Албанца, тако да буде одбрањена тиме како се они боре против организованог криминала и корупције. И када буду побили тих 10 Срба који су носиоци борбе отпора, на северу Косова и Метохије, е тада су се наводно изборили против криминала и онда је све у реду и нема више проблема. Само нису рекли да су ти Срби које они називају криминалцима носиоци отпора великом албанском хегемонизму и чувари српства у различитим деловима Косова и Метохије", нагласио је председник Вучић.

Рекао је да жели да одговори свима који траже реинтеграцију Косова и Метохије, тако да их замоли само да оду до Качаника и преноће тамо три ноћи.

Ништа друго, и да видимо какви су јунаци, додао је председник Вучић.

Очување мира ако САД пошаљу КФОР и Еулекс уместо полицајаца

Председник Вучић изјавио је да очувању мира на северу Косова и Метохије може да допринесе ако Американци затраже од КФОР-а и Еулекса да обављају полицијске послове на северу Косова и Метохије и упозорио да може доћи до катастрофе ако дођу Албанци на север Косова и Метохије .

"Ситуација је сада следећа - ако Амери буду довољно паметни и фер, они ће рећи КФОР-у и Еулексу да обављају полицијске послове на северу. Мислим да то може да допринесе очувању мира, ма колико то трајало. А ако мисле да ће Албанци да дођу да уређују на северу, а на то немају право по Бриселском споразуму нити по вољи народа, плашим се да ће то водити у катастрофу", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

На питање који су сад међукораци пошто су Срби изашли из институција док се не формира Заједница српских општина, председник Вучић је рекао "Нема корака Б".

Додао је и да су се Американци у овој ситуацији понашали коректније него многи Европљани и да им није потребан сукоб, али да ће САД увек бити на страни "свог чељадета од 14 година".

"Они су га љуљали и љуљали од 2008. године, пре тога правили годинама и они ће да чувају и бране своје чељаде", навео је председник Вучић.

Нагласио је, међутим, да су Сједињене Америчке Државе у стању да кажу "када то чељаде помисли да може да удара комшију из чистог мира и прави проблеме" и признају да "није комшија у свему крив".

Оценио је да неки нису то у стању да ураде јер, како је навео, имају само једну жељу - да Србију натерају на потпуну капитулацију и да натерају српски народ се помири са својим нестанком из других земаља.

"Њима је у Хрватској то питање генијално решено. Тамо сад имате неких 100.000, 120.000 Срба", рекао је председник Вучић и истакао да данас у Хрватској 1,17 одсто људи говори српским језиком.

Оценио је да неки то желе да се деси Србима у Црној Гори, у Републици Српској, Босни и Херцеговини и на другим местима.

"И само тада ће Срби бити добри, а и тада ће нам наћи неку ману", рекао је председник Вучић.
Додао је да Србија мора да води рачуна и о другим деловима своје земље, о будућности своје деце у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

"Морамо да водимо рачуна да имају посла. Ти људи су нам, уз Кинезе, највећи инвеститори, отварају нам највећи број радних места. Зато је наша политика увек била таква, то је борба на дневном нивоу - чувај интересе грчевито, жестоко се бори за њих, али истовремено се бори за сваку фабрику, за све што може да донесе добробит и увек да прође успешно, да будемо све јачи, да будемо све бољи", поручио је председник Вучић.

Надам се да би НАТО спречио Приштину да пошаље јединице на север

Председник Вучић изјавио је да се нада да би НАТО, уколико би Приштина послала у овој ситуацији на Косово и Метохију јединице на север, имао довољно мудрости да то спречи.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Одговарајући на питање који су могући сценарији у овој ситуацији на Косову и Метохији и да ли Приштина може да прогласи ванредно стање и можда пошаље своје јединице на север, председник Вучић је кратко рекао:

"Може, али може и НАТО да их спречи у томе. Надам се да ће у НАТО бити довољно мудрости и зрелости да тако нешто спречи", истакао је председник Вучић.

У Берлин нисам био позван, увек ишао премијер

Председник Вучић оценио је бесмисленим писање појединих медија да је, уместо да присуствује Берлинском процесу одлучио да присуствује вежби на Пасуљанским ливадама.

Како је рекао, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је од почетка учествовала на Самиту Берлинског процеса и додао да он није ни био позван.

"Шта их брига, слажу, кога брига. Да ме право питате лепше ми је било на Пасуљанским ливадама. Много лепше, јер сам упознао наше дивне војнике", рекао је председник Вучић.

Пренео је да је уживао на Пасуљанским ливадама, где је имао прилике да види ново оруђе од Пасарса до дронова и указао да су дронови важна ствар за нас.

"Бесмислено је коментарисати такве изјаве. Ана је гутала кнедле тај дан јер сам јој рекао да оде тамо и некоме каже свашта због његових изјава. Она је верна својој земљи и свом народу", рекао је председник Вучић и додао да то што неки тврде показује начин како размишљају и како те њихове речи немају везе са реалношћу.

Неће бити лако, изненађен сам одлучношћу Срба

Председник Вучић рекао је да је одлука о повлачењу из приштинских институција била аутономна одлука нашег народа, да неће бити лако, али да су људи показали шта мисле.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

За нас је важно да сачувамо мир и стабилност, рекао је председник Вучић и истакао да је данашњи митинг у Косовској Митровици прошао без инцидената.

"Данас је био скуп на коме никад мање људи није било довођено, а било је 10.000 људи. Где сте видели такав митинг? Замислите да у Београду дође 300.000 људи на митинг. Људи су јасно показали шта мисле", рекао је председник Вучић.

Пренео је да су му Срби са Косова и Метохије у разговору рекли да им остаје само да се пакују у завежљаје на тракторе и на камионе и да дођу у Рашку, јер неће више да трпе.

"Мислите да је људима у полицији било лако да скидају униформе, да је људима по судовима, тужилаштвима било лако да то ураде. Кажемо ми да ће држава Србија да их збрине, то је нама нових 50 до 60 милиона евра. Радићемо то, али није то лако. Али нико није хтео да остане и да не буде уз свој народ, људи то осећају на сваком кораку", рекао је председник Вучић.

Поводом изјаве Аљбина Куртија да је све последица сукоба Дачића и Вучића и борбе за власт, при чему позива Србе да се врате у институције, председник Вучић је рекао да је у питању покварени трик.

"Позиваш их да се врате, а што си тражио да им скидају таблице", упитао је председник Вучић и додао да нико на Косову и Метохији Србима није ништа понудио сем малтретирања.

"Са Београдом сте преговарали 2013. године, а сада Београд нема право да се пита", приметио је председник Вучић и истакао да је ово била аутономна одлука нашег народа.

Како је рекао, и да Срби једва чекају да се врате у институције, али како је поручио Куртију: "Прво ЗСО и да повучеш одлуку о таблицама, да покажеш поштовање према људима и да се држиш слова онога што је потписано".

Када је у питању Европска унија, напомиње да они поново позивају обе стране на уздржаност, а притом говоре да није решење у повлачењу.

"Ми се уздамо у себе, а надам се да ће Американци и неки други који су на терену да воде рачуна о безбедности на северу, Кфор, Унмик, Еулекс, а не албанска полиција. Ми народ да оставимо без подршке Србије нећемо", истакао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Рекао је и да се не могу искључити сукоби, али да Србија неће да пусти да јој убијају људе.

Председник Вучић је рекао и да има много оних који говоре да их не интересује толико Косово и Метохија, али да то није његов став.

"Ако хоћете таквог, поднесите иницијативу за моју смену. Изаберите некога ко ће пустити 17. март, и да спаљују цркве и манастире, ја нећу. Учинићу све да заштитимо наш народ да га не побију. А даћу све да сачувамо мир и да утичем на Србе док желе да ме чују да будемо стрпљиви и мирни", поручио је председник Вучић.

Рекао је и да је био изненађен одлучношћу Срба и њиховом храброшћу, и да ће Ђурић (Ненад, суспендовани полицајац) добити одликовање, а Филиповић (Александар) орден.

Није у питању био војни дрон НАТО-а

Председник Вучић изјавио је да дрон, који је оборен у непосредној близини војних објеката у гарнизону Рашка, није био војни дрон НАТО-а.

Вучић је на питање да ли је пронађен дрон или не после обарања, рекао да ће Војска Србије и Војно-безбедносна агенција, ако буде било потребе, дати обавештење по том питању.

"Војска је објавила саопштење. Ту нема игри, људи који мисле да се тако неко игра са тако нечим, то су десетине протокола око свега. Нама се то догодило дан касније када смо већ говорили о дроновима који су били изнад касарни на Новом Пазару, Рашки и Мердару тамо према Куршумлији тако да није то била нека новост за нас него смо тада решили да обарамо", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је Србија мала земља и да је наша војска мала, али да смо десетоструко снажнији него што смо били.
Председник Вучић је навео да сада имамо 14 мигова 29, а да смо имали један када је он био министар одбране.

"Данас, за разлику од тог периода, имамо два система Панцир-С1, наручили смо и М1 из Русије, али то сад до нас не може да дође. Добили смо прве две батерије ФК-3, баш ме интересује да видим како ће да спрече да то дође до нас, уз које образложење јер то оружје није под системом санкција нити било шта друго", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Истакао је да морамо да подигнемо нашу војну индустрију и додао да имамо понуде да у наредних 20 година све што произведемо продамо обема зараћеним странима - Русима и западњацима пошто западњаци наоружавају Украјинце.

Коментаришући примедбе о томе зашто би нас шпијунирали дроновима, када имају сателите, председник Вучић је рекао: "Зато што дроновима могу више, боље и детаљније да виде".

Тек следи "Стаљинградска битка" у Украјини, сачуваћемо мир

Председник Вучић указао је да следи тешко време, те да ће следећа зима бити још и тежа од ове, јер у рату у Украјини тек следи "Стаљинградска битка", због чега је важно да ми очувамо мир и стабилност.

"Предстоји ''Стаљинградска битка'' у Украјини, то је битка за Херсон, у којој ће обе стране употребити на 10.000 тенкова, летелица, ракетне артиљерија. Запад верује да може Русе да сруши у тој борби, Русија верује да тако може да одбрани и сачува оно што је заузела и да рат привреде крају. То ће производити додатне проблеме и тензије свуда", упозорио је председник Вучић.

Зато је, поручио је, важно да сачувамо мир и стабилност, и зато је, рекао је, он лично увек био неко ко је желео да чека и није желео да учествује у неким исхитреним потезима.

"Неки други су то по сваку цену желели. И када немате шта друго, морате да будете уз свој народ. Наставићемо са овим напорима. Верујем да ћемо успети да сачувамо и мир и стабилност. Не могу да гарантујем, јер то не зависи само од нас, али верујем. То је од кључног значаја, јер онда можемо о свим другим темама да се препиремо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио политичким противницима који су, рекао је, били коректни у изјавама по питању актуелне ситуације на Косову и Метохији.

"Они који су били коректни, партија Милоша Јовановића, Драгана Ђиласа. Неко ће сада да каже да ће сви они у владу. Не, неће, јер о свему другом мислимо другачије и сматрам да би нас политика многих од њих одвела у пропаст, али морамо да приметимо да има и оних који нису увек личне и партијске интересе претпостављали државним", рекао је председник Вучић.

Навео је и да се сви странци распитују "да ли би Вучић стварно увео војску или не би".

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

"Све могуће су питали, али како то они могу да знају. То није питање завере, то зависи од ситуације. Могу да се консултујем са премијерком, министром одбране, начелником Генералштаба и не морам да уважим њихов став, биће како каже врховни командант", рекао је председник Вучић.

Зато, рекао је, намерно и не говори ништа.

"Ништа не могу да сазнају, не могу да ми уђу у главу, и то их страшно мучи, иначе би одавно сломили Србе. Нису сигурни, па неки кажу "шта би тај лудак урадио", други "сувише је прагматичан да би то урадио", трећи нешто треће, али није ни важно. Важно је шта ћемо да урадимо, како ће да живе Срби на Косову и Метохији и у целој Србији", рекао је председник Вучић.

Могуће повећање цене струје, неће бити веће од осам до 10%

Председник Вучић рекао је да је могуће да дође до повећања цене струје, али да се то неће још десити и, када буде, кретаће се између осам и 10 посто.

Тиме је за негирао наводе неких медија о томе да ће струја поскупети 70 одсто.

"Лажу као обично. Не кажем да неће бити повећања, између осам и 10 посто, али и грађани и инвеститори имаће и даље најнижу цену струје", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се тиме купује будућност за предузећа и привлаче нове инвестиције, али штите и грађани.

Председник Вучић је рекао да зато Србија издваја огромне суме за енергенте, али да су и сви системи стабилизовани.

"Може да дође до искакања, али верујем да ћемо, ако сачувамо мир и стабилност на Косову и Метохији, преживети зиму лакше него други", навео је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене.
Извор: Принтскрин

Рекао је и да ће криза тек да наступи, али да је грађани до сада суштински нису осетили, јер је све преузела држава на своја леђа.

Рекао је да је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали обавио изузетан посао и да ће споразум са ММФ-ом донети додатну сигурност и кредитни рејтинг, сачувати ниво јавног дуга и курс.

Навео је да су златне резерве са 14 тона 2012. године данас повећане на 38 тона, а нето девизне резерве су 2,5 пута више него тада, као и да је надокнађено све што је почетком године потрошено.

Додао је и да је приход у буџету повећан, али да су зато расходи за енергију огромни.

Важно је да постоји демократија, иако слушам лажне оптужбе

Председник Вучић најоштрије је осудио претње редакцији "Данаса", и поручио да то не сме да се дешава, а када је реч о оптужбама на његов рачун у једном опозиционом медију, рекао је да му је драго да постоји демократија у Србији и да је могуће чути и најтеже оптужбе, иако, напомиње, нису ничим поткрепљене.

На питање да се у једном медију у свега 30 секунди чуло више оптужби од тога да је крив за стање на Косову и Метохији која му служи да се скрене тема "јер смо одбили нови споразум најмоћнијих", да користи "туђа леђа, наше паре и будућност свих" за куповину времена, председник Вучић је одговорио да он није богатији него што је био пре десет година, али да грађани Србије јесу и додао да су претходне власти имале "све наше паре", али нису никад ништа урадиле.

"Ово је мени много важно и драго ми је да оваква демократија постоји и да можете да слушате овакве најтеже оптужбе, ничим поткрепљене, али важно је да гледате право у камеру и то жестоко изговорите", рекао је председник Вучић, реагујући на телевизијски инсерт који је приказан.

Истовремено је упитао колико се власник те телевизије обогатио на рачун грађана Србије.

"Колико милијарди?", упитао је председник Вучић.

Упитао је и шта су то грађани Србије осетили и у том контексту навео да се лагало да нема шећера.

"Знамо колико шећера има, а не можемо да убедимо људе. Они знају боље од нас да га нема. И то траје 15 дана да њихове лажи смирите и крај. Је л' било да нема уља, хлеба?", упитао је председник Вучић.

Додао је да је на једној националној телевизији слушао како су у Србији веће цене него у Немачкој, назвавши то безобразлуком, јер је цена литра уља у Немачкој између 4,33 и 5,72 евра, а у Србији између 1,8 и 1,77 евра што је, истакао је, три пута мање.

Навео је и да је најпродаванији хлеб у Србији 0,45 евра, а у Немачкој између 1,40 и 2,32 евра.

"Три до пет пута мање. Исто је са сољу, брашном, шећером и другим производима", нагласио је председник Вучић.

У том контексту упитао је оне који шире другачије информације зашто то раде.

"Што вам је све друго, све туђе боље од сопствене земље? Зато што не можете да живите без мржње, без напада на свакога", рекао је председник Вучић и као пример навео да би то било као да он објашњава зубару да зна боље од њега да поправи зуб.

"Шта сте осетили на својој кожи? Да имамо аутомобила 700.000 више него што смо имали, да имамо плате које биле 330 евра, данас су 646 евра, а већ у јануару ће просечна плата бити 730 евра у Србији", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да нема сумње да грађани имају право, а постављају питања о јавном новцу, али да га "овде није било" и додао да је Брнабић молио да се штеди и истакао да су сви региони у Србији потрошили мање струје у септембру, односно у октобру ове године него прошле године, осим Београда.

Када је реч о државним институцијама, рекао је да је Председништво Србије потрошило 31 одсто мање у октобру него у октобру прошле године, а влада 16 одсто мање.

"Сад ћу жешће рестрикције да уведем да пробам да дођемо до 40 посто", рекао је председник Вучић и истакао да је буџет председника мали у поређењу са другима у региону, али да је њему то довољно, јер обезбеђење троши огроман новац на гориво.

Остале вести