Србија је увек поштовала препоруке Међународног монетарног фонда

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда, са којима је разговарао о фискалној, монетарној и енергетској стабилности.

Саговорници су констатовали да је Србија у првој половини ове године имала добар раст БДП од 4,1%, али да се до краја године може очекивати успоравање реалног раста на 3%, због кризе у Украјини, која је изазвала економски проблем на глобалном нивоу. С тим у вези, представници ММФ инсистирали су на строжијој монетарној и фискалној политици и у складу са тим предложили адекватне мере.

Председник Вучић је захвалио на предлозима и указао на то да је Република Србија од почетка фискалне консолидације 2014. године, увек поштовала препоруке Међународног монетарног фонда и имала активан аранжман са овом институцијом.

Током сусрета, саговорници су разговарали и о енергетској безбедности. Тим поводом председник Вучић је нагласио да је основни циљ развијање инвестиционог плана за енергетски сектор са пројектима као што је изградња нових гасних интерконектора, који ће побољшати енергетску сигурност и стабилизовати производњу електричне енергије. Овај план ће бити представљен у ажурираној Стратегији развоја енергетике Републике Србије, који ће укључивати пројекције до 2050. године.

Говорећи о реформи државних и јавних предузећа, председник Вучић је рекао да је у припреми посебан закон којим се регулише статус јавних предузећа у Републици Србији.

Остале вести