Србија је озбиљан, одговоран и поуздан партнер ЕУ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелеом Жиофреом.

Председник Вучић је са Жиофреом разговарао о односима са ЕУ, предстојећем Самиту у Прагу, модалитетима јачања сарадње у областима од обостраног интереса, попут енергетске безбедности, усклађивања визне политике са ЕУ у циљу борбе против илегалних миграција, као и о сарадњи на великим инфраструктурним пројектима.

Председник Вучић је истакао да Србија посвећено ради на реализацији циљева који су у складу са њеном европском оријентацијом, попут снажног економског напретка и очувања мира и стабилности у региону кроз иницијативе повезивања, чиме је показала да је озбиљан, одговоран и поуздан партнер Уније.

У том контексту, саговорници су разменили мишљења и о предстојећем Самиту у Прагу на којем ће се расправљати о иницијативи за успостављање европске политичке заједнице као платформе за дијалог постојећих чланица ЕУ и оних држава које томе теже.

Амбасадор Жиофре је поновио преовлађујући став Брисела када је у питању усклађивање спољне политике Србије са агендом ЕУ и увођењем санкција Руској Федерацији и изразио спремност за сарадњу са нашом земљом у погледу решавања отворених питања, која су од кључног значаја за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

Председник је поновио захвалност Европској комисији на подршци у изградњи енергетске инфраструктуре, што је за Србију од изузетног значаја, додавши да је наша земља максимално ангажована на пројектима диверсификације енергетских извора и путева снабдевања.

Остале вести