Србија ће бити поуздан партнер Мађарској и Аустрији

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је данас у Будимпешти да је на трилатералном самиту о илегалној миграцији, договорено да до краја године Србија веома значајно усклади визну политику са ЕУ.

Извор: РТС

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу после састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером, рекао да је разговарано о свим важним и тешким питањима са којима се суочавамо, тако и о енергетици, и финансијској ситуацији у ове три земље, јер су сви притиснути, што знају и Мађари и Аустријанци добро, а, како је рекао "тек ми који смо сиромашнији од њих, и колико ће тешко бити премостити јесен, зиму, а и пролеће".

"Плашим се, за разлику од других који су оптимисти, да ће још тежа бити следећа зима", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић је рекао да је захвалан што се предузима заједничка акција у једној области, где је Србија специфичан случај.

"Имамо поново раст избеглица из Авганистана, Сирије, Пакистана и других земаља. Истовремено имамо и долазак људи из Русије. На данашњи дан имамо регистровано 17.000 оних који имају боравак у Србији из Русије и Украјине заједно. То је све не мали терет за једну релативно малу земљу каква је Србија", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је договорио са мађарским и аустријским премијером, о чему ће они обавестити председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, да ће се Србија до краја године веома значајно ускладити са визном политиком ЕУ.

"Тиме ћемо онемогућити да неко користи Србију као долазну земљу не због стварних потреба, већ илегалне миграције ка западу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да људи у Београду не знају са колико проблема се српска полиција суочава на границама, али да то грађани Кањиже и Суботице и те како знају.

"Решили смо да покушамо заједничким радом да помогнемо и Аустрији и Мађарској, а тако и Србији. Наши експерти ће се састати 7. октобра у Београду и направити предлог споразума. Затим ћемо се састати у Београду да направимо акциони план како би заштитили наше земље, а тако и друге делове Европе", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће Србија бити поуздан партнер мађарским и аустријским пријатељима, одговорна и озбиљна земља.

"Важно је да смо се говорећи о свим другим темама добро разумели једне друге. Када причате о резервама гаса, свако чува своје, али када буде зафалило узећемо од неког, и ако неком другом треба узеће од нас. Исто важи и за храну, јер ће сигурно бити криза са храном. 48 земаља биће на ивици глади, а то ће се пребацити на миграторне токове", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић се захвалио Орбану и Нехамеру на подршци Србији на европском путу.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас у Будимпешти, на трилатералном самиту Србије, Мађарске и Аустрије, да су руско-украјински рат, високе цене енергената и санкције скренули пажњу са проблема све већег броја миграната којима су највише угрожене управо ове три земље и да је зато потребна нова димензија сарадње.

"Ово је први у низу сусрета, окупили смо се због миграција, земље које најтеже погађа илегална миграција, сви смо угрожени, треба много улагати у решавање тих проблема, нисмо задовољни садашњом ситуацијом на граници Србије и Мађарске", рекао је Орбан на заједничкој конференцији за медије.

Орбан је истакао да Србија и Мађарска чувајући своју границу чувају и аустријску границу и спречавају кријумчарење људи.

Орбан је рекао да је свима нама, целој Европи, у интересу да одбрамбену границу спустимо све ниже и да прва одбрана не буде на српској-мађарској граници, већ да се помери јужније.

"Сада сарадњу подићи на вишу димензију, након овог састанка биће састанак у Београду где ће министри у конкретним формама дати одговоре", рекао је Орбан.

Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да су на конференцији утврдили да су сви једнако погођени проблемом миграција.

"Иако Аустрија није на спољашњој граници Европске уније, ми имамо сада тренутно око 70.000 захтева за азил људи из Индије, Пакистана, Бангладеша и Авганистана. Мимо тога, Аустрија обезбеђује заштиту за 80.000 жена, мушкараца и деце из Украјине", додао је Нехамер.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је данас у Будимпешти да је на трилатералном самиту о илегалној миграцији, договорено да до краја године Србија веома значајно усклади визну политику са ЕУ
Извор: Принтскрин

Додао је да то за Аустрију значи да има јако битан безбедносни проблем, односно питање заштите и стабилности друштва и да је потребно предузети све што је у "нашој моћи да бисмо се борили против ирегуларних миграција".

"Србија је добар партнер Аустрији. Досада смо имали јако добру сарадњу. Такође, уско сарађујемо и са Мађарском", навео је Нехамер и захвалио се председнику Србије и српској полицији.

Србија не жели да буде паркинг за мигранте, али бићемо солидарни

Председник Вучић поручио је да Србија не жели да буде, како је рекао, хот спот нити паркинг за мигранте, али да ће наставити према тим људи да буде солидарна.

Председник Вучић је истакао да ће Србија увек поштовати међународно право и по питању миграната.

"Поштоваћемо увек међународно право и бити солидарни, али ћемо сачувати своју земљу", нагласио је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

Ситуација са енергентима тежа него што људи мисле

Председник Вучић изјавио је да је криза и ситуација са енергентима у Европи и свету много тежа него што то људи мисле и да би ситуација могла да се промени уколико би престао руско-украјински рат.

Председник Вучић је рекао, одговарајући на питање новинара о актуелној енергетској ситуацији, да људи нису навикли на толике размере кризе и да не могу то да разумеју, али државе то и те како осећају.

"Та ситуација је грозна и шта год да неко каже друго вас лаже. Све што смо у последњих 10 година урадили - променили земљу, и то што ћемо имати са Мађарском ове године размену преко три милијарде евра, а са Аустријом скоро две милијарде, све може да нестане што смо урадили за само шест месеци. Не нашом кривицом", истакао је председник Вучић.

Рекао је да нису ту криви ни Мађарска ни Аустрија, јер ту није питање само да ли ће бити довољно гаса за домаћинства, већ и за привреду односно компаније.

"Ко ће да плати ту цену", запитао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће се затварати све у Европи и шопинг молови и све друго ако компаније не буду могле да плате рачуне за струју.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је данас у Будимпешти да је на трилатералном самиту о илегалној миграцији, договорено да до краја године Србија веома значајно усклади визну политику са ЕУ.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је рекао да држава може да субвенционише предузећа кроз нижу цену струје, али да и ту треба обезбедити новац.

"Помагаћемо једни другима, разговарали смо о томе, али сви смо у грозној ситуацији. Када би сутра наступио мир могао бих да скочим до неба као Сергеј Бупка", истакао је председник Вучић и додао да се то нажалост неће десити и да ће рат трајати.

Председник Вучић је указао и да зато мора да се разговара и међусобно помаже.

"Ситуација је грозна и биће још гора, али лакше је када имате пријатеље и када можемо једни другима да помогнемо колико можемо", поручио је председник Вучић.

Ојачајте европску валуту

Председник Вучић апеловао је данас на ЕУ и Европску централну банку да учине све да ојачају европску валуту, јер би то могла бити следећа "мина" и следећи озбиљан проблем за све нас.

"Растом долара расте нам цена нафте, иако она на светском тржишту пада. Цена нафте је у доларима. Долар је толико јак иако је мали извоз Американаца, због тренутне ситуације, могли би да купе све што је на европском тлу за мање новца", упозорио је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да ће земље изван ЕУ, као што је Србија, иако је смањила ниво задужености, додатно да сиромаши, јер ће морати да "хеџује" долар еврима, а то је за нас озбиљан проблем.

"Имаћемо проблеме и у земљама чланицама ЕУ јер евро неће једнако вредети свуда због инфлације која је различита од државе до државе. То ће донети проблеме за нас на периферији", објаснио је председник Вучић.

Остале вести