Билатерални односи Србије и Грчке на изузетно високом нивоу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Софији са председником Владе Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим је разговарао о пројектима и плановима за превазилажење енергетске кризе, али и о европском путу Србије и актуелној ситуацији у региону.

Саговорници су се сагласили да Европа пролази кроз једну од најтежих енергетских криза у историји и да заједнички пројекти, попут изградње гасног интерконектора Бугарска-Грчка, представљају сигуран начин за стабилно снабдевање овим енергентом.

Председник Вучић истакао да је за Србију, која наставља да бележи снажан индустријски и економски раст и сталан прилив страних инвестиција упркос глобалној кризи, од кључног значаја да обезбеди енергетску сигурност за грађане и привреду. У том контексту, заједничка борба за енергенте представља императив не само за земље региона, већ и за све европске земље које су без изузетка погођене негативним ефектима ове кризе.

Председник Вучић захвалио је премијеру Мицотакису на подршци Грчке нашој земљи у снабдевању гасом у пакету са земљама Европске уније, што би нам донело додатну стабилност у предстојећем периоду, али и на томе што разуме позицију Србије.

Говорећи о европском путу наше земље, председник је нагласио да то остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Србије, додавши да у актуелној геополитичкој ситуацији наша земља остаје подједнако посвећена очувању територијалног интегритета и поштовању међународног права. Председник Вучић је још једном захвалио премијеру Мицотакису на подршци Грчке суверенитету Србије и додао да је за нас такав доследан став од огромног значаја.

Председник Вучић и премијер Мицотакис су се сагласили да су билатерални односи две земље на изузетно високом нивоу, као и да ће наставити заједнички да раде на њиховом додатном унапређењу.

Остале вести