Надамо се да ће мир победити

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић данас је у интервјуу за америчку ТВ мрежу "Newsmax" изразио очекивање да ће мир превладати и да ће доћи до компромисног решења између Русије и Украјине и оценио да руски председник Владимир Путин не блефира када говори о својим даљим потезима.

Извор: Нјузмакс

Новинар "Newsmax"-а је рекао да је Запад забринут после Путиновог обраћања и изјаве о могућој употреби свих војних капацитета и упитао председника Вучића, који се више пута сусрео са руским лидером, да ли сматра да председник Русије блефира.

"У Србији се надамо да ће мир превладати и да ће сви учинити све да се дође до компромисног решења. Не могу да говорим као војни аналитичар, већ као председник, да би одговорио на ово питање, али да, тачно је, много пута сам се видео са председником Путином и не верујем да он блефира", рекао је председник Вучић који се налази у Њујорку поводом учешћа на 77. Генералној скупштини Уједињених нација.

Током емисије водитељи су поменули да Србија има добре односе са Русијом и упитали Вучића какав је однос Србије према сукобу у Украјини.

"Ми имамо традиционално добре односе са Русијом и Украјином", нагласио је председник Вучић. Додао је и да се Србија не ставља ни на чију страну и да ће увек осудити рат.

Верујем да смо успешно деескалирали ситуацију на северу КиМ

Председник Вучић је у разговору за америчку ТВ "Newsmax" изразио уверење да је ситуација на КиМ од пре неколико недеља успешно деескалирана, али да је неопходно да се настави дијалог и борба како би се дошло до прихватљивог решења.

"Верујем да смо успешно деескалирали ситуацију с којом смо били суочени пре неколико недеља. Мораћемо да уложимо још много напора да наставимо преговоре како бисмо нашли компромисно решење... Нећемо тражити кривца. Надам се да ће друга страна разумети прилику и потребу да се нађе решење", рекао је председник Вучић на питање бившег специјалног изасланика САД за дијалог Ричарда Гренела да ли је Приштина за разговор.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nadamo se da će mir pobediti
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је као значајан оценио дијалог који се води у Бриселу под покровитељством ЕУ.

Председник Вучић је у уводу емисије "Добро јутро Америка" подсетио гледаоце да је Србија прошле године обележила и прославила 140. годишњицу односа са САД, и да су наше земље у оба светска рата биле на правој страни историје.

Најтеже питање - упоредити Бајдена и Трампа

Председник Вучић је у разговору за америчку ТВ "Newsmax" оценио да је садашњи председник Џозеф Бајден један од најприпремљенијих политичара за било коју дискусију, а његов претходник Доналд Трамп човек који увек жели да види резултате због чега је акценат у решавању косовског проблема ставио на економију.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nadamo se da će mir pobediti
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да упореди садашњег председника САД Џозефа Бајдена и бившег Доналда Трампа, и нагласио да је то најтеже питање, јер није аналитичар.

"Срео сам председника Бајдена четири пута. Трампа два пута. Бајден је један од најбоље припремљених политичара, за било коју дискусију. Трамп је другачији, веома харизматичан, булдожер, који увек хоће да види резултате", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да је Трамп био свестан да економија може повезати народе на Балкану и да би економско унапређење живота људи помогло да се реше проблеми.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nadamo se da će mir pobediti
Извор: Принтскрин

"Трампова администрација се посветила конкретним проблемима како би побољшали животе. Чак 20 федералних агенција је покушало да нам помогне, како би све стране напредовале економски", рекао је председник Вучић и навео повећање трговинске размене и са САД и у региону, као и да је Америка подржала Отворени Балкан што је значајно за све.

У емисији је уз председника Србије био и бивши специјални изасланик америчког председника Доналда Трама за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел.

Председник Вучић је захвалио Гренелу на подршци коју пружа Србији и економским пројектима.

Доказе холокауста имамо и на својој територији

Председник Вучић је потврдио да се у Београду гради музеј холокауста и нагласио да холокауст не треба доводити у питање, те да докази за убијање Јевреја и Срба постоје и у Србији.

На констатацију новинара да се у Београду гради Музеј холокауста и питање да ли верује да постоји холокауст, а након чега је емитован прилог у којем председник Ирана Ебрахим Раиси изражава сумњу да се холокауст догодио, председник Вучић је рекао да први пут види тај снимак.

"Ми смо блиски пријатељи јеврејског народа и уверени смо не само да се холокауст догодио већ и да имамо доказе холокауста на својој територији. Такође верујем да злочини и ужаси који су почињени против Јевреја током Другог светског рата не само да не смеју бити заборављени, већ су и неопростиви", одговорио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је током Другог светског рата у некадашњој Независној Држави Хрватској подигнут велики концентрациони логор Јасеновац у којем су поред Јевреја систематски убијани Срби, али и да је у Београду постајало слично место страдања Јевреја.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nadamo se da će mir pobediti
Извор: Принтскрин

"То страшно место у тадашњој марионетској фашистичкој Независној Држави Хрватској је подсетник на страдања током Другог светског рата, не смемо их заборавити како се такве ствари не би поновиле", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је зато у Београду почело да се обнавља место на којем се догодио такав страшан злочин, то место је било руинирано и није се знало шта се тачно десило Јеврејима.

Председник Вучић је напоменуо да је донета одлука да се пробуде сећања, и подсетио на речи сведока Естер Бајер која му је захвалила што то ради за све њих.

"Тако је била пуна енергије, оптимистична, задовољна пројектом, показивала нам је место где се налазио кафић, а где је убијен њен отац и многи, многи Јевреји. Када су побили Јевреје, Немци су тада убијали Србе. Она ми је рекла да је пришла људима у ресторану и рекла им да је ту било стратиште", рекао је председник Вучић и додао да ће музеј бити још један знак пријатељства са Јеврејима и опомена да се такве ствари не понове.

Остале вести