У наредних седам до десет дана донећемо важне одлуке

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је данас у Њујорку, да реалне прогнозе за свет морају бити још мрачније, него што их је на почетку Генералне скупштине УН представио генерални секретар светске организације Антонио Гутерес.

Извор: РТС 1

"Говорио је о више криза од Рога Африке до Авганистана, помињујући и најтежу - Украјину. Наша позиција је још тежа имајући у виду чињеницу да УН играју, а то није кривица Гутереса, слабију улогу у свету, јер су велике силе све преузеле на себе", рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је оценио да се догодило де факто рушење поретка УН.

Констатовао је да се сада у Њујорку одржава највећи скуп у УН.

"Не памтим да је оволико шефова држава, председника и премијера преко 150 учествовало на Генералној скупштини УН. Људи траже неки излаз и наду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да, после излагања председника Киргизије и Турске, може да се види да у свету постоји безброј криза, и да је тешка ситуација.

"У наредних седам до десет дана донећемо важне одлуке са којима ћу упознати грађане. Наредних дана обратићу се са мерама које су важне за грађане", најавио је председник Вучић.

Следи усложњавање односа Запада и Русије, као и са Кином

Председник Вучић изјавио је да је, имајући у виду глобална збивања, за претпоставити да ће све што ће се видети у наредном периоду, бити усложњавање односа Запада и Русије, као и Запада и Кине, што додатно компликује позицију "малих".

На констатацију да ће велику пажњу у УН изазвати говор руског председника Владимира Путина, председник Вучић је за РТС рекао да не може да говори о томе, пре него што чује то обраћање, али да није тешко претпоставити шта ће Путин да каже.

"Претпостављам да сад из фазе специјалне војне операције приближавамо великом ратном сукобу, а сада је питање где су границе и хоћемо ли ући за извесно време, можда и за месец, два у велики светски сукоб, какав нисмо имали од Другог светског рата", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U narednih sedam do deset dana donećemo važne odluke
Извор: Принтскрин

Зато, за све мале, који желе да буду сигурни, да грађанима обезбеде сигурност, не постоје лепе и лаке вести.

"Очекујем да све што будемо видели у наредном периоду, буде усложњавање односа Запада и Руске Федерације, али и Запада и Кине", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће се током боравка у Њујорку срести и са министром спољних послова Кине, што ће бити изузетно важан састанак.

"Имали смо много састанака, трудимо се да се изборимо за Србију", рекао је председник Вучић.

Још једна земља повукла признање Косова

Председник Вучић рекао је вечерас да има добру вест за грађане Србије, јер је у Њујорку добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова.

"Још једна фасцикла више у нашем државном сефу, још једну ноту имамо, чиме снажимо и јачамо нашу позицију макар у овој организацији и и радићемо и даље на томе и борићемо се", рекао је председник Вучић за РТС из Њујорка где учествује на Генералној дебати УН.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U narednih sedam do deset dana donećemo važne odluke
Извор: Принтскрин

Додао је да ће ћутати све док они не крену са уласцима у неке нове институције, а да ће се тог тренутка изненадити бројем земаља које мисле другачије и јасном већином коју у овом телу, као што су УН, данас имамо.

"Да ли ће нам то помоћи да избегнемо све притиске и проблеме са којима ћемо се суочити - неће, али то је оно што ми можемо да учинимо", навео је председник Вучић.

На питање о вести која кружи да ће Приштина да буде примљена у Савет Европе, Вучић каже да то није ништа ново, да се о томе говори три или четири месеца и да представља додатни притисак на Србију да прихвати папире (предлог Немачке и Француске за решење косовског питања) које каже нисмо видели и о којима, како наводи, не може да говори.

"Сада су пустили то посебно по државама чланицама где су рекли да им није потребно да тзв. Косово буде део УН да би га примили у Савет Европе. То је додатни притисак на Србију, да прихватимо папире који не постоје и о којима не смемо да говоримо и које срећом ја нисам узео у своје руке па, не могу мене да оптуже да смо га пустили у јавност, јер ја га физички нисам преузео. Тако да је јасно да је нека друга страна један део онога што је у тим папирима као решење писало то пустила у јавност", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је пред Србијом тежак период и додао да Приштина такве кораке предузима уз подршку оних који су направили Косово независним.

Макроекономска помоћ земљама Западног Балкана, не смете кажњавати одговорне

Председник Вучић истакао је, уочи ручка који данас у Њујорку приређује високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ за лидере Западног Балкана, да је тај неформални састанак веома важан за нас, јер постоји иницијатива макроекономске помоћи државама Западног Балкана.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U narednih sedam do deset dana donećemo važne odluke
Извор: Принтскрин

"Кажу формално морате да аплицирате, али су најавили подршку неким земљама за које смо говорили да се понашају неодговорно. Повећавате јавни дуг и имате право на подршку ЕУ. Морамо имати и ми пошто смо се понашали одговорно", поручио је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је истакао да ЕУ не треба да кажњава оне којима је јавни дуг испод 55 одсто, а обавезала се наша држава према нашим грађанима да ће бити испод 60 одсто.

Председник Вучић је подсетио да већина земаља ЕУ има већи јавни дуг од 90 одсто.

"Не можете да помажете једнима већ свима", нагласио је председник Вучић.

Рекао је да се договорио са албанским премијером Едијем Рамом да изнесу тај став.

Пренео је да ће на састанку бити премијер Црне Горе, председавајући Председништва БиХ, премијер Северне Македоније и председница привремених институција у Приштини.

Указао је да после подне има састанак са Мирославом Лајчаком, изаслаником ЕУ за дијалог, као и генералним секретаром УН Антониом Гутересом, те и са јеврејском организацијом ИПАК.

"Много посла данас. Имамо и вечеру и састанак са нашим пријатељима Робертом Гренелом, и конгресменом Џаредом Кушнером", додао је председник Вучић.

Ми због Косова можемо да имамо само једну, своју страну

Председник Вучић изјавио је данас да простор за побољшање односа Београда и Вашингтона види у покушају да се проналазе компромисна решења за отворена питања о којима две земље мисле недвосмислено другачије, а тиче се пре свега Косова и Метохије, али и у снажењу економске сарадње.

Председник Вучић је за РТС из Њујорка рекао да простор за побољшање односа види и у јачању присуства америчких компанија у нашој земљи, да они буду заинтересовани за стабилност и сигурност Србије и истакао да је то важно за нас.

Председник Вучић је рекао да се трудимо да чувамо врло пристојне односе и са Руском Федерацијом и одличне односе са Кином. Истакао је да је то једина политика коју можемо да имамо, да смо због Косова у таквој ситуацији да можемо да имамо само своју страну.

Ми смо због Косова у таквој ситуацији да ми можемо да имамо само своју страну. Ми не можемо да имамо страну као неки други – овде је повучена линија, ви морате да будете овде. Не, ми морамо да будемо свуда зато што се боримо за голи живот свог народа и голи живот своје земље и то је разлог зашто се тако понашамо и то је рационално, озбиљно и одговорно понашање", поручио је председник Вучић.

Мој говор ће бити прецизан, верујем да ће боље разумети Србију

Председник Вучић је изјавио да ће његов говор у Генералној скупштини УН бити другачији од многих говора које слушамо и да ће прескакати куртоазне речи и све флоскуле како би уштедео на времену, да ће говорити прецизно, јер ће цео свет моћи то да чује и да верује да ће многи боље разумети позицију Србије, шта је то што се тачно збивало и шта је то што се данас збива на Балкану.

Председник Вучић је рекао да његов говор многи можда неће слушати, али да ће га прочитати, а да ће га вероватно и слушати већи број људи јер ће пре њега говорити председник Украјине Володимир Зеленски.

"Имам право на 15 минута, ако и будем говорио нешто дуже нећу им дати да ме прекидају, јер видим да ове великане нису прекидали, јер у овом дому сам једнако важан и једнако је важна Србија колико и они који имају десет и двадесет и педесeт пута више становника него што имамо ми, тако да важно је да ће садржај бити прецизан, тачан и на крају, ако хоћете, за мене је лично важно да остане забележено да сам то рекао у УН ако ни због чега због неких историјских уџбеника", истакао је председник Вучић.

Додао је да не мисли да ће то много променити, али је истакао да ће цео свет моћи да чује и да он верује да ће многи боље разумети позицију Србије, шта је то што се тачно збивало и шта је то што се данас збива на Балкану.

Остале вести