Борићемо се за свој народ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.

Извор: ТВ Пинк

"На седници смо говорили и направили анализу стања и позиције Србије и Срба на Космету, посебно након једностраних одлука Приштине. Разговарали смо и о процени безбедносне ситуације у вези са парадом", рекао је председник Вучић.

Навео је да се разговарало о енергетској кризи и безбедности, што је од пресудног значаја за предстојећи период јесени и зиме.

Додао је да није било речи о сајбер безбедности, због "недостатка материјала", па ће се о томе разговарати, како је рекао, наредне седмице.

Поново смо постали колатерална штета сукоба великих

Председник Вучић истакао је да је од изасланика председника Француске и немачког канцелара, Емануела Макрона и Олафа Шолца, и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака добио нови предлог потпуно нове арматуре разговора и преговора у Бриселу, који би требало да доведу до скорог коначног решавања свих неразјашњених питања у вези са Косовом и Метохијом.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

"Тај разговор свакако није био нимало лак. Представници најмоћнијих земаља, а истакли су да за то имају подршку САД и Турске, сматрају, под један, да у условима када постоји рат у Европи, нису потребни нови сукоби и да је важно доћи до што бржег решења", истакао је председник Вучић.

Под два, како је пренео, ради се о ономе на шта је упозоравао пре шест месеци, а то је да су рекли да желе решавање ових проблема јер је Европа у рату, и мора да се брани. У складу с тим потенцијалним договором или решењем они би избегли могућност, или било би им много лакше, како је рекао, да пруже јасан одговор председнику Русије Владимиру Путину по питању правног преседана и давања Косову независности, јер после тога би рекли да је постигнут договор ако Крим и Украјина постигну договор, а без тога не може.

"Ми смо постали још једном колатерална штета сукоба великих и њиховог непринципијелног понашања из прошлости", рекао је председник Вучић.

Под три, како је рекао, како му је саопштено, Путин је подигао завесу и сада остаје на свима да се изјасне са које стране желе да остану - са оне где економија нестаје и не постоји или са оне успеха где су они.

"Указао сам, а нису били некоректни, већ мислим да и они знају и разумеју, иако нисам схватио неке нападе у домаћим медијима, на подизање нелегалних база специјалних јединица на Косову и Метохији које се спроводи од 19. или 20. септембра прошле године", рекао је председник Вучић.

С тим у вези је навео да је у Бистрици завршена у Зеленој зони база, чија изградња је почела 26. фебруара, у Кошуту је спроведена пренамена објекта, у селу Бање су почели радови 26. фебруара, а у Горњем Јасеновику је база у изградњи.

Нагласио је да приватна фирма на подручју општине Зубин Поток, узурпирајући српску имовину, подиже базу.

"Дивљаштво и бандитизам приштинских власти немају краја. Они немају право на то јер по Члану 9. Бриселског споразума потпуно је јасно да специјална јединица косовске полиције припада Директорату Север, а о свим тим акцијама не укључују ни ту Дирекцију, а ни Србе, а морају обавестити и сва четири градоначелника севера", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да уз све то показују како контролишу језеро Газиводе до административне линије са Србијом, а оно се налази на територији општине Зубин Поток.

"Не постоји ствар коју нису погазили, правна норма коју нису погазили и знају то и међународни представници. Рећи ће, када им кажете, да сте у праву и да зато желе да се споразум постигне што пре. Суштински тај споразум би значио, не могу рећи признање Косова, али је то признање свега тога што мисле да је реалност", указао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

Рекао је да говоре о томе да би српска црква добила посебну заштиту, као да је није имала по Ахтисаријевом споразуму, а говоре о српским општинама као да их има само четири, а имамо 10 на територији целог Косова.

"Нисмо посебно срећни, али никада нисмо одбијали разговоре. Наставићемо да разговарамо", подвукао је председник Вучић указавши да је имао јутрос разговор и са мандатарком и министрима у техничкој влади.

САД шаљу војну помоћ региону, али не и Србији - шта то значи

Председник Вучић изјавио је да ће САД упутити нову траншу војне помоћи за "одбрану од руске агресије", али и земљама у окружењу, међу којима није Србија, рекавши да може само да се запита шта ће после тога од нас да траже.

"Шаљу помоћ Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији, и тзв. Косову. Па се сада питам, шта ће нама после тога да говоре и да траже, и Американци, и сви из окружења", рекао је председник Вучић.

На овом списку, нема само једне земље - Србије, указао је председник Вучић.

МУП одлучује о Паради 96 сати пре скупа на отвореном

Председник Вучић изјавио је, после анализе безбедносне ситуације на седници Савета за националну безбедност у вези са одржавањем Параде поноса, да ће МУП у складу са Уставом и законима Србије донети одлуку 96 сати пре одржавања скупа на отвореном и да ће организатори имати право жалбе и могућност спора пред управним судом.

"Доношење одлуке о евентуалном недозвољавању окупљања на отвореном простору ће МУП Србије, у складу са тим (Уставом и законима) и после анализе коју смо направили на седници Савета за националну безбедност, и претпостављам у складу са оним о чему смо већ говорили, а 96 сати пре одржавања самог скупа донети одговарајућу одлуку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да после тога организатори имају правна средства на располагању, пре свега жалбу МУП-у и могућност вођења спора пред управним судом.

"У сваком случају ми је жао због целе ситуације", рекао је председник Вучић и додао да држава неће да се игра и спрда са својим грађанима и измишља како се парада забрањује због мајмунских богиња и тако унижава и нашу децу и родитеље, пријатеље.

"Забринути смо за безбедносну ситуацију, јер имамо у виду тежину ситуације у којој се наша земља налази", истакао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да зато неће разумети оне који су готово од неважне теме или важне за само део нашег друштва, направили крсташки рат не размишљајући колико су шамара и проблема ставили на леђа својој држави и то ни због чега.

"Ни о чему другом не говоре, нити се баве другим стварима, па им ово делује као добра тема да испадну паметни у друштву", приметио је председник Вучић.

Истиче да држава неће да тражи изговоре у мајмунским богињама, ако се узме у обзир број људи на фудбалским утакмицама.

Ситуација је тешка, не желимо да видимо било какве сукобе, рекао је председник Вучић и додао да не жели да дође до већих немира и сукоба, јер би онда морали припадници реда да буду у већој мери присутни, што држава жели да избегне.

"Ти људи могу да се окупљају по разним скуповима и конференцијама, певањима и играњима, али о свему другом МУП ће их на време обавестити и њих и грађане Србије", нагласио је председник Вучић.

Захвалио је, како је рекао, свим великим јунацима који не чекају у редовима ни на Јарињу ни на Брњаку већ у парковима како би се иживљавали над слабијима.

Председник Вучић рекао је да се не либи да све то каже и политички удари по себи, али да је за њега неморално од целог друштва да каже како може да шета где год хоће, а да само једна скупина не може.

"А њих молимо да разумеју нашу позицију у којој се налазимо", поручио је председник Вучић.

Додаје да испада да људи који нису хомосексуалци су велико добро, а ови други велика пошаст и зло.

Стопа незапослености 8,9 одсто - најнижа у историји

Председник Вучић изјавио је да је стопа незапослености у нашој земљи 8,9 одсто, што је, како је истакао, најнижа стопа незапослености у историји Србије.

Председник Вучић рекао је да је стопа запослености у другом кварталу веома висока и да износи 50,9 одсто.

"Стопа незапослености је 8,9 одсто, то је најнижа стопа незапослености уз методологију која нам не одговара по том питању јер нам не рачунају сезонске раднике као запослене. Без обзира на то, ово је најмања стопа незапослености у Србији у њеном савременом периоду, што ће рећи у њеној историји", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да је у периоду од јануара до августа 2022. године прилив страних директних инвестиција износио две милијарде 666,3 милиона евра додајући да је забележен чак и мали раст у односу на рекордну 2021. годину када је било две милијарде 634 милиона.

Највећа улагања су, како је рекао председник Вучић, из Кине, Јапана, Немачке, Француске.

Не могу да нађу Србе који желе да промене таблице

Председник Вучић изјавио је да је ситуација са пререгистрацијом возила на Косову и Метохији и даље непромењена, односно да је само двоје људи са Косова и Метохије заменило таблице, што, истакао је, говори да Приштина нема никакву подршку народа и да не могу да нађу никога ко жели да промени српске у РКС таблице.

"На дан 10. септембра, у 8 сати ујутру, и даље је било пријављено само двоје за промену регистарских таблица. Једна особа са севера Косова и Метохије, из Лепосавића, припадник албанских институција, и једна са југа", пренео је председник Вучић.

То, указао је, показује да Приштина нема никакву подршку народа на Косову и Метохији и не може да нађе никога међу Србима који ће да мења српске за РКС таблице.

"У 10 дана никога нису успели да пронађу уз сву пропаганду, Куртијеве неистине. Буквално никога нису нашли и јасно је да српски народ, што сам поручио и међународним представницима, жели само поштовање међународног права", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да ће му бити "занимљиво", јер ће се, уверен је, Генерална скупштина УН претворити у тираду о заштити територијалног интегритета Украјине.

"Биће занимљиво како ће да реагују када ја будем говорио о територијалном интегритету Србије и колико ћу позива да добијем да скратим језик и говор о територијалном интегритету Србије, Повељи УН и Резолуцији 12 44. Али, ми немамо другог избора, борићемо се за поштовање међународног права и бићемо уз свој народ", рекао је председник Вучић.

Додао је да људи на Косову и Метохији знају шта све држава ради за њих, колико се труди да избегне сукоб, да се чува мир.

"Зато се и довијамо када заустављају возила са лековима, како да пребацимо инјекције, вакцине, све друго, да обезбедимо довољна примања за људе који раде и у здравству, просвети, предузећима. Наставићемо да пружамо ту и сваку врсту подршке, а у случају угрожености народа нећемо дозволити погром и прогон", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да му нису проблем све лажи које долазе из Приштине, већ кад неко у Србији каже на такве његове речи - "Вучић запретио".

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

"Каква је то страшна претња када кажемо да ћемо Србе на Косову и Метохији да сачувамо и заштитимо. И то говоре људи овде. А, није проблем што они хоће да прогоне наш народ. Шта хоћете од своје државе", упитао је председник Вучић.

Не бих се одрекао Ане и других, они нису зло

Председник Вучић рекао је да не мисли да су хомосексуалци зло и да се не би одрекао Ане Брнабић и многих других, те подвукао да је проблем у вези са парадом у оквиру Европрајда у томе што један део људи државу не осећа као своју и нема љубав према својој држави.

Председник Вучић рекао је, на питање новинара да прокоментарише захтев Горана Милетића и организатора Европрајда да се изјасни о ставу СПЦ према којем је хомосексуалност "зло које се не лечи", да је разговарао са патријархом Порфиријем и да је од њега добио писмо.

"Не мислим да он има било какав лош однос према било којим људима. СПЦ изузетно поштујем, јер је она национална институција од кључног значаја за опстанак наших људи у крајевима где наших институција нема. То је остала и била у прошлости. Што се тиче зла, знате, да мислим о Ани Брнабић да је зло да не би била овде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је Брнабић дивна, способна, марљива жена која ради најбоље ствари за нашу земљу.

"Имам у широј породици једну дивну жену која је геј и ни за шта на свету је не бих мењао. Не мислим да је она било какво зло. Толико је добра да није лако да пронађем неког бољег. Многи од мојих сарадника су хомосексуалци, а помажу ми толико да не могу да кажем колико. Да ли треба да их разликујем по томе што су хомосексуалци или не и не прихватим њихову помоћ и подршку", објаснио је председник Вучић.

Поновио је да је Брнабић фантастична, а што се параде тиче, каже није одушевљен, није на њих никада ишао, нити би ишао.

"Мислим да то није суштина. Да су мене питали за савет рекао бих "бавите се питањима као што су посета у болницама када вам је партнер тамо, питањима наслеђивања", кога брига за парадирање. Али изабрали су парадирање. Не могу да се мешам, они мисле да је то за њих важно", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да зна да у Србији то није популарно, али је рекао да се од жене која му је неки род, за коју зна да је геј, не би одрекао за све оне који би да је туку.

То, додаје, важи и за Брнабић и многе друге.

"И да је мени ово било потребно да говорим да стекнем популарност, сада ми псује мајку велики део Србије. Не разумем због чега смо подигли буку и дреку. Проблем је што један део људи државу не осећа као своју, нема љубав према држави. Морамо да разумемо шта су јавне финансије државе, чиме штетимо државу", указао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

Рекао је да нема шта да замери организаторима Европрајда јер су исказали спремност за разговоре.

"Ја сам их замолио да разумеју ситуацију у којој се налазимо. Да будем бахат и осион да је то због мајмунских богиња - срам вас било", поручио је председник Вучић.

Биће више активности, покушаја, притисака по питању Косова и Метохије

Председник Вучић изјавио је да ће у наредном периоду бити много више активности, покушаја и притисака, када је реч о питању Косова и Метохије.

На питање новинара да ли може детаљније да објасни шта значи "нова арматура", у преговорима Београда и Приштине, председник Вучић одговорио је:

"Биће много веће активности, више покушаја, притисака, више свега у данима пред нама, а управо из разлога да се дође до решења које би Србија прихватила. Чини ми се да сам и овом реченицом на најбољи начин дефинисао од кога се шта захтева", рекао је председник Вучић.

Брине ме ово убрзавање око Косова и Метохије

Председник Вучић изјавио је да га брине, како је рекао, убрзавање око Косова и Метохије после последњих промена на ратишту у Украјини.

"Оно што мене брине јесте ово убрзавање око Косова и Метохије, посебно после последњих промена на ратишту у Украјини. Ви сад можете да мислите, шта је то што нас чека", рекао је председник Вучић.

Ипак, поручио је грађанима да ће држава и даље бити уз свој народ и борити се за своје грађане.

"Само хоћу да поручим грађанима Србије да је држава уз њих и да ћемо да се боримо за свој народ и своје грађане и да ће Србија победити", нагласио је председник Вучић.

Млека и друге хране има довољно

Председник Вучић изјавио је да млека има довољно и поручио грађанима Србије да нема потребе да брину када је реч о безбедности снабдевања храном, јер је имамо довољно.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

Председник Вучић истакао је да млекаре у Србији прерађују дупло веће количине конзумног млека и свежег и дуготрајног од уобичајене.

Према његовим речима, уобичајена количина која укључује и део који иде за извоз у регион, који је Влада забранила сем Албанији и Северној Македонији, је 17.000 тона месечно конзумног млека, односно 550 тона дневно у ситуацијама када нема несташица на рафовима.

"Јуче и прекјуче испоручили смо 700 тона, а данас и сутра 1.100 тона. Дајемо више него двоструко од реалних потреба становништва. Поред редовне домаће производње увешћемо и 1.000 тона из Пољске од понедељка за наредних 10 дана, а након тога још 2.000 тона из Пољске. То иде преко Имлека", рекао је председник Вучић.

Како додаје, други највећи произвођач Сомболед најављује редовне испоруке на нивоу 100 тона дневно плус интервентно увоз додатних 500 тона у току месеца из Чешке и добија дозволу на 6.000 тона за период од три месеца.

Трећи битан произвођач дуготрајног млека Мегле, пренео је председник Вучић, јуче и данас има производњу око 60 тона дневно, док ће од понедељка повећати производне количине.

Замолио је грађане да верују својој држави и додао да млека не може да буде довољно у продавницама уколико неко уђе и купи 36 литара дуготрајног млека.

"Говорили су нам да су људи у Србији сиромашни и да купују само свеже млеко, онда смо установили да 60 одсто људи у Србији и није толико сиромашно јер готово искључиво купује дуготрајно млеко. А онда смо схватили да људи купују енормне количине без икаквог разлога", рекао је председник Вучић.

Замолио је грађане да верују својој држави и навео да држава не узима паре од хране.

"Ми смо ту да се боримо за вас. Ако се толико боримо, само вас молим да нам верујете, нема потребе да стварамо панику и правимо проблеме који не постоје. Имамо довољно хране, што се тиче безбедности и сигурности снабдевања храном, грађани Србије нема потребе да бринете и многи други у региону не треба да брину јер имамо довољно хране", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да државно руководство нема намеру по било ком питању да обмањује грађане.

"Све и да хоћу и да сам најгори човек на свету и жељан само власти, ово ми је последњи мандат. Немам право по Уставу да се кандидујем поново, а не пада ми на памет да мењам Устав. Нити мислим некога да обмањујем, нити мислим било коме да продајем трикове, форе, ништа од тога, ако кажемо да имамо довољно шећера, то значи да имамо довољно шећера и нема потребе да купујете по 100 килограма", рекао је председник.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

Како додаје, нажалост, захваљујући таквој политичкој сцени и неодговорности групе људи, 15 дана морају да се боре са тим да шећера нема и сада по оставама има десетине килограма шећера са којима људи не знају шта да раде.

"Имали смо такву ситуацију пре и са брашном, па са уљем, сада имамо исти случај и са млеком", додао је председник Вучић.

Видећемо све после одлуке МУП-а о шетњи, о том потом

Председник Вучић изјавио је да ће се тек после одлуке МУП-а о одржавању шетње у оквиру Европрајда, видети шта ће се дешавати даље.

На констатацију новинара да су организатори рекли да ће шетати каква год била одлука МУП-а, те питања да ли држава може да им гарантује безбедност, председник Вучић одговорио је:

"Видећемо после одлуке МУП-а, ко ће какве одлуке да доноси. Тако да - о том потом".

Председник Вучић приметио је, међутим, да су поједини, док се тек причало о паради, говорили како српска власт хоће да "опогани" београдске и српске улице и како је то негде тајно потписано и договарано.

"Ја појма нисам ни имао да то треба да се одржи у нашој земљи, нити би ми пало на памет да је проблем, нити да је нешто важно, или било шта друго. Али, указујем на чињеницу да су, до тренутка док су мислили да ће шетње бити, говорили да би ''злочиначка педерска власт да уради то и то", констатовао је председник Вучић.

А, како је рекао, оног секунда када је држава рекла да је могуће да МУП донесе одлуку о забрани скупа, кажу - "злочиначка антидемократска и антиевропска власт".

"У року од 24 сата се промени наратив, само да власт остане злочиначка. Шта год урадили, ми ћемо бити злочиначка власт. Са тим се суочавамо сваког дана, али то говори о неозбиљности и неодговорности оних који то раде својој држави", рекао је председник Вучић.

Сам ћу одговарати на сва питања о Косову и Метохији, дан или два

Председник Вучић изјавио је да ће на сединици скупштине о Косову и Метохији, која је заказана за 13. септембар, сам одговарати на сва питања посланика и да није сигуран да ће све моћи да се заврши у једном дану.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање новинара како коментарише то што поједини тајкунски медији пишу да је од слогана - "Мир, стабилност Вучић" остало само Вучић и шта очекује од предстојеће скупштинске седнице и расправе о преговорима са Приштином и ко ће све учествовати, да је било више захтева различитих посланичких група и Српске напредне странке и опозиционих које су тражиле расправу и подношење извештаја.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да влада подноси извештај који иде на усвајање, критику и све друго.

"Пошто је тек изабран мандатар, бићу сам у скупштини и сам ћу одговарати на питање свих посланика, нећу напустити седницу ни један секунд. Да ли ће све моћи да се заврши у једном дану или два дана. Ја сам то време посветио скупштини и посланицима и грађанима, да одговорим на све. Мислим да ће људи моћи да виде колико одговорности и неодговорности има у свему томе. Верујем да ће овај први принцип одговорности и озбиљности, надам се, бити преовлађујући", истакао је председник Вучић.

Када је реч о писањима појединих медија, председник Вучић запитао је да ли ми то немамо мир и да ли је неко грађане позвао на мобилизацију.

"Када неко сваки дан лаже, да им одговарате изгуби смисао, ми данас имамо више стабилности него многе земље ЕУ у сваком смислу, од политичког, енергетског до безбедности снабдевања храном. Пред нама су најтежи месеци, пре свега, у политичком смислу и не лаки у финансијском смислу. Али, ни од чега не одустајемо - повећаваћемо и плате и пензије како смо рекли и за сада успевамо да одржимо финансијску стабилност и добре билансе упркос проблемима због великог увоза енергената", навео је председник Вучић.

Истакао је да ће држава учинити све да наша земља не прође лошије од свих других земаља током зиме.

Идем вечерас код шеика Бин Заједа, сутра потписујемо споразум

Председник Вучић најавио је да данас путује у Абу Даби и да ће посетити шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана, као и да је за сутра предвиђено потписивање споразума.

Председник је тако одговорио на питање новинара шта очекује од те посете, не откривајући детаље о томе какав ће споразум бити потписан.

"Путујем у посету једном од најважнијих људи у свету данас. У овим условима не морам да говорим колики је значај шеика Мухамеда Бин Заједа Ал Нахјана. Идем на један дан, вечерас ћу стићи, а сутра потписујемо споразум и одмах из те палате идем у авион и назад за Словенију, где је скуп Брдо-Бриони", навео је председник Вучић.

"Страшно је важно из много разлога, а има један о којем нећу ни да говорим јавно - покушаћемо да урадимо нешто што је важно за нас", закључио је председник Вучић.

Од октобра додатни попусти за оне који штеде струју

Председник Вучић изјавио је да ће држава изаћи са предлогом штедње електричне енергије којим жели грађане да подстакне да штеде и да зараде новац, а да ће додатни попусти важити од октобра.

Председник Вучић рекао је да ће се стимулације уштеда радити у складу са потрошњом у истим месецима ове у односу на исти месец прошле године, октобар на октобар, новембар на новембар.

"Предлог ће бити да сви који смање потрошњу између пет и 20 одсто добију попуст од 10 одсто, дакле додатни попуст од 10 одсто, јер осим што ће људи платити мање, јер су мање потрошили на то ће им држава омогућити да плате још 10 одсто мање", рекао је председник Вучић и додао да ће тражити да то буде још 15 одсто.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.
Извор: Танјуг

Према његовим речима, они који смање потрошњу између 20 и 30 одсто, осим што ће за толико мање платити држава ће им дати додатни попуст од 20 одсто и то да, како је рекао, кумулативно буде не мање од 43 одсто.

"Ко буде имао смањење од 30 одсто добиће попуст од 30 одсто на иначе толико умањену цену", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће стимулације важити од октобра и навео да држава Србија позива људе да штедњом зараде новац.

Председник Вучић навео је да ће овим Електропривреда Србије формално да изгуби део прихода, али ће држава да надокнади, јер се троши огроман новац на увоз струје.

"То нам је важно, јер ми у овим месецима трошимо око 90 гигават сати струје на дневном нивоу. Зими трошимо око 120 гигавата, а 18. децембра, дакле дан уочи Светог Николе, када је највећа потрошња, око 125 гигавата. Тога дана ми ћемо производити 100 или 105 гигавата, а 20 увозимо и зависно од цене то може да буде и пет и 10 и 20 милиона евра дневно", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија не увози струју само ове године, већ је увек увозила зими, само што данас и троши више, јер је индустрија јача.

"Од енергетских објеката ми смо изградили гасовод, хвала Богу па смо имали храбрости да га урадимо иначе данас не би имали ни гаса ни струје. Такође и један велики објекат, а то је Костолац Б3 који ће бити готов у септембру и на мрежи за следећу зиму, а који ће нам много помоћи са инсталисаном снагом од 350 мегавата што значи да може да произведе још шест гигават сати а можда и седам, што је трећина недостајуће количине струје у зимским месецима", рекао је председник Вучић.

Када је реч о грејању, рекао је да ће грејања бити и да су обезбеђене довољне количине мазута, а како је навео, потребе за локалне самоуправе су 313.740 тона, а већ је обезбеђено 298.000.

Рекао је да је за локалне самоуправе између осталог потребно 110. 000 тона угља, 2.390.000 тона дрва.

Навео је да Србија има 287 милиона кубних метара гаса и да нам је, како је рекао, "до чепа" пуно складиште у Банатском Двору као и да у Мађарској имамо смештених 352 милиона кубних метара гаса, одакле дневно може да се вуче до шест милиона кубних метара током зимских месеци.

"Обезбедили смо више од два месеца уредног снабдевања гасом. Уложили смо огроман новац у све ово, а сада имамо проблем платног дефицита, јер морамо да трошимо девизне резерве на увоз струје пошто су цене ненормалне", рекао је председник Вучић.

Оценио је да захваљујући добром стању јавних финансија и великим резервама то можемо да издржимо и две године.

Остале вести