Кандидат за председника Владе Републике Србије је Ана Брнабић

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Извор: РТС 1

"У складу са Уставом, пошто сам саслушао мишљења представника изборних листа, њих 10, а био је 51 учесник консултација, донео сам одлуку о предлогу кандидата за председника владе. Одлука је била компликована и сложена и унутар највеће странке у земљи, са коалиционим партнерима", рекао је председник Вучић и додао да ће сва три кандидата за ово место бити важни чланови владе.

Председник Вучић пренео је да, када је дошло до избора између Ане Брнабић и Милоша Вучевића просто највећа политичка странка није желела да се изјашњава јер обоје имају њену подршку, постигнут је договор.

"Предлажем Народној скупштини Србије Ану Брнабић као кандидата за председника владе. Та одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику. Ана Брнабић неће бити четири године председник владе. Њен мандат трајаће краће, доћиће до промена у 2024.години", указао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

Председник Вучић истакао је да је важно да остане премијерка да бисмо могли да наставимо и ужурбано радимо на решавању проблема за јесен и зиму.

"Веома је важно да у том периоду имамо неког ко је искусан", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће Вучевић бити значајан чинилац нове владе и потпредседник.

Што се тиче Ивице Дачића, рекао је, да ће имати значајну и још значајнију улогу и функцију у државном апарату Србије, што, додаје, показује које поверење има у све три личности.

Дачић ће, нагласио је, сем важног министарског места и заменика председника владе имати функцију координатора служби безбедности.

Рекао је и да у Синишу Малог има огромно поверење и да ће он бити један од потпредседника владе.

Биће промена, нова влада за 20-ак дана

Председник Вучић изјавио је да би нова Влада Србије требало да буде формирана у наредних 20 дана, и поновио да ће у влади бити много промена.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

"Биће много промена у влади, сада, као и током самог мандата, и на челу владе, и у саставу. Пред Аном Брнабић су сада велики задаци и важно је да се на то концентришемо", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Ана Брнабић за мандатара изабрана договором.

"Ово је наш договор, и Ане, и Милоша Вучевића и Синише Малог. Код нас нема трзавица, свађа, проблема. Ми смо за ово време постали пријатељи и добро знамо шта радимо и колико је важно да сачувамо стабилност државе у овом тренутку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је и да ће Милош Вучевић, за којег је и раније рекао да ће свакако бити у влади, унети додатну дозу озбиљности и одговорности, и припремити се за неки будући период, за неку значајнију државну функцију, као и Синиша Мали.

"У Ану Брнабић имам безгранично поверење. Она је показала марљивост. Један од разлога, када сам коначно одлучио, био је што је један од народних посланика рекао да је за нас проблем да изаберемо Ану, јер је сатанизована. Тог тренутка сам одлучио да њу изаберемо. Зато што је сатанизована, а сатанизовали су је најгори у Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је реч о жени која је урадила оргоман посао за земљу, која је спремна да разговара 13 сати са пољопривредницима, која је радила и чини тешке ствари од којих други беже.

"Поносан сам на таквог сарадника и што на једну од најважнијих функција у земљи, могу да предложим способну, образовану жену, марљиву и пре свега лојалну Србији", рекао је председник Вучић и приметио да некима смета што она неће да говори лоше о њему, или неким другима.

Пред њом је, додао је, тежак посао да састави владу.

"Предстоји нам тежак период, мислим да ће доћи до укрупњавања политичке сцене, јер ће морати да се одвоје они одговорни, мало десно и мало лево од центра, у односу на оне који би земљу уништили за пет минута, десничари пуни патриотских флоскула, са којима брзо не бисмо имали за плате, и најгори левичари тобож, велики либерали, који би уништили све национално и државотворно у земљи", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће влада бити формирана у 20 дана.

"Није питање да ли ће за 15 или 25. Важно је да влада буде добра, да буде много промена, нове енергије, да људи гризу, да се боре за земљу, да раде предано, срчано, да ову тешку зиму и јесен преживимо", рекао је председник Вучић.

Грађани који буду штедели струју имаће велике попусте

Председник Вучић изјавио је да нису планиране никакве рестрикције струје и искључења и најавио да ће уместо тога грађани који буду штедели струју добити велики попуст.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

"Нова влада ће ускоро направити план, али смо о томе већ разговарали и влада ће за месец дана о томе обавестити грађане. Они који уштеде струју у односу на исти месец претходне године, на пример, септембар на септембар итд. имаће драстичне попусте на цену електричне енергије", истакао је председник Вучић.

Дакле, не планирамо да идемо са искључењима, али они који сами буду штедели даћемо им додатни попуст, какав нису очекивали, рекао је председник Вучић.

Рекао је да је држави јефтиније да плати 57 евра по мегавату, колико нас кошта производња струје иако се продаје грађанима за око 41 евро.

Па уз те попусте нека кошта и 100 евра по мегавату, то је јефтиније него да увозимо струју када буде коштала 1.000 евра по мегавату, нагласио је председник Вучић.

"Желимо да грађани не осете ништа и да то буде на добровољној бази, а да могу да уштеде и да им рачун, на пример, уместо 4.000 динара буде 3.000 динара", навео је председник Вучић.

Тако ћемо да зарадимо јер ћемо мање да увозимо, додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да хоће да сви грађани знају да постоје озбиљни проблеми и да неће никога да лаже како је стање дивно и нормално и како ће све бити у реду.

Рекао је да гас може да покрије до четири одсто укупне потрошње струје и напоменуо да данас трошимо укупно за око седам одсто више струје него пре, јер више троше и индустрија и домаћинства.

Председник Вучић рекао је да у зимским месецима Србија дневно троши 120 гигават сати електричне енергије, а може да покрије из своје производње 105, а да у појединим данима може да достигне и 125 гигавата потрошње.

Председник Вучић рекао је да дневно фали око 20 гигават сати и додао да је раније цена мегавата на тржишту била 100 евра, што је било два милиона дневно трошка за државу.

Ипак, данас је цена струје око 700 евра на тржишту за Србију, а на пример у Француској је и 1.000 евра, па би држава када би увозила струју по тим ценама губила дневно 20 милиона евра.

"То би на месечном нивоу било 600 милиона евра, па пута четири месеца 2,4 милијарди и на оних 4,8 милијарди за гас и 800 милиона, то би износило укупно осам милијарди евра и значило би банкрот.

Напоменуо је да је притом суша и да је Ђердап 1 празан, где ради само једна турбина.

"Следи катастрофа Европи, а ми нисмо направили планове за рестрикције", додао је председник Вучић и истакао да ће се у понедељак знати колико тачно мазута морамо да обезбедимо, што ће бити и урађено.

Председник је рекао да је Србија успела са Кинезима да обезбеди најмање милион, а можда и два милиона тона индонежанског угља, да би могле термолектране све време да нам раде.

"Тек следеће године ће нам бити готов Костолац Б3 са 350 мегавата инсталисане снаге, крајем септембра 2023. године", навео је председник Вучић.

Говорећи о гасу, рекао је да трошимо годишње 3,2 милијарде кубних метара гаса, нешто више индустрија од домаћинстава и да набављамо две милијарде кубних метара по цени у просеку око 375 евра, што ће зими бити око 400 долара или евра за 1.000 кубика.

Председник Вучић објаснио је да 63 одсто наших потреба треба да платимо 800 милиона евра за две милијарде кубних метара, као и да је Србија за додатних 1,2 милијарде куповала гас и стављала у мађарска складишта по много нижим ценама него данас и тако земљу спасила од банкротства.

Напоменуо је да гас не може данас да се купи на берзи за мање од 4.300 евра са транспортом, али и када би се куповао за 4.000 требало би да га платимо за 1,2 милијарде кубика 4,8 милијарди евра.

Рачунајте на пакао током зиме по питању енергетике, закључио је председник Вучић.

Мало ко у Европи има тако доброг министра финансија

Председник Вучић рекао је да мандатар одлучује о министрима, али да сматра да мало ко у Европи, не само у региону, има тако доброг министра финансија као што је Синиша Мали.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

Председник Вучић тако је одговорио на питање да ли ће Мали, поред потпредседничке функције, добити поново Министарство финансија.

"Између осталог захваљујући томе као и дисциплинованом и одговорном понашању Народне банке Србије, и целој фискалној политици владе, инвестицијама, ми размишљамо да све платимо о чему сам говорио. То је што ја мислим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао да је мандатар тај који ће да води разговоре о члановима владе.

"Ја ћу бити само неко ко ће да гласа за и против у страначком форуму", подвукао је председник Вучић.

Парада се отказује, имамо бројне проблеме

Председник Вучић рекао је да је у договору са председницом и већином чланова владе донета одлука да се парада поноса заказана за септембар откаже.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

Председник Вучић објаснио је да није срећан због тога, да се тиме угрожавају права мањине, али да је држава такву одлуку донела притиснута бројним проблемима.

Суочавамо се и са тешком кризом на Косову и Метохији која неће престати до 31. октобра, рекао је председник Вучић.

Поновио је да Србија нема куд да се помери, али да неће да одустане од КМ таблица, нити ће да прихвати да Србима са Косова не буде гарантовано да могу да излазе и улазе без приштинских докумената.

"Тако да идемо у већу кризу и имамо много проблема", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је и на то колико је лажи изнето о Паради поноса и да ће срушити велики морал цркве, при чему, како је приметио, литије држе рашчињени монаси, и заказују их неки који су осуђени за насиље у породици и за друга кривична дела.

Додао је да има много људи који искрено верују да је реч о великом злу, али да се отказивањем угрожавају права мањине, јер је држава притиснута проблемима.

"Није питање да ли су они јачи или нису, али не може све да се постигне. Биће у неко друго и срећније време", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је и да треба да се стиде они који параду пореде са Косовом, или оне странке које живе на мржњи према хомосексуалцима.

Председник Вучић напоменуо је да се ни њему такве манифестације нису допадале, али да су ти људи наша браћа, сестре и родитељи.

"Правите се да то не видите, да ли треба да их угњетавамо, уз рашчињене монахе и осуђиване. Нећете имати прилике да нападате било кога и будете велики јунаци", поручио је председник Вучић и приметио да нема реда када треба да се брани Косово, али има да се туку људи по Београду.

Нема више разговора без Заједнице српских општина

Председник Вучић оценио је да су последњи преговори са Албанцима са Косова неуспешни, са посредницима изузетно тешки и додао да Београд инсистира да више ни о чему неће причати без Заједнице српских општина.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

"Оно на чему инсистирамо је да више не постоји ништа о чему желимо да причамо без Заједнице српских општина. Немамо ми проблем да испунимо ни оно што нисмо ми потписали, већ други пре нас, али морате и ви да испуните оно што сте потписали тако да је то Заједница српских општина, ако уопште желе да о било чему разговарају", истакао је председник Вучић.

Како додаје, на крају последњих разговора дошло се до тога да се ни у чему Београд и Приштина не слажу, поготову када је реч о признању или међусобном признању.

"Наша порука је да нема ништа од признања, нити од међусобног признања и немојте да долазите у Београд са тим причама јер су бесмислене. То сам им рекао у Бриселу, Београду и сада кажем - нема потребе да троше време, паре за смештај било где, боље да оду да се забављају у београдске клубове него да разговарају са мном", рекао је председник Вучић.

Ипак, како додаје, Београд је увек спреман за разговоре, компромисна решења, до којих се, међутим, није дошло.

Таблице без договора, за документа чекамо гаранте из ЕУ

Председник Вучић изјавио је да уколико добије гаранције из ЕУ да ће Срби са Косова и Метохије моћи да улазе и излазе са документима Републике Србије, онда ће бити постигнут договор по једном од питања која су изазвала садашњу кризу на Космету.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

Како је рекао, договор би био у складу са Споразумом о слободи кретања из 2011. године, тачке 3 у којој стоји да свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним улазно-излазним документом за становнике који желе да путују у трећу земљу.

"Ми смо њима рекли две ствари - можемо да издајемо та документа и нама и вама, мада је то беспотребно, али је нама важно да Срби са Косова и Метохије могу да са документима Србије се крећу, улазе и излазе са територије Косова и Метохије", рекао је председник Вучић и додао да постоји и још један дисклајмер у којем би писало - Београд прихвата документа уз тај дисклајмер и у складу са оним што је потписано, али има један услов.

"Зато није дошло до договора, чекамо гаранте ЕУ, а не Куртијеве полуприче и полуизбегавања. Чекамо гаранте да ће бити омогућено коришћење личних карата издатих од Приштине - Косова из практичних разлога, односно због олакшавања положаја појединаца и омогућавања слободе кретања у складу са споразумом из 2011. године и не може се тумачити као признавање независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса и не може се тумачити као одустајање Београда од Резолуције 12 44 СБ УН", рекао је председник Вучић.

Наводи да би се тај дисклајмер окачио свуда, а да би Срби само са личном картом Србије могли да улазе и излазе са територије Косова и Метохије.

"Оно за шта ми тражимо гаранцију и зашто бар тај проблем још није решен, то је да сваки Србин који живи на Косову и Метохији може да уђе на територију Косова и Метохије и да је напусти са документима Србије", истиче председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да се договор у вези пререгистрације возила није постигао и да неће бити постигнут, што значи, како је додао, да ће Албанци почети то да проводе од 1. септембра.

"Очигледно је да око питања таблица нема никаквог договора што значи да од 1. септембра почињу то да проводе. То је рок од два месеца, па ћемо да видимо. Курти је убеђен да ће својом пропагандом и тиме што им се обраћа на српском успети да убеди Србе на Косову и Метохији да одустану од своје државе Србије и таблица Косовска Митровица", рекао је председник Вучић.

Наглашава да су таблице много компликованије јер за то не постоји споразум који би одговарао Албанцима као што је споразум о кретању.

Председник Вучић додаје да је политичким представницима Албанаца само стало да се одустане од тих таблица да би се рекло да нема Србије на Косову и Метохији, као што им је једино важно да сви Срби имају косовска документа да се не би рекло да су сачували документа државе Србије.

"Ако нам гарантују, имамо договор по једном малом питању, ако нам не гарантују, немамо договор ни по једном питању. Криза се наставља, продубљује, како ћемо да одреагујемо и како ће да одреагује наш народ - важно је да реагујемо мирно, сталожено, смирено, али је такође важно да ми не будемо криви за пропаст преговора и проглашени кривим за пропаст преговора и зато се трудимо да будемо конструктивни, озбиљни и да будемо одговорни у дијалогу", навео је председник Вучић.

Имам поверење и у Ану и у Милоша и у Дачића

Председник Вучић изјавио је да одлука да Ана Брнабић буде мандатар за састав нове владе није њему тек пала на памет, већ је о свему разговарао и са њом, и са Милошем Вучевићем, као и са лидером СПС-а Ивицом Дачићем.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

"Немам шта да пресуђујем, сели смо, разговарали и договорили се. Имао сам озбиљан разговор, искрен и пријатељски, и са Дачићем, и са Вучевићем и са Аном Брнабић. Ови људи су ми искрени пријатељи", рекао је председник Вучић, на питање како је пресудио коме да повери место мандатара.

Рекао је да има огромно поверење и у Брнабић и у Вучевића, као и велико поверење у Дачића, што се тиче државних послова, без обзира на све кроз шта су лично пролазили, те да верује да то поверење треба и додатно да се гради.

"Направили смо врсту доброг разговора и договора за будућност. Није то била моја одлука, што је мени пало на памет, они су знали све, о свему смо разговарали. Јуче сам разговарао са Дачићем", рекао је председник Вучић.

Владу можете мењати током мандата, а на изборе можемо увек

Председник Вучић изјавио је да влада током мандата може да се реконструише и да то нема везе са Уставом, већ је ствар политичког договора.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

"Не морамо то на основу члана Устава, него политичког договора. Договорите реконструкцију и идете у скупштину са тим предлогом. Током мандата можете да мењате министре, а на изборе можете увек", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара о најави да ће влада бити промењена на средини новог мандата.

Подсетио је да у том периоду следе и локални избори широм Србије, тако да може тада и да се иде на нове изборе, а и не мора.

"Разговарао сам са Аном Брнабић, колико може да издржи. Помагаће увек, али ово је период у којем реално може да води владу", додао је председник Вучић.

Истакао је да ће владу увек бирати по закону и Уставу, јер се ова власт, како је рекао, стриктно држи Устава, за разлику од оних који их за то критикују, а који Устав, како је рекао, нису погледали.

У том смислу, новинарки која је поставила питање поклонио је примерак Устава, рекавши да може да га пита који је члан икад прекршио, а на њену констатацију и питање да ли влада води политику државе, одговорио да то нема сумње.

"Влада увек води и утврђује политику и у то нема никакве сумње. Ја, као председник имам надлежности да представљам Србију, у земљи и иностранству, иако председник има већи легитимитет, јер је изабран директно", рекао је председник Вучић.

То су, додао је, аномалије нашег политичког система, који је направљен из различитих политичких потреба.

"Али, надам се да кад одем са власти, а до тада нећу мењати Устав, осим у области правосуђа, да ће онда неки паметнији умети ту врсту легитимне моћи коју неко има, захваљујући поверењу грађана, да усклади. Или да се мења начин избора председника или да буде другачији распоред снага", рекао је председник Вучић.

Од 1.септембра велика сесија Отвореног Балкана у Београду

Председник Вучић најавио је да ће се у Београду од 1. септембра одржати, како је рекао, велика сесија Отвореног Балкана.

Председник Вучић рекао је да ће у оквиру те сесије бити одржани и сајмови вина, хране, а да ће у Београд доћи албански премијер Еди Рама, као и премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, као и министри спољних послова Турске и Мађарске.

"Биће то фантастична манифестација, промоција Србије, Београда, али и Отвореног Балкана и Скопља, Тиране, нашег заједништва, заједничке будућности, погледа у будућност", рекао је председник Вучић.

На критике из региона: Видећемо ко ће имати гас, струју

Председник Вучић изјавио је, одговарајући на критике упућене из региона како Србија припрема рестрикције и враћа се у "Милошевићево време" да ће се у октобру и новембру видети "резултат на семафору" и ко ће имати довољно гаса и струје.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

Председник Вучић тако је одговорио на питање новинара како коментарише што медији у региону и домаћи опозициони пишу да се у Србији припремају планови за рестрикције струје и да се Србија враћа у "Милошевићево време".

Рекао је да се радује што ће неке земље у региону имати струје и гаса на претек.

"Па, даћете ваљда нешто нама. Ипак, да видимо коме ће шта да буде потребно у октобру и новембру, а ко ће чега да има довољно, па ћемо да читамо резултат са семафора за те што причају то у региону и њихове медије, као и друге у Европи. Нисам знао да су Немачка и Француска, као и Финска постале следбеници Слободана Милошевића, али и Аљбин Курти који је први искључио струју и то обухватио 90 одсто конзума", навео је председник Вучић.

Истакао је да је лист "Данас" имао наслов како Вучић прави планове за рестрикције струје и враћа Србију у Милошевићеве деведесете, да би после имао наслов - Вучић: "Једини у Европи нисмо направили план рестрикција", као и пример Њуз макс Адрије која је навела како се цела Европа спрема за рестрикције и да се једино Србија не спрема и констатовао како му остаје само да се смеје.

На питање новинара како коментарише то што је хрватски посланик у европском парламенту Фред Матић рекао да је Хрватска 50 година испред нас и да колико год Србија правила пруга треба да јој се натрља на нос да је Хрватска 50 година испред, председник Вучић рекао је да је Хрватска, у географском смислу, увек била испред Србије у економском развоју, и у бившој Југославији и Аустроугарској када је Србија била под Турцима.

"Не могу да надокнадим 200 година заостатка за мање од 10 година. Али по званичном податку, хрватски раст БДП-а у периоду од 2012. до 2023.године на основу процена ММФ биће 49,2 одсто, а Србије 92,6 одсто, иако ми верујемо да ћемо имати бољи резултат.

Ми смо готово удвостручили наш БДП. Следеће године имаћемо БДП вредан 65 милијарди евра, а био је 33 милијарде 2012. године. Успели смо да га скоро удвостручимо, а они нису повећали ни за 50 одсто".

Председник Србије истиче да то говори о великим променама.

Када је реч о платама, председник Вучић рекао је да је Хрватска пре десетак година имала 880 евра просечну плату, а Србија 329 евра, док Хрвати имају данас око 1.120, а ми 635 евра и додаје да то више није три према један и напомиње да ће Србија ускоро имати плату преко 720 са великим повећањем.

"Успешна су земља и честитам им на томе, али ће Србија брже да расте. Да ли је лако зауставити Србију, није и брже ћемо расти. То натурање на нос ишло би у мало другачијем смеру од онога што говоре хрватски функционери", рекао је председник Вучић.

Рекао је да и даље стижу разне претње и увреде из Хрватске.

"Што се тиче претњи и увреда, колико бисмо оптужница могли да подижемо за изазивање мржње, верске и националне, против њихових највиших функционера, па нам не пада напамет да се играмо као деца и да изговарамо увреде. Боље да лепо разговарамо и лепо и мирно тражимо само једну ствар, да одемо да положимо цвет на "Јасеновачки цвет". Да ће само један цвет на каменом цвету толику хистерију и нервозу да изазове нисам ни сањао".

Председник Вучић примећује како је могуће данас и да гоните недвосмислене убице деце и да то представља проблем у данашњој ЕУ, као и да му је то мало чудно за ЕУ.

На писање медија у Босни и Херцеговини о "како тамо нешто ради луди Вучић са лудом лезбејком", и као одговор наводи да је Србија 2014. године имала просечну плату 329 евра, док је код њих била 373 евра, док Босна и Херцеговина данас, према подацима из јуна, има 562 евра, а Србија 635 евра.

Такође, истиче да Србија има стабилне јавне финансије и око десет пута већи прилив страних инвестиција.

Председник Вучић рекао је, говорећи о тешкој енергетској ситуацији у свету, да ће можда једном питати грађане да ли је боље да имамо рестрикције или да потрошимо сумануто много новца на увоз енергената и тако потрошимо све што смо скупљали претходних година.

На крају, додао је, могуће да ћемо све то и да платимо, али је сумануто, јер онда ће бити суспендовано тржиште нестаће све, ако рат буде дуго трајао, још годину и нешто, следеће године нема ко да преживи у Европи рачунајући и нас.

"Мислим не на ову већ следећу зиму", навео је председник Вучић.

Закључио је да треба сачекати 31. март и да ће се онда видети ко је у региону и Европи како прошао, а како Србија, по питању енергената.

Немам право и не желим да заборавим Устав Србије

Председник Вучић изјавио је да нема право да заборави Устав Србије и да нема ни право, а и да не жели да заборави да је Косово саставни део Републике Србије.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање да прокоментарише изјаву специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара у којој је рекао да Србија треба да заборави наратив да је Косово Србија и да пређе на онај да су Косово и Србија заправо Европа.

"Сувише сам матор и немам право да заборавим на Устав Србије, чак ни са ТВ Н1 нису још пронашли нешто да смо ми погазили из Устава тако да не мислим да то газим. То значи да као председник Републике не могу, а и не желим да заборавим да је Косово део Републике Србије", рекао је председник Вучић.

Приметио је да је Ескобар у сваком разговору коректан, али и да представља америчку политику и у том смислу казао да такве његове изјаве не могу и не би требало да нас чуде.

"То је америчка политика, не можемо друго да очекујемо, не можемо да очекујемо да ће променити став по питању Косова, неће, али има промене по другим питањима - прво, да ће тема бити Заједница српских општина", рекао је председник Вучић.

Наводи да није срећан што се каже да се не зна када ће бити преговора и оцењује да то показује да очигледно постоје проблеми у Приштини у вези са тим али, додаје, то је ипак помак, важан помак за нас.

Како је рекао, нема проблем да разговара о Отвореном Балкану и да се сви слободно крећемо али, истиче, немају право да нам одузму, иако је за њих Косово суверена држава, да Срби са Косова не припадају Србији.

"Срби са Косова мисле да припадају, ми мислимо да припадају и зато имамо дијалог, јер нисмо сагласни по том питању. Не треба правити неку фаму што је човек рекао нешто што смо сви знали, осим што би сада уколико бих му опсовао мајку нација била одушевљена, а шта бисмо добили тиме - ништа. Овако лепо кажем, нисам сагласан са тим, преговарамо даље докле можемо, шта очекују од нас - ништа, ми све што смо могли да понудимо, понудили смо", навео је председник Вучић.

Додаје да Београд може да понуди само оно што пише и што је договорено.

"Наше је да се придржавамо договореног, али нећемо да одустанемо од државности Србије на Косову, тачка", наглашава председник Вучић.

Додаје да је ситуација тешка јер Албанци желе да заокруже своју независност и имају подршку Квинте, док Србија може да се ослони само на своје снаге.

Додаје и да Србија има у међународним форумима подршку већинског дела света и зато једнострано проглашено Косово не може да постане део Интерпола, Унеска, УН, што им је, како је рекао, најважније.

У мојој фиоци седам докумената о повлачењу признања Косова

Председник Вучић изјавио је да у његовој фиоци и фиоци министра спољних послова Србије стоји седам докумената о повлачењу признавања независности Косова.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Извор: Танјуг

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара да Приштина покушава да добије признање и од Вијетнама, Кеније и додајући да је и Београд радио.

"Траже то стално, па смо и ми мало радили и били смо успешни. Са четири смо повећали број на седам. Када буде требало обелоданићемо. У мом сефу је све, да ме нисте питали не бих рекао, напоран је то рад, тешка борба", рекао је председник Вучић.

Кфор да погледа Бриселски споразум и размисли

Председник Вучић оценио је да је најпоквареније то што је Кфор рекао да свака врста полиције тзв. Косова има право да иде свуда по територији Косова, констатујући да је то лаж и да то није тако по Бриселском споразуму.

Председник Вучић рекао је да у Бриселском споразуму, тачка 9 говори о томе да на северу надлежност има Директорат Север - Регионална полиција Север.

"Десет дана сам се свађао око тога да у то не могу да уђу Јужна Митровица, Вучитрн, Србица или Вуштри, Скендерај и Митровице, како они кажу, јер би онда они имали 67 одсто полицајаца Албанаца на северу, а 33 одсто полицајаца Срба, а овако има 98 одсто Срба полицајаца", рекао је председник Вучић.

Истиче да то што кажу да сада могу слободно да убацује Албанце колико хоће нигде не пише.

Поручује Кфору да погледају Бриселски споразум и размисле још једном.

"Нема проблема, ако кажу да је то то, нема проблема, онда ћемо ми додатно да размишљамо о свом понашању", додао је председник Вучић.

Истиче да посебно, како је рекао, воли што при том кажу да се позивају на Резолуцију 12 44 и у том смислу најављује да ће Кфор ускоро писмом обавестити и затражити нешто у складу са Резолуцијом 12 44 управо се позивајући на то што кажу да је подржавају.

"А онда ћете да видите да и не подржавају баш и то ћете видети већ следеће недеље", поручио је председник Вучић.

Остале вести