Обезбедићемо опстанак нашег народа на Косову и Метохији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.

Извор: РТС 1

Председник Вучић објаснио је да му је намера да поднесе извештај свим грађанима о ономе што се збивало у Бриселу, не само о техничким детаљима, већ и о политици и ономе што нас чека и шта можемо, шта не можемо и шта ћемо предузети и подсетио на досадашње договоре.

"Још од 1999. године када су Кумановским споразумом и Резолуцијом УН 1244 протеране снаге безбедности Србије и СРЈ са Косова и Метохије проводи се перманентан терор над српским становништвом. То је резултирало прогоном више од 210.000 људи, којима су отети станови, куће, многи су убијени, уништене су наше светиње", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је Резолуција 1244 и данас на снази, да је нико није, нити може, укинути јер је реч о документу УН.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

У тој Резолуцији 1244, додао је, јасно пише да државе УН исказују приврженост територијалном интегритету и суверенитету СРЈ и осталих држава у региону, имајући у виду захтев за значајном аутономијом и самоуправом на Косову, као и да стоји да ће одређен број српског војног и полицијског особља моћи да буде враћен.

"Упркос свему томе пошто у Резолуцији стоји да до коначног статуса, а њега одређују УН, а не земље Квинте, рекли су "стандарди пре статуса". Показали су какви су то стандарди 17.марта 2004. године када су прогонили наш народ. На основу тих заслуга они су ваљда у западном свету утврдили да су стандарди испуњени и да је могуће да им се омогући проглашење независности", рекао је председник Вучић.

После тога, додаје, траје наша тешка и мукотрпна борба за опстанак нашег народа и српске државе на Косову и Метохији, колико је то уопште могуће.

"Шта год да чините на том пољу то увек служи за кафанско препуцавање на нашем политичком небу", критиковао је председник Вучић.

Рекао је да се Београд у складу с тим трудио да још од 2013. године кроз Бриселски споразум, који није био лаган и једноставан, добијемо мир и обезбедимо сигурност и безбедност.

Међутим из Бриселског споразума они узимају, и неретко тумаче, само оно што им одговара, а за то су добијали зелено светло Квинте, а никада не би испунили суштинску обавезу, а то је Заједница српских општина.

Приштина изнела предлог у шест тачака, захтев за признање

Председник Вучић представио је предлог у шест тачака који му је приштинска делегација понудила у Бриселу, а у коме је захтев за међусобно признање и покушај да се проблем односа званичног Београда и Приштине прошири и на југ централне Србије, као и поновно разматрање договора о Заједници српских општина.

"Њихова идеја је Генерални споразум од шест тачака који подразумева под један успостављање билатералних односа који подразумевају међусобно признање и несметање уласка Косова у све међународне организације. Друго је решавање проблема из прошлости, решавање питања несталих, констатовање и решавање силованих особа, расељена лица, уништење приватне и јавне својине и враћање артефаката уметничких које је, како су навели, Србија опљачкала са Косова и исплата ратне одштете коју Србија треба да плати", навео је председник Вучић.

Додао је да је трећа тачка "сарадња у будућности", али да то још нико није разумео о чему се ради.

"Четврта је да оно мало Срба на Косову и Метохији има иста права као Албанци у Бујановцу и Прешеву. Није Косово само проблем, него да се то прошири и на централну Србију. Пето је поновно разматрање досад постигнутих споразума на шта су и људи из ЕУ врло негативно реаговали. Дакле, оно што им се не свиђа, а то је Заједница српских општина, идемо на поновно разматрање јер у то време је била нека криминална влада на Косову, а сад је дивна и препоштена влада, па мора поново да се ти споразуми разматрају да виде шта од тога да се примени, а шта да се не примени", пренео је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је да то није нови захтев, али је на последњем састанку у Бриселу први пут формално изнет у присуству делегације Србије.

"Затим су говорили о важним датумима из своје новије историје из којих бисмо ми Срби морали да научимо све лекције. Поменули су 1989. годину и укидање аутономије Албанцима, затим, 1998. године, 1999. године и велико ослобођење, како они кажу, уз помоћ НАТО-а. Прескочили су 2004. годину, ваљда нису довољно цркава и светиња попалили, затим су изговорили 2008. године декларација о независности", рекао је председник Србије.

Пренео је да су представници Приштине највише инсистирали на 2010. години, као најважнијој за њих због пресуде Међународног суда правде за који тврде да је то најважнији папир који имају.

"Пети датум је 2012. година и повлачење Питера Фејта који је спроводио такозвану надгледану независност. Они су тиме хтели да кажу да они од тада сами доносе одлуке, да ће наравно увек да помињу своје стратешко партнерство са Квинтом и Америком, али да их суштински баш брига за Америку и за све и да их нико не може спречити да постулате независног Косова могу спровести на свим деловима Косова, без обзира што водимо дијалог и што сматрамо да је то део територије Србије", истакао је председник Вучић.

Закључио је да је управо то разлог векликог одијума који званична Приштина има према било каквом статусно неутралном решењу, а и према КС таблицама.

Немамо куд, али избегличких колона Срба са Косова и Метохије неће бити

Немамо куда, сатерани смо у ћошак, по питању Косова и Метохије, а наша кључна порука данас, нашем становништву на Косову и Метохији била је - шта год било и како год било - избегличке колоне неће постојати, сачуваћемо наш народ на Косову и Метохији, изјавио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да је делегација Београда у Бриселу, пре неколико дана, у наставку дијалога са Приштином, на највишем нивоу имала четири задатка:

"Прво, да урадимо све што је у нашој моћи да сачувамо мир, стабилност, сигурност и безбедност. Друго, морали смо да избегнемо свеопшту осуду Запада против Србије, да нисмо били довољно за компромис, да нисмо дошли са идејом и предлозима како да се до компромиса и дође", рекао је председник Вучић.

Додао је да нисмо сами на свету, али да тако мали, односно овакви какви јесмо, морамо о себи да бринемо, али и да водимо рачуна о снази других.

"Треће, морали смо, и то је за нас било веома важно, да бринемо како ће то у свим деловима света да изгледа, да ли ћемо ми да будемо проглашени за некога ко спроводи агресију, води у нестабилност и несигурност, или ћемо дати више него што је могуће, како би се видело да је друга страна та која не жели ништа, већ води у нестабилност, немире, сукобе и рат", рекао је председник Вучић.

И четврта тачка је, додао је председник Вучић, да обезбедимо опстанак нашег народа на Космету.

Указао је да је последњих дана завладао страх код житеља на северу Косова и Метохије, код свих Срба, после свих претњи албанског руководства да ће им се поновити Крајина.

У складу са тим, и данас је, како је рекао, пренео људима са Косова и Метохије, иако зна колико је то тешко, јер услови више нису хипотетички на Косову и Метохији, не говори се ништа уочи избора, нити у кафани, где се већина Срба јуначи:

"Немамо куд, сатерани смо у ћошак и наша кључна порука становништву данас је била - шта год било како год било, избегличке колоне неће постојати, сачуваћемо наш народ и од прогона и од погрома. Ако то не буде желео НАТО, ни снаге КФОР-а, или уколико заједно са Албанцима буду учествовали у том прогону, а надам се да неће", поручио је председник Србије.

Додао је да и пресуда о манастиру Дечани, говори колико су Срби прогоњени, не само из Штрпца, Грачанице, Косовског Поморавља, већ је сада Приштина решена да протера и "последњу велику кост у грлу", Србе са севера Косова и Метохије.

Циљ Албанаца протеривање српског живља са Косова и Метохије

Председник Вучић изјавио је да Албанаци на Косову и Метохији имају два циља, а то су укидање било чега што има везе са српском државом и коначни прогон и поротеривање српског живља на Косову и Метохији.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

То су два једина циља којима се руководе, рекао је председник Вучић.

Истакао је да је Аљбин Курти и албанска страна хистерично одбијала све наше предлоге у Бриселу.

Председник Вучић рекао је да су Албанци сада, када није било много тешких и лоших догађаја, сами решили да спроводе једностране акције.

Председник Вучић рекао је да су Албанци увек добијали мање или више подршку Квинте која је увек стала на крају уз своје чедо.

"Рекли су, ми хоћемо да променимо таблице, у складу са споразумом из 2011. године", рекао је председник Србије.

Рекао је да тачка 7. о слободи кретања тог споразума каже да ће власници аутомобила са пребивалиштем на Косову и Метохији користити РКС или КС таблице и да ће свака страна уложити максималне напоре да обезбеди спровођење, као и да ће привремена мера власти у Београду бити да омогући возилима са Косова који имају КС таблице да путују преко њене територије или на њену територију.

Додао је председник Вучић да је у Бриселу Курти рекао да сви морају да имају РКС таблице, а не КС које издаје Унмик које су статусно неутралне.

Председник Вучић рекао је да је Приштина укинула КС таблице противправно 17.9.2020. године.

Како је навео, наша страна је рекла да не морају да буду КМ табле и да могу и КС статусно неутрално, али да је албанска страна као опарена скочила и рекла да неће статусно неутралне табле.

У споразуму из 2011. године у тачки 3 се истиче, свака страна може применити личне карте праћене писаним улазно излазним документима за становнике друге стране који желе да транзитно путују, рекао је председник Вучић и додао да су Албанци рекли да хоће да издају документ као што централна Србија издаје њима када улазе у централну Србију, али и за Србе са севера Косова и Метохије.

Председник Вучић рекао је да је наша страна пристала да издају који год хоће папир за Србе са централне Србије, али да могу да издају папире Србима са Косова и Метохије, јер они нису друга страна нити су у транзиту.

"Једино им је стало да се униште животи Србима на Косову и Метохији. Баш их брига за мене. Одбили смо јер је једини смисао мучење и протеривање Срба на северу Косова и Метохије", додао је председник Вучић.

Председник је рекао да је нашој страни било стало да направимо споразум по готово сваку цену како се не био угрозио живот ниједног човека на Косову и Метохији, али да нису хтели да прихвате.

Установили чудна кретања неких лица на северу

Председник Вучић истакао је да су појачане све врсте обавештајних активности на северу Косова и Метохије.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

"На време смо обавестили лица која се налазе на листи за ликвидацију приштинског режима, коју су поједине спољне службе одобриле. Установили смо чудна кретања неких лица. На северу Косова и Метохије боравила је група Черкеза и Чечена са два циља, а један је опсервација на северу, и додатно врбовање Албанаца за сукоб у Украјини", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се ради о лицима повезаних са познатим противницима чеченског лидера Рамзана Кадирова.

Они су се, 3.августа, у Зубином Потоку састали са једним турским држављанином, и на северу су проверавали спремност Срба за супростављање властима у Приштини, како би могли да доставе те податке, како би се неутралисале оружане групе Срба.

Председник Вучић пренео је да је ирски део команде Кфора спречио долазак косовске полиције у НАТО базе посебно на север, додајући да би то било свакако противно свим споразумима.

"Тамо су да би заштитили српско становништво од дивљања албанске полиције, а не Срба од Срба. Молимо да раде што им је мандат", поручио је председник Вучић.

НАТО да ради свој посао и спречава упад специјалаца на север Косова

Председник Вучић позвао је НАТО да прекину упаде специјалних косовских јединица на север Косова и да почну да примењују споразуме које су сами потписали.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да је сам генерални секретар Јенс Столтенберг потврдио да постоји јасан договор о покретима према северу, а који је како је истакао Приштина више пута прекршила.

"Само поштујте споразуме које сте сами потписали", поручио је председник Вучић и истакао да тада неће имати барикаде, јер Срби, како је рекао, нису блесави и знају шта је НАТО од кога су већ страдали.

Председник Вучић пренео је и да је начелник генералштаба Милан Мојсиловић разговарао са командантом Кфора и рекао му да њихов посао није да гледају где су барикаде, већ да спрече долазак специјалних јединица на север.

Председник Вучић навео је и датуме када се то и колико пута догодило, од 14. јануара 2017. године када је требало да уђе воз са Белим анђелом, па до 30. јула ове године.

"Сваки од тих пута имали сте обавезу да тражите дозволу четири градоначелника са севера и НАТО, а она никада није тражена", поручио је председник Вучић.

То је посао НАТО, а не да уређују саобраћај или да штите Србе од Срба, већ да на северу не буду угрожени од албанске полиције", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је и да јединице Кфора не треба да буду на прелазима већ на Ибру, сем ако за њих, како је додао, нису проблем само барикаде, уместо илегалних и криминалних одлука Приштине.

Навео је и да је појачана свака обавештајна активност на северу.

Нисам сигуран да Брисел и САД управљају процесима у Приштини

Председник Вучић рекао је да Приштина тражи да се њихов улазно излазни документ издаје на 90 дана, па би Срби са Косова и Метохије 89-ог дана морали да изађу и да траже визу да би се вратили у своје куће у којима годинама живе.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

Председник Вучић показао је и како изгледа документ Приштине, наводећи да су земље Квинте углавном са тим сагласне, док су у Бриселу били коректнији.

Председник је пренео и да је српски тим у Бриселу тражио да се крене у формирање Заједнице српских општина, али да у условима кризног менаџмента не може да криви ни Европљане ни Американце јер није сигуран да ли управљају процесима који се одвијају у Приштини.

"Боље сам обавештен од вас, али нисам сигуран", пренео је председник Вучић.

Пређен је Рубикон, Срби са Косова и Метохије више неће бити таоци

Председник Вучић изјавио је да су представници Срба са Косова и Метохије дали одрешене руке државном руководству да у наредних 10 дана настави да тражи компромисно решење, које ће они подржати, као и да ће напустити приштинске институције на Косову и Метохији, уколико се прогон Срба не оконча.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

"Састанак са Србима је био кратак и оперативан. Пређен је Рубикон, и данас знамо да чак и да се, неким чудом, догоди компромис до 1.септембра, онда ће бити неки проблем до 31.октобра, или до 30.новембра, или до 31.децембра. Проблеми за Србе неће престати да постоје, јер једино што желе је да укину српску државу и постојање Срба на Косову и Метохији, шта год да причају", рекао је председник Вучић.

Срби са Косова и Метохије су, како је рекао, подржали државно руководство Србије да у наредних 10 дана на сваки начин трага за компромисно решење, дали одрешене руке и да ће, све што ми прихватимо као компромис, и они прихватити.

Ставили су црвене линије, додао је председник Вучић, не желећи да прецизира о чему је реч.

"Тражили су гаранције да неће доживети погром, као Срби са неких других територија бивше Југославије, и за то су од мене добили апсолутно све гаранције. Није ми важна моја политичка каријера, нити било шта, протеривање Срба се неће догодити. То је моја порука свима, који живе овде, и свима у свету", нагласио је председник Србије.

Додао је да је свестан, да постоје "увек исти лажови", који ће да кажу да тиме што поручује да неће бити погрома Срба, он некоме прети, јер је, примећује, ваљда нормално да Срби доживе прогон.

"Срби су ме обавестили и да ће, уколико се не прекине са прогоном Срба, у наредних месец дана доћи до напуштања свих институција Приштине. Прво ће учинити политичари, а до краја септембра и полицајци, судије, тужиоци", пренео је председник Вучић.

Онда ће доћи до потпуне разградње бриселског поретка, установљеног Бриселским споразумом.

"Пошто нико неће Заједницу српских општина да формира, Срби неће да буду више таоци било чији, предузеће мере да сачувају себе, народ и своју државу Србију. И без стида им у лице то кажем - у складу са међународним нормама, Повељом УН, Резолуцијом 1244 СБ УН - своју државу Србију", рекао је председник Вучић и поновио да ће у томе Срби са Косова и Метохије имати пуну подршку државе Србије.

Сигурно неће бити дестабилизације на административним прелазима

Председник Вучић истакао је да НАТО и Србија различито гледају на дестабилизацију ситуације на Косову, али је поручио да свакако неће доћи до дестабилизације на административним прелазима.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је, упитан да ли је од генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга добио гаранције да ће војна алијанса деловати у случају дестабилизације, да ће Кфор деловати, али да различито гледамо на дестабилизацију.

"Неко гледа на постављање барикада као на дестабилизацију, а ми када се крши нешто што пише у споразумима, као што је када косовска полиција упада на север Косова и Метохије", објаснио је председник Вучић.

Свакако, како је рекао, НАТО не сме да дозволи отворени сукоб било кога на Косову и Метохији, јер то пише у Резолуцији 1244.

"У резолуцији пише још свашта али никога брига. Пише и на тараби свашта, па се нико не залеће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да сигурно неће доћи до дестабилизације на административним прелазима, већ да је то могуће само негде друго.

Бавимо се ситуацијом на Косову и Метохији, о мандатару ако буде времена у уторак

Председник Вучић изјавио је да је за уторак требало да буде заказано Председништво Српске напредне странке које би донело одлуку ко ће бити мандатар за састав нове владе, али да је сада преча ситуација у вези са Косовом и Метохијом и да смо, како је рекао, на ивици провалије.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

"Што се тиче мандатара за састав нове владе требало је у уторак да донесемо одлуку, требало је за уторак да закажемо Председништво странке, видећемо ако будемо имали времена", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање новинара када ће бити донета та одлука.

Истакао је да се сада бави ситуацијом на Косову и Метохији.

"Чини ми се да не разумете озбиљност ситуације и да смо на ивици провалије, и не само ми и не само Албанци. Тако да да ли ће бити дан или седам раније или касније (одлука о мандатару), не мислим да је кључна ствар", рекао је председник Вучић.

Када буде одлука о Прајду јавност ће бити обавештена

Председник Вучић изјавио је да још није донета одлука о одржавању Прајда и да ће јавност бити обавештена о томе.

Председник Вучић рекао је, на питање новинара Танјуга да прокоментарише то што се у јавности спомиње да Параде ипак неће бити, да Танјуг изузетно цени, али да сада не цени никога ко говори о тој теми, било да је реч о онима који нападају или хвале Прајд.

"Много пречих брига имамо, одвратни су ми и једни и други који о томе говоре. Само гледају како да ставе терет на леђа својој држави. И они који би да тукући педера поред себе да се боре против педера у себи, као и они који би нешто да хвалишу а не размишљају о томе какве све проблеме има Србија и шта јој је тренутно натоварено на врат", рекао је председник Вучић и додао да је говорио "песнички, не желећи никога да увреди.

Додао је да њему лично не сметају ни хомосексуалци и да свако има свој живот и нека ради шта хоће у своја четири зида.

"А што у то мешате државу, што се не склоните тај један дан, немојте да лажете да ће седам дана да буде скуп, седам дана имате сваке године, а само је један дан скуп и тако је и ове године", навео је председник Вучић.

Како је рекао, људи се тиме баве како не бисмо причали о правим проблемима.

"Шта ћемо са струјом и нафтом? Од 1. новембра нема више руске нафте, ми смо под санкцијама. Да не бисмо причали о проблемима са гасом и мазутом. Само причамо о глупостима, то нам је најлакше, то најбоље знамо, нема одговорности у кафани. Када буде одлука (о Прајду) бићете обавештени", навео је председник Вучић.

Брине ме одлучност Срба да пруже отпор албанском насиљу

Председник Вучић изјавио је да га брине што види одлучност српског народа да пружи сваку врсту отпора албанском насиљу на Косову и Метохији.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

"Да постоји свака врста отпора нашег народа албанском насиљу, та жеља је недвосмислена. Апсолутно, та жеља је недвосмислена и то је оно што ме највише и брине, што значи да је дотерало цара до дувара и да људи више ништа неће да трпе", рекао је председник Вучић на питање Н1 о графитима с порукама "Чекамо вас овде" са потписом "Бригада север" који су се, према писању неких медија, појавили у северној Косовској Митровици.

Председник Вучић није желео да коментарише графите и додао како су о њима писали неки албански медији, што су пренели неки медији у Београду.

"Од свих ових ствари које неко уради треба да коментаришем графите? Не пада ми на памет", рекао је категорички председник Србије.

"У веома смо тешкој ситуацији. Тражићемо компромис грчевито у наредних десет дана, надам се да ћемо успети. Да ли верујем у то? Плашим се да ће нас, када будемо успели, чекати следећа кривина, па следећа, и плашим се да је Рубик одавно пређен" истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да Београд годинама говори о КС таблицама молећи приштинску страну да се то продужи после 2021. године.

"Онда су они једва чекали да их укину у потпуности. Нама не смета да то издаје ко год хоће, само да буду статусно неутралне. Договорили смо с нашим народом да то буде мера компромиса, али неће Албанци. Неће ни КС таблице, а камоли КМ. Кажу да могу са БГ таблама да дођу, зато што то није Косово, а КМ је Косово. Не може ни КС, јер су они међународно признати. То што их пола света није признало и 80 одсто светског становништва није их брига, јер имају силу којом то могу да спроводе у дело. То је њихов аргумент", рекао је председник Вучић одговарајући на питање Н1 у чему је проблем са КС таблицама.

Надам се да ће злочинци одговарати за Петровачку цесту

Председник Вучић изјавио је да не зна шта се дешава са кривичним пријавама против припадника хрватске војске за злочин над српским цивилима у Петровачкој колони, али да злочинци морају да одговарају без обзира што их у Хрватској проглашавају за хероје.

"Нисам тужилац за ратне злочине, али сам поносан на чињеницу да је неко имао храбрости после 27 година да тражи одговорност за убијену српску децу и старце. Та деца која су побијена на Петровачкој цести су имала седам, 11 и 13 година и нису ни почела да живе. Онима који то злоупотребљавају да би говорили као неко има нешто против Хрвата поручио бих да то није истина, јер се само има против злочинаца који су убили ту децу", нагласио је председник Вучић одговарајући на питање Н1.

Истакао је да је за њега "тих осморо заклопљених очију" већа светиња од свих напада на њега, државу коју води и његову породицу.

"Јер ако нисмо у стању да децу заштитимо, онда не заслужујемо да постојимо као држава. Надам се да ће злочинци одговарати, они који су убијали децу и при томе проглашавани за јунаке, а да се нису покајали и отишли на гроб да положе цвет", нагласио је председник Вучић.

О Поношу: Увек има оних који ће да оптуже свој народ

Председник Вучић рекао је поводом изјаве Здравка Поноша да су Срби подједнако криви као и Албанци за ситуацију на Косову, да увек имамо много политичара који ће прву прилику да дочекају да оптуже своју државу и народ, а да су им сви други бољи.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

На питање да прокоментарише изјаву новинара листа Данас да је бивши амерички изасланик Ричард Гренел реметилачки фактор након што је критиковао Куртија, рекао је да у нашем народу постоје и они којима су добри само људи који говоре против Србије и њеног руководства.

"Гренел ми је рекао да му је жао што нисам уз Америку и са Америком, али да поштује мој неутрални став посебно о војним питањима. Гренел је један од ретких који имају поштен приступ и храбар је човек који сме да изађе и каже шта мисли и шта се догађа.

Имамо милион оних који су све рекли против Срба, а ви сте нашли једног јединог који каже нешто у корист Срба да нападате. Зашто то радите", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да Гренел представља пола Америке, и први пут се у Америци чује да Срби нису за све криви, јер он то каже, напоменуо је председник Вучић.

Летујте где хоћете, људи имају различите снове

Идите где год хоћете, сви са јахтама и милионима које сте узели од свог народа, поручио је председник Вучић поводом изјава у којима се инсинуира да се некоме брани да летује у Хрватској.

Коментаришући изјаву новинара Ивана Ивановића да Вучић никада неће знати како је то скочити у море и растерати јато ципала, председник Вучић рекао је:

"Он је у праву, ја нисам на том нивоу. За њега је светиња јато ципала, за мене Јасеновац, за њега резервоар у глисеру, за мене нешто друго, прихватам да је он на вишем нивоу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је и да у томе има зле намере да би се рекло да се некоме брани где ће да иде и летује и навео као пример, како је рекао власника Новости и Политике за кога каже да се одушевљено слика у мајици "Ровињ".

"А он ваљда спроводи диктатуру у Србији, а највише воли Ровињ", приметио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да нису Хрвати слагали да имају јахте тамо "и Остоја и ови из Миленијума. Нису их склонили, нису и неће".

"Они само не разумеју да људи имају различите снове и идеје. Ја ћу ово исто да говорим и понављам, и са дозом гађења да гледам у све њих. Идите где год хоћете, сви са јахтама и милионима које сте узели од свог народа", закључио је председник Вучић.

Спреман да одем у скупштину да говоримо о Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да је спреман да оде у Скупштину Србије, где би на посебној седници, говорио о ситуацији на Косову и Метохији.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, обраћајући се грађанима, да се на Косову и Метохији још од 1999. године проводи перманентан терор над српским становништвом.
Извор: Танјуг

"Спреман сам да одем у парламент у првој половини септембра. Тада ћемо јасније знати све и моћи ћемо да говоримо о неким другим закључцима", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

Председник Вучић навео је да је, иако зна у шта ће то да се претвори у парламенту, његова обавеза да у парламенту одговори на све неистине, паушалне оцене, јер је, као председник свакако спреман да оде у Скупштину Србије.

Борићемо се грчевито наредних 10 дана

Председник Вучић поручио је да ће се борити грчевито наредних 10 дана, али да не зна шта би могло бити прихватљиво решење, када је реч о ситуацији на Косову и Метохији.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање како би могло изгледати прихватљиво решење у вези мера привремених власти у Приштини најављених за 1.септембар, да је његов посао да преговара и да ће дати све од себе.

"Кенеди је 1961. године рекао "најгоре је преговарати са онима који кажу то што је моје је моје, а што је твоје о томе можемо да преговарамо". Е такви су Албанци", додао је председник Вучић.

Нагласио је да ће водити десет дана грчевите борбе да се постигне решења.

"Али и ако не постигнемо живеће овај народ и после тога", поручио је председник Вучић.

Заштитићу Србе на Косову и Метохији, без обзира на политичку цену

Председник Вучић рекао је да је његова најважнија порука, коју је пренео и представницима Срба са Косова и Метохије, да жели да буде упамћен као неко ко је чувао мир и стабилност, али свакако као неко ко ће заштитити Србе са Космета од прогона и погрома.

"И то ћу урадити, без обзира на личну политичку цену. Наш народ ће бити заштићен", рекао је председник Вучић и пренео да је након те његове поруке на састанку, једини пут кад се могао чути аплауз у сали, јер Србима, како је рекао, ништа друго није било потребно.

Председник Вучић поновио је да ће Београд чувати и залагати се за мир, налазити још компромисних предлога.

"Све што можемо, учинићемо да се сачува мир. И то је оно што ми можемо", додао је председник Србије.

Председник Вучић навео је и да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ био веома коректан током разговора пре неколико дана у Бриселу, као и да не може да каже да су специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак, нити специјални представник САД Габријел Ескобар, били некоректни.

"Тешко ћете да ме убедите да ови (Приштина) посве самостално делују и да ничију подршку немају. Тежак је период пред нама и важно је да будемо суштински уједињени, да бринемо о Србији и изаћи ћемо из свега овога", рекао је председник Вучић.

Поновио је да је важно да пазимо, чувамо и бринемо једни о другима.

"Да чувамо друге од себе, више него себе од других, то је чојство. Много пута сам рекао, иако многи мисле да је то фраза - на крају, победиће Србија", закључио је председник Вучић.

Остале вести