Тугујемо и сведочимо о злочинима

Најновије
Извор: Танјуг

Девету годину заредом обележавамо погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење после Другог светског рата против једног народа, поручио је вечерас у Новом Саду председник Србије Александар Вучић и нагласио да су разлози за то окупљање туга због убијених и прогнаних и сведочење о злочинима погрома које мора да се чује.

Извор: РТС 1

"Два су разлога због којих смо данас окупили овде. Први је туга због убијене деце, жена, стараца, 250.000 прогнаних. Други је да бисмо упркос свима сведочили, да би се та сведочења чула“, објаснио је Вучић на обележавању 27-годишње “Олује“.

Председник Вучић је рекао да је то једини лек за равнодушност, и подсетио да постоји кривица због свих година ћутања, заморног заборављања жртава.

“Годинама у Србији као да није било сведока злочина. Нико није причао како су убијани цивили, њихове куће пљачкане, паљење, како су Србе ударали, каменовали, како су бомбардовали колоне убијајући децу и старце, малену браћу и сестре. Тиме смо и сами правдали злочин“, нагласио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic tugujemo i svedocimo o zlocinima
Извор: Танјуг

Истакао је да смо сами тиме бацили камен на најтужнију колону у историји.

“Радили смо то готово читаво пунолетство, 18 година. Натоварили смо сопственом народу вечни осећај кривице, који је подразумевао да смо сами криви када нас протерују и убијају. Оправдали смо злочин над људима чији једина кривица била да су православци, Срби који су желели да живе на свом огњишту“, објаснио је председник Вучић.

За време заборава Србија је, каже, пропадала у тишини, извињавајући се свима за шта је било потребе и за шта није било.

Вучић је поручио да је то време заборава завршено, да нема више ћутања, и да смо сведоци да злочина којег више неће бити, наводећи да је то најсветија обавеза од које нећемо одустати, иако је није лако испунити.

“Мењали су нам име народа, у зависности одакле смо, па су нас звали хрватским, босанским црногорским Србима, а сад нас називају и косовским Србима. А, увек смо само желели да будемо обични Срби, без обзира одакле смо. И јесмо, сви смо Срби, између нас разлике нема. То што живимо у различитим државама, не значи да припадамо различитим народима”, рекао је Вучић.

Није им пошло за руком, иако су се својски трудили да нам то учине, додао је председник.

Вучић је поручио да Србију и српски народ свакодневно нападају, констатујући да, колико год да ћутимо, то није довољно гласно, да колико год да молимо за мир, није довољно јер би неки желели да клечимо и молимо снажније и јаче.

И колико год да признамо туђу жртву, и искажемо пијетет и саучешће, није довољно, јер Срби морају да плате и на мосту и на ћуприји, да нас понизе, да нестанемо, да би били задовољно нашим понашањем, рекао је председник Србије.

“Попустите једном, попустићемо, тако други и трећи пут, јер хоћемо мир по сваку цену, да никоме живот не буде угрожен, да чувамо друге, надајући се да ће они да чувају нас, али томе краја нема”, указао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic tugujemo i svedocimo o zlocinima
Извор: Танјуг

У том смислу, осврнуо се и на догађаје претходних неколико дана, који су му, каже, до сад најтеже пали, рекавши да је свима у свету рекао да су нас довели до ивице и сатерали у ћошак, да немамо више куд.

“А, ви, изволите, немамо ни шта да попуштамо, нигде, никоме, ни куда да идемо. А, када је тако, онда ћемо чувати и бранити наш народ, а ви гледајте можете ли са нама када се подигнемо овако поносни и дични, сви, Kрајишници, Шумадинци, Пироћанци, Херцеговци. Када станемо уз свој народ као један”, казао је Вучић.

Подсећајући на Лењинове речи да “постоје деценије у којима се ништа не деси, а има недеља у којима се десе деценије”, констатовао је да живимо у време када многи мисле да је тренутак који могу да искористе за општи напада на Србију и српски народ.

Злоупотребљавајући ситуацију у Украјини, ујединили су се, каже, многи око нас оцењујући да је ово тренутак када могу да имају подршку свих из света и крену у уништавање спрског народа.

“Можда су пронашли добар тренутак, можда су помисли да је време да учине оно што су Миле Будак и Фрањо Туђман обећавали, али су у једној ствари погрешили. Није то Србија пораза, није то иста Србија, није то Србија која ће да вас се плаши и која неће да стане пред вас”, поручио је Вучић и додао:

“Много сте погрешили. Чуваћемо Србију, а на њихову хистерију, лажи, претње, одговараћемо миром, стрепљењем, трпељивошћу и одлучношћу”.

Одбранићемо Србију од сваког ко мисли да је нападне

Председник Александар Вучић поручио је на обележавању 27. годишњице акције хрватске војске и полиције "Олуја" у којој је 250.000 Срба протерано из Хрватске, а више од 1.700 убијено и нестало, да Србија више није слабашна и неће да савија главу и да ће се одбранити од свакога ко мисли да је нападне.

"Kо год помисли да ће да је нападне - чуваћемо и бранићемо Србију и што је важније одбранићемо је и победићемо. Да сви чују - одбранићемо и победићемо и немојте да нам претите огуглали смо више на све ваше претње", поручио је председник Вучић на препуном градском тргу у Новом Саду где су се окупили избегли из Хрватске и њихови потомци, али и остали грађани.

Истакао је да Србија више није шака зоби и слабашна и да нема више намеру да савија главу пред некима, како је рекао, који су њој и њеном народу нешто урадили, а не она њима.

"Не плашисмо вас се и вечерас на Тргу у Новом Саду, у последњих девет година убедљиво је највећи број људи и то говори да се Србија освешћује и да зна да памти и да зна да се сећа и уме да поштује туђе жртве, али да уме да чува сећање на своје жртве", нагласио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic tugujemo i svedocimo o zlocinima
Извор: Танјуг

Рекао је да је увек било лакше ићи линијом мањег отпора, тешко је издржати ударце, ретки су људи који могу да их трпе.

"А ми смо их толико истрпели да су нам леђа ишибана да више није важно, могу да туку колико год хоће. Ми више немамо куд, стерали сте нас у ћошак, одузели сте нам све што сте могли и више немамо куд. Чуваћемо своју Србију и фабрикама, радом на њиви и на све могуће начине и уздизаћемо Србију", поручио је председник Вучић.

Истакао је да жели да и са тог места да саопштимо да ни забрањени град Јасеновац, ни Олуја ни било који други злочин, нису за нас никакав мит већ чињеница са којом живимо и које више никада нећемо да заборавимо.

"Не радимо то да бисмо било коме претили, не сањамо ни освету ни промене граница, већ само саопштавамо да смо лекцију научили. И да неће више никада тишина прекрити злочине над нашим народом, нити ћемо икада више пристати да у мрак одлазимо без гласа. Притом, наша политика остаће мир, мир и мир, готово по сваку цену, молићемо за тај мир и учинити све и разговарати са свима да би га остварили. Хоћемо да видимо како наши људи раде и граде, хоћемо фабрике, болнице и школе".

Председник Вучић је поручио да немамо намеру никога да терамо у сукобе.

"Само немојте да очекујете да ћутимо и да се правимо мртви када неко покуша да убија и протерује наше људе", истакао је председник Вучић.

Та политика, како је рекао, није и не сме да буде она о којој су неки спрски прваци говорили оптужујући Србију да Србе ван Србије тера да лају, а онда их веже за тарабу и онда пусти оне друге да их умлати.

"Никада више никоме нећемо дозволити да умлате Србе. Не призивамо сукобе, чак их молимо да и они спусте лопту али немамо намеру да ни да их било где оставимо везане и препустимо нечијем насиљу", нагласио је председник Вучић.

Рекао је да хоћемо да градимо најбоље односе са свима, па и са онима који су се у прошлости о нас огрешили.

"Увек ћемо да прихватимо и покајемо се за злочине који су неки починили у наше име. Пружићемо и пружамо руку пријатељства свима који желе да је прихвате, али никада више не ћемо да ћутимо и стидимо се злочина почињених против нашег народа.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic tugujemo i svedocimo o zlocinima
Извор: Танјуг

Рекао је да су дивне Kрајшнике различито дочекивали после "Олује" и да се тада власт стидела пораза у којем је сама учествовала макар делимично.

"Па им није дала да скрећу са ауто-путева, да не би узнемирили народ у Србији, као да није знао каква га је трагедија погодила. А онда смо тај народ мало помало помагали, а јавно га се стидели и гледали да се не прича о томе да се не бисмо замерили Хрватима и свима осталима, јер увек ће постојати неко да каже па није то будућност. Стварно, ја вам сад кажем - никада нећемо заборавити патњу крашкој човека који страдао и протеран и изгубио своју земљу и кићу и децу и родитеље", истакао је председник Вучић.

Вучић је рекао да је поверење важно, да је то обавезујућа реч која се изговара, да не зна колико је реално, али да су разговори и сарадња неопходни.

"Ма колико се не слагали морамо да гледамо у будућност заједно", рекао је председник Вучић, али је истакао да за то постоји само један услов, и да нам не смета ако светкују, али да не могу да нам бране да тугујемо и да се сећамо да су неки људи изгубили своја огњишта, своју децу, родитеље.

"Само немојте да нам браните да тугујемо и да се сећамо, а од вас не тражимо ни признање ни помирење, само нас пустите да живимо са својим јадом, болом, и чемером. Ништа од вас нећемо и ништа не тражимо. Не очекујте од Срба да се одрекну себе, својих мртвих и свог имена и презимена", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су Срби наживели и Јасеновац и Олују и поручио да је важније од свега што су поново устали.

Остале вести