Предаје неће бити, победиће Србија

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.

Извор: РТС 1

"Знам да после много година, а то траје већ деценијама, многи људи не желе ни да чују о реалним проблемима са којима се наша земља и наши људи суочавају. Много су људи свој однос према Косову и Метохији свели на деловање као "Косово је Србија" и то је то. Никада нисмо били у сложенијој ситуацији него што је данас", нагласио је председник Вучић.

Такође је рекао да приштински режим покушава да, увек правећи од себе жртву, искористи расположење у свету у којем мисле да могу да играју на карту "велики Путин наредио малом Путину, па ће нови Зеленски у лику Аљбина Куртија неког да спасава и бори се против великог српског хегемонизма".

Донели су, пренео је, одлуку да намећу ствари на које немају право, пре свега на северу Косова и Метохије.

"Унапред су послали своје јединице са 21 тоном горива и свега другог на административне прелазе Јариње и Брњак са жељом да зауставе све који желе да уђу са српском личном картом. Све треба да крене у поноћ уз почетак акције убеђивања Срба да одустану од "КМ таблица"", објаснио је председник Вучић.

Желе РКС таблице да докажу своју тзв. државност

Приштина жели да каже да не постоје више КС таблице, Унмикове, које Београд прихвата, већ само РКС таблице, како би показали да су они "суверена држава" и због тога не желе регистарске таблице КМ (Косовска Митровица), да нико никад не помисли да постоје "остаци" неке друге државе на тзв. "Косову", изјавио је председник Вучић.

У обраћању јавности, председник Вучић је рекао да се по питању личних карата и по питању таблица Приштина позива на Споразум о слободи кретања из 2011. године, који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.
Извор: Танјуг

Када је реч о личним картама, појаснио је да се Албанци у Приштини позивају на тачку 3, у којој се каже да "свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним, улазно-излазним документима за становнике друге стране који желе транзитно да путују у трећу земљу", док у фусноти стоји да ће користити статусно неутрални језик.

"Албанци користе у овом тренутку то, иако нико не разуме зашто, као да им није довољно да већ чине шта хоће, али је бар мир. Као да неко намерно жели да испровоцира тензије и проблеме", констатовао је председник Вучић.

Истакао је да оно што је дефинисано као "за становнике друге стране који транзитно путују у трећу земљу", никако не може да важи за Србе са Косова и Метохије, јасно и недвосмислено.

"Не можете да зауставите Србе из Зубиног Потока, Звечана, Косовске Митровице и да кажете да са српском личном картом не може да пређе, јер не представља другу страну, нити они иду транзитно у трећу земљу", нагласио је председник Вучић.

Друга је ствар што, како је рекао, Албанци кажу да желе реципроцитет, што нема никаквог смисла.

Када је реч о таблицама, у споразуму из 2011. године, у тачки 6 се наводи да ће као привремена мера власти на тзв. "Косову" продужити важење КС таблица, за почетни период од 5 година, након чега ће две стране поново размотрити то питање, уз Европску унију, ако буде потребно, док у тачки 7 стоји да ће сви власници аутомобила на тзв. "Косову" имати РКС или КС ознаке, и све стране ће уложити напор да се то обезбеди.

Такође, предвиђено је да привремена мера власти у Београду буде дозвола да КС таблице могу преко наше територије.
Додао је да је, затим 2016. године, у споразуму на који је потпис ставио Марко Ђурић, дефинисано важење КС таблица, које ће бити продужено, до 2021. године. Међутим, Приштина је 2020. године самовољно укинула КС таблице, нагласио је председник Вучић.

"Приштина данас жели да каже да не постоје више КС таблице, да су они суверена држава, јер им то каже и Квинта. Укидамо КС таблице, биће само РКС, и нећемо да дозволимо постојање КМ таблица, да нико никад не помисли да постоје остаци неке друге државе на тзв. "Косову"", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.
Извор: Танјуг

"Супротно свим нормама, свему што је потписано, Приштина хоће на северу да спроведе нешто на силу, због тога и воде кампању. Не постоји ствар коју не покушају да продају Србима, који то не желе", рекао је председник Вучић.

До сада 3.390 дана како није формирана ЗСО

Председник Вучић изјавио је да је до данас укупно прошло 3.390 дана како није формирана Заједница српских општина у складу са Бриселским споразумом.

Председник Вучић је рекао да ништа није испоштовано од онога што пише у шест тачака о формирању ЗСО у Бриселском споразуму.

Ништа од тога не постоји, али занимљивије је нешто друго што када су Срби схватили после седам или осам година да Албанци неће то да проведу у делу, Срби су почели у складу са Бриселским споразумом да каче банере и билборде ЗСО након чега су уследила хапшења.

Председник Вучић је прочитао шест тачака Бриселског споразума како би подсетио јавност шта оне предвиђају.

Члан 1. наводи да ће постојати Заједница општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову, а чланство ће бити отворено за сваку другу општину под условом да се о томе сагласе чланови.

Члан 2. наводи да ће ова Заједница бити успостављена на основу Статута. До њеног распуштања може доћи само на основу одлуке општина учесница. Правне гаранције ће пружити меродавно право и уставно право (укључујући и правило двотрећинске већине).

Члан 3. Структуре Заједнице ће бити успостављене на истој основи на којој почива постојећи Статут Асоцијације косовских општина, нпр. председник, потпредседник, Скупштина, Веће.

Члан 4. У складу са надлежностима додељеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом, општине учеснице ће имати право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења кроз Заједницу, која ће имати пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја.

Члан 5. Заједница ће вршити и друге додатне надлежности које јој могу делегирати централне власти.

Члан 6. Заједница ће имати репрезентативну улогу према централним властима и у том циљу биће представљена у консултативном већу заједница. У циљу испуњавања ове улоге предвиђена је функција мониторинга.

Председник Вучић је рекао да су 21. септембра 2021. Срби одлучили да ставе банере ЗСО Ново Брдо, билборд добродошли у ЗСО Грачаница и том приликом албанска полиција ухапсила је Србе и Роме у Грачаници, Николу Трајковића, Алдиља Рамића, Арсена Хамитија и Бајрама Сулејманова.

Такође и у Ранилугу и склонили билборд ЗСО из Горњег Кусца у Новом Брду, Штрпцу и Коретишту и поново у Новом Брду, навео је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.
Извор: Танјуг

"Када постоји међународни споразум ако Албанцима не одговара, онда Курти каже да ни за Србе то није добро. Ваљда он зна боље и треба да одлучује у име Срба. Нико из света није реаговао на ово и хапшење Срба и Рома, јер су окачили неке билборде и окачили неке банере, у складу са међународно правно позитивним прописима који су морали да буду поштовани и проведени у дело али нису", навео је председник Вучић.

Подсетио је да су јуче ухапшена двојица младића, Саво Божовић и Стефан Орловић јер су носили мајицу са сликом српске заставе преко територије Косова и Метохије и натписом "Нема предаје".

Каже да су били ухапшени и малтретирани јер су носили мајицу у складу са Уставом Србије у који верују.

"То је ваљда страшан злочин", запитао је председник Вучић.

Додаје да је за Видовдан ухапшен двадесетогодишњи Никола Недељковић из Београда, због наводног распиривања мржње.

"То раде сваке године, да никоме не би падало напамет да дође Косово и Метохију. Распиривао је мржњу тако што су му нашли заставе и певао је српске песме. Ваљда није дозвољено да певате песме, осим оних које дозволи Курти и одобри Квинта. Ако им се не свиђају те песме, "имају право да ухапсе"", рекао је председник Вучић.

Подсетио је и да је тако на Видовдан приведен и Србин из Суботице код Грачанице само зато што му је пронађена српска застава, да је десеторици српских момака забрањен улаз зато што су имали мајице са мотивима српских манастира, да су двојица младића из Чачка кажњени са 400 евро због мајице "Нема предаје".Председник Вучић скренуо је пажњу и да је начелнику Косовско-поморавског округа Давору Петковићу разбијен аутомобил испред његове куће, а графити терористичке организације УЧК исписани на огради српске цркве Светог Јована на чијем имању се налази споменик убијеним и киднапованим Србима, да се Драгици Гашић, која не може ни хлеб да купи у Пећи, претило клањем, да је претресана монахиња на Газиместану.Уочи прославе Православне нове године 12. јануара, 20 наоружаних специјалаца РОСУ упало је у зграду општине Грачаница, навео је председник Вучић.

Молимо и тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија

Молим Албанце да се уразуме, а Србе да не наседају на провокације и не учине ништа што би могло да доведе до сукоба, апеловао је председник Вучић и указао да је његова молба да се сачува мир по сваку цену, али нагласио је да ће, уколико крене прогон и малтретирање, убијање Срба, Србија победити.

"Молим и представнике моћних и великих земаља које су признале тзв. независност Косова и Метохије да воде рачуна о међународном праву и да воде рачуна о реалности на терену и да њихови штићеници не изазову сукоб", рекао је председник Вучић током обраћања јавности.

Указао је да је то његова велика молба и додао да српски народ све мање има слуха за те молбе.

Рекао је и да је у оваквим условима обавио разговоре са представницима српског народа са Косову и Метохији и апеловао да буду мирни.

"Ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија. Дрзну ли се да крену у прогон и малтретирање и убијање Срба, Србија ће победити", поручио је председник Вучић.

Истакао је и да се, од доласка Куртија на власт, догодило 206 напада на Србе и њихову имовину, што је за 50 посто више него раније, а 35 напада учињено је на цркве и српска гробља.

Имамо све да то документујемо, и на темељан начин се тиме бавимо и то достављамо међународној заједници, рекао је председник Вучић, али је оценио да је то мало кога брига.

Навео је да нема ни једне области, ни институције, ни вртића, породилишта, општине, повратника да не може без притисака и напада.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.
Извор: Танјуг

Таксативно је навео и све нападе који су извршени на цркве и споменике.

Мој савет је да Срби буду мирни и прибрани

Председник Вучић замолио је данас Србе на Косову и Метохији да, шта год да покушају приштинске власти да ураде, буду мирни, да сачувају прибраност и присебност.

На питање шта је препорука тим људима сутра који се нађу на административним прелазима како да се понашају, председник Вучић је рекао да разговара са представницима међународне заједнице и покушава да дође до разговора.

"Ја сам уплашен због реакције српског народа. Мој савет је да буду мирни. Шта год да покушају да ураде само да буду мирни, да сачувамо прибраност и присебност. Ако крену у митинге и протесте само да то раде мирно и да не дају Албанцима ниједан повод да почну да пуцају у масу, у људе, као што су прошли пут чинили и без повода. Само да буду мирни и да нам дају време", поручио је председник Вучић.

Албанцима је упутио молбу да због Куртијеве безобзирности, његових снова да буде представљан у свету као велики Зеленски или шта све, не дозволе себи и крену у напад на Србе.

"У контакту сам са Србима па разумем атмосферу. Она је доведена до усијања. И Срби више „зулума трпети неће“, то је оно што су ми десет пута поновили. Десет пута скоро да сам клекао пред њих и молио за мир, и на крају сам добио обећање да све што ураде ни на који начин неће провоцирати и нападати Албанце, али да ће бранити своја огњишта и куће", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је ситуација много много озбиљнија него што већини људима изгледа.

"Покушао сам да добијем неке странце, али многи су на одморима. Неке сам и добио. Само се надам да неће морати са брчкања ускоро да се враћају. Чиним све да се то не деси, надам се да ће и други то да разумеју“, рекао је председник Вучић.

На питање да ли је разматран излазак Српске листе из приштинске владе, председник Вучић је оценио да му је жао што неки новинари и у озбиљном тренутку за нашу земљу размишљају како да нанесу политички ударац њему или партији коју води.

"Нажалост ти који таква питања постављају гледају како да ударе на своју земљу и народ, много мање мене“, поручио је председник Вучић.

"Говорите о влади, а како вам не пада на памет да питате за Милорада Пуповца што није изашао из хрватске владе када ми нису дали да одем у Јасеновац. Ми нисмо питали Пуповца, јер знамо у каквој су тешкој ситуацији Срби у Хрватској, иако би било логично да напусте владу. Знамо да су у тежој позицији", објаснио је председник Вучић.

Истакао је да није проблем да се напусти влада.

За Српску листу је рекао да нема никакву врсту сарадње са Аљбином Куртијем, већ да мало што добију од приштинских власти користе да помогну српском народу.

"Када изађу онда би ме напали што су изашли што се прекида могућност за разговор. Циљ појединих људи који се огледају у таквим питањима је „можемо ли да учинимо нешто против своје земље“. Нажалост у нашој земљи постоје они који би с правом водили хајку против сваког од нас, да је било чија страна застава запаљена или извргнута руглу. Код вас не постоји осуда паљења, цепања, наше националне, државне заставе“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да многи у нашој земљи славе као јунаке оне који цепају српску заставу, који, истиче, за њега нису никакви јунаци.

Наша обавеза је да штитимо и туђе заставе, али да јунацима називам оне који ће да скрнаве наше заставе нећу“, нагласио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.
Извор: Танјуг

Дали опозицији више неко икада, да су фер - признали би

Председник Вучић изјавио је да је владајућа странка, која ће имати највећи број посланика и у новом сазиву скупштине, понудила опозицији више места у руководству парламента и одборима него икада, што би, како је рекао, и сами признали да су фер, истичући да је то важно за даљи развој демократије у Србији.

"Разговарао сам са Орлићем, ми смо понудили више него што је икада ико дао. Да су фер, и сами би рекли да смо ми били фер, а пошто нису, морају увек да говоре да је стање лоше", констатовао је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

Такође је рекао да је све то важно за даљи развој демократије у Србији, те да се нада да ће то постати стандард, за будућност, без обзира ко ће чинити власт.

"Не радимо то да би нас неко хвалио, него да то буду нормални стандарди, а Србија демократска земља", рекао је председник Вучић.

Нови сазив скупштине ће, иначе, како је предвиђено, имати седам потпредседничких места, од којих ће три припасти опозицији.

Србија није земља коју ће неко лако поразити

Председник Вучић изјавио је да је обавио много разговора са представницима међународне заједнице, укључујући и Мирослава Лајчака због потеза које Приштина најављује од поноћи, и да ће их наставити и нагласио да Србија није земља која изазива или жели сукобе, ни земља коју ће било ко лако поразити као у време Слободана Милошевића и Бориса Тадића.

"Много сам разговарао и бавио се и данас и јуче и ноћас и јутрос са представницима међународне заједнице, са Мирославом Лајчаком понајвише. Наставићу то да радим", рекао је председник Вучић и нагласио да ако неко мисли да је могуће да понове 17. март 2004. године или нешто што се нашем народу догађало на другим деловима СФРЈ и да ће завршити посао тако што Срба неће бити, много греши.

"Тога неће бити, то се неће догодити. Желимо мир и поштовање свих прописа и онога што је потписано, не само онога што ти се свиђа, а непоштовање онога што ти се не свиђа, само то тражимо", рекао је председник Вучић.

Навео је и да је имао врло тешке разговоре са представницима Срба, али да они нису хтели да га послушају иако га, како је додао "вероватно поштују" јер знају колико му је стало до њих.

"Знају да уместо да будем на одмору или негде за мене то не постоји јер је кожа мог, нашег народа у питању и опстанак наше земље. Знају колико ми је стало до њих, колико волим те људе који чувају наше име и презиме на Косову и Метохији, али је ситуација тешка, и плашим се да ће од вечерас бити још тежа, зато их само молим да не помисле да ће моћи да чине сваковрсне злочине над Србима, да ће моћи да понижавају Србију и српски народ, и ништа више", рекао је председник Вучић и нагласио да ако то буду помислили да се то неће догодити.

Поновио је да моли Албанце и Србе, да их куми да сачувамо мир и да разговарамо, а Аљбину Куртију поручио да треба да зна да су суверена држава, не би Приштина водила разговоре са Београдом и имали би заставу у Уједињеним нацијама.

Са невероватним самопоуздањем, нагласио је, саопштавам какав ће резултат бити ако неко покуша да наруши мир и стабилност на Косову и Метохији, а за мене постоји само једна радост, а то је отварање фабрика у септембру и октобру, а не изазивање сукоба, рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли управо они којима се обраћа, незадовољни развојем ситуације у Украјини, желе да се изазову сукоби у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији.

Председник Вучић је додао да ипак постоји жеља многих фактора да ствари овде не буду стабилне и сигурне, да не буде мир.

Додао је да ипак не мисли да то одговара у овом тренутку западним силама.

"Ми једноставно немамо куд, плашим се да нису разумели да српски народ нема куд, притерали су га уз зид, у ћошак", рекао је председник Вучић и додао да не мисли да је интерес запада да овде буде сукоба и да не воли српско навијање у којем сви знамо шта се све прецизно збива, да се сви бавимо светском политиком.

"Дај да се мало бавимо собом", поручио је Вучић и рекао да не воли ни политике које не разумеју да себи не могу да дају право тамо где другима ускраћују право.

Бар не дочекујемо стране трупе са цвећем

Председник Вучић оценио је да је "болесно" питање хрватских медија, од којих су неки писали да је он председнику Владе Краљевине Шпаније Педру Санчезу, који је посетио Србију, приредио "романтичну вечеру".

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.
Извор: Танјуг

"Болесно је писање хрватских медија. Ја сам већ научио на "Вучићу педеру", али не знам где Санчеза нађоше за то, то ми није јасно", рекао је председник Вучић и уз осмех додао да је толико дама било заинтересовано за ту вечеру да то није скоро видео.

Указао је да такво питање говори о свом јаду и чемеру њихове политике, додајући да је то наређено из врха политичке власти.

"Ако им је то сва аргументација, нека погледају коме они дају цвеће. Ја сам цвеће поклонио Јелени Томашевић (која је извела пар музичких нумера на вечери), као и бившој хрватској председници Колинди Грабар Китаровић, то је џентлменски, а не знам колико је џентлменски дочекивање страних трупа цвећем", рекао је председник Вучић, алудирајући на дочек немачких нацистичких трупа у Загребу 1941. године, са одушевљењем и цвећем.

"Али, добро, различити су нам укуси, у историјском смислу", закључио је председник Вучић.

И Запад и Исток да остави Србију на миру, не требају нам нове границе

Председник Вучић изјавио је да је Србима потребна Србија, нити велика о којој причају они који јој само праве штету, нити мала како би поједини волели, и поручио и Западу и Истоку да оставе Србију на миру, као и да наша земља неће ратове и да јој нису потребне нове границе.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што медији у региону преносе објаву руског историчара који је на Твитеру поставио мапу Европе са сликом велике Русије и Велике Србије и на питање да ли то отвара нови простор за застрашивање људи у Србији и могуће нове проблеме за Србију.

"Оставите ви сви заједно, и са Запада и Истока, јер никоме нећу да се додворавам, нас на миру, да имамо свој живот, да бирамо своју будућност, а то је самостална, независна Србија која жели да живи боље и жели да брине о својим грађанима - нећемо ратове, сукобе и не требају нам никакве нове границе", поручио је председник Вучић.

Истакао је да је Србији потребна Србија, ни велика о којој би неки причали, а у ствари јој само наносили штету и увлачили је у сукобе, али и да не сме да буде онолико мала колико би јој се радовали сви они који ни не могу да је замисле толико малу, а да буду задовољни њеном величином.

"Србија има своје границе, уставом прописане, и то је наша земља и морамо да је штитимо и чувамо, да је развијамо и размишљамо о новим фабрикама и већим платама и пензијама. И наши грађани само то траже. И немој нико да нас увлачи у било какве велике сукобе и у велике игре. Сити смо игара, кад год су се они велики играли, ми смо страдали. И кад би долазили овде, мало би били, па би се повлачили. И када би нас штитили, мало би нас штитили, па би се повлачили", навео је председник Вучић.

А, ови други који нам једном желе добро и кажу будите са нама, први пут када им је проблем наше другачије мишљење, тог секунда не би више да буду са нама, додао је председник Вучић.

Питање Евро прајда још једна прилика да се удари по држави

Председник Вучић изјавио је да има много неистина у јавности по питању одржавања Евро прајда у Србији, пошто се још "не зна ни како ће, ни да ли ће и када да буде одржан", као и да не разуме и оне који су за и против тог скупа, јер сада ударају на своју државу поред свих проблема која има.

На питање новинара да прокоментарише што је у току кампања цркве против Евро прајда и што је владика Фотије у ауторском тексту поставио питање зашто је то било потребно, јер ће доћи људи другачијег система вредности од онога што је прихваћено у нашој православној култури, председник Вучић је рекао да одржавање тог скупа у септембру постаје главно питање и да му је интересантно да су сада многи који су ћутали о Јасеновцу или се не изјашњавају о Јасеновцу врло гласни по питању Евро прајда.

Председник Вучић додаје да се зна да је око 95 одсто људи у Србији против тога.

"Али, када кажемо пустите нас да тиме побољшамо позицију Србије на Западу по неким другим питањима, неће да чују, зато што постоје налози са неких других страна да се у Србији ситуација дестабилизује. Србија ће свакако чувати своју стабилност и сигурност, а какве ће одлуке по том питању бити, обавестићемо вас крајем августа и почетком септембра", навео је председник Вучић. 

Рекао је да у обраћању владике Фотија, узгред, има много неистина, али да разуме цркву која има своје догме.

"Али, не могу да разумем политичаре који се праве да не разумеју позицију Србије и да им ништа није јасно и да хоће на најбеднији начин се додворе народу. Највише презирем оне који могу на бесмислицама и глупостима да се додворе не размишљајући и о позицији своје земље и свог народа", рекао је председник Вучић.

Такође је рекао да ће држава решавати те проблеме као и до сада у интересу грађана Србије и слободе грађана Србије.

"И само нам је фалио још тај проблем упркос свим проблемима, поред хране, суше, енергената, санкција Русији, само још нешто уз Косово и Метохију да се навали на грбачу српском руководству и држави. Мало је терета, па сада ударајте сви заједно и једни и други. И ови што су за одржавање и кажу да нисам био довољно јасан, па и ови други који кажу да штитим "педере". Срам вас било, бедници једни, удрите још мало, није довољно свих ових што туку сваки дан - удрите по својој држави и срушите је ако можете, али нећете моћи сви заједно. Нема предаје, живела Србија", закључио је председник Вучић.

Закон исти за све, одговараће свако ко цепа српску заставу

Свако ко је цепао српску заставу на протесту у Новом Саду, одговараће, јер је закон исти за све, а са државним симболима нико нема право тако да се понаша, изјавио је председник Вучић.

На питање да ли ће активисткиња из Новог Пазара Аида Ћоровић, бити кажњена због цепања српске заставе у Новом Саду, и шта би се десило да је неко у Новом Пазару поцепао заставу БиХ, председник Вучић је рекао да сада први пут чује да је она цепала заставу, али да ће одговарати сви који су то чинили.

"Видео сам да су неки други цепали. То је кривично дело, надлежни органи их гоне, за то ће кривично одговарати, нема сумње", рекао је председник Вучић.

Не може нико на тај начин да се понаша са државним симболима Србије, да се застава цепа, спаљује…, поручио је председник Вучић.

"Већ сам рекао да је за неке демонстранте, антисрпске оријентисане у земљи, када виде српску заставу, на просторијама СНС или било где, то за њих ''црвена марама''. На мој постер су бацили фарбу, али тамо где су видели српску заставу, њу су поцепали, а стакло разбили", рекао је председник Вучић.

Мада, додаје, када погледа ко су они који то раде, делимично разуме шта се ту дешава…

"Али, то што ја разумем, закон не може да разуме. Ни по бабу, ни по стричевима, право и закони ове земље важе за све", рекао је председник Вучић.

Напади и притисци на све српско на КиМ
Председник Вучић рекао је да је број инцидената над Србима и њиховом имовином од доласка Аљбина Куртија на власт повећан за 50 одсто.

Председник Вучић је у обраћању јавности рекао да је забележено 206 инцидената, а да их је ове године за седам месеци било више него у претходној години.

Истакао је да извршено 35 напада на СПЦ, а поред тога оскрнављена српска гробља.

"Ми смо доставили списак на 12 страница и свих 206 инцидената је документовано. На веома озбиљан и темељан начин се тиме бавимо и достављамо међународној заједници, али мало кога је брига", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је таксативно навео више инцидената и напада почевши од дечијег игралишта у селу Сушица код Грачанице где је исписан графит "УЧК", и "Овде је албанско игралиште", графита УЧК који је исписан на амбуланти у Сувом Долу....

Каже да је познат однос према Дечанима, али наводи и бројне друге цркве које су опљачкане, нападнуте, каменоване.

У селу Клокот обијена је православна црква Свети Петар на Задушнице, Свете Тројице у Патрешу, из Парохијског дома у Витомирцима украден грађевински материјал, у Штрпцу је обијена црква Свети Димитрије, у Горњој Гуштерици црква Свете недеље демолирана.

У Шилову је обијена црква Светог Марка и украден новац и озвучење, разбијено стакло на аутомобилу ђакона из Ораховца, на Ђурђевдан покушано скидање заставе са цркве у Клокоту, каменоване су црква Светог Јована Крститеља у Пећи, црква Свете Петке у Витини, поломљена табла са путоказом за манастир Драганац у општини Ново Брдо.

Председник Вучић је издвојио и упад косовске полиције на црквени посед Храма Христа спаса у Приштини након литургије на Спасовдан, и подсетио да је на том храму написано "Исус мрзи Србе".

Украдена је тробојка СПЦ и поломљен јарбол на порти манастира Грачаница, а оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама на којима се види да маскирани Албанац са заставом Велике Албаније гази тробојку, а затим и како је пали.

Каменован је Парохијски дом у Витомирцима код Пећи, а на на мети разбојника нашла се и црква Светих оца у селу Зупче, општина Зубин Поток, навео је председник Вучић додајући да су у тој општини обијене три цркве, као и цркве код Урошевца, у Косовском Поморављу...

Рекао је и да се споменици српских жртава страдалих од УЧК редовно уништавају, па је тако поломљена застава у Гораждевцу на споменику, као и у Прилужју.

На улазу у Велику Хочу окачена је застава са грбом и натписом "Велике Албаније" рекао је председник Вучић и констатовао да је то само један део документације о инцидентима.

Остале вести