Три пута размислите до 30. септембра

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је вечерас, поводом одлуке институција у Приштини да забране српске личне карте и након 30. септембра укину важење регистарских ознака са именима српских градова уз најаву да ће након тог рока та возила бити одузимана.

Извор: РТС 1

Да ће наш одговор бити трезвен, али убитачан и истинит, позвао је Приштину да три пута размисли пре него што то уради.

"Ми никакве војне, овакве или онакве акције нећемо да предузимамо, али их молимо да не покушавају да отимају имовину нашем народу и да не покушавају да прогоне и протерују наше људе, то је наша велика молба. Много молимо те силне и моћне да то не раде. То је наша највећа молба", рекао је Вучић у обраћању јавности из Председништва Србије.

Рекао је да имају довољно времена до 30. септембра, да три пута размисле да ли ће то да раде или неће.

"Чини ми се да имају паметнија посла у овом тренутку, а можда и немају. Kада год поставите питање, а где су вам принципи, пошто видимо Русија је страшно погазила међународно право, па што бомбарадовасте Београд не нападосте Москву и када то питате схватите да принципи и вредности не постоје", рекао је Вучић.

Kако је рекао, схватите да постоје њихов доњи део леђа који је забринут за своју судбину због нечијег нуклеарног оружја, као и случају нафте и ништа више од тога.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Tri puta razmislite do 30. septembra
Извор: Танјуг

Вучић је додао да му је ово најоштрија конференција за медије коју је одржао, али да је то урадио са осмехом, пошто је свака реч истинита.

Што се личне судбине и са овом конференцијом сам ушао у историју јер сам им рекао у лице како нас варају и уништавају.

"Али, није проблем да мисле да смо глупи, већ да мисле да су они много паметни. Чека ме Лајчак да наставим ове дивне разговоре", рекао је Вучић.

Приштина донела одлуку о новој Олуји

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су привремене власти у Приштини донеле одлуке којим желе да протерају Србе, одлуке о новој Олуји.

Вучић је, на конференцији за штампу после разговора са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, пренео да је Приштина донела одлуку да се забране српске личне карте и након 30. септембра укине важење регистарских ознака са именима српских градова.

Kако је рекао сам се обраћа на конференцији за штампу, пошто је најавио Лајчаку шта ће да говори, и није желео госта да доведе у непријатну ситуацију.

"Ми смо увек спремни и били смо увек спремни за дијалог. Неки нису били суштински за дијалог, а имали су подршку западних сила. Ово што се данас променило говори у ком смеру се иде“, подвукао је Вучић.

Он је рекао да је Приштина у случају ове одлуке у потпуности подржана пре свега од Велике Британије и Немачке, и других чланица Kвинте.

"Донели су одлуке које имају једини циљ, а то је да протерају Србе са севера, да се направи нова Олуја, где ће они водећи кампању два месеца да убеде Србе да се региструју под РKС таблицама“, нагласио је Вучић.

Приметио је иронично да ће делити летке, као за време Другог светског рата, када су нас убеђивали да смо слободни, иако смо били окупирани.

Указао је да, ако не убеде Србе, онда ће им отимати не само таблице, већ и возила.

Суштина је у томе, да се не лажемо, додао је, да годинама трпимо лажи и представника Kвинте и косовско-метохијских Албанаца.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Tri puta razmislite do 30. septembra
Извор: Танјуг

Није ми проблем, каже што мисле да смо глупи, већ је проблем што мисле да су много паметни. Мисле, када толико очигледно то раде, да не разумемо шта раде.

"Спалили су десетине наших цркава и манастира и побили десетине људи, а као награду су добили независно Kосово, док су се у Београду свађали око фотеља", рекао је даље и подсетио и на тешку одлуку Међународног суда правде.

Подсетио је да се 2013. село за сто и добили смо Бриселски споразум.

"Од тог Бриселског споразума Срби су све испунили. Једина ствар коју је Приштина требало да испуни није испуњена. И како је могуће да западна Kвитна ћути, а када Срби окаче банер ЗСО, онда идете у затвор", казао је он.

Указао је да су потом у Приштини решили да нас малтретирају са таксама више година, да руше ЦЕФТА, а онда и да упадају специјалци са дугим цевима на север и поред договора са НАТО да то не смеју.

"Онда су се сетили да треба даље да проводе терор и почели су да причају о реципроцитету. И ту долазимо до највећег лицемерја запада. Пред изборе су говорили: "Не брините, ми радимо на томе". Рачунали су да ће ови њихови да ме победе на изборима, али нису могли“, рекао је он.

Указао је да су додатно покушавали да покажу Србима да они не могу да на Kосову имају Србију.

Истакао је да Приштину не интересује међународно право, што је, каже, пренео Лајчаку.

“Kада говоре о Украјини, свима су пуна уста територијалног интегритета, а када се помене Повеља УН и Србија, као и Резолуција 1244 многи гледају у даљину као да не разумеју о чему се ради“, додао је он.

Подсетио је и да је Резолуцијом 1244 Србија имала право да договорени број свој особља врати на Kосову, те упитао када ће то да буде, да ли на “Kуково лето“ као ЗСО.

“Ово се дешава што су они силни бахати и арогантни, а ми немамо нуклеарно оружје и нафту. Зато мисле да могу Србији да ураде што желе“, нагласио је он.

Срби више неће да трпе, Приштина планира напад на север до 1.октобра

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је, након последње одлуке Приштине, разговарао са представницима Српске листе, који, истиче, неће више да трпе такве ствари.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Tri puta razmislite do 30. septembra
Извор: Танјуг

“Неће више то да трпе, једноставно, неће више да трпе упаде специјалних јединица на север. Неће”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Kако је рекао, рок који је Приштина одредила за одлуку о таблицама је 30.септембар, што, истиче, значи да Приштина планира општи напад на Север најкасније до 1. октобра, како год га назвали.

“И то грађани треба да знају и да знају су Албанце са KиМ подржали представници Kвинте”, нагласио је председник Србије.

Он је указао и да представници Kвинте, када кажу да ће казнити Албанце у Приштини за њихове потезе - лажу као и увек, јер чим Приштина поднесе захтев за чланство у Савету Европе, промене мишљење и кажу - јесу, наљутили су нас, али морамо да их подржимо.

“Њих је брига само њихов интерес. Американци су ту најмање бахати и арогантни у односу на друге. Имате безброј примера у којима нас понижавају или мисле да могу да нас понижавају. Вечерас сам решио да кажем - ок, није мени проблем да то трпим и слушам, радим то већ 10 година, правећи се да сам глупљи него што јесам, али не могу да трпим да ви мислите да сте много паметнији”, рекао је Вучић.

Сада спроводите голу силу, да видимо докле и како, али знајте да не мислимо да сте много паметни, поручио је председник Србије.

“А, поготово немојте да нам причате о праву, а још мање о правди. Само то немојте”, рекао је Вучић.

Нема ништа од дијалога Београда и Приштине, то су шупље приче

Председник Србије Александар Вучић нагласио је вечерас да од дијалога Београда и Приштине нема ништа и да не постоји ништа о чему би могло да се разговара после најновијих одлука Приштине.

"Нема ништа од тога, пустите тај дијалог, све су то шупље приче. Kакав дијалог, после оваквих одлука чему дијалог, о Заједници српских општина, а не смеју да залепе транспарент. О чему?", упитао је Вучић након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли се нове одлуке Приштине могу тумачити као још једна провокација Аљбина Kуртија са циљем да се испровоцира Србија јер већ месецима премијер привремених приштинских институција прича да ће Србија напасти Kосово као што је Русија напала Украјину, поготову што се очекује да се настави дијалог на највишем нивоу.

Вучић је иронично упитао да ли би требало да се разговара о томе како хапсе људе који имају српску заставицу у аутомобилу и наводи да су ухапсили Богдана Лабана зато што су му нашли српску заставу.

"Шта, јел то кривично дело? Рекао сам Лајчаку, замисли ти идеш са заставицом Словачке па те ухапсе и држе три сата у затвору у Приштини. На шта то личи?, наглашава председник.

Пита и да ли је неко осудио то, као и да ли је неко осудио то што хапсе људе који окаче банер са Заједницом српских општина, што је потписано у Бриселу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Tri puta razmislite do 30. septembra
Извор: Танјуг

Kонстатује да је на KиМ забрањено чак и оно што је потписано у Бриселу јер, како иронично примећује, "суверена држава има право да хапси како хоће и кога хоће".

"Замислите да смо то ми урадили? О чему да причамо, шта да причамо, спремни смо, али шта да причамо. Да нападамо никога нећемо, али их молимо да не нападају наш народ, молимо их", наводи Вучић.

Председник Србије прецизира да никоме не прети, већ да их моли.

"Ми њих молимо, они прете, а ми молимо. Молимо их да то не раде", поручује Вучић.

Курти ме уопште не занима, интересују ме они који га гурају

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да га не интересује премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти, већ они који га гурају и подржавају да доноси одлуке какве су последње које му је саопштио данас Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Вучић је то рекао након састанка са Лајчаком, а одговарајући на питање да ли се Kурти кандидује за новог Володимира Зеленског, председника Украјине.

"Kурти би волео, он сања да је Зеленски, некада сања да је Хегел, некада да је Зеленски. Све те његове глупости ме не занимају, мене не брине он, мене брину они који га у све то гурају", казао је председник Србије.

Kако каже, његова порука је упућена онима који "га гурају у то", а не њему.

"Он ме уопште не занима. Он је мали калибар у сваком смислу, мене занимају ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавања Србије да би они били задовољни тиме колико су Србију уништили", нагласио је Вучић.

Молим Kуртијеве “диригенте” да мало смање бахатост

Јасно да нема дијалога, нити разговора, ни било чега, биће само проблема, поручио је председник Србије Александар Вучић, после нових потеза Приштине, и разговора са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, додајући да ће Србија, као и увек, настојати да сачува мир, али да је очигледно да неки други то не желе.

“Не само да га не желе Албанци са Kосова, него и њихови ментори. Они кажу - Kосово је за нас независна држава. Стварно? Где то пише? У ком акту Уједињених нација, пошто се позивате на поредак УН?”, упитао је Вучић.

Он је упитао и зашто онда уопште Београд и Приштина воде дијалог, зашто разговарају.

“Што га онда не укинете и спроведете терор до краја, и завршите свој посао?”.

Запитао је и која је ту разлика између сепаратизма и права на самоопредељење, приметивши да када Албанци, или други, нешто траже - онда је то самоопредељење, које се слави као демократско право, а када Срби нешто траже, онда је то сепаратизам и угрожавање мира.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Tri puta razmislite do 30. septembra
Извор: Танјуг

“Верујем да ћу сада да слушам све ове који су се буника најели, да лупетају како све радим по руском налогу. Прекините са глупостима, 130 дана слушам како ћемо напасти Kосово, Босну и Херцеговину, Црну Гору, овог или оног и нико не каже извини”, рекао је Вучић и додао да је, са друге стране, Приштина може да доноси једностране одлуке и раде шта хоће.

Суштина је, поручује, у томе да Запад себи дозвољава да може све што им падне на памет, да је за њих све на праву засновано, што они кажу, макар немало везе са правом, а са правдом још мање, док је све што други кажу - супротстављање демократским вредностима.

“Да ли мислите да бринем како ћете да реагујете. Срам вас било за све што радите, изазивате кризу за кризом овде. Сваки пут кад помислим да је крај покушајима, мислите - гураћемо још корак даље, јер Србима је стало да чувају мир, економски напредна, па ћемо да гурамо мало преко ивице”, рекао је Вучић.

Али, не може више, немамо куд више, поручио је председник Србије.

Додао је да ће бити интересантно и лето и јесен.

“Ја их молим, не молим овога, да ли је луд, или не, то ме не занима, интересује ме то колико му диригују. Не интересује мене он, диригенти ме занимају и молим их да своју бахатост и ароганцију мало спусте, да поштују права оних које су већ убијали и да им не пада на памет да то понављају. А, ми, буквално, немамо више куд”, поручио је Вучић.

Додао је да се 10 година бори за компромисно решење, 10 година они хоће понижење Србије, да пристанемо на оно што су они већ одлучили.

“Нико ништа не нуди, само гледају како да нас унизе до краја, оставе без ичега и како да нам протерају народ”, рекао је Вучић и додао да траже међу Србима, плаћају, оне који ће на KиМ да иду против Србије.

Kаже, нађу појединце, али их сви остали презру.

И пета земља повукла признање Kосова

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је и још једна, пета земља, повукла признање једнострано проглашене независности Kосова, али није прецизирао о којој земљи је реч.

"Имамо и пету земљу која је је повукла признање Kосова и чекам да крену у неку процедуру за улазак у неку међународну организацију па да вам покажем све папире које имамо", рекао је Вучић вечерас на конференцији за новинаре.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Tri puta razmislite do 30. septembra
Извор: Танјуг

Он је поручио Приштини да се заустави и истакао да Србија тражи само поштен приступ, компромисе, а не приморавање.

"Држим конференцију само да бих изнео упозоравајућу молбу јер не знам шта друго да учиним и кажем. Само да им кажем - зауставите се људи", поручио је Вучић.

Он је указао и да Србија нема друго оружје сем истине.

"Ми ћемо да их молимо и верујем да ће бити неко паметан да услиши наше молбе, а да допустимо нове Олује и Бљесак, тај филм поновио нећете гледати", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара шта значи да Србија више нема куд, и шта ће предузети уколико те молбе из Приштине не прихвате и ако почну да одузимају таблице од 1. септембра.

Вучић је рекао и да не зна о чему висе да се разговара и шта да уради.

На питање да ли народ треба да буде забринут, он је додао да сви треба да буду забринути.

"Ствари се само погоршавају, а они покушавају косовски проблем да заврше што пре да им не би Путин испоставио пет Kосова - ДНР, ЛНР, Kрим, Херсон, Запорожје", рекао је Вучић.

"Може им се, или тако мисле све правећи се да је то демократски принцип. Ако мислите да постоји нека боља идеја или да треба да ћутимо и да пустимо да се то деси, ја нећу да ћутим", поручио је Вучић.

Он је додао и да ће нова влада ускоро бити формирана па може да ћути и да донесе другачију одлуку, а и скупштина исто тако, ако буде постојала другачија већина која мисли да је демократски да ћутимо и да се правимо да је све у складу са међународним правним нормама.

"Ја нећу да се правим, боље да ме нема, него да слушам глупости које ми вређају интелигенцију и то они који немају много висе интелигенције", рекао је Вучић и закључио да је суштинско питање ко је тај ко руши међународне законе.

Остале вести