Србија ће наставити да гради и ради на важним пројектима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је посету Расинском округу и обишао радове на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Појате-Прељина који ће повезати путне коридоре 10 и 11.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић обишао је радове на изградњи моста преко Западне Мораве који се налази на деоници ауто-пута од Појата до Крушевца, ауто-пут до Крушевца биће завршен најкасније до Нове године.

Изградња овог моста, чија је дужина око 500 метара, почела је крајем прошле године и до сада је завршено више од половине планираних радова.

Председник Вучић рекао је да на градилишту Моравског коридора има 3.600 радника и да је за тај пројекат експропријација земљишта потпуно завршена.

"Видиш како се ради", рекао је председник Вучић директору Путева Србије Зорану Дробњаку. Коридори Србије су инвеститор пројекта изградње Моравског коридора.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је посету Расинском округу и обишао радове на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Појате-Прељина који ће повезати путне коридоре 10 и 11.
Извор: Танјуг

Председник Вучић истакао је да је тај ауто-пут веома важан за подизање и Крушевца и Трстеника, где треба урадити индустријску зону и довести три или четири фабрике, које би биле спас за смањење незапослености у том крају.

"За нову годину сви ће имати ауто-пут од Појата до Крушевца", рекао је председник Вучић и додао да ће то пуно значити за привлачење инвеститора.

Питао је директора Коридора Србије Александра Антића када ће бити завршена деоница од Краљева до Чачка и добио одговор да ће то бити почетком 2024. године, а да ће онда бити спојени градови Крушевац и Краљево, што се очекује почетком 2025. године.

После ћемо да видимо да направимо брзу саобраћајницу до Новог Пазара, додао је председник Вучић.

Истакао је да је на Моравском коридору урађен најтежи део посла на првој деоници и да је све готово на првом сектору.

Честитам на томе како иду радови, поручио је председник Вучић извођачима радова и додао да је од 3.600 радника, око 1.700 наших грађана.

У Крушевцу само још космодром да направимо

Председник Вучић поручио је, обилазећи радове на изградњи деонице ауто-пута у оквиру Моравског коридора, да ће Србија наставити да гради и ради на својим важним пројектима, као што је овај.

На питање како види Србију за четири године, када се заврше сви тренутни пројекти и шта може рећи за пројекат ауто-пута Београд-Темишвар, председник Вучић одговорио је:

"Тома (Момировић) оде па најави, нити кога пита. То је фантастичан пројекат, али још није рекао где је паре нашао. Ваљда је Синиши Малом рекао и то је важно. А пошто је министар у влади од тог пројекта не можемо да одустанемо и градићемо".

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је посету Расинском округу и обишао радове на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Појате-Прељина који ће повезати путне коридоре 10 и 11.
Извор: Танјуг

Председник Вучић констатовао је да ће Банат бити изванредно повезан, и додао да тек креће пројекат ауто-пута Београд-Зрењанин.

"Када кренете у то нема краја", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће се завршетком обилазнице око Крагујевца и спајањем са коридором 11 бити умрежена цела Србија.

Подсетио је да се гради и Дунавска магистрала, да ће ауто-пут према Вршцу додатно допринети развоју Панчева, који је, како је рекао, град будућности, који ће најбрже расти због индустријске зоне и квалитета фабрика које су дошле.

"Највише ће расти Панчево, али и Али Бунар, Ковин, цео вршачки крај. Никада томе нема краја, када кренете да градите гледате шта је ново и шта треба да урадите", нагласио је председник Вучић.

"Рекао сам Братиславу Гашићу у Крушевцу само још Космодром да направимо. Погледајте како је изгледао тај град пре десет година и како изгледа данас. Добиће ауто-пут, отварамо аеродром. А знам Бату и председницу који ће тражити касније да проширимо писту да слећу велики авиони", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да се то све може само ако има привредни раст.

Оценио је да фирма "Bechtel-Enka" ради изванредан посао, и додао да се тај пројекат гради тако брзо само захваљујући "UK Fajnansingom", који посебо воли министар финансија Синиша Мали.

"Ако нађете неког ко даје услове као они, то је невероватна експедитивност, урадите све ефикасно и без проблема. Имају врхунске услове. Захваљујући њима ово иде брзо", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће ово бити најбољи ауто-пут који повезује цео моравски део са Београдом, Нишом и западном Србијом.

"Много сам срећан када дођем овде и видим да ово напредује. Волео бих да све буде завршено до децембра, да људи који долазе за празнике буду поносни на своју земљу и размишљају о повратку", закључио је председник Вучић.

О изјави Хабека: Он је у праву, сад нека се и мени смеју

Председник Вучић изјавио је да је немачки министар привреде Роберт Хабек, који је изазвао пажњу порукама грађанима те земље да штеде енергију тако што ће скратити туширање и припремити топлу одећу за зиму, заправо итекако у праву, јер предстоји тешка зима, и људи тога требају да буду свесни.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је посету Расинском округу и обишао радове на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Појате-Прељина који ће повезати путне коридоре 10 и 11.
Извор: Танјуг

"Половина људи у Србији се смеје тој изјави, а министар Хабек је фантастичан министар, један од најпаметнијих и најобразованијих људи, изванредан министар економије. Озбиљан човек који се не додворава свом народу, а неће да их лаже", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара приликом обиласка радова на Моравском коридору.

Председник Вучић приметио је да се Хабек, када каже грађанима да се краће туширају, спреме дебеле џемпере и чарапе, да се спреме за тешку зиму, понаша одговорно.

"А, они који не виде шта се дешава око њих, и кажу - лако ћемо. Видите ко ту коме треба да се смеје", констатовао је председник Вучић и додао да изјава Хабека показује колико је он посвећен и озбиљан човек, те да је тиме само "скочио" у његовим очима.

Председник Вучић приметио је да он не може тако нешто да изјави у Србији, јер би га "сви убили" када би то тако рекао, али то говори на други начин.

"Да људи знају да предстоји тешка зима, и да чувају огрев и друге ствари. Ми ћемо да се боримо, али времена нису лака, не због ситуације у Србији, већ због сукоба на истоку Европе и ако се то не заврши што пре, у већем смо проблему него што мислимо", рекао је председник Вучић и додао:

"Хабек је у праву, а сада нека се смеју и мени".

Извор: ТВ Пинк

У првих пет месеци више страних радника него у целој 2021. години

Председник Александар Вучић изјавио је да смо у првих пет месеци имали више људи из иностранства који су тражили радну и боравишну дозволу него током целе претходне године и истакао да је то зато што се у Србији толико гради да немамо довољно радника за инфраструктурне пројекте.

Председник Вучић рекао је да само на том градилишту има око 3.600 радника, од чега је наших свега 1.700, док су остали из Индије, Турске, Бангладеша и других земаља.

Додао је да пуно Индијаца има и на деоници ауто-пута од Руме до Шапца.

Имамо и све више људи са Кубе који раде углавном по кафићима у Београду и Новом Саду, рекао је председник Вучић.

"Што будемо имали веће плате, то ћемо бити пријемчивији за људе који долазе и из Кубе и Гватемале, Турске, Индије.

Истакао је да ће ауто-пут пуно значити за развој туризма и посебно за Врњачку Бању, која је имала 1,2 милиона ноћења и испред је и Златибора и Копаоника.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је посету Расинском округу и обишао радове на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Појате-Прељина који ће повезати путне коридоре 10 и 11.
Извор: Танјуг

Врњачка Бања је најпосећенија дестинација, а Златибор је на другом месту, додао је председник Вучић.

Истакао је да ће се радити и додатни капацитети у Врњачкој Бањи и према Гочу.

Председник Вучић рекао је да ће када буде готов ауто-пут од Чачка до Врњачке Бање моћи да се стигне за пола сата, а од Београда до Врњачке Бање за сат и 20 минута.

Председник је током обиласка радова чуо податак да само у Врњачкој Бањи тренутно на пројектима ради око 800 радника из Турске и казао да је у тој земљи сада велика инфлација, иако је та земља економски развијенија од Србије.

Председник Вучић поновио је да ће пре краја године бити завршен ауто-пут од Појата до Крушевца и навео да ће деоница Чачак-Краљево бити готова за годину и по дана.

Рекао је да Чачак постаје "центар света у Западној Србији".

Додао је да ће се градити и брза саобраћајница од Крагујевца до Мрчајеваца, као и да ће се градити индустријске зоне између Крушевца и Трстеника, али и између Краљева и Чачка, за неколико великих фабрика, које ће запослити људе у западном Поморављу.

"Ово ће бити најшири ауто-пут и потпуно дигитализован", истакао је председник Вучић.

Захвалио је свима који учествују у реализацији пројекта, као и вредним Индијцима који, како је рекао, раде најтеже армирачке послове на новом мосту на Западној Морави, јер учествују у напретку Србије.

Председник Вучић рекао је да је Крушевац пре 10 година просечну плату 290 евра, а сада 571 евро.

Остале вести