Здравство је један од четири стуба државе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.

Извор: ТВ Пинк

Уручујући и уговоре о запослењу за 100 најбољих дипломаца медицинских факултета и 250 медицинских сестара и техничара, председник Вучић констатовао је да је лепо када се захвале Србији, држави када учини нешто за њих, што је посао и обавеза.

"До сада сте били најбољи у својој генерацији, имали највиши просек оцена, показали да се разликујете, да сте озбиљни, вредни марљиви, посвећени свом послу. Молим вас да тако наставите, јер ово што је држава учинила, није увек лако", рекао је председник Вучић.

Указао је да је пре само шест година из Србије одлазило осам пута више лекара, медицинских сестара и техничара, него пре годину дана, и та разлика је, чак и ако се каже да је то делом због короне, делом због рата у Украјини - свакако огромна, додајући да има и оних који се враћају.

"То све говори да смо урадили једну важну ствар, уредили смо јавне финансије, имамо више новца и да није овог проклетог рата, ситуација би била много боља. Али, и поред тога до краја године биће повећања не више тако малих плата у здравству", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.
Извор: Танјуг

Председник Вучић навео је да му је посебно драго због раста зарада медицинских сестара и техничара, али и лекара, јер ћемо тако највећи део њих моћи да сачувамо.

"А, ваша је обавеза да будете одговорни, и показујете је на сваком месту. Ово је својеврсно признање за вас, за труд и рад, које сте заслужили, али и додатна обавеза да увек будете одговорни на сваком месту. Молим вас да будете такви, и посвећени послу", поручио је председник Србије.

Указао је да је здравље највеће богатство, а данас сви ми њима поклањамо наше највеће богатство, додајући да је држава значајно уложила у болице и друге здравствене установе, после много година.

Председник Вучић поручио је да је здравство једно од четири стуба државе, и имаће све већи значај.

"Зато је важно да имамо све више младих који желе да мењајући себе, мењају Србију, и наш здравствени систем, на боље, који имају енергију, ентузијазам, веру у себе и љубав према послу, да пруже најбоље резултате", поручио је председник Вучић.

Захвалио је младим здравственим радницима на досадашњим резултатима, додајући да је увек лепо када покажемо људе који су завршили факултете широм Србије.

"Морамо даље да јачамо здравствену мрежу широм земље, снагу медицинских факултета, да увек буду најбоља база из којих све полази, као средње медицинске школе, а онда ћемо и ми остали, не са деветком или десетком, али са седмицом или осмицом, моћи да положимо наше испите", рекао је председник Вучић.

Захвалио је и породицама најбољих дипломаца, а њих позвао да наставе да уче, понављајући речи Шимона Переза, да народи који не буду научили ђаке да од шест сати учења, три сата дневно раде, а раднике да од осам сати рада, два, три дневно уче - неће имати будућност.

"Ако смо могли да будемо земља са укупно највећим кумулативним растом у Европи у последње две године, зашто се у здравству не бисмо померили још и претекли 14, 15 земаља Европе? Једну по једну. Да будемо једна од првих 10 у Европи, али не само скупим здравством, већ оним које је доступно свима", рекао је председник Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Након консултација са Владом Србије и члановима "Отвореног Балкана" одлука о Бриселу

Председник Вучић најавио је да ће сутра обавити консултације са премијерима Северне Македоније и Албаније, Димитром Ковачевским и Едијем Рамом, као и Владом Србије, о предстојећем самиту 23. јуна у Бриселу и да ће након тога донети одлуку да ли ће ићи на самит у Бриселу.

"Онда ћемо донети одлуку да ли ћемо ићи у Брисел и коју ћемо позицију да имамо", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли је добио позив за Самит за 23. јун у Бриселу, да ли ће ићи и каква ће бити позиција Србије.

Председник Вучић рекао је да је у петак добио и званично позив да присуствује седници Савета у четвртак у Бриселу.

"Сачекаћемо, сутра ћемо направити консултације у оквиру Отвореног Балкана са Рамом и Ковачевским, онда ћу направити консултације са члановима Владе Србије и онда ћемо донети одлуку да ли ћемо ићи у Брисел и коју ћемо позицију да имамо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да би могао да каже новинарима сада шта мисли, али да неће пре консултација са Владом Србије и пре него што размени мишљење са члановима Отвореног Балкана како би видео њихову позицију.

Кажу премијер Весић или Мали, обмањују, а можда су и погодили

Председник Вучић изјавио је да у појединим медијима наводе како се већ зна да ће нови премијер бити Горан Весић, а други да ће бити Синиша Мали и замолио медије да то запамте и подсете се шта су говорили када буде саопштио ко ће бити мандатар нове владе.

Председник Вучић рекао је, ипак, може да се деси и да су погодили.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.
Извор: Танјуг

Председник Вучић тако је одговорио на питање новинара како коментарише то што у опозиционим медијима већ говоре да је Весић нови премијер.

Један каже да ће Весић бити нови премијер, пошто је то тражио, други да ће Синиша Мали, рекао је председник Вучић и поручио медијима да добро запамте шта све сада причају и како обмањују јавност.

"Немојте да будете лењи да изнесете да се види шта су говорили и како су све обмањивали јавност. А можда су и погодили, видећемо", рекао је председник Вучић и додао да ће, ако су погодили, онда да причају како су знали месец и по дана унапред.

О специјалним изасланицима: Много бабица килаво дете

Што је већа "поплава" специјалних изасланика за Западни Балкан, плашим се да је све мање валидних и добрих предлога за нас, поручио је председник Вучић.

"Ваљда сви показују превелику бригу, а понекад ми се чини - много бабица, килава деца. Видећемо", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли га забрињава "поплава" специјалних представника за Западни Балкан, а после спекулација да би и Француска могла да именује свог специјалног изасланика.

Како је рекао, важно је да се разговара на домаћој политичкој сцени у Србији, у парламенту, чим се формира, са представницима владе, као и са земљама у окружењу, како би се видело какав наш став треба да буде према свему.

Наше је, како је рекао, да разговарамо са свима, да поштујемо све, али Србија, поручује, има своју политику, планове, програм и тако ће се поступати у будућности.

Верујем у институције и државу Србију

Председник Вучић изјавио је да не може и не сме да износи личне утиске о интервјуу Дијане Хркаловић, да не може да наређује надлежним органима шта треба да раде, али је поручио да верује у државне институције и да ће надлежни органи урадити свој посао.

Одговарајући на питање Њузмакса како тумачи интервју Хркаловићеве која је позитивно говорила о њему, а негативно о министру Небојши Стефановићу, председник Вучић истакао је да верује у институције и органе државе Србије и државу Србију, те поручио да они чија је то надлежност треба да раде свој посао.

"Зна се ко наређује и проводи истрагу, ко прикупља податке, то је њихов посао да ураде", рекао је председник Вучић.

Интервју Хркаловићеве је, како је рекао, погледао два пута.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.
Извор: Танјуг

"Личне утиске не могу и не смем да износим у јавност, зато нећете моћи да закључите шта мислим", рекао је председник Вучић.

Имао би, рекао је, по неко питање, али није он тај који треба да поставља питања, већ надлежни органи.

Додао је да ако се бавите психологијом може се видети да ли је Хркаловић у неким тренуцима била искрена.

"Једино што сам сигуран је то да ја ништа њима нисам учинио нажао. А то да прислушкујете шефа државе и да мислите да то можете некажњено, шта још после тога има да нисте урадили", упитао је председник Вучић.

Подсетио је да је са тим живео и да има две, две и по године када је, како је рекао, добио своје снимљене разговоре које су му донели часни људи из полиције мимо знања својих шефова.

"Са тим морате да живите и да се бавите својим пословима. Сада морам да се бавим Бриселом, да ли ћемо да идемо да ли нећемо и шта ћемо да радимо, како да наступимо, хоће ли нам долазити 5,5 тона из Бугарске. Хоћемо ли моћи да купимо угаљ из Пљеваља или Бановаца, Санског Моста, да ли можемо да обезбедимо довољно мазута.", рекао је председник.

Истакао је да верује у надлежне органе, институције Србије и државу Србију.

"Порука грађанима је да ће институције радити свој посао. То је порука која је добра и важна, јер свака друга би значила арбитрарност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић приметио је да када је Хркаловић потврдила да је незаконито прислушкиван одједном у неким медијима од дивне шармантне даме одједном постаје "грозна и одвратна" само зато што је рекла да нисам ја њих прислушкивао.

"Ту суштину и истину не може нико да промени. И зато они чија је то надлежност да раде свој посао, то је једино исправно", поручио је председник Вучић.

Прислушкивања је било, утврдили су надлежни органи

Председник Вучић рекао је да су надлежни органи установили да је прислушкивања било и да је неовлашћено приступано телефону шефа државе више од 1.600 пута.

"То је неспорно утврђено и то су надлежни органи утврдили, као што ће утврдити и све остало. То је њихова дужност и њихова обавеза и ту нема филозофије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара Инсајдера како је могуће да надлежне институције нису утврдиле да ли је било неовлашћеног прислушкивања председника државе и који ће бити одговор ако се утврди да је председник државе незаконито прислушкиван, с обзиром на то да бивша државна секретарка Дијана Хркаловић и министар одбране Небојша Стефановић тврде да су лојални председнику, као и да немају везе са прислушкивањем његовог телефона.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.
Извор: Танјуг

Председник Вучић истакао је да, овом приликом, на тему његовог прислушкивања неће више ништа рећи, како медији не би погрешно протумачили његове речи.

На питање да прокоментарише то што су на трибинама у улози вођа навијача, након хапшења Вељка Беливука, поново нека осуђивана лица и да ли ће држава, ћутањем на инциденте, дозволити да се догоди "нови Беливук", председник Вучић рекао је да само питање није најбоље разумео, али да ће на њега ипак одговорити.

"Мени не смета када на трибинама вичу, не могу да кажем да сам одушевљен, понекад ме то насмеје, јер не знам шта сам некоме крив, али ми не смета и мислим да доприноси демократском капацитету друштва када вређате председника, када вичете погрде на мој рачун. Са тиме немам проблема и то никада неће бити гоњено, и никада, и ни на који начин не бих желео да предузимамо нешто по том питању", рекао је председник Вучић.

Када су у питању вође навијача на трибинама који су осуђивани, председник Вучић објаснио је да се ради о лицима која су издржала казну, па су, самим тим, пуноправни грађани Србије.

"То је њихова одлука и њихов свет и имају право да живе једнако правно и равноправно као што живите ви или ја, док не почине било какво кривично дело или прекршај", закључио је председник Вучић.

Осврнуо се и на нападе на уредницу Инсајдера Бранкицу Станковић и затражио и замолио да се то више не ради.

Оценио је да су ти напади "скандалозни" пре свега зато што је Станковићева дама и указао да се такве ствари не раде у цивилизованом свету.

Такође, додао је да је Станковићева тим нападима угрожена и да надлежни органи по том питању раде свој посао.

У четвртак ћемо видети каква ће бити архитектура Европе

Председник Вучић изјавио је, уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу у Бриселу, да се нада бар неком договору, али да га занима и шта ће бити у четвртак, 23. јуна на Самиту у Бриселу, јер ће на основу тог састанка моћи да се закључи каква ће бити архитектура Европе.

На питање новинара шта очекује од сутрашњег дијалога у Бриселу, председник Вучић одговорио је да очекује да то буде у реду, осим ако, какоје рекао, друга страна "поново нешто не измисли".

"Надам се да можемо неки договор да постигнемо, јер би то био први договор око неких елементарних ствари, што би било важно", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.
Извор: Танјуг

Истакао је, да га, веома занима шта ће бити у четвртак, на Самиту ЕУ и лидера Западног Балкана, јер ће на основу тога, како је рекао, моћи да се закључи каква ће бити архитектура Европе.

Председник Вучић напоменуо је да ће то бити можда и најважнији и најзанимљивији дан у последњих 10 година на европском нивоу.

"Јер ћемо после тога видети каква је архитектура Европе, да разумемо шта нам следи и да боље разумемо своје место, не потцењујући и не прецењујући ни нас ни њих", рекао је председник Вучић.

Не волим да отимам било шта било коме

Председник Вучић поручио је, поводом позива Здравка Поноша да се уведу санкције Русији и одузимају руским олигарсима јахте и имовина, да не зна само на ком то мору би Србија могла неком да одузима јахте, као и да не подржава, како је рекао, да се било коме нешто отима.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање новинара како види ту изјаву Поноша, да не зна где би то могли некоме да одузимамо јахте.

"Једино да ратујемо са пола света, па да заузимамо мора и да одузимамо јахте. То је када неко нема појма о држави, а мисли да се то свиђа народу, да се неком одузимају јахте. Не волим да отимамо било шта и било коме, само се питам, што то нису говорили народу пред изборе. Изгледа да само ја пред изборе нисам лагао народ, а могли смо пред изборе да изађемо и са повећањем плата и пензија и то да не лажем народ, као и да говоримо да нећемо да уводимо санкције, као што их нисмо ни увели, иако ја то нисам говорио", навео је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.
Извор: Танјуг

Истиче да су из опозиције говорили пред изборе како неће уводити санкције, иако су само један дан после избора рекли супротно, како хоће санкције.

"То је потпуна инверзија стварности и свега. Не мислим да су они било коме важни. Имају они своје кафане и нека се друже", рекао је председник Вучић и додао да је од прича о одузимању јахти сада много важније да се види како ћемо да се припремимо за зиму.

На питање новинара како види нове нападе на чланове његове породице и текст у листу Данас Вукашина Обрадовића под називом "Наша и њихова деца", у коме напада Вучићевог сина Данила, председник Вучић рекао је да су тако исто тврдили да је његов син наводно био менаџер фудбалеру Влаховићу.

"Срам вас било, лажови једни. И није вас било срамота, што не кажете ни извините, што уништавате живот једном дечаку и фудбалеру", поручио је председник Вучић.

Можете да наставите колико хоћете са тим за све који се презивају Вучић, додао је председник.

Не желим да враћам језик сукоба између Србије и Републике Српске

Председник Вучић поручио је да не жели да враћа језик сукоба између Србије и Републике Српске, а поводом тврдњи Џевада Галијашевића да је "издао Републику Српску".

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара о писању медија у Босни и Херцеговини који га нападају и тврдњама Џевада Галијашевића да је издао Републику Српску, као и могу ли се те изјаве повезати са недавним боравком српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика у Русији.

Председник Вучић рекао је да то ни на који начин не би доводио у везу са Москвом.

"Не видим какве везе то има са Москвом. За мене је веома важно да ни на који начин не желим да враћам језик сукоба између Србије и Српске", рекао је председник Вучић.

Додао је и да не жели да одговара било коме.

Србија је, истакао је, највише у својој историји учинила за Републику Српску и уверен је да ће то потврдити и сви из опозиције и власти.

Осим општина Станари и Србац не постоји, како је рекао, ниједна где Србија нема неки пројекат.

"Увек ћемо бити уз њих поштујући инегритет Босне и Херцеговине и Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине, а шта појединци мисле не могу на све да одговарам", навео је председник Вучић.

Прави се "савршена олуја" у енергетици, забринут сам за зиму

Председник Вучић најавио је да ће за пет, шест или седам дана до детаља представити шта се све предузима како би се на време припремили за предстојећу зиму.

"Са нафтом је данас нешто повољнија ситуација, али за нас неповољна ситуација настаје де факто од 1. новембра, а са гасом је све неповољнија из дана у дан, али не за нас, већ за све друге у Европи. Али, када за све друге у Европи цена гаса расте, онда расте и за нас за додатних милијарду кубика гаса које морамо да купимо мимо обезбеђених (од Руса по нижој цени) две до 2,2 милијарде гаса", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су сада угаљ и струја готово најскупљи у летњим месецима.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.
Извор: Танјуг

"Све иде у лошем смеру и као да се прави нека врста ''савршене олује'' и веома сам забринут за зиму, али ми радимо и предузимамо све. Када ја овако нешто кажем, то не значи да се повлачимо или да не радимо све што можемо, већ значи да ћемо бар за најансу да урадимо више од већине других, а гледаћемо да буде више од те нијансе и да будемо спремни", истакао је председник Вучић.

Председник је додао да се код нас криза у правом смислу речи још не осећа, као и да наша држава за планирана повећања плата и пензија не тражи сагласност од ММФ-а.

"Ми не избацујемо ММФ, као што су то неки радили 2010. и 2011. године", додао је председник Вучић.

Додаје да не очекује било какве проблеме по том питању, осим ако се нешто не догоди као да гас буде и до 5.000 долара на 1.000 кубних метара или нафта поскупи на 170 долара по барелу.

"Неко би рекао да је то виша сила, али борићемо се свакако. Нећемо да побегнемо са мегдана свим проблемима, већ ћемо да кренемо према њима и да се суочимо са њима и покушамо да их предвидимо и победимо", истакао је председник Вучић.

О изборима: Ко је тражио оваква правила? Ја нисам

Председник Вучић изјавио је да изборни процес још није завршен, у складу са правилима које је тражила опозиција, тврдећи да ће власт наводно да покраде изборе.

"Ово је урађено, иако сам говорио да је бесмислено и немогуће да покрадете изборе, ако имате људе на бирачким местима. Проверавали су џакове у Београду и ни у једном нису нашли неправилност", рекао је председник Вучић одговарајући на питање чија је одговорност што још нису завршени парламентарни избори.

Онда се, како је рекао, догодило то да у складу са правилима на којима је опозиција инсистирала, имате право на бескрајне и бесконачне приговоре - када не прође жалба пред изборном комисијом, следи Уставни суд, па суд то усвоји, и иде се на нове изборе, па опет приговор, ако се усвоји, следе нови избори.

"Зашто? Зато што је неко накнадно убацио у врећу некога ко није могао да гласа, а гласао је. И сви се праве да не знају о чему се ради, а све је урађено само да би могла нормалност избора да се доведе у питање и да би бескрајним глупостима могли да наносе штету власти", рекао је председник Вучић.

Међутим, разлика у легитимитету је, како је рекао, толика да би то било бесмислено.

"Јер када један кандидат за председника освоји 2.250.000 гласова, а други нема ни 700.000, то је преко три пута више од другог. Због тога су одустали, али је у Трновцу сада борба албанских политичких странака и СПС, за један мандат", рекао је председник Вучић.

То је, како је рекао, производ свега што је неко тражио таква правила, не да би себе заштитио, већ да би водио политику омаловажавања оних који гласају за власт.

"Само да ми не покрадемо те изборе, јер је народ, ваљда, одушевљен опозицијом и једва чека да гласа за њих. А, сада ко је крив? Тај ко је то тражио, ја нисам. Ми смо пристајали на оно што су тражили, јер нам никад није пало на памет да украдемо било шта. Поносни смо на оно што смо урадили", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, мора се сагледати ко је шта тражио пре избора, додајући да не зна када ће се процес завршити.

"А, онда идемо са процесом конституисања парламента, позивима представницима листа, или посланичких група, све ћу их позвати, па ко хоће, хоће да дође, ко неће, не мора. После иде именовање мандатара, који треба да изнесе предлог за владу, а пре тога да ме убеди да има већину. То је процедура", рекао је председник Вучић.

Остале вести