У овим тешким временима Србија се развија и напредује

Најновије
Извор: Танјуг

Сектор Б5 обилазнице око Београда, од петље Орловача до Стражевице заједно са новим тунелом Стражевица, званично је отворен у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

Извор: РТВ Пинк

Председник Вучић је током обиласка нове деонице обилазнице рекао да ће та деоница у саобраћај бити пуштена данас од 18.00 сати.

"Грађани ће моћи да је користе од шест сати поподне", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је поносан што се у Србији сада гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница и да само са једним пројектом није задовољан - Фрушкогорским коридором, где има кашњења и због експропријације земљишта.

Све плаћамо на време, рекао је председник Вучић и додао да на осталим пројектима нема кашњења.

Председник Вучић је рекао да ће се градити и наставак београдске обилазнице до Панчева, са великим друмско-железничким мостом на Дунаву.

Председник Вучић је изјавио да ће цела обилазница до Бубањ Потока бити завршена до краја марта.

Председник Вучић је истакао да се тренутно у Србији гради 574 километара најмодернијих ауто-путева, брзих саобаћајница и обилазница око великих градова.

Подсећа да древна кинеска мудрост каже да ако желите да се обогатите - прво изградите пут.

"Она на најбољи начин дефинише развој Србије претходних година, интензивно смо инвестирали у градњу путева и пруга. Имали смо у томе подршку наших пријатеља из Кине и Азербејџана", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да улагање у инфраструктуру има кључну улогу у развој сваке економије, као и наше и да се Србија упркос овим тешким временима и даље развија и иде напред.

Нагласио је да је наша земља у првом кварталу имала стопу раста БДП-а 4,4 одсто, а да је флеш процена за други квартал раста БДП-а 3,7 одсто.

Имамо веома брз и динамичан развој Србије, рекао је председник Вучић и захвалио свим градитељима и онима који имају јасну визију напретка земље.

"Без изградње и нових путева и пруга и аеродрома не бисмо могли да имамо овакву стопу привредног раста, рекао је председник Вучић и додаје да ако се погледа које све ауто-путеве и брзе саобраћајнице тренутно градимо да се јасно види да наша земља жури и хита у будућност.

Напоменуо је да је данас отворен нови тунел Стражевица од чак 760 метара, као и да је у питању најмодернији тунел, као што га има, на пример, Швајцарска и то ако је изграђен последњих година, пошто је нови тунел Стражевица модернији од тунела у Швајцарској који су изграђени пре двадесетак година.

Председник Вучић је рекао да ће нови део обилазнице од Орловаче до Стражевице бити пуштен у саобраћај данас од 18 или 19 часова.

Додаје да преостаје да се заврши још 9,6 км ауто-пута на обилазници до Бубањ Потока, тзв. сектор Б6, на коме се налази и тунел од 360 метара, као и да ће то бити готово до краја марта.

Presednik Srbije Aleksandar Vucic u ovim teskim vremenima Srbija se razvija i napreduje
Извор: Танјуг

Председник Вучић је истакао да Србија реализује тако велике и значајне пројекте иако "букти" рат не само на истоку Европе већ и у Европи и свету.

"Србија има снаге да гради и ради и отвара нове путеве. Никад у својој историји нисмо градили 10 ауто-путева и брзих саобраћајница. Морате да будете поносни на своју земљу и поносан сам на наше градитеље", навео је председник Вучић.

Поручио је да Србија мора још пуно тога да уради до тешке зиме, како би се обезбедила пристојна и још боља примања, као и довољно хране и енергената.

Presednik Srbije Aleksandar Vucic u ovim teskim vremenima Srbija se razvija i napreduje
Извор: Танјуг

Сви морају да плате своје обавезе у року па и "вечити ривали"

Председник Вучић је поручио да ће држава помоћи фудбалским клубовима Црвена Звезда и Партизан у складу са законом, али да ти клубови морају да измире све своје обавезе.

Председник Вучић је, на питање о извештају министра финансија Синише Малог о дуговима "вечитих ривала" и како ће се решавати проблеми, нагласио да се кроз тај извештај могло видети три важне ствари на којима држава инсистира.

"Могли сте да видите фер расподелу новца "вечитим ривалима". Ако бисмо анализирали Нови Сад, Спортско друштво Војводина која је добила не мало новца, али неупоредиво мање од Црвене Звезде и Партизана, видећете да је оно што је наша грешка и прихватамо да смо много мање новца дали у централну Србију, у Ниш, Крагујевац, Лесковац, Крушевац, Краљево, а морали бисмо више и на север Србије, у Зрењанин, Суботицу и Панчево", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да мора да се то промени и много више новца даје централној Србији науштрб Београда.

"Важно је да постоји равноправно и равномерно финансирање "вечитих ривала", упркос спекулација, прича и манипулација", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је друга важна ствар уз фер однос државе за њега чињеница да је држава тим улагањима помогла Црвеној Звезди и Партизану да се успешније такмиче на европској сцени и да имамо два клуба који и у фудбалу спадају у прва три у региону, уз загребачки Динамо, и у кошарци у два најбоља у региону.

То, рекао је, не би било могуће да није било подршке државе.

Presednik Srbije Aleksandar Vucic u ovim teskim vremenima Srbija se razvija i napreduje
Извор: Танјуг

"Што се тиче међусобног односа, мислим да се из овога види да је то као на апотекарској ваги вагано. Осим што ћете увек чути зашто не више новца јер се неко такмичи у важнијем такмичењу. На апотекарској ваги смо вагали и били смо апсолутно фер. Готово су изједначена улагања", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је важно за државу плаћање пореза, и изашла је са тачним цифрама за ове клубове.

"Порез ће морати да плате сви, и фудбалски клуб Црвена Звезда, Партизан, и кошаркашки клуб Партизан, а најмање дугује кошаркашки клуб Црвена Звезда. Сви ће морати да плате. Велики су дугови фудбалског клуба Партизан и Црвена Звезда. Верујем да ће моћи у складу са унапред припремљеним планом реорганизације и репрограмом плаћати своје обавезе. У противном уследиће блокада и стечај", подвукао је председник Вучић.

Presednik Srbije Aleksandar Vucic u ovim teskim vremenima Srbija se razvija i napreduje
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да ће држава помоћи на сваки начин али не излазећи из оквира прве тачке коју је изнео, додајући да ова два клуба чине 91 одсто навијачког опредељења у земљи.

"Они имају значајан углед у свету, прослављају нашу земљу, када носе Телеком, НИС на својим мајицама промовишу наша предузећа, богатство наше земље, снагу тих компанија. Али велике су обавезе. Шта год можемо да помогнемо у складу са законом помоћићемо, али своје обавезе морају да измире. Верујемо да ће имати велика примања због учешћа у Европи, а своје обавезе са репрограмом да плаћују у року и на време", закључио је председник Вучић.

Значајно повећање пензија, укупно не мање од 18 одсто

Председник Вучић најавио је значајно повећање пензија, у два наврата, које, како је рекао, укупно неће бити мање од 18 одсто.

"Сада смо у најповољнијој позицији, спустили смо ниво пензија на 9,1-9,2 удела у БДП, и велика је вест да ће пензионери имати највеће повећање пензија у не знам колико година и деценија, суштински и реално", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће повећања бити у два наврата, једно већ ове године, можда и у октобру, али свакако у новембру и децембру, као и друго од 1. јануара наредне године, напомињујући да не говори о једнократним давањима, већ о повећању пензија.

"То укупно неће бити испод 17-18 одсто. То је невероватно и неочекивано у оваквим условима. Пензионери, имаћете најкасније са 1. јануаром, повећање пензије од 18,2 одсто, ако нам ММФ у потпуности одбори", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да сутра крећу разговори са ММФ-ом.

"Ми смо своју рачуницу направили и обезбедили новац, али нећемо да кршимо фискалну стабилност, ни стабилност земље. Ово је фантастична вест за пензионере. Ове године повећање 9,9 одсто, следеће 11, кумулативно 18 одсто", рекао је председник Вучић.

Не продајемо ЕПС

Председник Вучић изјавио је да су наводи појединих медија о продаји ЕПС-а "ноторна лаж" и истакао да нико није ни разматрао такву могућност.

"Нико није разматрао такву могућност, нити нам пада на памет. Тај који би то сада урадио био би много глуп и радио би директно против интереса наше земље", рекао је председник Вучић.

Presednik Srbije Aleksandar Vucic u ovim teskim vremenima Srbija se razvija i napreduje
Извор: Танјуг

Председник Вучић је навео да ниједне секунде није разматрана продаја ЕПС-а, већ да се разматра да се купи нешто од електропривреде других земаља у региону.

"Погрешно вас је неко обавестио. Дакле, не само да не продајемо ЕПС, него ми хоћемо да купимо", додао је председник Вучић.

Двоцифрен раст минималца, просечна плата у марту да буде виша од 710 евра

Председник Вучић најавио је да се очекује значајан раст минималне зараде, као и да просечна плата у марту наредне године буде виша од 710 евра.

"Хоћемо да на озбиљан начин значајно повећамо минималац, али да то иде на терет државе, а не послодавца. За то нам треба 300 милиона евра, и то ћемо ми да кеширамо, као држава. За послодавце, видећемо како, да ли повећање неопорезивог дела дохотка, плус део доприноса, а покушаћемо да спустимо све порезе и доприносе на зараду, на ниво 60,2 одсто", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, следи велико повећање минималца, али да се не угрози долазак страних директних инвестиција.

"Свакако ће бити двоцифрено, очекујемо да разговарамо и са послодавцима, али пошто ће држава преузети терет, то ће бити 12 или 13 одсто, а можда и 14", рекао је председник Вучић.

То, истакао је, значи да се очекује да просечна плата у марту 2023. године буде преко 710 евра, на нивоу Србије, а да се не угрози јавни дуг у односу на БДП.

Додао је да ће бити значајног повећања плата у јавном сектору, такође двоцифрено.

"Мислим да су то велике и важне вести. Гледамо како око новца, и зато молим све да плаћају порезе, и да знају да ће држава по том питању бити немилосрдна", рекао је председник Вучић.

Припремамо се за зиму, али ужасна је ситуација

Председник Вучић је изјавио да се држава припрема за долазећу зиму, али да је ситуација, глобално, ужасна и да се држава бори да "закрпи" све рупе.

"Припреме за зиму теку, али како да теку, када је гас са 860 долара за хиљаду кубних метара данас скочио на 1.000 долара. О чему причамо? Заврнуто је нешто на ''Северном току'' и истог секунда 15 одсто скочи цена гаса. О каквој припреми да причамо. Али, ми радимо све што можемо, водимо немогуће борбе", рекао је председник Вучић.

Указао је да је, када цена гаса скаче преко 1.000 и 2.000 долара, Србији то прави разлику између 15 и 30 милиона евра дневно, зими када се гас купује на берзи, а недељно то је још 100 милиона евра.

Presednik Srbije Aleksandar Vucic u ovim teskim vremenima Srbija se razvija i napreduje
Извор: Танјуг

"Разумете ли о ком новцу причамо? Држава крвари са тим, 100 милиона евра за седам дана, то не може да поднесе", указао је председник Вучић и додао да зна и неке у лошијој позицији, а којима је главна брига када ће на море.

Поручио је да ће нова влада имати много да ради, и да се већ ради на томе да се припремимо за предстојећи период.

"Радимо сваки дан, јер неки и пола што нам кажу да су спремили, ухватимо да нас лажу, па вршимо додатни притисак, па се онда набављају додатна средства... Сваки дан морате да се борите за новац, а да не повећавате јавни дуг", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да Србија коначно од свих на простору бивше Југославије има званично најнижу стопу јавног дуга, што су, додаје, велике ствари за будућност наше деце.

"И даље не знамо како ћемо са енергентима ову зиму да презимимо.. не можемо све рупе да позатварамо. Финансијски ћемо некако и моћи, јер и поред великог новца, спремни смо да једну милијарду евра, практично, бацимо у бунар, али опет нисмо сигурни да ћемо све рупе моћи да затворимо. Ужасна је ситуација", рекао је председник Вучић.

Илуструјући тежину ситуације, на глобалном нивоу, као пример навео је Словенију, из које је јуче, иако та земља има нуклеарку, стигло питање да ли ће моћи да подмире све потребе.

"Тешко је, али се боримо како да затворимо све. Почињемо најкасније почетком јула да утискујемо додатне количине гаса у Мађарској. Данас имамо 205 милиона кубних метара у нашем делу Банатског двора", рекао је председник Вучић.

Додао је да је боље да гас купујемо док цена није скочила на 5.000 долара.

"Обезбедили смо количине, са руским партнером, по најнижој цени, врло ниској цени од 360 до 410 долара за 1.000 кубних метара гаса, за 64-65 одсто количина које су потребне Србији", рекао је председник Вучић новинарима на обилазници.

Санкције лоше таргетиране, Европска централна банка мора да повећа каматне стопе

Председник Вучић оценио је да су санкције према Русији биле лоше таргетиране и да је неиздрживо стање у еврозони због чега, како је рекао, Европска централна банка мора да подиже референтне каматне стопе.

Председник Вучић је рекао да је, за разлику од Европске централне банке, Америчка централна банка ФЕД на време подигла референтне стопе и да је, како је рекао, због веће стопе раста и тешке ситуације са Украјином, председница Европске централне банке Кристин Лагар вероватно оклевала да то учини.

"Чекала је због већег новца који је морао да се потроши, а и да се не би угрозила стопа раста у еврозони. Зато није журила са повећањем референтне каматне стопе, али сад мора, дотерало цара до дувара", рекао је председник Вучић на питање да прокоментарише позив Европске централне банке на хитан састанак због лошег стања у еврозони.

Указао је на стање економија у Европи, наводећи да је, на пример, око 16-17 одсто инфлација у Чешкој уз оцену да је то неиздрживо.

Presednik Srbije Aleksandar Vucic u ovim teskim vremenima Srbija se razvija i napreduje
Извор: Танјуг

"Зато Европска централна банка мора да ради свој посао. То ће да допринесе даљем паду стопе раста, јер да немамо овакву стопу раста не бисмо могли да повећавамо плате и пензије. Све је то условљено, све је то игра стабилности, раст плата, пензија, животног стандарда...", рекао је председник Вучић.

Сматра да су санкције биле лоше таргетиране, али да су то, како је рекао, смислили неки паметнији људи на западу.

"Да не улазимо у политичко питање санкција, ми знамо шта мислимо о санкцијама. Не разумем да противника оштетите, а да оштетите, макар једнако, и себе. Али, они су сигурно много паметнији и виде даље него ја. Верујем да ће се то показати у будућности, а ако се не покаже, онда и ми мали и глупи понекад нешто препознамо", рекао је председник Вучић.

Не негирам значај аката Европског парламента, али...

Председник Вучић је изјавио да не негира значај општих аката које усваја Европски парламент, али да је међусобно признање које се помиње у извештају Спољнополитичког одбора Европског парламента о Србији "њихова жеља".

Одговарајући на питање новинара како види то што се у том извештају по први пут спомиње међусобно признање у контексту дијалога Београда и Приштине и да ли мисли да ће у контексту украјинске кризе на неки начин тај дијалог бити убрзан, председник Вучић је рекао:

"То је нека чудна политика, ти неки људи тамо не поштују сопствени преговарачки оквир који је донела Европска комисија, а потврдио Европски савет".

Председник Вучић је подсетио да се у преговарачком оквиру говори о свеобухватној нормализацији односа између Београда и Приштине, односно Косова и Србије, како ко тумачи.

"Међусобно признање је њихова жеља, лепо је да то желе. Ми то не желимо. Свако свој посао - они свој, ми свој. Они су много важни, ми нисмо, али можемо да имамо своје мишљење. Ето, може нам се", поручио је председник Вучић.

Навео је да је спреман да прихвати све ударце јер, како је истакао, зна да су и правда и морал и истина на страни Србије.

Ипак, рекао је да не може да негира значај општих аката које усваја Европски парламент јер, како је додао, то није за шалу, нити за неозбиљно разумевање.

"Али ево наша одлука је оваква, а верујем да ће и парламент Србије и Влада Србије, који треба да се изјасне о том питању, ускоро потврдити све ово што сам вам управо рекао", додао је председник Вучић.

Србији се не исплати да купује гас из Хрватске

Председник Вучић изјавио је да је Србија спремна да разговара о изградњи интерконектора за гас преко Хрватске, али и да треба да се размишља о изградњи нафтовода за спајање са Мађарском.

Председник Вучић је рекао да Србија нема ништа против Хрватске и да ће разговарати о куповини гаса из те земље када буде имала рачуницу и кад јој се буде исплатило.

"Нас занима, квалитет, цена, количине, сигурност у снабдевању. Ко најбоље услове испуни, добија паре од Србије, а Србија плаћа све више и боље", рекао је председник Вучић одговарајући на питање о писању хрватских медија да Србија не показује интересовање за гас са Крка.

Председник Вучић је напоменуо да Србија не показује интерес за нешто за шта јој не одговара цена.

"Кад можете да купите и да добијете исти квалитет за милион или за три милиона, колико бисте га платили? Што да платимо два или три пута скупљи гас, што да показујем интерес за нешто у чему нам не одговара цена", рекао је председник Вучић.

Навео је да треба градити комплетну инфраструктуру јер постоји стари југословенски, јадрански нафтовод који, како је рекао, Хрватској највише користи.

"Али, морам да признам да су били коректни и да никада није долазило у питање снабдевање сировом нафтом преко Јанафа за Србију", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија нема проблем да гради интерконектор и са Хрватском и са Румунијом јер ће, рекао је, бити гаса из Црног мора у будућности, али да мора да размишља о изградњи нафтовода да се спојимо са Мађарском.

"Да смо изградили нафтовод ка Мађарској сад смо могли да вучемо сирову руску нафту преко дружбе за Србију без икаквих проблема. Јер нема санкција за дружбу, за нафтовод, има санкција за танкере. Али, не можемо пешке да довучемо нафту до Ријеке, до Омишља, већ танкерима, али на то иду санкције", рекао је председник Вучић.

Нападима на Данила више говоре о себи

Председник Вучић изјавио је да медији који пишу о његовом сину Данилу више говоре о себи пошто га, како је рекао, више ни за шта не нападају.

"Кажу да ја дискриминишем Нову С и Н1, а дискриминишем их тако што им сваки дан одговаравам на свако питање", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара шта је циљ кампање коју Н1 и Нова С воде против његовог сина Данила.

Док је председник Вучић одговарао, новинарка Н1 је упитала када је тај медиј нападао Вучићевог сина, на шта је председник Вучић рекао "много пута" и да ће јавност моћи да се у то увери "колико данас".

"Да ли је Н1 или Нова С, власник је исти, само сам видео мог сина на слици са ноторним криминалцима и вишеструким убицама. То могу да вам доставим кад год хоћете, а да не причамо о безбројним прилозима у којима се о њему говорило. Хвала вам што сте ми рекли да није, јер ће целокупна јавност моћи да се увери у то колико данас", рекао је председник Вучић.

Остале вести