Поносан сам на све што је до сада урађено

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, у Охриду, да је поносан на све што је до сада урађено у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", и изразио уверење да ће се много тога тек урадити у наредном периоду, што ће донети додатну корист грађанима и привреди.

Извор: Председништво Србије

"Задовољан сам што смо разговарали о отвореним питањима, о томе да морамо да проналазимо решења, како би људи живели боље. Не може одмах све да донесе резултате, али ће то сваког дана бити све више видљиво", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији у Охриду.

Најавио је да ће наредне седмице бити одржана видео конференција, како би се наставили разговори и припреме, да се стручњаци уједине на задатку да нађу најбоља решења и излаз из кризе у наредних шест месеци до годину дана.

"Да покушамо једни другима да помогнемо, да будемо једни уз друге, да додатно упростимо процедуре на границама, да људи брже пролазе, радимо и радићемо на томе. Борићемо се за бољи живот грађана, смањење бирократских процедура", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да ако се анализирају економски и политички односи, Србија, Северна Македонија и Албанија готово да немају отворених билатералних политичких питања међусобно, а нека су, наводи, чак од најтежих у историји, успеле да реше.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ponosan sam na sve sto je do sada uradjeno
Извор: Принтскрин

"Те ствари су донеле огромне промене", подвукао је председник Србије.

Додао је да ми, из Србије, ништа не тражимо до Северне Македоније, већ само хоћемо да имамо братски и пријатељски однос, да увек можемо да рачунамо једни на друге.

Посебно је захвалио албанском премијеру Едију Рами, што је, како је рекао, увек био чврст и снажан, и који је, када је био изложен притисцима са различитих страна, да одустане, показао снагу лидера и шта значи опредељење и одлучност да нешто што је започео настави.

"Велика захвалност Рами, јер без његове посвећености и енергије "Отворени Балкан" не би могао да опстане", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се свима из Албаније који долазе у Србију, и који, како је рекао, топло дочекују људе из Србије, додајући да ће и данас потписани споразуми, у области туризма и културе, даље допринети градњи још ближих односа, приближавању народа и много тога доброг.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ponosan sam na sve sto je do sada uradjeno
Извор: Принтскрин

"Поносан сам на све што смо урадили, а посебно на оно што ћемо, верујем, тек урадити", поручио је председник Србије.

О свим билатералним питањима са Абазовићем крајем месеца

Председник Александар Вучић одговорио је данас у Охриду на питање новинарке РТВ Црне Горе о изручењу бившег председника СРЈ и функционера ДПС-а Светозара Маровића да је спреман на разговор о свим питањима са премијером Црне Горе Дританом Абазовићем и да Србија такође има бројна питања за црногорску страну.

"Ми се овде пре свега бавимо питањима слободног протока људи и роба, а не инверзијом речи отворен и затворен да бисмо заступали пре свега партикуларне интересе. Ми немамо проблем да говоримо о било којем питању. Мој одговор би могао да буде, знате ли колико ми захтева имамо? Јесте ли се питали, или сте само хтели да покажете колико је Србија нефер према Црној Гори, па увек извучете једно те исто питање", одговорио је Вучић на завршној конференцији за новинаре учесника самита Отворени Балкан.

Рекао је да он може да помене различита питања од односа према амбасадору Србије у Црној Гори до питања из области организованог криминала и упитао да ли је смисао тога да увек имамо шта једни другима да замерамо, а да не седнемо за сто да разговарамо.

Навео је да је Абазовић добио позив од премијерке Брнабић да пре краја месеца дође у Београд, што ће бити прилика да се разговара о билатералним стварима.

"Уверен сам да наши разговори могу да допринесу да се боље разумемо и да ближе сарађујемо у будућности. Што се мене тиче, спреман сам да о томе и о свему другом разговарам са господином Абазовићем када дође у Београд или када дође на неку следећу сесију "Отворени Балкан"", нагласио је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ponosan sam na sve sto je do sada uradjeno
Извор: Принтскрин

"Отворени Балкан" припада балканским народима, то је наша идеја

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да иницијатива "Отворени Балкан" припада балканских народима и да у припреми идеје "Отворени Балкан" нико други није учествовао него Зоран Заев, Еди Рама и он.

Вучић је тако одговорио на питање новинара Kљана Kосова, на завршној конференцији за новинаре по завршетку самита "Отворени Балкан" у Охриду, да ли министар спољних послова Русије Сергеј Лавров који подржава "Отворени Балкан" у тој иницијативи фаворизује Србију или и друге државе те иницијативе и да ли је Русија "кум" "Отворени Балкан".

"Били смо присутни само Еди, Зоран и ја када смо донели одлуку о оснивању "Отворени Балкан", не стидим се политике коју води Србија и поносан сам на њу и не стидим се традиционално добрих односа са Русијом. Нико осим нас није учествовао у припреми "Отворени Балкан"", истакао је Вучић.

Указује да је то идеја људи који хоће да сарађују, а не да траже мане другоме, који хоће будућност у заједништву и не траже другоме длаку у јајету.

"Kоји хоће да пољопривредници буду задовољнији, јер могу више да извезу, да имамо више туриста, да и једни и други тако живимо боље, а не да размишљамо како ћемо да напакостимо једни другима, већ шта можемо добро да урадимо".

Вучић је истакао да нико осим њих тројице није учестовао у настајању идеје "Отворени Балкан" и поручио да "Отворени Балкан" припада балканским народима.

Остале вести