Моја дужност је брига за Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву пред посланицима у парламенту, чиме је отпочео његов други председнички мандат.

Извор: РТС 1

По уласку у скупштинску салу, председник Вучић поздрављен је дугим аплаузом.

Председник Вучић је, држећи десну руку на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу, најстаријој српској књизи, изговорио текст заклетве:
"Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".

Председник Србије Александар Вучић на полагању заклетве поводом почетка другог председничког мандата.
Извор: Танјуг

Након тога, потписао је текст заклетве, а посланици и гости поздравили су га аплаузом.

Затим је уследила химна Србије "Боже правде".

Након што је председник парламента Ивица Дачић отворио посебну седницу парламента, на њој је предочен извештај Републичке изборне комисије о резултатима гласања, у којем стоји да је председник Вучић на изборима добио 2.224.914 гласова грађана, што је, такође, пропраћено аплаузом.

Моја дужност је брига за Србију и добробит њених грађана

Председник Србије Александар Вучић, након полагања заклетве у Народној скупштини, у обраћању истакао је да жели да буде председник свих и за све и да ће чинити све у најбољем интересу Србије.

"Не постоји већа част, обавеза, нема ни већег поноса од оног који даје чињеница да водиш своју земљу. Ни веће дужности да је са поносном представљаш. Све то и обавезу, дужност, част и понос добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо, не увек и како та већина жели, већ да чинимо што је у најбољем интересу Србије", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да жели да буде председник свих и председник за све, први по обавезама, задњи по привилегијама, да ради више, да не тражи више за себе, али апсолутно све за Србију.

"Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим осим са идеалима. То намеравам да следим. Мени је идеал Србија и добробит њених грађана", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да ће приоритети његовог другог мандата бити - мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Председник Србије Александар Вучић на полагању заклетве поводом почетка другог председничког мандата.
Извор: Танјуг

"Србија јесте и биће управо оно што сами од ње направимо. Она је производ наших мисли, снова и дела. Наш идеал, циљ и свест је знање о томе где смо и географски и историјски, уз пажњу да не побркамо, што нам се дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност", рекао је председник Вучић.

Указао је да други мандат почиње у преломним временима, и да не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији - да Србија настави путем у будућност, какву је одавно заслужила.

"Преузимам дужност у временима у којима је основна премиса у свету постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност одраз страха. Живимо у временима када сви говоре, а мало ко слуша или чује. Глас разума је све тиши, а визија човечанства удаљенија и магловитија", приметио је председник Вучић.

Председник Србије Александар Вучић на полагању заклетве поводом почетка другог председничког мандата.
Извор: Танјуг

Додао је да је цео свет жељан истине и правде, исте оне која је уткана у прве речи химне Србије, и која, каже, још увек стоји као императив без којег нема напретка достојанственом човеку и целом свету.

"За такву истину и правду ћу увек да се борим, јер нема часнијег пута", рекао је председник Вучић.

Указао је да свет можда никада више неће бити исти, али ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самостални и непоколебљиви, да ћемо, као земља, наставити да радимо за опште добро, да грабимо напред упркос недаћама.

Желим да влада буде формирана до краја јула

Председник Вучић, након полагања заклетве у Народној скупштини за други мандат, рекао је да жели да нова влада Србије буде формирана до краја јула.

"Формирање нове владе је од пресудног значаја имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију. Већ данас сви заједно морамо да размишљамо, а не могу сам, као неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребна влада, а радиће она која има пун легитимитет, а не у техничком мандату. Морамо да се бавимо новим санкцијама, у којима можемо поново бити оштећени па ћемо молити европске партнере да будемо поштеђени", истакао је председник Вучић.

Најавио је да ће започети консултације са свим парламентарним партијама чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Србије.

Председник Србије Александар Вучић приликом полагања заклетве.
Извор: Tanjug

"Уверен сам да ће нова влада прихватити неке од мојих савета и молби и верујем да ће мандатар донети одлуку да влада буде мањински инклузивна, да укључимо што више припадника мађарске, бошњачке, хрватске, ромске мањине, представника свих националности који желе добро овој земљи. Који имају само једну домовину, а то је Србија, који је бескрајно воле, који планирају да живе овде управо као и ми", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да зна да се каже припадници националних мањина, али да он радије говори о дивним грађанима, народима, који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали и заједно са нама делили добро и зло и решавали све муке и проблеме.

Србија се понаша у складу са приципима међународног права, осуђујемо кршење

Председник Александар Вучић поручио је данас да је поносан на Србију која се данас понаша у складу са приципима међународног јавног права и уме да осуди његово кршење недвосмислено и јасно, али и на Србију у којој нема ни антизападног нити русофобног понашања.

"Код нас су добородошли и Достојевски и Шекспир, Гете и Хемингвеј, то је нешто на шта Србија може да буде поносна макар била и једна од ретких земаља у савременом свету", поручио је председник Вучић у парламенту Србије након полагања заклетве за нови петогодишњи мандат председника земље.

Истакао је да се свет пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и брже, и да је напад на Украјину прекретница у међународним односима.

Председник Србије Александар Вучић испред Скупштине.
Извор: Танјуг

"Русија жели прекид западне доминације, тврде и меке моћи и ширење НАТО, Кина не жели статус кво недодирљивост западне снаге и безутицајност других, а Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено позивајући се на кршење међународног јавног права од стране Русије и Кине", навео је председник Вучић.

Председник Србије Александар Вучић приликом полагања заклетве.
Извор: Танјуг

Каже да је тачно да је погажено међународно јавно право нападом на Украјину, али да се то десило на десетине пута у савременом свету, а да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање међународног јавног права биле западне силе.

"Ми то у Србији на најбољи начин можемо да потврдимо, јер је Србија нападнута 1999. године без одлуке УН, а да наша земља није окупирала пре тога ниједну другу. И после је и сада отимана упркос постајању Резолуције 1244 и то тврдећи да су у праву. А ако кажемо да мислимо другачије онда нисмо за будућност и нисмо довољно демократе и бавимо се сувише прошлошћу", констатовао је председник Вучић.

Каже да је Србија стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура што нас подстиче додатно да то наслеђе чувамо још јаче и одлучније него икада пре.

Преко нас се укрштали путеви туђих интереса и амбиција, али и наших победа и пореза који су оставили дубоке ожиљке, многи су код нас долазили без поштовања, а одлазили са дивљењем према нашем народу и тако поносној Србији, истакао је председник Вучић.

Нагласио је да је у наш народ уткан слободарски и пркосни и несаломиви дух, у све нараштаје нашег народа.

Нова влада што пре, да се бавимо зимом и енергентимa

Председник Александар Вучић поручио је данас, након што је положио заклетву у парламенту, да нова влада мора да буде формирана брзо, између осталог, и зато што је неопходно да се држава хитно бави предстојећом зимом и снабдевањем Србије енергентима.

"Ситуација је аларманта и важно је да у најкраћем року формирамо владу, да се посветимо томе, да издвојимо велики новац и обезбедимо сигурност грађана током зиме", рекао је Вучић.

Указао је да су јавне финансије стабилне, захваљујући добром раду, стабилности коју смо чували, и зато је, истиче, од великог значаја да је и даље очувамо.

Председник Вучић је нагласио да хране има довољно, и да ће је бити довољно, а да ће сви покушаји дестабилизације тржишта пропасти, јер држава никога не обмањује када каже да свега има довољно.

Председник Вучић је додао да предстоје велики, кључни реформски задаци који ће да боле многе, од нове енергетске политике, образовање и науке, што мора да буде суштина напретка у будућности.

Председник Србије Александар Вучић приликом полагања заклетве.
Извор: Танјуг

"Наставићемо да улажемо у здравство, јер то постаје један од стубова развоја и опстанка, у области дигитализације, роботике, вештачке интелигенције, до климатских промена и области заштите животне средине", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће, као врховни командант, својим утицајем трудити се да Војска Србије буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, стабилности и сигурности.

"Слушали смо безброј пута, како ће Србија некога да нападне, да угрози... лагали 96 дана, колико траје украјинска криза и нико нам још није рекао - извините. Нико још није рекао - извините што смо лагали од првог дана, што се понаша као стуб стабилности, што никога није угрозила и није тражила ништа осим да буде своја на своме, да сама чува своје небо и земљу", рекао је председник Вучић.

Србија ће љубоморно чувати војну неутралност

Србија ће љубоморно чувати своју војну неутралност, нагласио је данас председник Александар Вучић обраћајући се у Скупштини Србије након полагања заклетве за други председнички мандат.

Председник Вучић је подсетио да Србија није политички неутрална јер се налази на европском путу, али истакао да војну неутралност морамо да чувамо.

"Своју војну неутралност морамо да чувамо, свуда око нас су НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ниједна територија, земља око Србије где није НАТО. Србија је као мало острво и неки аналитичари наводе то као проблем, али да вам кажем шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана, да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо ниједном војном блоку", рекао је председник Вучић.

Додао је да желимо да имамо право да чувамо своје границе, своју земљу и истакао да данас имамо финансијски више снаге за то, него што смо имали раније.

Председник Србије Александар Вучић после полагања заклетве.
Извор: Танјуг

"Србија данас више никоме не би била лак плен као што је била, упркос нашем огромном срцу, 1999. године. То је нешто на шта сам поносан, никога не нападам, никога не угрожавам, али нико се неће дрзнути и нико више онако лако, због свог геополитичког интереса, неће смети да крене онако на Србију. Не само што нас воли или не, већ зато што је Србија снажнија, а снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су веровали у своју војску, који су у њу улагали", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да је то и захваљујући што народ и грађани Србије знају да је пут неутралности пут у будућности за грађане наше земље.

Да расту плате и пензије, нема будућности без деце

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је важно да у наредном периоду плате и пензије расту додајући да је неопходно да се подстиче наталитет у нашој земљи јер у супротном, како каже, немамо коме да оставимо земљу.

Председник Вучић је, током обраћања у Скупштини Србије након полагања заклетве за други мандат, крекао да инфлација не сме да поједе плате и пензије указујући на то да ће новоформирана влада морати да ради на томе да пензије прате плате.

Такође, председник Вучић се осврнуо и на то што сви, како каже, и председници, премијери, министри, аналитичари, критичари када гостују на телевизијама кажу да нам је село пусто и навео да је у целом свету, а не само у Србији такав тренд.

"Лепо нам је у градовима, у целом свету је такав тренд и нису људи у градовима гори од оних који живе на селу, а ни обрнуто.

Нису они који живе на селу, гори од оних који живе у градовима", рекао је председник Вучић и додао да уз све напоре и све што је учињено, тешко ће се променити тренд напуштања села.

Председник Србије Александар Вучић после полагања заклетве.
Извор: Танјуг

Наводећи да се често може чути како немамо довољно деце, председник Вучић констатује да шта год да он каже како би подстакао наталитет, буде предмет критике.

"Немамо коме да оставимо земљу, ма шта да кажете бићете предмет критике јер сте некога увредили јер желите да подстичете рађање. Данас имамо много више емисија и новинских чланака о љубимцима, него о деци", рекао је председник Вучић.

Наводећи да су популарније емисије и чланци о љубимцима, него о деци, председник Вучић је рекао да су кућни љубимци и пас, и мачка, коњи, папагај, дивни и да сваког од њих треба волети на свој начин али, како примећује, не можемо да преживимо ако не будемо имали деце.

"Не можемо да преживимо ако немамо оне који ће да продуже живот држави", указао је председник Вучић.

Србија ће посебну пажњу посветити односима са Хрватском

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће Србија наставити да унапређује односе са земљама у региону и свим својим комшијама увек пружати руку заједништва и помоћи, као и да у наредном периоду посебно треба посветити пажњу развијању односа са Хрватском.

Председник Вучић је нагласио да је Србија доста постигла када је реч о унарпређењу односа са земљама у региону и да сада Србија има никад боље односе са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Грчком и Турском и посебно због иницијативе Отворени Балкан са Северном Македонијом и Албанијом.

Истакао је да ће се за иницијативу Отворени Балкан борити свим срцем и захвалио патријарху Порфирију на, како је рекао, изузетно мудрим одлукама које је донео и тиме допринео братству са македонским народом.

Поручио је патријарху да не брине о неким дневним извештајима већ о суду историје.

Председник Србије Александар Вучић на полагању заклетве.
Извор: Танјуг

Вучић је нагласио да је Србија зато сада најпопуларнија земља у Северној Македонији и да их наш народ доживљава као браћу и више немамо ниједан проблем у односима две земље.

"Мораћемо посебно да посветимо пажњу односима са Хрватском сагласимо се да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин и да су погледи у прошлост различити. И пробамо да нађемо исте наочаре и двоглед за будућност, да видимо шта можемо заједнички да урадимо за будућност", рекао је Вучић.

Поручио је да ће врата Београда увек бити широм отворена за разговор са Загребом.

Вучић је рекао да се то исто односи и на Сарајево, али да ће Србија увек штитити интересе међународног права, Републике Српске и Срба, као и поштовање Дејтонског споразума и интегритет БиХ.

"Увек ћемо тражити да нема мењања Дејтона без сагласности сва три народа и увек ћемо бити уз Републику Српску и развијати наше односе", нагласио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић после полагања заклетве.
Извор: Танјуг

Такође, поручио је да ће Србија увек помагати Републици Српској не угрожавајући друге.

Председник Србије је поручио гостима из Републике Српске у парламенту да не сумњају у то колико људи у Србији воле Српску и да је не воле мање него што Срби у Републици Српској воле Србију.

Истакао је да је веома важано да постоје добри односи са Бошњацима, упрског политичким разликама и томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку да градимо добре и пријатељске односе.

Вучић је рекао да недавни инциденти који су се десили у Прибоју више никад не сме да се понове и нагласио да се Бошњаци у спорту свим срцем и са поносом боре за Србију.

"Треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу која се за Србију са поносном боре", истакао је Вучић.

Како је рекао, не можемо да мењамо читав свет, већ можемо само да га прихватимо такав какав јесте и тражимо своје место у њему, мењамо себе и градимо своју земљу у свакој области.

Kључни циљ да Србија буде још боља земља

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће кључни циљ, његовог другог и последњег мандата, бити да када оде са овог места зна да је Србија боља земља него што је била када је на ту дужност ступио.

"Нема жртве коју нећу да поднесем зарад тог циља, нема ствари коју ћу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса. То је једина ствар око које нема компромиса, а све остало је њему подложно. Kомпромис је лепа, а не ружна реч. Управо Србија је мој једини идеал“, нагласио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић на полагању заклетве.
Извор: Танјуг

Рекао је да стављајући руку на Устав Републике Србије и Миросављево Јеванђеле преузима на себе бреме велике одговорности.

"И то није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према покоплењима која следе. Велики Његош каже поколења дела суде. Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена, и да ће будућа поколења, лишена емоција којима су излочени директни учесници, са безбедне историјске дистанце наше време оценити као време озбиљне стабилизације и узлета Србије", казао је он.

Вучић се захвалио старом сазиву Скупштине Србије рекавши да су донели важне промене за Србију, усудили да кажу да неће сву власт у својим рукама, омогућили независно правосуђе, доносили најважније закључке у тешко време као што је време ковида и када је требало финансијски сачувати земљу.

"Много тога доброг сте урадили, а историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу", поручио је он.

Вучић се захвалио бившим председницима на огромном доприносу, који су данашњим присуством показали да не заборављају шта је држава, и да се увек држе основног принципа да интереси државе морају бити изнад личних.

Челницима РС се захвалио што је са њима много тога урадио у претходних пет година, што су заједно много тога учинили доброг за српски народ.

Председник Србије Александар Вучић приликом полагања заклетве.
Извор: Танјуг

“Сигурно правили смо и грешке. Жељка, Миле, хвала што сте ме трпели и моје другачије ставове, што сте били у стању да схватите да не морамо имати увек исте ставове, али да имамо увек исти циљ а то је добробит нашег народа", рекао је Вучић.

Захвалио се посебно и патријарху Порфирију и СПЦ што су увек уз српски народ.

Посебно, емотивно, захвалио се својој породици, рекавши да им није било нимало лако у претходних пет година.

Данилу, Милици, Вукану бескрајно вас волим и тата ништа не би без њих могао", поручио је Вучић чија су деца и родитељи присуствовали данашњој церемонији полагања заклатве.

Ове речи председника пропраћене су великим аплаузом свих присутних.

На крају је председник поручио: "Молићу се Богу на исти начин као што је чинила Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену земљу" и цитирао њене речи "Допусти ми да се држим српски".

"Нека живи Србија", завршио је свој говор у којем је представио кључне приоритете свог другог мандата на месту шефа државе.

Нисам бирао парламент пред којим ћу полагати заклетву

Председник Александар Вучић изјавио је данас да није, како га поједини оптужују, бирао пред којим ће парламентом полагати заклетву, пошто је то могао да уради само данас, када му истиче претходни мандат.

"Радујем се скором формирању новог парламента и надам се да ћу се ускоро завршити све изборне радње. И чак не желим да одговорам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим паламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја 2017. године", рекао је Вучић.

Нагласио је да је ово био једини дан када је могао да положи заклетву.

Председник Србије Александар Вучић на полагању заклетве.
Извор: Танјуг

"Али, шта год учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни", додао је Вучић.

Вођење земље није политика жеља већ политика реалности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да вођење земље није политика жеља већ политика могућег и политика реалности и да је најважније да будемо посвећени будућности наше деце.

Вучић се у том контексту позвао на разговарао са једним од, како је рекао, можда највећих европских лидера који је трајао чак седам сати.

"Хтео сам да изговорим шта ми Срби осећамо, шта су нам учинили по питању KиМ на Балкану. Слушао ме пажљиво тај велики лидер који је умнији од мене, који велику земљу води. Око три сата ујутру ми је рекао - ајде сад да пресечемо ово", пренео је Вучић ток тог разговора.

Вучић каже да му је тај европски државник рекао да није у свему сагласан, али да је у праву 80 или 90 одсто.

Председник је додао шта му је рекао тај европски државник:

"И шта ћемо сад? Водиш једну земљу, довољно си паметан да знаш да без обзира на неправде којих је у свету много, неке ствари нећеш променити. Ти не можеш да промениш мишљење мојој земљи, можемо накнадно да се кајемо, али то нећемо никад да признамо, јер велики то не признају, за нас сузе кајања и грешке не постоје, већ за вас мање земље. Остаје да видиш шта можемо да урадим и спасаваш своју земљу у будућности и како да осигураш будућност за младе нараштаје у земљи и прихватиш као реланост и шта можемо заједно да направимо".

Председник Србије Александар Вучић после полагања заклетве.
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да је први пут чуо од неког од западних лидера да је рекао - ок нисмо увек сви најсрећнији са оним што смо чинили у прошлости, али са тим морате да се помирите.

Тиме сам само добио лично задовољење и ништа више, додао је Вучић.

"У праву је када је рекао да морамо да будемо посвећени и бринемо о будуцбности и нашој деци, јер нису дужна да плаћају дугове наше и наших предака, већ да им оставимо што чистију ситуацију за будућност. Да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају", нагласио је Вучић.

KиМ ће бити кључно питање, морамо да тражимо компромис

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће кључно политичко питање за нас бити Kосово и Метохија, јер ће оно и Западу бити важнија тема, те да морамо да тражимо компромисно решење за то питање.

Вучић је у скупштини, говорећи о новој влади, рекао да оно што од те владе очекује, а и чему ће се сам посветити, европски пут земље, додајући да нам Европска унија често служи као поштапалица, као обевезни део успутног помињања, нешто што најлакше можемо да критикујемо и нападамо.

Додао је да ни он не мисли да је ЕУ увек фер према Србији, посебно када је реч о политичким захтевима, али нисмо, каже, ни ми према њима, јер нам је, примећује, “лепо и лако да узимамо новац из ЕУ, а још се добро осећамо да ни хвала не кажемо”.

Вучић је рекао да ЕУ мора да буде наше опредељење, јер нам је најважнији трговински партнер, највише инвестиција долази и Уније, а и желимо да припадамо том типу друштва, да развијамо даље владавину права, демократију, медијске слободе.

“Али, претерују када кажу да не може да се искаже другачије мишљење, за своје политичке потребе, али је тачно и да ми можемо боље. Не због њих, него због нас”, рекао је Вучић.

Указао је, да у складу са свим тим, долазимо до кључног политичког питања за Србију - питање Kосова и Метохије, које ће, каже, повезано са украјинском кризу, бити истакнутије и теже за решавање.

Председник Србије Александар Вучић после полагања заклетве.
Извор: Танјуг

“Шта год ко рекао, KиМ ће за Запад бити већа и важнија тема и због онога о чему је говорио Путин. Рећи ће да није тако, да то није слично као други примери, понављаће бесомучно. А, што више то понављају, јасно је да их то више мучи”, рекао је Вучић.

Није, каже, наиван, па да не види са чим ћемо се суочавати.

“Видим колико њих то боли, а можете колико то онда боли нас, свакога у овој земљи. И сваки дан вршите притисак на нас, да бисте задовољили своје интересе, не размишљајући о нашим”, рекао је Вучић.

Указао је да је проблем што немамо са ким ни да разговарамо, у жељи за компромисом, који морамо да тражимо.

“Морамо да се боримо за то, за компромис, да чувамо наш народ на KиМ, да бринемо о животима оних који живе на KиМ, који воле српску заставу, говоре српским језиком. Зато морамо да трагамо за компромисом”, поручио је Вучић.

Указао је да у Приштини не извршавају пресуде својих органа да манастиру Високи Дечани врате шта му припрада, а нико се не секира због тога.

“Имали смо први пут саопштење Kвинте која је искрено критиковала став албанског руководства у Приштини да не дозволи Србима да се изјасне на изборима 3. априла, али то је трајао пола дана, и после тога се све исто наставило”, рекао је Вучић.

Указао је и да је питање на колико разумевања Србија може да наиђе, на колико прихватање наших аргумената.

“Kако мислите да, са једне стране говорите о територијалном интегритету и његовој заштити као врховном принципу међународног јавнох права, а онда кажете нама да заборавимо на постовање тих принципа. Молим их да буду бар мало фер и кажу - разумемо вашу тешку позицију, али терамо вас. То је језик који разумемо, не значи да ћемо да послушамо, али је мање личемрено него да вам говоре да је правда и правично и поштено”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора да има довољно горива и хране, и болнице и фабрике, мора да одржи најбоље односе са западним партенерима и да буде тврдо, чврство, истрајно и снажно на ЕУ путу.

Уверен сам да ћемо сачувати слободу, мир и стабилност

Извор: РТС 1

Председник Републике Србије Александар Вучић, након што је у парламенту положио заклетву и започео свој други мандат, отишао је у зграду Председништва Србије, а од Трга Николе Пашића до Андрићевог венца пратио га је аплауз окупљених грађана.

Испред парламента, председник Вучић је пришао Србима са Косова и Метохије, који су га чекали са транспарентом на коме је писало "Срби са Косова и Метохије су уз свог председника Александра Вучића".
Захвалио им је што су дошли и фотографисао се са њима.

Такође, захвалио је на подршци и групи Крајишника, који су га поздравили песмом, у својој традиционалној ношњи.

Председник Вучић је затим отишао ка Андрићевом венцу, а поздравили су га грађани окупљени у Пионирском парку.

Испред зграде Председништва била је постављена Гарда Војске Србије, као и представници свих родова српске армије, а начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић предао је рапорт председнику Вучићу.

"Хвала на овој величанственој части, и људима који су желели да други мандат водим нашу земљу. Хвала на огромној подршци", рекао је председник Вучић испред Председништва.

Поручио је да су пред нама велике и тешке одлуке - хоћемо ли имати мир и стабилност.

"Молим вас да ревносно и одговорно обављате дужност. Хвала на свему што се радили претходних пет година. Сада долази тежих пет година, није лако чувати мир и стабилност, али уз овакве војнике и свесне грађане, који знају да нема веће вредности од чувања слободе, уверен сам да ћемо мир, стабилност и слободу сачувати. Нека живи Војска Србије", поручио је председник Вучић, који је затим ушао у здање на Андрићевом венцу.

Остале вести