Када радимо заједно можемо да видимо бољитак за све нас

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на свечаном отварању Сајма пољопривреде у Новом Саду, да Мађарска и Србија имају партнерски однос видљив и у резултатима и у делима.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић пренео је да је питао премијера Мађарске Виктора Орбана да ли можемо да чувамо неке енергенте у Мађарској, јер немамо складишне капацитете у Србији, и да му је шеф мађарске владе, без оклевања, и прича да мора да види са својим тимом, одмах одговорио: "нема проблема, решено је".

Следеће недеље, каже, треба само да се формализује овај договор.

"Вечерас ћу мирније спавати јер смо тиме један од 30 проблема које имамо успели да решимо захваљујући Мађарској", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић пренео је да је договорено и да ће, ако Мађарској недостаје било шта, Србија бити ту, а ако нама нешто недостаје, први позив који ћемо упутити биће Будимпешти.

"Ми такав партнерски однос градимо и са земљама Отвореног Балкана", додао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се премијеру Мађарске Виктору Орбану, како је рекао, искреном пријатељу Србије, додајући да резултати увек боље говоре од речи, биле оне мале или велике, а резултати сарадње две земље су велики.

Подсетио је да је Мађарска била седма земља ЕУ по нивоу трговинске размене са Србијом пре седам година, а данас је број два.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на свечаном отварању Сајма пољопривреде у Новом Саду, да Мађарска и Србија имају партнерски однос видљив и у резултатима и делима.
Извор: Танјуг

Према његовим речима укупно гледано у овој години Мађарска је земља број три по нивоу трговинске размене.

Само у пољопривредној и прехрамбеној размени вредност сарадње прелази 200 милиона евра, додао је председник Вучић.

"То говори о нивоу пријатељства, поверења, узајамног интереса који смо успели да изградимо. Однос једних према другима је пун поштовања, а направљен је захваљујући Орбану, његовим храбрим потезима и жељи да чује један народ са Балкана, и да се бори за нас", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да је, и пре неколико дана на састанку шефова дипломатија ЕУ у Бриселу, једини који је у потпуности био уз Србију био министар спољних послова Мађарске, наравно по налогу премијера Орбана.

"Орбан када год је тешко, када се многи склоне због својих интереса, увек је штитио и помагао Србију. Ту захвалност према Орбану морамо да показујемо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић пренео је да су причали о тешкој зими, која чека свет.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на свечаном отварању Сајма пољопривреде у Новом Саду, да Мађарска и Србија имају партнерски однос видљив и у резултатима и делима.
Извор: Танјуг

"Знам да људи овде то не очекују, јер се суштински криза не види у овом тренутку код нас. Али знамо како ће се одразити криза, и једни од других учимо како да решавамо проблеме", рекао је председник Вучић.

Осврнуо се на недавно отварање брзе пруге Београд-Нови Сад, додајући да се настављају радови ка Суботици и Будимпешти, те нагласио да то све показује да можемо да подижемо на још виши ниво наше везе.

"У сфери пољопривреде можемо даље да унапређујемо нашу сарадњу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се српским пољопривредницима који ће, каже, да одрже и Србију и добар део региона у животу да људи имају довољно хране.

"Ако се не промени нешто око сукоба на истоку Европе, значајан део света, више од четвртине, биће у великом проблему у потреби за храном, што може да донесе нове проблеме, од безбедносних па до свих осталих. Важно је да увежемо енергетику, пољопривреду, да радимо вредно да се припремимо за октобар до јануара и покушамо заједнички да пребродимо све проблеме", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је констатовао да ће посетиоци до 27. маја на Сајму моћи да уживају у највишим пољопривредним достигнућима, наводећи да су организоване и изложбе о генетским потенцијалима, производима са географским пореклом.

"Много тога можемо и морамо да поправимо у нашим навикама и пољопривредној производњи. Захвалан сам Мађарској који заједно улажу не само у Војводини већ и централној Србији. Сигуран да када радимо заједно људи могу да се осете лакше и виде велики бољитак за све нас", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на свечаном отварању Сајма пољопривреде у Новом Саду, да Мађарска и Србија имају партнерски однос видљив и у резултатима и делима.
Извор: Танјуг

Председник Вучић честитао је премијеру Орбану на великој победи на изборима у Мађарској и казао да зна да ће заједно од најбољег партнерства успети да направе још бољу и успешнију сарадњу између наших народа и земаља.

Учесницима на Сајму је пожелео успех и да добро представе производе, и да имају више оптимизма него што су он и Орбан поделили у својим обраћањима.

"Али боље је бити одговоран и говорити о тежим стварима па испунити да буде добро, него смејати се унапред па да дођу лоши резултати. А наши резултати су били добри и биће још бољи", уверен је председник Вучић.

Биће тешко, али имаћемо довољно хране и енергената

Председник Вучић поручио је да ће Србија упркос тешким временима и великим ценама имати довољно хране и енергената.

"За Србију је много лакше када имате овакве пријатеље. Озбиљни људи се спремају за тешка времена и предузимају радње, а не као они који све ово олако доживљавају. Наше је да радимо и све ћемо да урадимо да имамо довољно хране и енергената", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је поскупело и да никад није било скупље, али да ће држава успети све да обезбеди.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на свечаном отварању Сајма пољопривреде у Новом Саду, да Мађарска и Србија имају партнерски однос видљив и у резултатима и делима.
Извор: Танјуг

"Неће бити лако, нити ћемо лако све то финансирати", навео је председник Вучић.

Каже да је чак једна земља ЕУ јуче изашла са краткорочним еврообвезницама и то са каматом већом од пет одсто, али да је опет добила једва пола од оног колико је очекивала.

Председник Вучић рекао је да треба покрити и буџетски дефицит који је неминован у условима светског рата, какав је овај у Украјини.

Председник Вучић је заједно са мађарским премијером Виктором Орбаном на једном штанду дегустирао бело вино и наздравио са њим.

Србија се делимично ускладила са санкцијама Белорусији

Председник Вучић изјавио је да се Србија делимично ускладила са санкцијама које је ЕУ увела Белорусији, али да је то још раније урађено и да ту нема ничег новог.

Председник Вучић тако је одговорио на питање новинара, док је обилазио са мађарским премијером Виктором Орбаном излагаче на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, да прокоментарише информацију у медијима да се Србија ускладила са раније уведеним санкцијама ЕУ Белорусији.

Председник Вучић рекао је на питање новинара о усклађивању Србије са тим санкцијама:

"Делимично да, а делимично не. Било је неких 25 декларација, са девет јесмо, а 16 нисмо, мислим да је тако отприлике, али то траје већ годину дана и нема ништа ново, баш ништа".

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на свечаном отварању Сајма пољопривреде у Новом Саду, да Мађарска и Србија имају партнерски однос видљив и у резултатима и делима.
Извор: Танјуг

Председник Вучић истакао је да гледа само оно што је у нашем интересу, како је рекао, шта можемо, а шта не можемо, као и да узимамо у обзир шта у томе не би било пријатељски нити коректно.

Председник Вучић додао је да се наша земља од 23 декларације против Русије није придружила ниједној.

На питање новинара да прокоментарише захтев да се Србија усклади и са тим делом политике ЕУ, председник Вучић рекао је да има много захтева, али и наших потреба и да је његов посао да брине о Србији, а не о ЕУ.

"Бринућемо и о ЕУ када постанемо њен члан. И много нам је важно да имамо добре односе и да се налазимо на европском путу, као и да обезбедимо довољно хране и енергената и бринемо о нашем интегритету и уставу и да водимо рачуна о својој земљи и народу. И мислим да то радимо на веома добар начин", поручио је председник Вучић.

Србија први пут добила дозволу за извоз јабука у Египат и Индонезију

Србија је први пут добила дозволу за извоз јабука у Египат и Индонезију што је одлична ствар, изјавио је председник Вучић обилазећи излагаче на 89. Међународном пољопривредном сајму који је данас отворен на Новосадском сајму.

Председник Вучић је након свечаног отварања у друштву мађарског премијера Виктора Орбана, више министара и других функционера обишао сајам, произвођаче пољопривредних машина, минералних ђубрива.

Остале вести