Честитка председника Сједињених Америчких Држава

Најновије
Извор: Председништво Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена.

У честитки се каже:

“Честитам Вам на поновном избору за председника Србије. Радујем се што ћемо током Вашег другог мандата имати прилику да продубимо нашу блиску сарадњу на унапређењу европских интеграција Србије, проширењу наших билатералних безбедносних и економских веза и унапређењу регионалне стабилности и просперитета.

Ово су времена од кључног значаја за Европу. Примио сам на знање да се Србија, под вашим руководством, придружила групи од 140 демократских држава из целог света у Уједињеним нацијама у осуди Путиновог рата у Украјини. Важно је да останемо уједињени у слању снажних порука подршке Украјини и осуди бруталног рата који је Русија сама изабрала.

Хвала Вам на сарадњи и на топлој добродошлици коју сте приредили новом амбасадору САД у Србији, Кристоферу Хилу, који је један од наших најискуснијих дипломата. Амбасадор Хил и тим у нашој амбасади спремни су да подрже Ваше напоре да наставите са јачањем владавине права и борбом против корупције, диверсификацијом извора енергије у Србији и испуњавањем климатских циљева, као и Ваше напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом за све земље Западног Балкана.

Будући да су избори иза Вас, охрабрујем Србију да направи помак напред у промовисању мира и стабилности широм региона и да предузме проактивне кораке, укључујући компромис када је то потребно – у циљу брзе нормализује односа са Косовом кроз дијалог под покровитељством Европске уније. Сједињене Државе ће наставити да се блиско ангажују са Вама, Приштином и нашим партнерима из Европске уније у правцу остварења овог важног циља.

Имао сам част да проведем време са Вама када сам посетио Србију као потпредседник 2016. године и уверен сам да можемо да унапредимо блиске везе и заједничке интересе наше две земље, као и да заједнички радимо на превазилажењу изазова миру и безбедности широм света. Наши грађани зависе од нашег вођства; имамо и прилику и обавезу да изградимо мирну будућност укорењену у већој слободи и просперитету за све,“ наводи у својој честитки председник САД Џозеф Бајден.

Остале вести