Србија нeдвосмислено иде ка Европској унији

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у потпуности опредељена да буде на европском путу и да је циљ пуноправно чланство у ЕУ, те навео да је ЕУ далеко највећи инвеститор и трговински партнер Србије.

Извор: РТС 1

Вучић је, након разговора са председником Европског савета Шарл Мишелом, рекао да грађани Србије треба да знају да то није само емоционално питање, већ питање разума и вредности.

Подсетио је да је робна размена у прошлој години са ЕУ износила 31 милијарду евра, а роба услуга 37 милијарди евра.

ЕУ, према његовим речима, учествује у укупној трговини са више од 60 одсто.

Вучић је пренео да је у прва четири месеца ове године повећана трговинска размена за 33 одсто и да је достигла 9,1 милијарди евра, те је процена да ће у наредне три године бити изнад 50 милијарди евра.

"То говори о значају ЕУ, државама чланицама, фабрикама које се граде у нашој земљи, извозу који остварујемо, увозу робе. Највећи извоз и увоз имамо са ЕУ. ЕУ је убедљиво највећи инвеститор у нашој земљи са 67 одсто удела", рекао је он.

Нагласио је да то грађани треба да знају и да мора да буде фер и покаже поштовање према новцу и према свему што је ЕУ овде учинила.

"Хвала на структурним и суштинским променама у земљи", казао је он.

Sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vucica i predsednika Evropskog saveta Sarla Misela.
Извор: Танјуг

Вучић је пожелео добродошлицу Шарлу Мишелу у Србију и нагласио да то не говори из куртоазних разлога, већ што искрено мисли и осећа да је његова посета у овом тренутку веома значајна за будућност наше земље.

"Посебно сам захвалан Мишелу што је увек био спреман да чује аргументе српске стране макар се с њима не слагао, што је увек имао не само довољно времена и што је показивао довољно пажње и жељу да идемо брже у ЕУ, што је све чинио личном снагом и угледом да ми проводимо реформе брже, али и да неке земље разумеју зашто је важно да Западни Балкан буде део европског континента, не само у географском, већ у сваком смислу", истакао је он.

Вучић је указао да су данас заједно посетили Научно технолошки парк који, каже, не би постојао да није било значајне помоћи ЕУ.

"Направићемо заједнички парк у Сарајеву и верујем да ћемо за то добити додатну подршку ЕУ", додао је он.

Са Мишелом о свим кључним политичким питањима

Председник Србије Александар Вучић поручио је и данас да је Београд спреман за дијалог са Приштином и да се нада да ће се, уз помоћ ЕУ, приближавати компромисном решењу, додајући да идеје Шарла Мишела и Емануела Макрона о геополитичкој заједници на ниову Европе, сматра великом и важном ствари.

Са Мишелом о свим кључним политичким питањима
Извор: Танјуг

Такође, Вучић је након састанка са Мишелом, рекао и да су разговарали о глобалној ситуацији и проблемима Србије у оквиру снабдевања енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи од председника ЕУ да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ.

"Дискутовали смо о свим кључним политичким питањима. Мишел је указао да морамо да наставимо реформе у области владавине права, као и да поправљамо и побољшавамо ситуацију у медијској сфери", рекао је Вучић новинарима.

Додао је да су разговарали о ситуацији у региону, а да је Мишелу обећао да ће наша земља дати све од себе да сачува мир и стабилност и да ЕУ може у потпуности да рачуна на Србију у том погледу.

Са Мишелом о свим кључним политичким питањима
Извор: Танјуг

"Говорили смо о дијалогу Београда и Приштине, разумео сам све речи и бриге и све са чиме се суочава и Мишел и људи у ЕУ. Говорио сам о позицији Београда, ми смо увек опредељени за дијалог, спремни за дијалог и надамо се да ћемо се, уз помоћ ЕУ приближавати компромисном решењу у будућности", рекао је Вучић.

Када је реч о идеји геополитичке заједнице на ниову европског континента, Вучић је рекао да је за њега, иако зна да су многи спремни да ту идеју која је потекла од Мишела и Макрона, важна и значајна и много може да допринесе убрзању пута ка пуноправном чланству у ЕУ и поправљању позиције земаља Западног Балкана у приближавању Унији.

"Тек треба о детаљима да се говори, ја сам указао на наше потребе, пре свега на остварење четири слободе протока људи, робе, услуга и капитала. За нас су важне ''зелене линије'' за камионе и верујем да можемо да постигнемо важне и велике ствари под окриљем те иницијативе", рекао је Вучић.

"Разговарали смо и о нападу Русије на Украјину, а Мишел је на веома снажан начин изразио жељу и очекивање да се Србија придружи санкцијама против Русије. Ја сам га упознао са нашом ситуацијом и политичким ставовима. Желим да се захвалим на свакој врсти подршке, лично њему и ЕУ", рекао је Вучић.

Он је додао да се ретко говори о добрим стварима, попут брзе пруге Ниш - Београд, коју Србија гради уз значајну помоћ ЕУ, од око 1,72 милијарди, што ће много значити, а то је оно што је посебно важно.

Посебно се захвалио Мишелу на поштовању исказаном према Србији.

"Ми, грађани Србије, умемо да поштујемо све људе који долазе, посебно пријатеље, али посебно ценимо када неко покаже поштовање према земљи. То што остајете на радној вечери, па и до сутра, то је за нас велика част. Увек сте добродошли", рекао је Вучић.

Нема бесплатног сира, сем у мишоловци

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је одавно јасно да Србија жели да буде део ЕУ, а да је њихов захтев био, и пре давања статуса кандидата, постизање споразума о нормализацији односа са Приштином.

Вучић је, на питање да ли ће убрзање евроинтеграција имати посебну цену за Србију, рекао: "ако мислите да сир добијате за џабе, нећете га добити, јер бесплатан стоји само у мишоловци".

"Али то нису ствари које не знамо. Нико не треба да се прави луд да то није знао, јер је о томе обавештавано милион пута", казао је он.

"Шта мислимо и како да чувамо своју земљу то је друга ствар о чему ћу да разговарам вечерас са председником eвропског савета Шарлом Мишелом. Потребно је да разговарамо чешће и више, да не постоји од стране ЕУ само порука да су нешто одлучили и да кажу да то мора, а са наше стране да нећемо само паре, већ да имамо и обавезе", поручио је он.

Са Мишелом о свим кључним политичким питањима
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да немачки канцелар Олаф Шолц у Србију долази средином идућег месеца, и да ће то бити веома важна посета за нашу земљу.

Изразио је уверење да су Шолц и председник Француске Емануел Макрон о иницијативи убрзања европских интеграција разговарали недавно у Берлину, те да какав год буде предлог ЕУ, то бити усаглашено између две највеће земље и двојице кључних лидера.

Осврнуо се на речи Мишела да прети криза намирница, констатацијом да су неки, када је говорио да ће бити глади у свету, рекли да ће то бити случај и у Србији, иако то он није рекао.

"Ово што је рекао Мишел биће глади у свету, много проблема и код нас и у Европи, а много већи проблем за нас је колико је решиво питање ко енергената од нафте, преко гаса до електричне енергије. Људи су научили да имамо све и да је небитно шта се збива око нас. А збивају се тектонске промене", додао је он.

Вучић је казао да нас очекује најтежа зима и да је зато важна тесна веза са ЕУ, да можемо да добијемо приступ енергентима.

Истакао да је важан гасни интерконектор са Бугарском, а да ће Србија настојати да свој део уради до краја године и да се нада да ће Бугари завршити свој део до априла или маја. Након тога ћемо имати још један канал за добијање гаса.

"Морамо да размишљамо како ћемо нафту да добијамо, јер власник наше нафтне компаније су руске фирме, а не знамо какав ће бити нови пакет санкција ЕУ. Изузетно је важно да будемо наслоњени на ЕУ", подвукао је он.

Најавио је да ће вечерас, пошто није било посебних захтева од делегације Мишела приредити посебну вечеру током које ће предјело, главно јело и дезерт бити само месо.

"Уз добро српско месо да продискутујемо о свему", закључио је он.

Европске геополитичке заједнице су шанса и за нас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не види ништа лоше у иницијативи за стварање европске геополитичке заједнице и да нема ништа против тога, као и да верује да ће се Србија радо и са задовољством прикључити.

Вучић је то рекао након састанка са председником Европског савета Шарлом Мишелом, одговарајући на питање новинара да ли види Србију у тој заједници и будућност Западног Балкана у односу на ту заједницу.

Са Мишелом о свим кључним политичким питањима
Извор: Танјуг

"Не видим никакве завереничке теорије у томе, за мене је то важан корак напред и захвалан сам председнику Мишелу и француском председнику Емануелу Макрону на тој иницијативи", казао је председник.

Наводећи да ће увек бити оних који ће да проналазе "длаку у јајету", Вучић каже да је за њега то велика промена и важна ствар.

"Само то да имамо прилику да два пута годишње разговарамо са 27 лидера земаља ЕУ увек, без обзира на тренутну ситуацију, односно да ли је избио неки рат или избегличка криза, корона криза, да сваки пут имамо два пута годишње да присуствујемо великим самитима и да имамо прилику да говоримо, то је велика промена и важна ствар", наводи Вучић.

Председник каже да на тај начин могу да се износе ставови и да штити своја земљу.

"Тако можете да тражите, молите, да се борите за своју земљу ефективније и ефикасније него сада. Само да је то последица овога о чему је говорио председник Мишел па није мало, а хвала му на томе што је рекао да су спремни да разговарају о ономе што нас заиста мучи", каже.

Вучић наводи пример да Србија, Северна Македонија и Албанија немају много од договора за брз пролаз робе на својим границама, јер увек се стигне до граница са Мађарском или Хрватском где камиони више не могу тако брзо да пролазе.

"Тако бисмо направили нешто што би нам уштедело оперативне трошкове компанијама, много више новца би остајало у земљи, много би нам компаније више зарађивале, а то је само један мали сегмент, а увек можете посебно да разговарате о услугама и људима", додаје.

Верује да су то велике ствари које су пред нама и да можемо много тога доброг да урадимо.

Како каже, то је значајно за све нас на Западном Балкану, а посета Шарла Мишела је једна "енергизација свега што би требало, као нека добра последица, да се догоди и 23. јуна у Бриселу када ће бити велики самит на којем ће и Србија имати свог представника."

"Мислим да је добра ствар, увек је лако проналазити ману нечему и нешто критиковати. Не могу ту да се сврставам у већину и не могу негативно да се односим према свему. Не видим ништа лоше у овоме за Србију и верујем да  ћемо  се после разговора са представницима Владе, са великим задовољством и надом приклонити, прикључити томе", закључио је председник.

Остале вести