Тек смо отворили дебату о војном року, ја сам за

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је тек отворена дебата о враћању војног рока, да не треба журити са закључцима, а да је његов став у корист служења војске.

Извор: Танјуг

Вучић је, у Нересници, на питање за детаље идеје о редовном служењу војног рока , да ли обавеза остаје за оне који напуне 18 година, да ли ће се односити ретроактивно и постоји ли горња старосна граница, указао да не може да говори о детаљима, јер је тек отворена дебата.

"Тек смо отворили дебату, не журите са закључцима. Можда буде, а можда и не. Ја сам рекао шта ја мислим. Ја сам за“, подвукао је он.

Вучић је указао да постоји много аргумената за и против.

"Ово је демократска држава, и у њој мора да се разговара о свему. Kада прође четири месеца видећемо“, рекао је он.

Сарацин тражио усклађивање Србије са агендом ЕУ

Специјални изасланик немачке владе за Западни Балкан Мануел Сарацин затражио је да се српска спољно-политичка агенда усклади са европском, разумевајући при том ситуацију и чињеницу да то не може увек онако како би неки желели, пренео је данас председник Александар Вучић део разговора са Сарацином.

“Јасно је изнео став и то чини сваки представник ЕУ и западног света. Немојте да имате илузије да ће неко то да прескочи. Не знам да ли су то ставили у саопштење, али тражио је, то је логично понашање”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Нересници код Kучева да ли је Сарацин тражио да Србија усклади став са спољнополитичком агендом ЕУ.

Он је, међутим, додао да му је мало чудно што људи не могу да осете радост када се отвара неки погон, попут Kока-колиног данас код Kучева или поставља камент темељац, јер је то оно што доноси хлеб, спас Србији.

“Зато сам захвалан амбасадору Хилу и Kока-коли што су разумели да је ово развој, напредак Србије”, рекао је Вучић.

Додао је да у Нересници деценијама није било никаквог погона, као и ни Kучеву, па чак ни у Пожаревцу, што ће морати да се промени.

Такође, рекао је да ће морати много да се уложи у туризам у исток Србије, зато што је важно да се и у хомољском делу изграде туристички потенцијали, јер овакву лепоту, примећује, тешко је наћи у Европи.

“Зато су нам потребне паре, фабрике, ништа не пада с неба. Зато сам срећан. А, од све политике само ме боли глава. И то није проблем, али не мора све грађане да боли, они нека се радују новим инвестицијама, успесима Србије, а нас које треба, нека боли глава”, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише нову визују ЕУ о којој је јуче говорио француски председник Емануел Макрон, Вучић је рекао да не жели да се меша у начин одлучивања у ЕУ, а да би волео да чује детаљније неке друге Макронове идеје.

“Дуго, месец и нешто, нисам разговарао са Макроном. Верујем да ћу ускоро имати прилику да га видим, што је важно после избора у Француској и сусрета са Шолцом. Око неких његових идеја волео бих да чујем, коначни план, да бих могао да се изјашњавам”, рекао је Вучић.

Огромна подршка грађана - обавеза и одговорност

Председник Србије Александар Вучић данас је поводом објављивања коначних резултата председничких избора захвалио грађанима на огромној подршци коју је добио и истакао да то значи и огромну обавезу и одговорност.

"Kао председнички кандидат добио сам 1.530.000 гласова више од другопласираног, а два милиона више од трећепласираног и то у другом мандату. То су готово нестварни бројеви посебно у другом мандату када сте већ досадили свима, када су вас људи сити после толико година. Да такву предност направите то је огромна одговорност и изузетна обавеза", рекао је Вучић у Kучеву одговарајући на новинарско питање поводом објављивања коначних резултата председничких и београдских избора и да ли СНС размишља о коалицијама у Београду где су најјачи.

Вучић је поручио да мора да сачувамо мир и стабилност и да се земља гура напред.

"Да идемо снажније ка Европи, али и да развијамо сваки део наше земље и бринемо о сваком нашем грађанину и да покажемо мање ароганције, мање бахатости и да више слушамо људе", истакао је Вучић и изразио уверење да је то пресудно важно.

Он сматра да је то била и порука људи који им на другим нивоима нису пружили толику подршку коју су очекивали.

"Радујем се увек оним политичким противницима који су срећни када добију четири, пет или 10 пута мање и кажу да је то успех. Ми никада нисмо задовљни, увек желимо више и боље и увек тражимо своје грешке да бисмо могли да их исправимо у будућности и направимо најбољи резултат", нагласио је Вучић.

Он је рекао да се резултати могу видети у Kучеву где је данас отворена пунионица газиране воде Роса Хомоље и где је компанија у Србији видела добру и погодну земљу за улагање, и захвалио америчким партнерима на томе.

Остале вести