Србија поуздан и одговоран партнер у региону

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана Мануелом Сарацином, са којим је разговарао о економској сарадњи, билатералним односима и европским интеграцијама Србије.

Председник Вучић је истакао да ће Србија још интензивније наставити да следи свој европски пут и изразио очекивање да ће ангажман специјалног изасланика Сарацина дати додатни замах сарадњи међу земљама Западног Балкана, што би у знатној мери допринело очувању мира и стабилности у региону. У том контексту, председник је нагласио да је Србија својим озбиљним и одговорним приступом регионалној политици препозната као поуздан и одговоран партнер у региону, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима.

У том смислу, председник је истакао да Србија придаје велики значај Берлинском процесу, као форуму за јачање регионалне сарадње, унапређење процеса помирења и превазилажење наслеђених проблема из прошлости, као и форуму који пружа подршку евроинтеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.

Председник Србије Александар Вучић се састао данас са Мануелом Сарацином.
Извор: Танјуг

"Србија се снажно ангажује у свим активностима организованим у оквиру Берлинског процеса, а иницијатива "Отворени Балкан“ представља још један проактивни приступ наше земље регионалном повезивању“, нагласио је председник и додао да је од кључног значаја да се ови напори препознају и у самој Европској унији, како би се земљама региона пружили подстицај и охрабрење на европском путу.

Говорећи о економској сарадњи, председник је поновио да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије и да је наша земља заинтересована за додатно јачање ове сарадње, будући да се Србија све више профилише као једна од најатрактивнијих и најсигурнијих светских дестинација за инвестирање.

Председник је нагласио да се Србија залаже за пуну и доследну примену Дејтонског споразума, али се противи наметнутим решењима која не уживају сагласност сва три конститутивна народа, сматрајући да овакве одлуке никако не могу да воде
просперитету и стабилности БиХ.

Председник Србије Александар Вучић се састао данас са Мануелом Сарацином.
Извор: Танјуг

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да је разговор једини прави пут за решавње отворених питања, као и за постизање одрживог договора. Председник је нагласио да очекује конструктивну подршку дијалогу и проналаску компромисног решења које ће омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора, а пре свега формирања Заједнице српских општина, које изостаје већ више од 9 година.

Специјални изасланик Сарацин је истакао да ће политика проширења и рад на снажењу сарадње међу државама Западног Балкана бити један од приоритета немачке спољне политике у наредним годинама, при чему је нагласио жељу и за јачим ангажманом целе Уније у нашем региону.

Остале вести