Србија ће бити још снажнијe на европском путу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Србија, упркос бројевима из истраживања о расположењу грађана према ЕУ, наставити европски пут и бити снажније на европском путу.

Извор: РТС 1

Вучић је, у обраћању грађанима како је навео, у тренуцима који су од великог значаја за нашу земљу, да је од посебног интереса за грађане да чују све информације о свему што је држава чинила у претходном периоду, шта нас очекује, о нашим потезима, одлукама и како и на који начин би требало да се поставимо према одређеним питањима у будућности.

Прва тачка његовог излагања, које је подељено, како је казао у десет тачака, била је европски пут.

Вучић је казао да ће Србија наставити европски пут упркос томе што је то данас непопуларно у Србији.

Подсетио је да је према последњим истраживањима јавног мњења, која су недвомислена јер их је урадила професионална агенција ИПСОС по први пут имамо јасну већину грађана који су против уласка у ЕУ - 44 одсто, а свега 35 одсто за чланство.

”Kао председник Србије, а верујем да ће бити политика Србије, није наш посао да подилазим јавном мњењу. Наше је да чујемо и разумемо шта показују истраживања и шта морамо да радимо. Моја порука свима је да ће Србија бити снажније на европском путу упркос свим бројевима“, нагласио је он.

Вучић је подсетио да се Србија у претходних 10 година суочила са бројним кризама.

”Логично, 10 година није мали период, а не заборавите да смо били суочени пре свега са катастрофалном кризом, да је на рачуну државе тада било око 60 милиона евра, што је мање од онога што су поједини тајкуни имали у својим сламарицама, да смо морали да проводимо мере фискалне консолидације, да смо били суочени са најтежим поплавама, са најтежом мигрантском кризом где је прошло милион људи кроз Србију и требало је обезбедити стабилност и сигурност“, објаснио је он.

Вучић је скренуо пажњу да обично заборавимо када то прође, да смо били суочени и са корона вирусом две године, а и даље имамо проблеме са том опаком болешћу, да у наше време присуствујемо, да ли ће га неко звати Трећим светским ратом, а несумњиво светском, а не регионалном или локалном сукобу као би неки желели да га представе.

ЕУ највећи економски партнер, боримо се за своје интересе

Председник Александар Вучић је, образлажући разлоге због којих ће Србија снажније бити на европском путу, истакао је да највећи део инвестиција у Србији из ЕУ, уз огроман ниво трговинске размене за Унијом и њеним чланицама, додајући да иако се чини да се неретко суочавамо са неправдом, у међународним односима нема љубави, а правде још мање.


Вучић је, у обраћању јавности, изнео податак да је трговинска размена Србије са ЕУ око 60,2 одсто, односно око 30,8 милијарди евра, укупно, при чему је само трговинска размена са једном чланицом, Немачком на нивоу од 13 процената.

Такође, подсетио је да је 300.000 људи у Србији директно или индиректно запослено у компанијама, или услужним и финансијским центрима који припадају земљама чланицама ЕУ.

Истовремено, највећи део инвестиција у Србију, долази из ЕУ - прошле године 1,93 милијарде евра, а претпрошле 1,84 милијарди евра, што је, како је рекао, више него што су имале многе земље из ЕУ, попут Бугарске или Хрватске, или је на том нивоу.

“Kажем ово зато што разумем зашто је део људи љут. Љути су јер ЕУ доживљавају као некога ко сваког дана врши притисак због Kосова и Метохије или по питању санкција (Русији), па понекад не желимо да видимо рационалне аргументе”, приметио је председник Србије.

Kонстатовао је да томе доприноси и то што у Србији вест о изградњи ауто-пута кроз Топлицу, од Ниша до Приштине и Грачанице, који држава ради са ЕУ, траје пола дана, а вест о прузи Београд - Ниш, па до Прешева или Димитровграда, пројекту на којем је, такође, ЕУ партнер, можда један дан, иако то, каже, решава вишедеценијске проблеме у том делу земље.

“Осетио сам и на својој кожи, добио сам хиљаде порука пред обраћање шта и како да кажем, јер сваки Србин боље од мене зна каква би политика Србије требало да буде, јер су они били на свим састанцима, а не ја. То је природно, да више верујемо емоцијама, неголи бројевима и чињеницама”, рекао је Вучић.

Тачно је, истиче, да се неретко суочавамо са стварима које нису увек праведне, али у међународним односима не постоји љубав, а правде - још мање.

“Морамо да водимо рачуна о нашим интересима, нашој и будућности наше деце”, поручио је председник Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic porucio je danas da ce Srbija, uprkos brojevima iz istrazivanja o raspolozenju gradjana prema EU, nastaviti evropski put i biti snaznije na evropskom putu.
Извор: Танјуг

Вучић је изразио уверење да ће се наставити са реформама, додајући да је добра вест да су Репортери без граница боље оценили стање у Србији, јер је важно да се настави са позитивним помацима, у реформи владавине права, успостављању независног правосуђа, самосталног тужилаштва, успостављању јаснијих и бољих демократских правила игре и већем поштовању на политичкој сцени.

“Зато је моја порука данас да је Србија на ЕУ путу, снажније него раније ћемо ићи тим путем и борити се за место Србије у породици европских народа”, рекао је Вучић.

Због интереса Русије у Украјини, Србија је под великим притиском

”Наша ситиуација је промењена на горе и после изјава председника Руске Федерације Вадимира Путина, не зато што је он имао посебну намеру да наштети Србији, већ је косовскометохијско питање поставио на другачији начин, у заштиту руских интереса“, навео је Вучић уз констатацију да је после тога, захваљујући реакцији западног света позиција Србије постала тежа.

Подсетио је да је Путин то изјавио 26. априла у разговору са генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом о Украјини и цитирао тај разговор.

”Господине генерални скеретару, што се тиче инвазије добро сам упућен у документе међународног суда о ситуацији на Kосову. У ствари и сам сам их читао. Добро се сећам одлуке Међународног суда у којој се каже да када испуњава своје прааво на самоопредељење територија у оквиру било које ддржаве не мора да тражи дозволу од централне владе државе да би прогласила свој суверенитет. То је била пресуда о Kосову, тако је одлучио Међународни суд и сви су то подржали“, цитирао је Вучић Путинове речи упућене Гутерешу.

Наставио је да је руски председник рекао како је лично прочитао све коментаре политичких, правосудних и административних органа у Сједињеним државама и Европи и да су сви подржали ту одлуку суда.

”Ако је тако, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република могу да уживају исто право, без тражења дозволе централне владе Украјине и да прогласе свој суверенитет, пошто је преседан створен. Да ли је то тако? Да ли се слажете са овим“, цитира је Вучић Путинове речи Гутерешу.

Потом је пренео даљи ток дијалога у коме Гутереш каже Путину: "Уједињене нације нису признале Kосово, зар не?", а Путин одговара:

”Да наравно, али суд јесте. Ако постоји преседан, републике Донбаса могу да учине исто. То су они урадили, а ми смо имали право да их признамо као независне државе. Многе земље широм света су то урадиле, укључујући наше западне противнике са Kосовом. Многе државе су признале Kосово, чињеица је да су многе земље признале Kосово као назависну државу. Исто смо урадили са републикама Донбаса. Након тога су тражили од нас да им пружимо војну помоћ да се обрачунају са државом која је покренула војну операцију против њих. Имали смо право да то урадимо у потпуности у скалду са поглављем 7, чланим 51 Повеље УН“, завршио је Вучић цитат овог разговора.

Председник Србије је објаснио да је Путин, желећи да заштити руске интересе нашао политичко-правни основ за упад у Украјину, који штити одлукама Међународног суда правде и правно-политичким преседанима које су већ починиле западне земље на територији некадашње Савезне репубике Југославије, односно Србије.

Вучић је навео да је 8. октобра 2008. године Генерална скупштина УН на предлог Србије усвојила резолуцију А-РИС-63-3 којим је од Међународног суда правде затражила да да саветодавно мишљење.

”Питање које је Генерална скупштина поставила Међународном суду на предлог Србије гласи: ”Да ли је једнострана декларација о независноти привремених институција самоуправе Kосова у складу са Међународним правом’“, цитирао је Вучић.

Додао је да је Међународни суд већином гласова од 10 према четири стао на становиште да ”једнострана декларација о независноти није противна међународном праву“.

Прецизирао је да је то одлука на коју се позивају Путин, Аљбин Kурти, сви Албанци и многе Западне земље.

”На то су се позивали до јуче. Овде је битно истаћи да је Међународни суд у Хагу искористио пропуст тадашњих власти у формулисању питања. Требало је поставити питање: ”Да ли је једностраним проглашењем независности, Kосово формирано као независна држава?“ рекао је Вучић и додао да би тада одговор свакако био негативан.

Он је приметио да Међународни суд правде није установио да је једнострано проглашење независности у складу са међународним правоом, већ да није у супротности са њим.

“Наиме, суд је пошао од тога да аутори Декларације о проглашењу независноти нису деловали као институције провремене самоуправе, већ као група која је деловала ван институционаллног оквира формираног Резолуцијом 1244 и Уставним оквиром УНМИK-а, тако да шта год они доносили као ванинституционални ентитет, међународно право не забрањује“, рекао је Вучић и закључио да смо тиме сами допринели свом проблему.

Заључио је да се сада због светског сукоба у коме се жели потпуни обрачун са председником Русије Владимиром Путином и Русијом догађа да, шта год говорили на Западу, знају да та тврдња о правно-плоитичком преседану који је направљен 2010. године није наивна.

”Путин, бранећи своје политичко-правне потезе, је повукао аргумент који није лаган. И без обзира на то што ће на Западу рећи да није исто, а и ми ћемо рећи да није исто, Путин ће им рећи да је на Kриму спроведен референдум и да ће бити спроведен у Доњецку и Луганску ако треба и у Херсону и Запорожју, а да Kосово чак ни реферндум није имало“, рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на аргументе за признање Kосова о наводном спречавања геноцида и етничког чишћења на Kосову.

”Путин каже да је спречавање геноцида и у Донбасу и да и он спречава хуманитарну катастрофу. И пошто се дешава то да они разумеју да Путин излази са аргументацијом која свакако није слаба, а ни једни ни други наравно нису водили никада рачуна о Србији, већ се то тиче њихових међусобних сукоба, сада ми долазимо у највећи проблем, зато што ће цео Запад, да би ускратио тај аргумент Путину, тражити до Србије да брзо иде ка признању независности Kосова, да би могли да кажу Путину да није исти случај“, истакао је Вучцић.

Објаснио је да у тимм околностима више не би постојао правни преседан и не би био ни сличан, а камоли исти случај.

”И зато ћемо се ми налазити под најтежим притисцима сада, да би они рекли да Kосово није слично свему ономе што се дешава на територији Украјине. И зато ће тема Kосова бити најдоминантнија за нас у наредном периоду. И одмах да вам кажем, сви европски лидери су ми рекли да је Путин у њиховим међусобним разговорима инситирао на случају Kосово. То не значи да ће Русија да призна Kосово. Уопште не мислим да је то у питању, неће нити мислим да ће. Не знам шта по том питању да се деси, осим што ћемо ми бити под великим притиском да Путин не би могао да користи аргументацију Kосова“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да то постаје несносно, јер само мали број земаља говори о дијалогу, а сви други искључиво о међусобном признању.

Говорећи о сусрету са Kуртијем и делегацијом из Приштине у Берлину, председник Србије је је рекао да је албанска страна одбила да се сагласи са било каквим заједничким саопштењм после састанка.


Kада Приштина прекрши Вашингтонски споразум, наш одговор ће бити снажан

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће одговор Србије оног дана када Kосово поднесе званични захтев за пријем у Савет Европе и прекрши Вашингтонски спорзум бити снажан и озбиљан.

”Наше је да чувамо и штитмо своју земљу и Устав. Наш одговор биће снажнији него што мисле. Неће се тицати саопштења и оружја, већ дипломатске офанзиве и политике, ничега другог, али ћемо показаћемо зубе”, рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Он је додао да је Приштина обавестила да жели улазак у међународне институције као што је Савет Европе, што је Немачка подржала као и питање даљег признавања.

“Ми не можемо да пуцамо себи у ногу, али о нашој реакцији ће се рационално одлучивати у парламненту. То није скривање од одговорности, јер ћу речи ста мислим”, рекао је Вучић указујућ да ће Србија одговорити првог дана са званичним захтевом Приштине и када прекрше Вашингтонски споразум.

Тог дана ћемо показати öдговор суверене Србије у складу са Уставом, и крећемо у даљи рад на повлачењу признања тзв Kосова, рекао је Вучић.

“Наша позиција недовољно је снажна и јака јер смо усамљени у овој арени и подели света, где желимо да будемо део ЕУ а немамо коме да кажемо ниста по питању Kосова и Метохије јер су сви на другој страни”, истакао је Вучић.

Он је указао ми да нема више ни говора о асоцијацији српских општина јер Албанци кажу да их то не интересује.

”Европљани ће рећи да се све учини, а на крају разговарате о споредним стварима које се не помињу у Бриселском споразуму”, истакао је и указао да неће да разговарају о ономе због чега је тај споразум направљен.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic porucio je danas da ce Srbija, uprkos brojevima iz istrazivanja o raspolozenju gradjana prema EU, nastaviti evropski put i biti snaznije na evropskom putu.
Извор: Танјуг

То није од јуче, вец месецима годинама, рекао је Вучић подсећајући на томе да је Хашим Тачи потиписао обавезу према НАТО да се KБС неће појављивати на северу Kосова, без сагласности четири градоначелника и НАТО-а.

А они су и јуче били Северној Митровици, што показују снимци иако немају шта да траже и немају право на то.

”Они улазе у Северну Митровицу само да би провоцирали грађане, а НАТО то толерише, улазе да би провоцирали и да би изавали српску реакцију и оптужили Србе”, рекао је Вучић одбацујући оптужбе Приштине о базама у копненој зони безбедности и да ће Срби да нападну Kосово, јер оне тамо постоје 23 године.

“Нема одговора, свакодневно провоцирају, баш их брига, ови снимци су од јуче”, рекао је и Вучић показујући снимке из Северне Митровице и додао да се сваки инцидент и напад на припаднике српског народа, свако кршење свих међународних норми и споразума документује.

Биће веће плате и пензије, пензије морају да прате плате

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће, уколико не буде већих проблема у наредном периоду, бити повећања плата и пензија, додајући да ће од Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке тражити “померање” швајцарске формуле за израчунавање пензије у кризним временима.

“Нећемо мењати швајцарску формулу, али тражићемо од ММФ-а и Светске банке значајно померање швајцарске формуле у кризним временима, у наредне две године, да бисмо пензионерима могли да помогнемо да повећање пензија у потпуности прати повећање плата”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Председник је истакао да ће се, уколико се одржи стабилност и ако не буде тежих проблема у наредном периоду, ићи на значајније повећање пензија и плата.

“Али ће пензије морати да прате плате, да не би пензионери били закинути”, рекао је Вучић.

Нова енергетска политика, модерно образовање

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је један од кључних реформских задатака пред Србијом нова енергетска политика.

Вучић је, у свом обраћању, у тачки посвећеној кључним реформским задацима пред Србијом, пренео да је разговарао и замолио норвешког премијера да помогну саветима и знањем, да учествују у изради потпуно нове стратегије за енергетску политику.

”Мораће да буде много више обновљивих извора, морамо да будемо у стању да је применимо, а то значи да морамо градимо реверзибилне електране. Такође, мораћемо да имамо право прече куповине за коришћење нашег ветра, али и за соларну енергију. Ако користите сунце и ветар у Србији, онда мора право на куповину имати наша земља, па онда извозите“, објаснио је он.

Вучић је казао да предстоји и одлука да ли ћемо градити модуларне реакторе, додајући да је он апсолутно за, јер, указује, нису луди ни Французи, Британци, Бугари, Мађари и сви други који то користе.

”Они су паметни, а ми нисмо били увек довољно паметни. Додворавање народу било је прече од реалне политике“, констатовао је он.

Указао је да је предвиђена и потпуна промена парадигме у образовању и науци. Према његовим речима мораће да се мења систем наставе, уведе професионални однос према настави, ђацима и студентима, и да је жеља да имамо најбоље светске школе.

Нагласио је, помињући приватне школе и универзитете, да, ако треба да узимамо скупе франшизе, није проблем, како нам не би служиле те установе само за добијање диплома, а онда када их заврше нико ништа не зна.

Најавио је и модерније и боље здравство, на чему се, како је рекао, ради заједно са једном западном компанијом.

Представио је предлог за Онколошки центар чија изградња и опремање ће коштати око 510 милиона евра - 340 милиона евра коштаће сама зграда, а 170 милиона евра опрема за борбу против рака.

”После кардиоваскуларних болести највише људи губимо од карцинома, око 24-25 одсто. Желимо да направимо у тој области центар који би био међу три највећа у целој Европи“, истакао је он.

Вучић је изразио уверење да ће у наредном годинама то бити остварено.

Пренео је да се кренуло у велике реформе, заједно са Данцима, на реформи хитне помоћи, базиране на скандинавском моделу.

”Важно је да одговор буде у року од осам минута, где год да се налазите у Србији. Имаћемо и најмодернија возила, обучене парамедике. Желим да направимо најефикаснији систем како функционише у Европи“, објаснио је он.

Рекао је да ће се даље улагати у дигитализацију, развој роботике и вештачке интелигенције и да ће бити настављена сарадња са најразвијенијим земљама у тој области.

Пренео је да је извоз информационе комуникационе технологије порастао од 2012. до дана седам пута, односно са 375 милиона на 2,6 милијарди евра.

Kада је реч о борби против климатских промена и заштити животне средине, нагласио је да ће томе допринети нова енергетска политика, али и предузимање мера, о чему морају више да предузимају мере локалне самоуправе, кроз изградњу канализација, пречишћивача отпадних вода, спречевању дивљих депонија.

Пријава младих за 100 евра од 16. до 31. маја

Од 16. до 31. маја млади ће моћи да се пријаве за помоћ државе од 100 евра, која ће бити исплаћена од 1. до 3. јуна, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

Говорећи о помоћи младима, Вучић је рекао ће држава морати да им понуди и боље образовање.

“Наше је да пружимо добро образовање, добро здравство и једнаку шансу да добију посао”, рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic porucio je danas da ce Srbija, uprkos brojevima iz istrazivanja o raspolozenju gradjana prema EU, nastaviti evropski put i biti snaznije na evropskom putu.
Извор: Танјуг

Он је рекао и да би требало да се повећају улагања у дуално образовање, у које је укључено 10.000 људи, те да тај систем мора да се прошири на универзитет, где је било отпора.

“То је наша компаративна предност у региону”, додао је Вучић.

Влада да спреми додатне мере подстицаја рађања

Председник Александар Вучић најавио је у вечерашњем обраћању нацији да ће Влади Србије предложити да су следећем буџету припреми додатне мере за подстицање наталитета.

”Предложићу додатне мере за даљи подстицај породицама с децом, посебно самохраним мајкама, јер све ово што радимо нема никаквог смисла ако нема ко да нас наследи“, рекао је председник Србије.

Он је рекао да подстицајна мера помоћи куповине станова за породице с децом не иде баш сјајно, јер је само једно решење донето у Сомбору, а да се о још девет захтева одлучује.

”Зато молим жене да нам се јаве да добију до 20.000 евра, јер имамо празне станове за војску и полицију и мој предлог Ани Брнабић ће бити да их дамо по цени од 400 евра, 350 евра или по 300 евра по квадрату дамо сиротињи и радницима. Има 1.800 станова, да дамо људима у мањим местима који стварно немају где да живе“, истакао је Вучић.

Додао је да ће држава настојати да им помогне дугорочним кредитима ако не буду имали новца, ни по тој ниској цени да их купе.

”Да нам не зјапи празно, јер због пораста стандарда немамо већи, него мањи наталитет. Тамо где можемо да помогнемо да Влада за следећи буџет припреми додатне мере за даљи подстицај породицама с децом, посебно самохраним мајкама, јер све ово што радимо никаквог смисла нема, ако нема ко да нас наследи“, закључио је Вучић.

Вучић за обавезни војни рок од 90 дана, Србија војно неутрална

Председник Алексаднар Вучић предложио је вечерас враћање обавезног служења војног рока, који би трајао 90 дана, о чему ће одлуку на крају донети парламент, после широке јавне расправе.

“Мој предлог је да се размишља о томе да се уведе обавезни војни рок од 90 дана. Сваки мушкарац може да посвети својој земљи 90 дана, не годину нити шест месеци”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Додао је да је на надлежним органима да покажу рачуницу колико би нас то коштало.

Вучић је појаснио да се за обавезан војни рок залаже због тога што тиме мушкарци науче шта је држава, војска, родољубље, другачији је однос према послу, према обавезама, дисциплине.

“До тога да бисмо тиме оснажили пограничне градове. Јужно од Чачка имамо мало војника. Мислим да је то добар предлог, а на надлежнима војним органима и на парламенту је да то прихвати или одбије, после дуже расправе, за коју верујем да је пред нама”, рекао је Вучић.

Замолио је надлежне у војсци да му не одговоре да нема довољно кадра за обуку, јер такав аргумент не жели да прихвати

Председник је поновио да је Србија војно неутрална и остаће при том ставу, ако не буде већине за неку другу одлуку.

“Ја ћу подржавати војну неутралност Србије. Свуда око нас су НАТО земље, или је НАТО на неки начин присутан. Наша жеља је да будемо једина не-НАТО земља”, рекао је Вучић.

Остале вести