Добар разговор са Мицотакисом, хвала на подршци

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, да је имао добар разговор са грчким премијером Kиријакосом Мицотакисом и да не очекује било каква негативна изненађења у краћем или средњерочном периоду.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је у изјави новинарима казао да је са Мицотакисом разговарао о билатералним односима, али и о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Kазао је да је Мицотакису захвалан на подршци и да не очекује било каква негативна изненађења у краћем или средњерочнем периоду.

У Александруполису, где је присуствовао почетку изградње ЛНГ терминала, Вучић је разговарао и са премијерима Бугарске и Северне Македоније, као и са шефом Европског савета Шарлом Мишелом, о Украјини и свему што се дешава у Бриселу.

О европском путу Србије, рекао је, имао је дужи разговор са Мишелом, те, с тим у вези, казао да се отварају нове перспективе и прилике.

"Мислим да је добро што смо били овде и што гледамо како и на који начин да задовољавамо потребе са свих страна. Иако ствари о којима смо говорили нису једноставне, верујем да ћемо у годинама које долазе моћи да понудимо нормалан живот грађанима“, подвукао је он.

Имам трему, у Берлину неће бити лаки разговори

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да има трему пред сутрашњи састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцем као и да не очекује лак разговор.

Вучић сутра путује у Берлин где ће се састати са канцеларом Шолцем, а на питање новинара шта очекује од сутрашњег састанка рекао је да има трему и да се плаши тог разговора.

"То значи да ћу, ако ништа, на веома одговоран начин наступати. Свакако не очекујем лак разговор“, подвукао је Вучић у изјави новинарима у Александруполију.

Шолц је у Берлин позвао Вучића и премијера привремених приштинских власти Аљбина Kуртија, са којима ће обавити одвојене разговоре.

Разговорима ће, како је најављено у кабинету канцелара, присуствовати и изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Поносан што ће Србија моћи и даље да води независну политику

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је поносан што ће Србија моћи да настави и у будућности да води независну политику и најавио да ће то бити једна од ствари на којој ће инсистирати код оних који ће га наследити.

Вучић је на питање новинара поводом писања "Јутарњег листа“ у тексту под насловом "Вучић сатеран у ћошак“, рекао да је интересантно да њима није важно све што се дешава у Србији, већ говоре само о Вучићу као да им је он "ноћна мора".

"Не могу да разумеју да је политика избор, а са лакоћом бих могао да изаберем њихову страну. И био бих хваљен много више него сви они. Али ово је избор Србије, да водимо независну политику, да будемо свој на своме, да не одлучују друге земље какву ћемо политику да водимо, да водимо политику у интересу наших грађана, не у интересу великих сила. Не разумеју да је то наш избор, не Брисела, Вашингтона или Москве. У томе се разликујемо“, поручио је он.

Kазао је да је поносан да ће Србија ту политику моћи да настави и у будућности.

"То би требало да буде једна од ствари на којима ћу инсистирати код мојих политичких наследника. То није никакав угао, већ најлепши део терена са којег имате најлепши поглед, који припада сувереним слободарским земљама“, нагласио је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Dobar razgovor sa Micotakisom, hvala na podrsci
Извор: Принтскрин

Добро је имати политички став, али требало пре избора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема ништа против политичког става других и да је боље имати политички став него немати никакав, ништа не радити и само критиковати, али и да није фер што став о питању санкција Русији нису износили у предизборној кампањи, већ га износе сада.

Вучић је тако у Александруполису одговорио новинарима на питање како тумачи то што се неки протеклих месец дана нису изјашњавали по питању увођења санкција Русији, а данас су "много гласнији и залажу се за увођење санкција".

"Мислим да је океј да неко има свој став, није фер што тај став нису имали пре месец и по дана и пре месец дана, у предвечерје изборне тишине, зашто људе нису обавестили о том ставу, јер нажалост изгледа да смо само ми били одговорни и да само ја нисам лагао народ", рекао је Вучић и наставио:

"Нисам излазио са јуначким причама, нисам се закљињао у нешто никада и никада, као што нисам ни говорио да хоћемо да бих добијао западну подршку већ сам говорио оно што реално мислим, оно што је интерес Србије и руководио се њеним интересом".

Вучић је истакао да се истина, поштење и одговорност у политици увек на крају више исплате него било какви трикови, манипулације и калукације које, додао је, на крају увек изађу на видело.

"Ово су обичне калукације, то што су неки радили на крају људи то виде и умеју да препознају", додао је Вучић.

Предстојећа зима биће веома тешка

Енергетска ситуација ће ове зиме бити веома тешка, упозорио је још једном данас председник Србије Александар Вучић, указујући да ће држава учинити све да Србија има што мање проблема у том смислу, те нагласио да неће бити проблема са храном.

На питање да ли грађани Србије треба да брину хоће ли бити довољно нафте и гаса, имајући у виду да је Немачка дала препоруку привреди и грађанима да рационалније троше гас, енергенте, Вучић је рекао да је Немачка озбиљна земља и да то само говори да су свесни шта је оно што долази.

“Они су припремају за оно што долази, а то је тешка зима. Ова ће бити најтежа од 50-их година за Европу, за све нас. Kо вам каже да ће све да буде лепо и лако, а има их и међу нашим министрима, тај није ни довољно озбиљан ни одговоран, већ само жели да буде популаран”, рекао је Вучић новинарима у Грчкој.

Упозорио је да ће бити много тешко у наредном периоду, истичући да сву два кључна проблема - енергенти и храна.

“Уз све то имамо и додатни проблем инфлације, немогућност изласка на капитална финансијска тражишта. Kо ће сада да излази на тржиште обвезница, како да радите заменске кредите, немогуће је, зато што кеш постаје ресурс”, рекао је Вучић и додао да је добро што Србија нема високу стопу јавног дуга, која је данас 51,8 одсто БДП-а.

Вучић је поручио да ће хране бити довољно.

“Ту неће бити проблема у крајњој линији, иако имамо проблема много и много морамо, даноноћно да радимо да обезбедимо довољне количине ђубрива”, рекао је он.

Додао је да је зато са председником Ирана и разговарао телефоном како би се обезбедила довољна количина азотног ђубрива за све ратарске културе.

“Око енергената - биће много тешко”, нагласио је Вучић.

Додао је да је питао европске партнере шта доноси 6. или 7. пакет санкција, да ли ће се односити на треће земље, шта ће бити са нафтом, шта са нафтоводимa.

Подсетио је да тек крећу преговори Србије да руском страном око гаса.

Указао је и да ће бугарској страни бити потребно бар 300 дана, што уз кашњења значи годину и по, да изграде везу како би и Србија могла да повлачи конвертовани гас из грчког Александуполиса, а потребно је завршити и интерконектор са Бугарском, као и градњу ка Северној Македонији.

Тако да ће Србија 99 одсто гаса у неколико наредних година добијати из Русије, рекао је Вучић.

“Много тешких и великих ствари пред нама да бисмо обезбедили сигурну зиму за грађане”, указао је председник Србије.

Он је навео и да је у Европи нормално да се каже да се ће спустити температура са 18-19, на 13 до 14 степени, јер је тамо присутан другачцији однос, док се, како каже, на такве речи у Србији прво смеју, па “псују мајку”, па је онда власт крива за оно што се дешава у Украјини, иако са тим нема везе.

“Да бисмо то све избегли, посебно мучење наших грађана који су пролазили кроз санкције, трудимо се да урадимо све што можемо да обезбедимо и допремимо све што је потребно. Да ли ћемо успети - не могу да гаранатујем, али гарантујем да ћемо дати све од себе”, истакао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Dobar razgovor sa Micotakisom, hvala na podrsci
Извор: Принтскрин

Лепо је чути такву вест, али има још тога за променити

Председник Александар Вучић каже да је лепо чути да је Србија напредовала у извештају о слободи медија Репортера без граница, али да у тој области треба још да се уради, а пре свега да се смањи поларизација, и медијска и у друштву уопште.

Вучић је у Грчкој, на констатацију новинара да га опозициони медији стално критикују када је у питању слобода медија, а да извештај Репоретара без граница каже да је Србија напредовала на тој листи, рекао да је лепо када се чује таква вест, али да не мисли да је то увек најважније.

Некада, каже, назадујете, без разлога, које, додаје, "јасно видите".

"Не знам све критеријуме, али имамо још много тога да урадимо, да променимо, пре свега, да спустимо ту врсту поларизације, медијске и у друштву. Морамо да будемо отворенији једни за друге, за другачије мишљење", рекао је Вучић.

То је, додао је, важно за све, за демократичност друштва, посебно у кризним временима.

"Верујем да имамо још простора за напредак", рекао је Вучић.

Србија ће наћи решење ако дође до нафтног ембарга

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија наћи решење уколико би Европа увела нафтни ембарго и додао да ће се по том питању разговарати с ким год буде било потребно.

"Ми ћемо са НИС-ом да разговарамо, нама није проблем да ли је Гаспром или Гаспромњет све једно је, док може да функционише, али, ако кажу да то не може да функционише, наћи ћемо решења по којима ми морамо да имамо нафту", казао је Вучић одговарајући на питања новинара у Грчкој да ли Србија има решење ако Европа уведе нафтни ембарго, пошто би тиме био "угрожен НИС и доток нафте у земљу".

Истакао је и да се грађанима не може рећи да идемо са коњским кочијама и са бициклама, те да ће проблеми са снабдевањем нафтом морати да се решавају.

Вучић је навео да се проблеми гомилају на дневном нивоу и да их прати много страсти и много жустрине.

"Видели сте данас и код мене који сам и политички и свакако страствен човек, да код мене најмање страсти има у односу на све друге и да, чини ми се, рационалније посматрам ствари и трудим се да тако и реагујем. Али, много је, много проблема, сваки дан доноси само нови проблем", рекао је Вучић.

Остале вести