Војска много снажнија, обећање од Ердогана за барјактаре

Најновије
Извор: Танјуг

Александар Вучић изјавио је на Пасуљанским ливадама, након успешно завршене здружене тактичке вежбе Војске Србије са бојевим гађањем "Ватрени штит 2022" на којој је први пут приказано дејство противоклопних ракета "корнет", да је војска сада много снажнија и најавио набавку борбених беспилотних летелица "барјактар" од Турске.

Извор: Пинк

"Тражио сам у разговору од пре два дана од председника Турске Ердогана Барјактаре и добио обећање да ћемо преко реда моћи да их купимо и уврстимо у оружје Војске Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ћемо морати даље да снажимо хеликоптерске јединице и беспилотне летелице - дронове.

Kазао је да имамо беспилотне летелице Врабац, као и "Ć92" мање разорне моћи, али да ћемо морати да набављамо и "Ć95" веће разорне моћи.

Председник је истакао да је Војска Србије сада многоструко снажнија него што је била и да је одвраћајући фактор за све који би желели или покушали да угрозе безбедност наше земље и мир и стабилност грађана Србије.

Вучић је рекао да ће сутра и прекосутра бити настављено гађање на Пасуљанским ливадама и да следе и она компликована гађања, на пример, Нором са удаљености од 35 до 40 километара.

Kако је рекао сви су могли да виде колико је тога промењено на боље у српској војсци и истакао да управо дејствовање у ноћним условима прави разлику између озбиљних и успешних и мање успешних војски.

Vucic pasuljanske livade
Извор: Танјуг

Вучић је најавио да ће до јуна следеће године за наше хеликоптере, којих је данас осам до десет пута више него што смо имали бити набављене и нове француске наочаре за ноћно осматрање и пренос и обраду података.

Бићемо потпуно оспособљени за ноћну борбу, додао је Вучић.

Председник је рекао да ће наша војска имати још више хеликоптера у наредном периоду и напоменуо да је конфликт на истоку Европе показао да се највише користе хеликоптери.

Kазао је да су током вечерашње вежбе могле да се виде и разорне "атака" ракете које могу да дејствују на удаљености шест до седам километара. Први пут смо у ноћним условима користили корнете, који су имали два од три погодака, пошто је један имао отказ, рекао је он.

Вучић је навео да су у вежби коришћене и "маљутке" и додао је да имамо на десетине хиљада таквих ракета, да су биле успешне и Гвоздика и Нора које су добро дејствовале, као и да су се изванредно показали хеликоптери МИ35 који су дејствовали без термовизијске опреме.

Такође, Пасарси су добили најпозитивнију оцену, додао је Вучић и нагласио да смо вечерас могли да видимо и део моћи система Панцир, али без употребе ракета за противваздухопловно деловање.

То је изгледало импресивно, нагласио је Вучић.

Такође, рекао је да су коришћене две врсте униформи, Јумкова и нова, за наше снајперисте, као и нова покривка која омогућава да буду теже уочљиви. Вучић је рекао да је у вежби био успешан и тенк Мали Милош, којих сада већ имамо 30, а које су добиле 72. и 63. јединица.

Kако је истакао, то је велико појачање, али ће Прва петолетка морати да настави да их производи, пошто нам је такво оружје потребно у будућности.

"Цела вежба била је високо ризична, једва сам чекао крај, да не буде нико повређен. Пуцало се преко војника", додао је Вучић.

Истакао је и да су се наши тенкови одлично показали и гађали без грешке.

"Наредних дана ћемо показати нови понос Војске Србије, што драматично појачава наше борбене способности. То ће бити у уторак или среду", казао је Вучић не откривајући о чему се ради.

Председник је додао да су вечерас показана и нова оклопна возила Мрап из Kрагујевца.

"Нажалост, Небојша ми је рекао да су нам слаби капацитети за њихову даљу производњу, али је то значајно појачање за Војску Србије", навео је Вучић.

Војска Србије прави кораке највећег напретка у региону

Војска Србије прави кораке највећег напретка у региону, оценио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је, у изјави новинарима, након успешно завршене здружене тактичке вежбе Војске Србије са бојевим гађањем "Ватрени штит 2022" казао да Србија нема за циљ да било коме прети, али гледа да на модеран начин увек буде у стању да одврати свакога.

На питање да прокоментарише писање хрватских медија о Србији, нагласио је да се сваки дан нађе неко много паметан да нам објашњава која би требало да буде позиција Србије.

Vucic pasuljanske livade
Извор: Танјуг

"Позицију Србије не праве они и неки други, већ грађани Србије својим избором. И радимо оно што је најбоље за нашу земљу. Нама Хрвати не сметају, о њима и не говоримо. Они су НАТО земља, чланица ЕУ, снажни у точкашима, ту су велесила“, додао је он.

Важно је снажити себе, чувати мир и стабилност

За Србију је веома важно да снажи себе економски, чува стабилност и мир, нагласио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је, након војне вежбе на Пасуљанским ливадама, рекао да се вечерас могло видети да би мало ко волео да се нађе на страни непријатеља.

"Та врста ватрене моћи коју смо вечерас приказали је само део, није ни близу свега што имамо. Просто никоме не би било једноставно да се таквој ватреној моћи супростави. Наставићемо са нашим опремањем“, нагласио је он.

Вучић је, на питање да прокоментарише вест о припремама у Немачкој за могућ рат, казао да су Немци озбиљан народ, али да не мисли да имају у виду спремање да стварно ратују.

"Дошло је до промене одбрамбене и политичке доктрине, улагаће огроман новац. Једнократно улагање од 100 милијарди евра је нешто чиме праве огромну разлику у односу на друге“, додао је он.

Вучић је казао да претпоставља да припремају склоништа јер више ништа не може да се искључи.

Србија се понаша часно, да сачувамо понос, али и живот земље

Председник Алексаднар Вучић поручио је вечерас да се Србија у актуелној украјинској кризи понаша морално и часно, у складу са нормама међународног права, чува достојанство свог народа, али и будућност земље.

На питање да прокоментарише реакцију Москве на то што је Србија гласала за суспензију Русије у Савету УН за људска права, Вучић је рекао да се наслушао прича како су он или Орбан починили неку издају, а да свако ко је фер, истиче, са лакоћом може да закључи да се Србија понаша у складу са нормама међународног јавног права, морално часно, принципијелно и одговорно.

Vucic pasuljanske livade
Извор: Танјуг

"Да ли у политици увек можете да доносите одлуке какве вам се свиђају? То је немогуће. И зато се јежим неодговорних људи који такве ствари говоре грађанима“, рекао је Вучић новинарима после вежбе "Ватрени штит 2022“ на Пасуљанским ливадама.

"Ако хоћете да вам се додворавамо, није проблем, али уништићемо земљу за седам дана“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да он жели да се бори за фабрике, за људе, инвестиције, али и за пријатељство, принципе, за то да можемо себе да погледамо у огледало као нација, и да имамо образ, а имамо га, каже, више него неки који нам држе придике сваки дан.

"И сад ме питате што је Песков био коректан. Па, кажите ми име земље у Европи која није увела санкције Русији? Или име земље чији авиони већ 45 дана лете ка Москви или Петербургу? То је мала земља и компанија која је била уништена, малог поносног народа. Мислите да они то не знају“, запитао је Вучић.

То што овде, каже, има "неодговорних типова“ који би да униште земљу за три дана, правећи се да су велики родољуби, а све су, додаје, само не то, друга је ствар, али његов посао као председника је да штити земљу.

"Спреман сам ја да гутам жабе, да би народ могао да има свој понос, достојанство и дигнуту главу. Мислите да ми је лепо, да уживам у томе? Само тражим да људи разумеју ситуацију у којој се налазимо, а која није лака“, рекао је Вучић.

Он је упитао да ли неко размишља да ли имамо шансу да привучемо једног великог инвеститора аутомобилске индустрије, за 10.000 запослених, са 3,5 милијарди извоза годишње, којим бисмо, каже, решили проблеме "кад смо већ били глупи са литијумом“.

"Хоћу да разматрам како да се граде фабрике, да земља живи, да покажемо морал, а да не окрећемо леђа пријатељима приликом прве теже ситуације, а ако мислите да треба да учествујем у томе и да се радујем санкцијама Србији, не могу“, рекао је Вучић.

Он је захвалио Пескову на разумевању, као и лидерима ЕУ, Шарлу Мишелу, Урсули фон дер Лајен, као и шефу Делегације ЕУ у Србији што су после велике борбе у Бриселу омогућили да Србија буде изузета из санкција коришћења Јанафа.

"Много ми је сад лакше, не морам да зовем пријатеља, шеика Бин Заједа, да плаћамо дупло више, да плаћамо осигурање. А не знамо шта ће бити даље, да ли ће неко да затвори Дунав, цело Црно море. Безброј је брига и проблема“, рекао је Вучић. Поручио је да ће дати све од себе да се очувају мир и стабилност.

"А, када год мислите да кажете нешто о некоректном понашању према неком, упоредите понашање других према њему, и видите под каквим је медијским притиском Србија, а размислите како изгледа кад нема медија и ко мора на све да одговори да би сачувао образ, достојанство, понос народа, а да сачува живот земље“, рекао је Вучић.

Упутићу позив у понедељак, најкасније уторак

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у понедељак, најкасније у уторак упутити позив Драгану Ђиласу за разговор.

Вучић је, упитан да ли ће у понедељак разговарати са Ђиласом, казао да се враћа у Београд и да ће у понедељак, најкасније уторак упутити позив за разговор.

"Морамо да разговарамо и сви себе морамо да мењамо и показујемо веће поштовање једни према другима“, поручио је он.

Рекао је да му је драго да је до сада прегледано на стотине изборних џакова, иако је свима било јасно од првог тренутка стање.

Подсетио је да је опозиција имала четири пута више контролора, али су накнадни захтеви, каже, дечије болести наше демократије и чињеница да у ери социјалних мрежа морате да се правдате за резултате.

Указао је да се десило да у два џака СНС има два гласа мање.

Вучић је казао да дан што су завршени избори треба кренути са бављењем идућим изборима, и да би било цивилизовано да неки честитају победницима.

У уторак или среду представљање најмоћнијег оружја

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у уторак или среду бити представљено ново наоружање које ће бити до сада најмоћније оружје које ће Србија имати.

Вучић је то рекао вечерас после војне вежбе на Пасуљанским ливадама одговарајући на новинарско питање да ли је у питању кинеска транспортна авијација.

"У уторак или среду добродошли да видите понос српске војске", рекао је Вучић не желећи да прецизира о ком наоружању је реч.

На питање како коментарише то што француски медији преносе да је Србија заинтересована да купи 12 нових "рафала", Вучић је рекао да он већ годину дана о томе са њима преговара.

Vucic pasuljanske livade
Извор: Танјуг

"Преговарамо већ годину дана о куповини 12 нових "рафала", а преговарамо са још једном земљом о куповини 12 половних "рафала", рекао је Вучић.

Он је додао да се разговара и о трећој варијанти, тзв. комбиновано ловачко-бомбардерској авијацији и да је реч о три земље, као и да се појављују и нове земље, и да је конкуренција велика.

Вучић је напоменуо да велике одлуке морају да се донесу у кратком периоду и о нашој одбрамбеној индустрији.

"Само да није било рата у Украјини, али настављамо по плану, само да се не одужи", рекао је Вучић.

Следи контрола државних складишта робних резерви

Председник Александар Вучић најавио је вечерас контроле државних складишта робних резерви, након што су откривене крађе у случају робе која је "држана“ код приватника.

Говорећи о свим изазовима са којима се држава суочава, Вучић је подсетио да је у робним резервама које су складиштене код приватника, откривена крађа, односно да нема робе за коју се мислимо да је има, попут меркантилне пшенице, кукуруза.

"Није проблем, сад хапсимо, надокнадићемо све, сад сви скупљају храну. Сада иде и обилазак свих државних, да видимо да ли су и ту крали“, рекао је Вучић.

Поручио је да ће ићи у затвор и одговарати сви који су на бруталан начин крали, мислећи да их нико неће проверавати.

"А, знате како раде. Поставе дупло дно за нашу робу, за жито. Дупле решетке поставе, да ви мислите доле је, а нема је. Нису мислили да ће ико да проверава има ли жита или не“, рекао је Вучић и рекао да је то све део брига са којима се држава суочава у овом тренутку.

Остале вести