Турској и Србији кључни мир и стабилност

Најновије
Извор: СНС

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, после разговора са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, да је за обе земље од кључног значаја очување мира и стабилности.

Извор: Пинк тв

"Важно је да имамо стабилне, добре и пријатељске односе“, истакао је Вучић у изјави српским новинарима у Анкари, и додао да је са Ердоганом разговарао о турским инвеститорима и да су највише пажње посветили кључним регионалним питањима.

Указао је да је са Ердоганом разговарао о увећању трговинске размене, која је од јануара до новембра прошле године достигла вредност од 1,55 милијарди евра.

Према његовим речима Турска је све значајнији трговински партнер Србије и налази се тренутно на 10 месту, а пре пар година била је још на 18 позицији.

Пренео је да је са Ердоганом разговарао о турским инвеститорима, који су важни јер покривају мања места, као што су Лебане, Kрупањ, Житорађе.

"Разговарали смо и о свим кључним регионалним питањима, чему смо највише пажње посветили. Важно нам је да имамо стабилне, добре и пријатељске односе, а очување мира и стабилности су од кључног значаја“, објаснио је Вучић.

С Ердоганом о БиХ, региону, инфраструктурном повезивању

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о ситуацији у Босни и Херцеговини и комплетној ситуацији у региону, као и значају инфраструктурног повезивања између Србије и БиХ.

На питање да ли је било речи о напетој ситуацији у БиХ и о инциденту у Прибоју, Вучић је рекао да су разговарали о свему:

"Разговарали смо о свему, и о Прибоју и о свему другом. О компликованој ситуацији у региону, томе какви су ставови Србије, какви Турске, и шта значи поштовање Дејтонског споразума - од поштовања интегритета БиХ, али и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ", рекао је Вучић.

Пренео је да је он говорио о томе да је за Србију важно да се инфраструктурно повезујемо, да се граде ауто-путеви, истичући да очекује да у октобру буде завршено 19 километара ауто-пута од Kузмина до Сремске Раче.

"Готово 80 одсто је завршен мост, да не идемо оном ћупријом као до скора. То је близу краја, и за годину и по дана имаћемо ауто-пут до БиХ и РС", рекао је Вучић и додао да после тога остаје да се изгради ауто-пут до Бијељине.

Пренео је да се разговарало и о изградњи ауто-пута Пожега-Kотроман, односно до Вишеграда, који би даље требало градити до Сарајева.

"Рекао сам да је бесмислено да ми градимо, ако нико неће да гради Вишеград, јер само тако има смисао, а до тада нема. Надам се да ће власти у БиХ, ма које, јер не могу да улазим у то, то урадити. Тиме бисмо повезали Рашку са Београдом, Сарајевом, али и Софију и Истанбул са Сарајевом и Београдом. Верујем да заједно можемо то да урадимо, није проблем у нама", рекао је Вучић.

Додао је да је са Ердоганом разговарао о свему, па и о заједничком деловању по појединим питањима у међународним организацијама.

Вучић у Анкари
Извор: СНС

Рекао сам "ако сте паметнији од мене водите странку"

Председник Александар Вучић потврдио је да је у недељу увече, након објављивања резултата референдума, својим страначким колегама у СНС рекао да ће се након избора у Србији повући са места председника странке и да им је поручио "ако сте паметнији од мене водите странку".

Вучић је тако одговорио на питање новинара да каже шта се дешавало у СНС после објављивања резултата референдума и да ли је заиста то рекао.

"Да (рекао сам то), зато што их има много паметнијих који су знали да треба да се гласа за - Не. Фалило им је још 20 одсто па да буду радосни, фалило им је 400.000 гласова или још 202.000 да преокрену на другу страну и замало да буду сасвим радосни, зато сам то рекао", навео је Вучић у ироничном тону.

Kако је рекао, у оних 39 одсто људи који су гласали за НЕ, највећи колач је појединачно имао СНС, док је у оних 60 одсто који су гласали за Да, такође, убедљиво највећи колач од људи из СНС и оних који подржавају напредњаке.

Председник је казао да је очигледно да неки људи у СНС боље знају политику од њега и да је у реду да је воде.

"Тако да ћу се повући, као што сам и рекао, одмах после избора. Нећу се кандидовати за председника странке и свакако ће неки паметнији људи водити странку од маја или јуна", нагласио је Вучић.

Додао је да ће се о изборима разговарати у наредним данима и недељама, али свакако пре 15. фебруара, пошто се тада расписују парламентарни и локални избори.

На питање шта ће бити са људима са којима је незадовољан, Вучић је рекао:

"Живи и здрави, ускоро ће моћи да покажу раскошну памет", додао је Вучић.

Најавио је да ће се за три или четири дана обратити јавности и рећи детаљније, како је рекао, шта се и како збивало.

Објавио сам апсолутно тачне резултате референдума

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су резултати референдума које је објавио били апсолутно тачни, у шта су грађани могли да се увере.

Он је то рекао новинарима у Анкари одговарајући на питање поводом оптужби политичких противника да је преузео улогу РИK-а, и да је пре њих објавио резултате референдума.

Вучић каже да ће сачекати неколико дана и обратити се јавности поводом анализе референдума наводећи да је био шокиран бесмисленим оптужбама које се односе на то што је он објавио резултате.

"Резултати су били тачни у нула један", рекао је Вучић и навео да СНС није износила податке на основу узорка већ пребројаних гласова што им омогућава савремени софтвер који имају као и то што на сваком бирачком месту имају своје људе.

Зато су, каже, могли да изађу и представе тачне резултате по којима се видело да је разлика 404 хиљаде гласова за "да" у односу на "не".

Он је напоменуо да је данас СНС много способнија и стручнија да прикупи резултате и поштено их саопшти нацији као и то да у Београду није било победе на референдуму.

"Да ли може РИK друго да каже? Да, али би морао да фалсификује резултате", истакао је Вучић и навео да ће се видети изненађења наредних дана како су људи покушали да лажу око крађе.

На питање о томе да лидер Двери Бошко Обрадовић тврди да је према подацима које је Вучић изнео било 101 посто гласова и оптужби да заједно са Ђиласом краде, Вучић је приметио да је Обрадовић талентован политичар и да верује да није добро слушао оно што говори.

"Ја се овим бавим и ово мало ко познаје боље од мене. Онај ко је гледао би разумео", указао је Вучић, напомињући да када су у питању оптужбе Милице из Заветника биће џентлмен.

На питање да ли ће се опозиција тако понашати и 3. априла, Вучић је оценио да ће се понашати много горе, а да сада нису ни знали за шта гласају.

Наводи и да није било лако направити добру кампању када је у питању тема која мало кога интересује, и када део чланова, како је рекао, "хард кор" напредњака не трпи мишљење које намећу странци, али да је преломљено у среду увече на страну за "да" после његовог гостовања на РТС.

Додаје и да чланови СНС имају право на свој избор унутар странке, али да када Председништво заузме став и договори се онда мора јединствено да се наступа и да се спроведе задатак и победи.

А неки су, каже , и после тога водили кампању за "не".

"Нема проблема, нисам никада избацивао људе из странке али тачно је да нисам задовољан и да сам то рекао. Нисам викао, био сам тих. Рекао сам да се радујем што ће за још четири, пет месеци показати како ће да воде странку", навео је Вучић.

Он је рекао и да ће им помоћи, али да одлуке морају да се поштују када се донесу.

"Али то су унутар страначке ствари које се неће решавати чисткама већ цивилизовано и демократски", навео је Вучић.

Он је додао да ће се и на изборима обратити први са резултатима, јер је СНС организована странка са најбољим софтверима.

Поновио је да они саопштавају прецизне, сабране резултате не на основу узорка већ на основу више од 90 одсто пребројаних гласова.

"То да сам сам, са Ђиласом крао на референдуму, не знам шта бих рекао. На част онима који то говоре'', закључио је.

Остале вести