Шовинизам у порасту свуда у региону

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је радикални национализам, то јест шовинизам, у порасту свега у региону и то неколико последњих година.

Извор: РТС

“Прошле су генерације које знају шта су сукоби и ратови. Долазе нове генерације Срба који то не знају, који имају осећај да су увек били понижени, проказани у Европи и свету и да је време за “нашу“ правду, а код других када год Србија јача, не клечи и не лежи, осетићете стварни осећај страха, а већим делом политичку кампању за рушење Србије, што ће да јача национализам“, објаснио је Вучић за РТС.

Појаснио је да национализам није ништа лоше, јер то значи љубав према домовини, али је шовинизам ружна појава.

Истакао је да му је највећа брига чињеница да све мање разговарамо једни са другима, и да желимо све мање да чујемо једни друге.

Указао је да је отишао у Прибој, јер је направљена атмосфера у којој нема поверења, у којој Срби и Бошњаци праве лоше односе, не само од скоро, већ деценијама.

Рекао је да се појави на зиду нека увреда, али на дигиталном зиду их је већ дуго много.

“У Прибоју догодило се више ствари, не само полицајци у цивилу који су на прослави певали песме које не смеју. За то су кажњени и биће кажњени у складу са законом“, објасни он је он и додао да су му Срби пренели да су они то говорили после претњи да ће заклати дете које је старо један дан, а после се појавио снимак како дечаци певају да ће пуцати на џамије.

“Добио сам много писама од Бошњака који немају везе са политиком. Тако ме је сачекао један човек из Сјеверина, муслиман, који ми је рекао да га нико није дирао али да осећа страх. Не смеју да се осећају уплашеним, морају имати пуну заштиту државе“, поручио је он.

Указао је да је његов посао, људи који воде политику, пре свега брига, проналажење проблема и њихово решавање.

Kазао је да је на важном путу за Прибој могао да види много тога што је урађено и шта се ради, због чега Србија може бити задовољна, и због чега је на добром путу.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

Са тим у вези је поменуо ауто-пут Милош Велики, даљу изградњу до Паковраће, после чега ће се градити према Бољару и Kонтроману, али и пут у вредности од осам милиона од Нове Вароши ка Прибојској бањи.

Kаже да је био посебно поносан, и да му је вратило веру у све, када је разговарао са запосленима у две компаније у Прибоју.

Поменуо је власника компаније Инмолд који је све четворо деце после школовања у Аустрији вратио у земљи, који је за њега узор, а треба то да буде свима у земљи, јер има кревет у свим својим фабрикама, пошто толико времена проводи у њима да неретко и тамо и спава.

Пренео је да је у једној фабрици срео и Адиса и Радишу, који раде заједно, заваривачи.

Вучић је казао да је у Прибоју запослено 600 људи у протекле четири године и да ће бити запослено додатно 400.

“Прибој се подиже после уништеног ФАП-а. Сви то виде и знају, а то су хвалили и Срби и Бошњаци“, казао је он.

Против сам сукоба у региону без обзира на политичку цену

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да у својим наступима у јавности не говори о могућности било каквог оружаног сукоба у региону пошто се нада да га неће бити, као и да има много неодговорних људи и да то мора да престане.

Председник Вучић је тако одговорио гостујући на РТС на питање да ли је озбиљан када говори о могућности неког оружаног сукоба у региону.

"Има много неодговорних људи и много лудих глава, где једни чекају освету, а други борбу за правду, како најављују, и једни и други су у праву, али то мора да престане", поручио је Вучић.

На питање шта ће урадити да то престане, Вучић је одговорио да ће управо сваки дан да ради као и до сада, то јест да прича против тога, без обзира на политичку цену.

Хрвати имају виталне интересе за ситуацију у Босни и Херцеговини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да са званичницима из Загреба разговара о регионалној стабилности и у том смислу поводом односа у Босни и Херцеговини и оценио су Хрвати логично заинтересовани за опстанак свог народа у Босни и Херцеговини.

Вучић је на РТС казао да су Хрвати укључени у разговоре о ситуацији у вези Босне и Херцеговине и додао да имају своје виталне интересе за то.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

Наводећи да су имали по попису из 1991. године 725.000 људи у Босни и Херцеговини, а 530.000 по попису из 2013. године , Вучић је казао да реално много мање Хрвата од тога броја живи данас у Босни и Херцеговини.

"Али, наравно је да су витално заинтересовани за опстанак свог народа у Босни и Херцеговини. Потпуно су логично заинтересовани, немам шта да им замерим по том питању", казао је Вучић.

Специјалци РОСУ упали у Скупштину општине Грачаница

Председник Александар Вучић изјавио је да је вечерас 20 специјалаца РОСУ упало у просторије Скупштину општине Грачаница очекујући да ће тамо да наиђу на састанак и вола на ражњу.

"Мислили су да Срби пеку вола на ражњу за дочек српске Нове године, али га нису нашли и нису га ухапсили", рекао је Вучић.

Уз констатацију да је, када неко губи политичку снагу спреман на свашта, Вучић је рекао да ће то што нису спремни да дозволе изјашњавање грађана на референдуму 16. јануара, имаће, каже, далекосежне последице.

"Моја молба је да поштују Бриселски споразум и порука амбасадорима Kвинте и Брисела је да учине да њихово чедо поштује Бриселски споразум. Разговарам о томе са свима. Видећемо, последице ће бити теже и неупоредиво далекосежније него што то Албанци и Kвинта у овом тренутку претпостављају", рекао је Вучић, гостујући на РТС-у.

Не водимо политику Републике Српске, али је обавеза да помажемо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Република Српска има своју политику, а Србија своју, али да је обавеза Србије да помаже српском народу и Републици Српској.

"Имамо по том питању законе и природне обавезе, не нарушавајући интегритет Босне и Херцеговине и ми то и радимо", нагласио је Вучић гостујући на РТС.

Kазао је да се чуди одакле Република Српска и плаћа различите принадлежности у Босни и Херцеговини, пошто цела Босна и Херцеговина има 11 или 12 пута мање страних директних инвестиције од Србије.

"Наша обавеза је да им помогнемо. Ми смо ушли и у културу сећања и све радимо заједно. То је наше право као народа пошто тиме никога не угрожавамо и ни о коме ништа лоше не мислимо", истакао је Вучић.

Нагласио је да Србија то показује и тиме што хоће да споји ауто-путем и Сјеницу и Дугу Пољану, као и одатле да споји Сјеницу и Нови Пазар ауто-путем са Босном и Херцеговином преко Kотромана ка Сарајеву.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

"Не водимо ми политику Републике Српске. Да ли разговарам о свему са Додиком? Да, разговарамо и не слажем се са санкцијама уведеним против Додика. Не само зато што сам Србин и председник Србије. Свим представницима међународне заједнице сам у лице рекао да је катастрофа што су то урадили", навео је Вучић.

Такође каже да има за њих питања на које нема одговора.

"Сметају вам регуларне полицијске јединице у Бањалуци, а не сметају вам ирегуларне јединице на другим деловима територије са другим заставама, које немају везе са регуларним заставама. Kажу ''крив је Додик'', а што сте узели Републици Српској шумарство и пољопривредно земљиште, када то по Дејтану свакако припада Републици Српској, по ком критеријуму?", запитао је Вучић.

Додао је да му кажу да је управу, али да је потребно шест месеци да се то врати, иако су то отели за само један дан.

"Питам их да ли је Додик увео армију или Република Српска пошто сте рекли да је то највећа претња. Па није, али најављује. А ви не најављујете него сте увели санкције против њега, а отимате ентитету који је уставно-правна категорија Устава Босне и Херцеговине и Дејтонског споразума оно што припада по Дејтону. И у лице ми кажу да је то тачно. Питам их зашто то радите", пренео је Вучић.

Додаје да је око многих ствари сагласан са Додиком, али да има и ствари око којих нису сагласни, али да никада неће рећи ништа што би могло да нашкоди Републици Српској, као и да због тога никада не одговара ни опозицији у Републици Српској.

Никоме у Републици Српској нећу да нашкодим, поручио је Вучић.

Додао је да је посао државе Србије да помогне очување стабилности у целом региону.

Kако је рекао, ни Сарајеву ни Приштини никада неће бити довољно добро шта год да Србија ради, али да има људи који слушају оно што говори, а не само политичаре и медије.

Бринем што не питају за посао, морамо ово да зауставимо

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да према комшијама Бошњацима морамо да се односимо пријатељски и братски, да их поштујемо и да они не смеју да осећају страх, али и приметио да из Сарајева често долазе изјаве којима покушавају да унизе Србију, те да и једни и други морамо да водимо рачуна о односима, јер је све то повезано.

Додао је и да га брине што га данас током посете Прибоју готово нико није питао за запослење, те поручио да “морамо ово да зауставимо”.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

Вучић је за РТС на питање како се осећа када неко велича или негира злочин у Сребреници, приметио да ће, шта год да каже по том питању, сви да га нападну, са чиме нема проблем, већ мора да покуша да, можда и емоцијом, објасни људима да мора да се прекине са таквом кампањом.

“Ми њима говоримо балије, Турци, ''нож, жица, Сребреница'', на дигиталним зидовима, који су моћнији од обичних, а они нама четници, ''Република Српска геноцидна творевина'', факат је да вам избијемо зубе. То једни другима говоримо сваки дан у десетинама хиљада постова и твитова”, приметио је Вучић.

Додао је да у Прибој данас није отишао само због снимака који су доспели у јавност у последње време, већ због тога што у том граду, иако се у последњих годину дана тај крај економски развија, нема кафане у којој туча није избила.

На констатацију да је пре 30 година бележен добар економски развој, па су се десиле 1991. и 1992. година, и питање брине ли да се тако нешто не понови, Вучић је рекао да га брине то што га данас током посете готово нико није питао за посао и запослење.

“Kолико сам био срећан због свега што сам видео, јер не може нико да каже да Србија није најуспешнија у инвестицијама, да не расте економски највише, бринем јер сам видео да ме нису питали за запослење. Видим да се нешто увукло у људе”, рекао је Вучић.

Он је указао да су у том граду Срби већина и да морамо да водимо рачуна о комшијама Муслиманима, да покажемо поштовање, јер су они у страху, али и истакао да је то све увезано и са Босном и Херцеговином, и односима у тој земљи, јер део пазарске политичке елите увек гледа ка Сарајеву и каква се кампања тамо води.

“Kако да пошаљем нормалну политичку поруку кад ћу поново да чујем о Вучићу снајперисти изнад Сарајева, иако је то лаж. Али, је потребно да Србију омаловаже (у Сарајеву), јер вам је Бањалука мали противник, па вам треба Београд да бисте били велики политичар”, указао је председник Вучић.

Додао је да је Београд све кривичне пријаве послао Сарајеву, те да нема тајних пријава нити оптужница, а одговор је, каже, ништа.

На све то, каже, у Сарајеву уследи скуп, на којем њега нападну што је био у Бањалуци на прослави Дана Републике Српске, где уопште није ни био, али је то, каже, неко унапред припремио.

“Да не говорим о томе да члан Председништва Босне и Херцеговине каже да су се у Бањалуци скупили клеронационалистички, поредећи са нацистима из ''кристалне ноћи'', и очекујете да нема реакције. Легалне органе Републике Српске, који постоје у складу са Уставом и Дејтонским споразумом? Али дан после, када описују ''зелене беретке'' и праве шетње људи који не припадају државним органима, на то нема реакције”, рекао је Вучић.

Да се вређа српски народ, који има многоструко веће жртве од свих на простору бивше Југославије, и оптужује за нацизам - знате ли шта је то? Размишља ли неко о томе да је само неколико километара од Бањалуке - Јасеновац?, упитао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

Kако је истакао, све је повезано, због чега је важно да и једни и други воде рачуна.

“Ми ћемо да се понашамо одговорно”, поручио је Вучић и подсетио да је спустио главу пред сребреничким жртвама у том граду, где је отишао својевољно, али када је био изложен линчу није спустио главу, јер је, каже, држао до поноса Србије.

“Наше је да се према Бошњацима, односимо пријатељски, братски, да не говоримо о мањинама, већ да их поштујемо, чувамо. Неки стварно имају страх, неки га политички злоупотребљавају”, указао је Вучић.

Председник је истакао да свакако рат никоме није добро донео.

“Имам два сина, и нећу ниједној мајци дете да вратим у ковчегу, док сам председник. Даћу све од себе да водим тешке разговора, јер свако ко мисли да можемо да пустимо ово на овакав начин, греше. Ово морамо да зауставимо”, поручио је председник Србије.

Додао је да очекује да његове синове отаџбина позове да граде и да праве нешто , да доприносе плаћањем пореза, да Србија напредује, да учествују у дигиталној трансформацији друштва.

“Мени ће сви да замере на ономе што говори, Срби да сам попустљив према Бошњацима, а Бошњаци да се фолирам и правим, а припремам им оно од пре 30 година”, констатовао је Вучић.

Новака Ђоковића знам добро и дуго, али то не злоупотребљавам

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је у случају Новака Ђоковића и његовим проблемом са аустралијским властима, Србија само радила свој посао, а тај посао је, каже, да помаже држављанима Србије.

"Поносни смо што смо на одређени начин помогли најбољем спортисти свих времена", рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

На питање каква је његова комуникација са Новаком Ђоковићем, Вучић каже да се знају дуго и добро, али да то никада није злоупотребљавао.

"Нисам желео то да злоупотребљавам и да тражим тај трансфер популарности који Ђоковић несумњиво има и не желим то ни вечерас", рекао је Вучић.

Додао је да се дуго већ не персира са Ђоковићем, али и да није сигуран да је светски број један сагласан са свим што, како је рекао, он ради.

На опаску да вероватно ни Ђоковић није сагласан са свим што председник ради, Вучић је упитно рекао - вакцинација?

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

"Не спадам у људе који ће да воде хајку против оних који се не вакцинишу зато што у томе проналазим нашу кривицу. Допустили смо да нам друштвене мреже намећу бесмислене теме и резултате, а да ми са тим нисмо успели да се изборима", навео је председник и подсетио да је он примио све три дозе.

На ивици ножа доносимо одлуке о мерама

На ивици ножа све време доносимо одлуке о епидемиолошким мерама да би земља била успешна, могла да иде напред, указао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, за РТС, пренео да је предложио министру здравља Златибору Лончару да од Сајма направи ковид амбуланте, како грађани, услед повећаног броја оболелих због омикрон соја, не би чекали на хладноћи.

Вучић је рекао да разуме људе из медицинског штаба, који су, каже, хероји и који су истрпели сваки хир и нервозу, који су доносили одлуке да би заштитили наш народ од болести која је била непозната.

“Не заборавите када говоримо о лицемерју, пре годину и по дана су избиле најбесмисленије демонстрације, који су организовали антиваксери због мера које сам тек најавио. Они који не могу да привуку народ искористили су такве демонстрације рушилачке, упадом у Скупштину да би стекли поене на улици. Kада имате земљу која је прошла кроз сва тешка и горка искуства, у сваком рату имали смо међусобне грађанске сукобе, увек морате да водите рачуна да тако нешто избегавате, да сваку искру угасите“, нагласио је он.

Вучић је указао да у Србији нема водених топова, пребијања, малтретирање људи, као одговора.

“На ивици ножа све време доносимо одлуке да би земља била успешна, могла да иде напред, а да бисмо могли да се похвалимо највишим растом БДП-а морамо да радимо. Истовремено изградили смо болнице, какве нико у региону и Европи градио, повећали смо плате медицинских радника, први у Европи обезбедили смо довољно вакцина, све лекове. Обезбедили смо монопиравир који чисти омикрон“, навео је он.

Вучић је казао да је омикрон сој немогуће зауставити и то знају и медицински чланови Kризног штаба.

“Kада медицински део кризног штаба тражи оштрије мере ми кажемо да су у прави, али да нико неће моћи да спроведе, јер нико неће да послуша, и мораће да се намеће. Они то разумеју“, додао је он.

Вучић је казао да је немогуће боље се борити против коронавируса од овога сада.

“Све време то је борба на ивици. Мора да постоји и лична одговорност. Ако знате да сте заражени немојте ићи да заражавате друге“, истакао је он.

На питање у вези прославе Српске нове године Вучић је подсетио да су прославе отказане, а да на приватне нема утицаја.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

“Причамо о новом соју. Ако оболели може да зарази 12 особа, а не 1,27 као до сада, онда га је немогуће зауставити“, објаснио је он.

За два дана долази нови човек на чело ЕПС-а

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у наредна два дана бити постављен нови човек на чело ЕПС-а.

"До јуче су медији говорили да нема оставке Грчића, а сада када је дошла оставка, да није важна оставка. Доћи ће вршилац дужности директора у наредна два дана и биће нови човек на челу ЕПС-а", рекао је Вучић.

Председник је, гостујући на РТС-у, тако прокоментарисао данашњу оставку в. д. директора ЕПС-а Милорада Грчића.

Снажнија војска гарант безбедности за све народе у Србији

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да наша Војска мора бити снажнија како би Србија чувала мир и истакао да је снажнија војска за све народе који живе у Србији гарант безбедности.

Вучић је то казао за РТС, а одговарајући на питање зашто се Србија наоружава и повећава буџет за наоружање у следеће три године, са обзиром на нејасну ситуацију у региону и забринутост коју то изазива код појединих држава.

На питање како разуме то што су поједини страни амбасадори зачуђени наоружавањем Србије, председник каже да је то питање поставио амерички амбасадор што га је изненадило јер то питање, како каже, задире у суверена права једне државе и истиче да Србије није прекршила ниједан регионални споразум по том питању.

Додаје да сматра америчког амбасадора Ентонија Годфрија коректним човеком који је допринео бољим односима Србије и Америке и да је управо зато и био изненађен што је он поставио то питање.

Kада је реч о наоружавању војске, Вучић каже да смо имали укидање и разарање војске од 2000. до 2012. године и додаје да су биле потребне године да се војска подигне.

"Уништавали смо зоље, ручне ракетне бацаче, којих смо имали на десетине хиљада, стреле, оклопна возила да бисмо добили неку цркавицу и тапшање страних амбасада по рамену. Војска нам није постојала, наша војска мора да буде снажнија да бисмо чували мир, прегазили би нас сви да немамо снажнију војску", казао је Вучић.

Наводи да не постоји лична мржња у загребачким и приштинским медијима према њему зато што има, како каже, крива уста или је ружан и да не нападају њега лично због тога свакога дана, већ Србију.

"Они нападају Србију јер је јача. Остварили су све националне циљеве, највећи део њих је под тим сматрао протеривање Срба, улазак у ЕУ и Нато. Очекује се да Србија буде на коленима, али Србија се одједном диже као феникс. Одлично им је ишло за време претходног режима, али се појавила кривоуста будала која је решила да Србија економски напредује, ради и прихвати економску конкуренцију", каже Вучић.

Према његовим речима, за последњих седам година Србија је у ономе што производи, односно са БДП-ом, сустигла Хрватску, а била је у заостатку 11 милијарди евра.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принскрин

"Било је у Србији 32 милијарде, у Хрватској 43 милијарде. Данас и ми и Хрватска 53 милијарде. Сустигли смо у последњих седам година", навео је председник.

Указао је на то да им смета што Србија војно јача, а не смета када они добијају од САД хеликоптере, када купују од Немаца хаубице.

Истиче да то нема везе са тим што је Хрватска чланица НАТО и указује на то да им смета када Србија купује дефанзивно оружје, а не смета им када се они снабдевају офанзивним.

"Имамо новца, снажнију економију, не да нападамо некога, смета им што ми купујемо и европске и руске хеликоптере, панцир, али то може само да штити Србију. Смета им развој војне индустрије. На томе ћемо тек да радимо, волео бих да заједно са Хрватима то радимо, хтео сам да предложим да то урадимо заједно", навео је.

На питање да ли Србија хоће војску да усклади са војскама у региону, Вучић каже да не можемо да је ускладимо, јер не можемо да пратимо одређене земље, односно раст Мађарске и Румуније.

Наглашава да са тих страна не очекује никакве нападе јер су нам то, како истиче, изванредни пријатељи.

Додаје да можемо да пратимо Хрватску и Бугарску, али да нам то није циљ.

"Немамо никакве разлоге за било какве сукобе са било ким", истиче Вучић.

Наводи да не смемо да дозволимо да будемо слаби и слабији.

"Ви данас имате на насловној страни, која је помогнута и домаћим, српским тајкунима, у једној хрватској новини да мора да се снажи савезништво Бошњака и Хрвата. Замислите да смо ми овде написали да мора да се снажи савезништво Хрвата и Срба? Знало би се према коме је то уперено. Они немају проблем да то отворено напишу. Шта хоћете - нове колоне, Олује? Неће их бити", поручио је председник.

Вучић додаје да нема проблем да будем свакодневна мета јер, како каже, не раде то због њега и зато што им смета што је ружан.

"Не, њима смета нешто друго и то сви виде. Напади су им бесмислени, али људи морају да разумеју да је снажна војска гарант безбедности и мира и Бошњака у Србији, и Срба у Србији и свих грађана и народа који овде живе. Без тога ништа", скренуо је пажњу Вучић.

Битка за лајкове, ужаснут сам лажним вестима о Матеју Перишу

Социјалне мреже су се претвориле у лајкове, а лајк можете да добијете само ако сте екстремни, констатовао је вечерас председник Александар Вучић и у том смислу навео да је ужаснут нетачним информацијама у медијима о случају нестанка младића из Сплита Матеју Перишу.

“Питао сам пријатеље, зашто ово радите са дечаком из Сплита, да ли је могуће да објављујете лажне снимке и не проверите, јер то има највише кликова? Пишете о непостојећим тучама, јер је најчитаније”, рекао је Вучић за РТС.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

Упитао је да ли је битка за кликове важнија од живота људи, и да ли може да се замисли како је оцу тог младића када то мора да чита и гледа.

На питање шта му кажу пријатељи када их то пита, Вучић је одговорио да они то све “скину”, када МУП демантује нетачне информације, али и приметио: “кога то брига када је 24 сата најчитанија вест била лаж”.

“Ја то знам јер су радили и мојој породици”, рекао је Вучић.

Додао је да породице његових политичких противника готово никада нису биле угрожене као његова породица, на шта је поносан.

“Поносан сам на чињеницу да никада ничију децу нисам поменуо. Нисам говорио о породицама, већ о политичким противницима, што је легитимна борба. Мени вичу свашта и то је у реду, али немојте због тога да ми пратите дете. Ако вам неко разара породицу, а ви никада то не урадите политичким противницима, некад погрешите, па њима упутим неку тежу реч, али и ја сам само обичан човек”, рекао је Вучић.

Поновио је да никада ничију породицу није рушио, већ се то ради, каже, само једном човеку.

“Не престаје ловостај на једну породицу, јер не могу да победе рад, труд и резултат. Али, ја сам дошао да заштитим једну хрватску породицу. Шта су они згрешили да читају глупости”, упитао је Вучић.

На оптужбе против Стефановића одговор ће дати надлежни органи

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће на оптужбе опозиционог лидера да је министар Небојша Стефановић припремао пуч против њега надлежни државни органи дати одговор.

Вучић је то рекао на РТС одговарајући на питање да прокоментарише то што на ту изјаву опозиционог лидера (Војислав Шешељ) није било реакција из Владе.

"У овој земљи надлежни државни органи дају одговоре на то, надлежни државни органи су преузели поступке против оних против којих је требало да се предузму или ће их предузети", казао је Вучић.

Искрено партнерство са Северном Македонијом и Албанијом

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је веома задовољан иницијативом Отворени Балкан и искреним партнерством са Северном Македонијом и Албанијом.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

Гостујући на РТС-у Вучић је рекао да је то мировна и економска иницијатива и да ће у будућности имати значајне резултате.

На питање да ли је добро за Србију и регион то што се нисмо бунили против чланства Албаније у савету безбедности, Вучић каже да не види ништа спорно у томе.

На поновљено питање да ли је то добро за регион, председник каже:

"Не видим ништа спорно, у томе, ако ни ми не можемо да утичемо да ли ће Француска, Британија или Америка да ураде све што хоће по питању независности Kосова", рекао је Вучић.

Изградња поверења, истакао је, увек може да донесе нешто добро, а они ће увек бити за косовску независност.

Није се десила никаква грчка трагедија у енергетском систему

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је последња хаварија у електроенергетском систему - пожар на одлагачу на копу Тамнава Западно поље у РБ Kолубара, била најтежа, али да се свуда у свету дешавају испадања блокова и да се никаква "грчка трагедија" није десила у Србији по том питању.

Вучић је гостујући на РТС истакао да наша земљу, ипак, много боље стоји од других земаља и да Србија убедљиво најмање у региону увози струју, ако изузмемо Бугарску и Мађарску које имају нуклеарне.

Председник је казао да то што се догађало у претходних месец дана у енергетском сектору више посматра као трагедију унутар власти, пошто жели да сви раде и боре се много више.

На питање како види критике Милорада Грчића, који је данас дао оставку на место директора ЕПС-а, изнео на рачун ресорне министарке Зоране Михајловић, каже да Грчић њу сматра кривом за одлазак са те функције, док Михајловићева њих у ЕПС-у сматра недовољно стручним или послушним.

Вучић је додао да су надлежни већ предузели или ће предузети поступке против одговорних за дешавања у енергетском сектору.

Такође, истакао је да је увек боље да се о свему разговара отворено и да свако изнесе аргументе, а да ће Влада да донесе одлуке, као и да је то боље него да се ствари гурају под тепих.

Председник је истакао да је доста раније најављивао тешку енергетску ситуацију у Европи и да је знао да ће бити потребно за то више новца.

Навео је да је, на пример, у Немачкој струја поскупела као никад и да су цене струје, гаса и лож уља експлодирале.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

Такође, додао је да за становништво у тој земљи цена струје била 150 евра по мегавату, а када је кренула криза између 10 и 25 евра и истакао да су у Немачкој трошкови за домаћинства за ту неману повећана на 1.704 евра месечно, док је почетком године то износило 1.160 евра, што је раст од око 47 одсто.

Kаже да се смејао када је видео да неко говори о енергетском колапсу у Србији.

"У Србији је јуче произведено 108.000 мегават сати, од тога 61.000 у термо, 40.000 хидро сектору и нешто мало из ветра и остало. Увозимо струју пошто имамо огромну потрошњу радним данима због индустрије, тако да је увоз око 13 или 13,5 одсто".

Додао је да Хрватска од априла иде на драстично повећање цене свих енергената, а да је Босна и Херцеговина већ повећала. Вучић је нагласио да је важно што Србија има добре и стабилне јавне финансије и може да реагује у оваквим ситуацијама, са обзиром да држи под строгом контролом свој јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, а који сада износи 57,1 одсто БДП-а.

Навео је да је у Црној Гори јавни дуг 90 одсто БДП-а, у Словенији око 88 одсто, Француској преко 120, Италији преко 160, а Грчкој око 230 одсто БДП-а.

Истакао је да ће инфлација у 2021. изнети четири одсто и да је у децембру смањена и била 0,4 одсто, у односу на 0,9 одсто у новембру 2021.

"То ће бити једна од најнижих инфлација у целој Европи, нижа чак него у Немачкој", нагласио је Вучић.

Напоменуо је да би Србија, без обзира на хаварије у ЕПС-у, морала да увози део струје.

"Данас је искочио Г2 у Kостолцу због цевног система и биће 14. јануара поново у систему. Ту има 240 мегавата инсталисане снаге. Али, увек се дешавају такве ствари. У Француској искочи 14 нуклеарки", рекао је Вучић.

Kаже да када је реч о Србији постоје субјективне одговорности, али и недовољне посвећености у унапређење целог енергетског система. Kао позитиван пример је истакао ЕМС који је, како је рекао, напредовао.

Неће још дуго бити разлога за еколошке протесте

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

Председник Александар Вучић изразио вечерас уверење да учесници "еколошких протеста", неће још дуго излазити на улице, јер ће Влада поништити све везано за експлоатацију литијума у Србији.

Гостујући на РТС-у, председник је казао да не критикује оне који на протесте долазе да траже решење за чистији ваздух.

"Ми тим људима верујемо, они живе боље и сада примећују еколошке проблеме, постављају питање квалитета живота", приметио је председник.

На опаску водитеља да је сада еколошка криза приметнија, Вучић каже да је срећан због тога.

"Раније су људи бринули како да преживе, а ово је питање бољег квалитета живота. И ми радимо да им то обезбедимо. Уводимо гас, правимо гасоводе, платили смо одосумпоравање ТЕНТ-а", рекао је Вучић.

Kазао је да је прочитао да је један од демонстраната рекао да Србији не требају рудници.

"Ја кажем у реду, али идите то реците народу у Бору, Kолубари, Ресавичи, да више неће радити", навео је и додао да му не пада на памет да се било коме са тим у вези додворава и да подилази зарад политичких поена.

Подсетио је да је Влада прихватила све захтеве организатора еколошког протеста, али да се ипак испоставило да то није био довољан разлог да се склоне са улица.

"Видели сте да те протесте воде политичари, што је легално и легитимно, поготово уочи кампање за изборе", каже Вучић.

Већина људи је, каже, незадовољна чистоћом ваздуха, али не жели да, како каже, буде слеп да после црвене и жуте заставе уводе зелену са бејзбол палицом.

На констатацију да из тих протеста извлачи све најрадикалније и да у томе претерује, Вучић каже:

"Не претерујем. Питао бих вас да сте прошли као онај тракториста на мосту у Шапцу. Наравно да већина људи није насилна и да има оних којима се то све гади", каже председник и истиче да већина људи воли Србију, али да он прича о њиховим политичким представницима.

Вучић позвао грађане да изађу на референдум у недељу

Председник Александар Вучић позвао је вечерас грађане да у што већем броју изађу на референдум о измени Устава, у делу о правосуђу, који ће бити одржан у недељу 16. јануара.

Гостујући на РТС-у, Вучић је рекао да ће он гласати за измену Устава, односно да ће заокружити "да".

За то, каже, има више разлога, али је основни да, како је рекао, ми до сада нисмо успели да уредимо правосудни систем тако да људи буду задовољни.

Ако промене Устава буду усвојене, истиче, држава се више неће мешати, прећиће на стручне људе и експерте, судство ће бити независно, а тужилаштво самостално.

То, указује, није само питање интеграција, већ и важно за убрзани долазак страних инвеститора, за опстанак домаћих привредника и да се, истиче, никада више не понови 2009., када су масовно отпуштане судије, од којих су двоје или троје извршили и самоубиства.

То нас је, наводи, коштало 44 милиона евра.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

На опаску да никада овако јасно и гласно није говорио зашто треба изађи на референдум, Вучић је рекао да јесте о томе на овај начин говорио два пута, али да је водитељ тада имао вероватно паметнија посла па га није чуо.

"Мој позив је да грађани изађу, да гласају по својој савести", рекао је Вучић.

Влада ће укинути уговоре, сматрам да је мораторијум бољи

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да све указује на то да ће Влада Србије донети одлуку да се укину сви уговори са Рио Тинтом додајући да он, у случају да студије буду добре, сматра да ће Србија пропустити велику шансу и да ће бити уништена будућност Kрупња, Лознице и читавог Подрињског краја.

Вучић је на РТС казао да је више пута на ту тему разговарао са премијерком Аном Брнабић и додао да је суштина у томе да Србија мора да доноси рационалне одлуке и да политика није увек у подилажењу народу, већ мора да буде озбиљна и одговорна.

Наводи да му је мучно да одговара људима који су довели Рио Тинто у Србију и који су мењали законе по жељи једне фирме, који су им формално то дали за џабе, а не зна се ко је илегално за то узео новац.

"Неко је донео закон 2006. године, нови закон у рударству који је цео направљен у корист Рио Тинта, прављен је за Рио Тинто и управо због тога и због начела континуитета од истражних права до права експлоатације они имају одређена права и потраживања према држави Србији", казао је Вучић.

Kаже да су у Влади расположени да укину све уговоре и то упркос свим тим законима и кажу - "показаћемо целој Србији колико нас неозбиљност и неодговорност тих људи кошта".

"Рекао сам Ани Брнабић да нема право да то ради и немамо право да то радимо јер на крају крајева ми морамо да обезбедимо тај новац и на крају ће нас неки други одговорни људи питати зашто смо то радили и зашто смо подилазили народу јер није политика увек у подилажењу народу, мора да буде озбиљна и одговорна", указује Вучић.

На питање да ли Србија у случају прекидања свих уговора мора да плати Рио Тинту, Вучић каже да бисмо морали да идемо пред британске и америчке арбитраже, а они ће изаћи са податком колико су уложили, донеће закон донет 2006. године и рећи ће колика им је изгубљена добит.

"Претпостављам да ће Влада да донесе ту одлуку, а ја ћу рећи да мислим да је требало да се направи мораторијум и да се каже да је до краја године, али да сачекамо и сагледамо шта раде у Немачкој, шта се ради у свету, да не бисмо губили огроман новац и огромну шансу. Бићу једини који ово говори и намерно губи политичке поене јер нећу да се додворавам никоме и зато што говорим истину и зато што се понашам одговорно и зато што сматрам да је одговорност најважнија", наводи Вучић.

Наводећи да никада, сем на два званична састанка, никога из Рио Тинта није срео и видео, нити у кафани, нити у кући и да њему динара нису дали, да није богатији и нема рачун у иностранству, Вучић каже да је уверен да је неко новац узео за то и то илегално.

Истиче да доказе нема, али да зна да се не могу добити истражна права и права на експлоатацију без динара.

На констатацију водитеља да има и оних који тврде да је он узео новац, Вучић је упитао од кога и за шта и указао на то да су Рио Тинту 2006. дата истражна права и обећање за право на експлоатацију.

Predsednik Srbije Aleksandar sovinizam u porastu svuda u regionu
Извор: Принтскрин

"Да ви некоме дате истражна права, а да држава не добије ниједан динар, да му мењате закон и дајете експлоатациона права на тацни јер не тражите тендерску понуду, мислите да је то могуће за џабе?", упитао је.

Пренео је да је 2001. године основана Рио Сава Еxплотатион, 2004. откривен јадарит, 2006. донет нови закон о рударству, 2011. преко 50 инжењерских решења размотрено, 2011. нови закон о рударству и први пут уз њега долазе геолошка истраживања, 2017. су објављени минерални ресурси, потписан меморандум о разумевању са Владом Србије и донета одлука о изради просторног плана подручја посебне намене.

Kако каже, Влада ће да укине просторни план, а 2018. године су урађена електромагнетна снимања из ваздуха, док су 2020. завршена геолошка истраживања, усвојен просторни план и пројекат је прешао у наредну фазу са одобрених додатних 200 милиона америчких долара, што чини укупно 400 милиона америчких долара уложених.

Такође, 2021. године донет је нови закон о рударству, додао је Вучић.

"Уверен сам да су им дали паре јер знам шта је могло без пара, а шта није. Да дате истражна права са правом експлоатације не може без пара", истиче председник.

Сматра да ће Влада укидањем свих уговора уништити будућност Лознице, Kрупња, читавог Подриња.

"Живеће нам тамо људи 20, 30 до 50 година, а све време ће нам се смањивати број људи који живи тамо и то драстично", поручио је председник.

Замрзнућу чланство у СНС-у после избора

Председник Александар Вучић, који је и лидер СНС-каже, а то је и договор постигнут на страначкој скупштини, да ће после избора, у мају или јуну, замрзнути чланство у странци.

На више пута поновљено питање водитеља да ли је озбиљан кад то каже и опаску да му то нико не верује, Вучић је приметио да ће његов саговорник због начина на који води разговор постати, како је рекао, "икона на Твитеру".

"Неко други ће бити председник СНС-а, видећемо да ли ћу ја бити носилац изборне листе за парламент или ћу бити председнички кандидат. Рекао сам да ће ово бити последњи пут да сам носилац листа и тога ћу се држати", рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Ако каже буде председнички кандидат и поново изабран, биће председник свих грађана и неће бити председник странке.

На питање ко ће га заменити, Вучић каже да има четири или пет кандидата који се појављују и да то није тајна, те да су њихова имена позната свима у странци.

"Не бих да отварам ту тему у овом тренутку, јер имам важнија посла. Али било да будем изабран у Народну скупштину или да будем председник после тих четири или пет година је крај", каже председник.

На питање да ли би више волео да се кандидује за председника или за Скупштину, Вучић каже да ће при доношењу одлуке о томе гледати интересе Србије и СНС, али пре свега Србије.

На упадицу да је питање било лично, Вучић каже да га то ретко питају лично, већ више људи гледају да из тога извуку нешто негативно.

Подсетио је да је већ десетак година на важним функцијама и истакао да је веома поносан на ту чињеницу и ако би, каже, био изабран поново за председника то би онда било да нико "од Милоша у модерној Србији никада није био дуже на власти".

"Поносан сам на све резултате, најпре да смо успели да сачувамо мир и да економски уздигнемо Србију. Задовољан сам и тиме сам ја једним делом своју мисију испунио", поручио је председник.

Ако буде изабран у наредне четири или пет година ће, каже, радити да омогући да на његово место дођу добри и пристојни људи, да могу да наставе да владају без обзира којој политичкој странци припадају.

На питање шта му је од свега била најважнија тема у вечерашњем интервјуу, Вучић бира и каже да је то очигледно и да није могао да сакрије.

"Нисам могао да сакријем ту врсту емоције, то је стабилност региона и однос Срба и Бошњака", каже и истиче да је захвалан свим људима на подршци.

Поручио је да је Србија сувише мала да би себи могла да допусти неке нове сукобе и да све препреке можемо да пребродимо само заједно.

Приметио је и да је ово свакако његово последње појављивање на РТС-у у вечерњем термину, са обзиром на то да је прошло било у марту прошле године.

Зато поручује на националној фреквенцији да Србија расте најбрже и да ће наставити да расте, а да бисмо то остварили, каже, морамо бити уједињени по свим кључним питањима у борби и у жељи да држава иде напред.

Остале вести