Ускоро још један погон турског "Флекса"

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић започео је данашњу посету Прибоју обиласком Слободне зоне у том граду, као и турске компаније Флекс академи и након разговора са турским инвеститором најавио да ће у том граду бити направљен још један погон.

Извор: pink.rs

Извор: СНС

"Запослићете још 150 људи - свака част. Ово је прави муштулук. Овде су вредни људи, само је питање да ли ће бити довољно људи", рекао је Вучић представницима турске компаније.

Вучић је поручио представницима компаније Флекс академи да ће Прибој ускоро добити и гас.

"Ове године имаћете овде гас", нагласио је Вучић.

Обиласку Слободне зоне Прибој и компанија присуствују министарка привреде Анђелка Атансковић и амбасадор Турске Хами Аксој.

Радници су узвикивали Вучићу током обиласка: "Живео председник".

Турска компанија Флекс академи на 20.000 квадратних метара пословног простора од 2017. године производи црева, челичне и пластичне водоводне цеви. Има 300 радника просечне старости испод 30 година, а 50 одсто су жене.

Извози у земље ЕУ, Русију и Америку, а планирано је да ове године продају робу за више од 22 милиона евра.

Од 2017. компанија послује у објекту некадашњег ФАП-а.

Инмолд је домаће породично предузеће из Пожеге које има неколико погона у Србији, а у Слободној зони Прибој се бави производњом ин-молд робота и алата за бризгање пластике који се користе у ауто индустрији, пољопривреди, прехрамбеној и грађевинској индустрији.

У прибојском погону запошљавају радника који раде припрему за производњу у Пожеги и праве производе од бризгане пластике.

Председник Вучић дошао је у Прибој између осталог и на позив овдашње муслиманске заједнице коју предводи ефендија Харун Еминагић, која га је позвала на разговор након два инцидента на националној и верској основи од којих је један изазван снимком са прославе дечијег рођендана на коме је група грађана, међу којима је било неколико полицајаца, певала песму увредивог садржаја за Бошњаке.

Вучић
Извор: Taнјуг

Виновник другог сличног инцидента је осамнаестогодишњи младић из Прибоја који је на Божић, такође, певао песму увредљивог садржаја за грађане бошњачке националности.

Председник Србије своју посету Прибоју завршиће обиласком манастира Светог Николе у Бањи код Прибоја, споменику културе од изузетног значаја.

Економски напредак, само да друге глупости не правимо

Председник Александар Вучић обишао је данас у Слободној зони у Прибоју и погон Инмолда, једне од најуспешнијих домаћих компанија, истичући да је та компанија на нивоу успешних немачких фирми, те да је поносан што се показује да и наши људи могу да направе велики успех.

Инмолд је породична компанија, са седиштем у Пожеги, основана 2006. године, а основна делатност је израда висококвалитетних алата за бризгање пластике и обојених метала, а поред тога, баве се и израдом ИМЛ робота.

У погону у Прибоју ради 100 људи, а у седишту у Пожеги 400 запослених.

Власник фабрике Горан Јанковић упознао је председника Вучића са плановима, показао му производни погон, као и машине и алате које користе у производњи.

Истакао је да Инмолд ради за већину страних фирми које послују у Србији, попут Леонија, Грунера, Данијелија, Горења.

"Стварно је дивно, поносан сам што је једна породица ово направила", рекао је Вучић.

Додао је да је посебно богатство то што види младиће од 16, 17 и 18 година, који уче посао.

Међу њима је и седамнаестогодишњи Игор, који је бравар-заваривач, а Вучић је указао да ће његова плата за пет до 10 година бити једна од највећих у земљи, у рангу директора, јер су радници тог профила веома тражени.

Упознао је и двојицу осамнаестогодишњих младића, који ће почети да раде у тој фирми, и поручио им да је добро да имају сигурну будућност, али и да се ускоро ожене.

"Питао сам ако било шта можемо да помогнемо овој фирми, јер помоћ оваквим српским пословним људима нема цену", поручио је Вучић.

Вучић
Извор: Танјуг

Додао је да његов саветник, Немац Јерг Хескенс каже да је фирма на нивоу успешних немачких фирми из региона Шварцвалд.

"Онда је јасно да наши грађани све могу да ураде", рекао је Вучић.

Посебно је скренуо пажњу на то да власник компаније има четворо деце, која су школована у Бечу, али се враћају у земљу, да овде раде.

"Још само ауто-пут до Пожеге да завршимо", рекао је Вучић.

Kако је рекао, нова радна места у Прибоју значе много.

"То су велике ствари за будућност Прибоја, само да ми друге глупости не направимо. Иначе, страх од економског стања не постоји, напредоваћемо брже од свих других", рекао је Вучић.

Прибој је испит јесмо ли људи или нисмо

Држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости, поручио је данас председник Србије Александар Вучић у разговору са грађанима у Прибоју.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

"Не сме да се догађа да деца певају да неко пуца у џамије. Ја ћу сада више говорити шта ми Срби не смемо да радимо, што бих волео да неки други ураде и на другој страни. Поштујемо нашу цркву, идемо у манастире, морамо да поштујемо и она места где се наше комшије муслимани моле. Kакво пуцање. Треба да помогнемо колико можемо, да идемо на Бајрам, као што позивамо на Божић. Ако неко мисли да то треба то да сруши, кажем имаће посла са државом, и држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости. Зато вас молим да ме послушате, јер знам да у Прибоју живе дивни људи, горштаци, који су преживели ужасно тешка времена. Немојте данас када ствари иду боље нешто покваримо“, поручио је он.

Рекао је да је Прибој испит јесмо ли људи или нисмо

Вучић је пренео да ће после разговорима са грађанима изаћи са важним закључцима.

Захвалио се преосвештенству владики Атанасију и ефендији Дудићу, и свим другима из исламске и православне заједнице, који су га сачекали да разговарају о проблемима и шта да се чини.

"Дошао сам да о неколико важних ствари причамо. У Прибоју смо урадили много. Пут до Kокиног брода се ради и завршиће се до маја, почетка јуна, те ће скратити пут до Нове Вароши, Златибора и Београда. То су велика улагања до око осам милиона евра, а значе Прибојцима више него било ком другом. Пре краја јесени довешћемо гас. Томе се радују сви у индустријској зони, али треба да се радују и грађани јер ће бити јефтиније грејање и привући инвестиције“, рекао је он.

Указао је да је обишао две добре фабрике, од којих ниједна није постојала када је први пут долазио, када је слушао да се Прибојци спремају за збег јер нема посла.

Најавио је обнову гимназије, опште болнице и дома здравља, што ће коштати 15 милиона евра.

"То су велике промене, које свакоме у Прибоју живот значе. Моја молба је да својим глупостима не направимо нешто чиме би зауставили тај напредак. Сувише смо мала земља да бисмо имали право на било какве сукобе. А добри и разумни, довољно смо велики људи да разумемо да само заједнички и уједињено, решавањем проблема можемо земљу економски развијати и идемо напред“, подвукао је он.

Вучић је нагласио да ће када се обраћа, међу Србима бити оних који ће рећи није то ништа, да су то само усамљени случајеви, а Бошњаци ће рећи - само су Срби криви, а ми нисмо ни одговарали. Не могу то да слушам. Сви који су одговорни за било какво прављење проблема, извршавање кривичног дела биће кажњени. Морамо своју децу да учимо да можемо и морамо заједно“, рекао је он.

Вучић је указао да данашњем састанку присуствују и привредници "од Горана, Зорана, до Милете, и од Селме до Самира.", да су измешана имена српска и бошњачка.

Подсетио је да је у Прибоју просечна плата била 250 евра, а данас је 450 евра и да мора да буде много већа.

"Драматично заостаје Прибој за осталим, зато доводимо фабрике. Борио сам се у Флексу да се повећа плата за 12-13 одсто. Борићу се и даље да се плате повећавају. Зато ће 14. јануара 10.000 динара добити медицински радници, деца од 16 до 29 година помоћ од 100 евра, и ускоро ће пензионерима бити исплаћено 20.000 динара једнократне помоћи“, нагласио је он.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

Вучић је скренуо пажњу да је годину дана било све мирно у Прибоју, а да је, из полицијских извештаја видео, да је потом дошло до туча у кафанама.

"Није нам проблем ако буде требало на други начин да то решавамо али дајте лепом речју да решавамо. Морамо да живимо заједно. Нападаће ме Бошњаци рећи ће то је празна прича и бајка. Није бајка, јер је ово земља Бошњака и Срба једнако. Никоме не може да припада него људима који овде живе. Ја сам Србин, председник Србије, и наравно да волим Србе, али не могу да замислим да Прибој буде без Бошњака, и неће бити јер они имају иста права и не смеју да имају мања права“, поручио је он.

Замолио је грађане за одговорност, да сами међусобно разговарају, да другоме опраштају што и само себи, и да се ставе у ципеле других, да разумеју шта други поручују.

"Могао бих да причам о стотину неправди према српском народу, али хоћу да се ставим у ципеле других. Молим и друге да се ставе у наше, јер само тада ћемо имати нормалну ситуацију. Дивно ми је почео дан у фабрикама, јер Прибој ће имати све више прихода. Kада путеве урадимо, урадићемо друге, а добио сам већ списак нових. Верујем да је присуство највиших црквених великодостојника овде знак колико је мир и суживот битан. Само уједињени можемо да гурамо Прибој напред“, истакао је Вучић.

Апеловао је да се грађани Прибоја боре заједно и покажу да је то место заједничког живота, у којем могу сами решавати проблеме.

Свако ко мисли да може неког да угрози имаће посла са државом

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Прибоју Србима и Бошњацима, како је рекао, свакоме ко помисли да може нечију кућу да угрози и живот, нечију цркву или џамију, да ће имати посла са државом која ће по том питању реаговати немилосрдно.

Вучић је поводом недавних инцидената на националној и верској основи у Прибоју, на састанку са представницима локалне самоуправе, политичких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице, подсетио да Срби и Бошњаци вековима живе заједно у Прибоју.

Такође, замолио је грађане да не изазивају државу у том смислу, пошто је њен посао да обезбеди сигурност свим људима.

Kада је реч о људима који су узвикивали у тим инцидентима да ће Сјеница бити нова Сребреница и слично, председник је рекао:

"Не само да ће бити кажњени, него ће (полицајци) добити и премештај из Прибоја. Води се не само дисциплински поступак већ и тужилац ради свој посао. Такође, води се и поступак против деце и младих који су певали - пуцај у џамије".

Вучић је рекао да је одмах добио одговор од Срба да им је узвраћено на гори начин.

"Сви људи који мисле да треба да прете после клањем деце и не знам чиме све, са тим мора треба да се прекине. Сви ти који би да кољу нечију децу - завршиће иза решетака, као сви они који би да пуцају и убијају некога. Према џамијама морамо да се односимо једнако као и према нашим црквама и манастирима. Да поштујемо муслимане и као што се ми крстимо пред иконама и олтаром да поштујемо то где они клањају", нагласио је Вучић.

Ово је њихова земља једнако као и наша и заштитићемо свакога, поручио је Вучић.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

Kаже да је дошао у Прибој у тренутку када односи између Срба и Бошњака нигде нису на нивоу на коме би представници државе волели да буду, као и да, нажалост, уме да осети колико је то дубоко и колико ту има проблема.

"Иако бих волео да кажем да историју и прошлост оставимо у срцима, а да рукама својим градимо будућност, знам да то није увек лако. Ово је један од мојих покушаја да укажемо на одговорност свих нас и да док је могуће смирујем ситуацију, јер је лудих и неодговорних глава увек више", навео је Вучић.

Додаје да је увек лакше такве неодговорне идеје промовисати неко пристојно понашање.

Напомиње да је свестан да се његове речи неће допасти ни једној ни другој страни, пошто ће му Срби рећи да је превише попустљив и да се улизује муслиманима и Бошњацима, док ће му они са друге стране рећи да су то само бајке и измишљене приче.

Вучић каже да ће они екстремнији рећи како ћемо да предамо Прибој Бошњацима, док ће се са друге стране и даље понављати лажи како је он наводно неког убијао снајпером у Сарајеву, како су то ноторне лажи.

"Али, као председник немам алтернативу овоме", додао је председник.

Поручио је становницима и Прибоја и Нове Вароши и Сјенице, Новог Пазара и Тутина да погледају само колико је држава за њих урадила, јер су то чињенице.

Додао је да ће у Прибоју бити запослено још 400 људи и да ускоро у том месту неће више бити довољно слободних радника.

Зар желите да све то покваримо сопственим свађама, поручио је Вучић и истакао да Срби и Бошњаци живе ту заједно вековима.

Такође, додаје да му одговорност функције председника налаже да у свом обраћању буде нешто оштрији према Србима него према Бошњацима.

Додао је да је посетио девет или десет пута Прибој, што је највише од свих до сада представнике државе од 1945. године.

Вучић је рекао да је остало још да се уради 16 километара пута који ће спојити Kокин Брод и Прибојску Бању, што ће допринети развоју туристичких потенцијала целог тог подручја.

Знам да неко мисли да не знам и не разумем шта се збива када остану сами у кафани Срби и Бошњаци и како поједини причају како ћемо једни друге да отерамо, напоменуо је председник.

Упитао их је да ли стварно мисле да је то могуће, као и да ли стварно неко хоће да угрози овакав развој и економски напредак који сада имамо да бисмо се тукли.

Додао је да има двојицу синова и да не жели да остане без њих због ратова и позвао све да добро размисле да ли хоће стварно да водимо ратове у којима би могла деца да им страдају.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

"Зато морамо да мислимо на наше комшије, не постоји јачи, јер су у овој држави сви једнаки пред законом, звао се неко Адмир, Самир или Зоран, Предраг, Ненад, Александар. Гледаћемо, не само пропорционално броју становника већ и нешто снажније у заступљености имамо Бошњаке у органима реда, тужилаштву и правосудним органима, јер они као мањина овде морају да се осећају сигурно и безбедно", истакао је Вучић.

Додао је да је добио захтев око џамије и да ће бити решени имовинско правни односи.

Лако је потпалити, много теже умирити

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на састанку са представницима Прибоја и привредницима тог града, да постоји нешто што се не може победити радом, а то је када су емоције затроване, када се једни другима обраћамо са "четници", "ђикани", "балије", и слично, јер када се тако обраћамо ту, како каже, среће нема.

Вучић тиме одговорио на речи Милете Иконовића, власник млекаре "Биомлек“, који је рекао да је оно што се десило недавно у Прибоју за сваку осуду.

"Појединци су то урадили, не часни и честити Срби. Ми Прибојци увек дишемо истим плућима. Прибој је увек био град толеранције и љубави. Тешко ми је пало што се десило. Исто тако много ми је тешко када видим да појединци из бошњачких кругова нападају порукама породице тих људи. Знам да нису ни то честити Бошњаци, већ појединци. Замолио да се сви оградимо таквих и осудимо такав став“, рекао је он.

Иконовић је додао да њему тешко пада и што се Република Српска напада као геноцидна творевина, иако је она створена по Дејтону.

За Вучића је казао да је стожер јединства и гарант мира у Босни И Херцеговини.

Председник Вучић је скренуо пажњу да сви имају проблем када неко каже једне беретке су му драге, а друге мрске.

"Ја сам овде дошао не да стичем политичке поене и да се са вама у свему сагласим, већ да пре свега говорим о одговорности нас Срба. Мислим да ми је то обавеза. Верујем да ће Бошњаци добро разумети то, јер и када неко погреши, стотину пута сам замолио ''дајте да пробамо да опростимо оном другом оно што смо себи већ одавно опростили''“, нагласио је он.

Вучић је казао да се наслушао да је свуда мир, а онда настану проблеми.

"Не треба да ставимо под тепих ствари, јер су проблеми огромни“, истакао је он.

Вучић је нагласио да не одговара на бројне нападе из Сарајева, и да ћути да не би погоршао ситуацију.

"Знам да је свака погрешна реч као литар бензина у ватру. Боље да будете господар сваке неизговорене речи, него слуга сваке изговорене реци. Стотину пута сам их питао и говорио да је Република Српска по Дејтону створена и зашто не изговарају никада Република Српска, иако то пише у Уставу. Kао што говорим да подржавам интегритет Босне и Херцеговине“, указао је он.

Вучић је рекао да је важније да се сачува мир, јер зна да и Срби и Бошњаци умеју да поштују рад, резултате.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

"Ускоро ћемо имати ауто-пут до Пожеге, до краја године. После Пожеге није крај, наставићемо ка Kотроману, ка Босни и Херцеговини, ка Републици Српској, ка Дугој Пољани, Ариље, Бољаре. Тиме смо све увезали, све што 70 година нико није ни помислио да ћемо урадити“, рекао је он.

Вучић је апеловао на грађане да склоне емоције на страну.

"Да разумете да је лако то потпалити, много тешко умирити. Гледао сам Бошњака са протеста у свету. Kаже један Бошњак на телевизији да је Република Српска овим што је урадила ујединила све Бошњаке. Исте вечере сам на једној српској телевизији видео једног Србина који каже да ово што су међународна заједница и Сарајево урадили ујединило све Србе. Лепо је што смо се ујединили, али боље је то учинити око фабрика које ћемо отварати“, казао је он.

Вучић је казао да је у фабрици “Флекс“ видео како као браћа заједно раде Радиша и Адис.

"Исти хлеб једу, исту муку муче. Адис планира четврто дете, а Радиша је добар домаћин“, додао је он.

Иначе говорио је да у Србији тренутно има противника свега што се ради.

"Имате антикаменоломаре, антиаеродромаре, за све имате анти, шта год хоћете да урадите не можете. Не што некоме стварно сметате, већ што то постаје хир“, подвукао је он.

Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Прибоју да Срби и Бошњаци не треба да крију разлике и да треба о њима да разговарају, али да морају да буду свесни да постоје одређене границе које нико од нас не сме да пређе.

Такође, Вучић је у разговору са ефендијама из Сјеверина и Прибоја рекао да ако се крене са истеривањем правде о страдања Срба и Бошњака да ће се она тешко икада истерати, као и да ће онда тешко почети решавање проблема.

"Зато се трудим да урадим две ствари. Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир ниједног секунда", нагласио је Вучић.

Вучић је на састанку са грађанима разговарао и са ефендијом из Сјеверином Омером Хоџићем, који га је питао да се промени Закон о цивилним жртвама рата како би Бошњаци били препознати тим законом и могли да добију обештећење, али и изнео случај да су његовој жени и ћерки које носе хиџаб у једном угоститељском објекту узвикивали да им није то Саудијска Арабија или Баш чаршија у Сарајеву и да иду тамо да се шепуре.

Вучић је рекао да је управо дошао да чује Бошњаке и њихове захтеве и да, иако би га цела Србија славила када би им рекао да морају у Србији да скину хиџаб или фереџу, да то неће да ради.

Такође, казао је да није упознат са проблемом око закона о цивилним жртвама рата и да ће видети о чему се ту ради.

Председнику се обратио и ефендија из Прибоја Есмин Емилић који је рекао да без правде нема ни помирења.

Такође, обавестио је Вучић, како је рекао, о инциденту када је у дворишту џамије у Прибоју припадник граничне полиције Србије иако је био у цивилу легитимисао сиријске избеглице и после их претукао у хаустору.

Не желимо да таква слика наших припадника МУП-а иде у свет, као што је ишла када су хрватски граничари тукли избеглице, рекао је он и додао да је тај исти човек после упућивао јавно претње прибојским имамима, те приметио да је био кажњен за то да до другог случаја (инцидент са песмом у којој се слави Сребреница ) не би ни дошло.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да није дошао у Прибој да било шта коме доказује пошто у томе сигурно неће успети, и истакао да долази у доброј вољи.

"Долазим да вам покажем да ми је стало да вас чујем, нагласио је Вучић и додао да нема никакав политички интерес када је реч о Бошњацима пошто се ту ради од свега три одсто гласача и да само може да се замери већинском српском народу.

"Само и вас молим ако имају један, два или три полицајца и то већ решавамо, да не буде да је сва полиција таква, пошто је највећи број часних полицајаца који добро обављају свој посао", навео је Вучић.

Ефендија: Страх сада може да престане, Вучић: Ја вам гарантујем

Председник Александар Вучић посетио је данас у Прибоју и Хасан-агину џамију одакле је поручио грађанима, Бошњацима да могу да буду сигурни на својим огњиштима, док је ефендија Харун Еминагић истакао да страх Бошњака због неких немилих догађаја у том граду од данас може да престане.

"Од данас сав страх који смо можда до сада испољавали и осећали због немилих догађај, треба да престане, јер је након лепих речи председника Вучића свим Бошњацима да су сигурни у Србији и да су своји на своме у Србији и делом то доказао", рекао је Еминагић окупљенима.

Не само што је, каже, дошао међу њих у Прибој, већ је донео и радосне вести, на којима су му захвални - да су правда и закон једнаки за све и да ће виновници свих досадашњих инцидената, који су покушали да унесу немире у мултиетничку средину, бити санкционисани по закону и правди.

Еминагић је додао да није случајно данас у Прибоју, 12. јануара, јер улица у том граду којом је дошао носи управо име по том датуму, када се Прибој, каже, решио фашизма.

"Ви сте данас дошли да те остатке фашизма отерате из Прибоја", рекао је Еминагић.

Додао је да је други муштулук то што је Вучић наложио локалној самоуправи да ажурира 30-огодишње питање око локације за џамију.

"Надам се да ће се то решити и да ће Вучић доћи на постављање камена темељца. Нама Бошњацима је место у Прибоју", рекао је Еминагић.

Вучић се надовезао на његове речи, констатујући да се олако употребљава реч фашизам, али да је свакако радостан ако се Бошњаци осећају сигурно.

"Ја вам гарантујем да вас нико неће дирати, ко год би помислио да вас дира, на било који начин, само зато што сте Бошњаци. Имаће посла са државном силом и снагом. Осећајте се сигурно на свом огњишту и у својим кућама, без обзира на вашу веру", рекао је Вучић.

Додао је да је поносан да то што се ради све да се обезбеди нормалан живот свих у Прибоју, подсетивши да је прошли пут када је посетио тај град отворио фабрику која запошљава и Србе и Бошњаке, на позив управо Бошњака.

Додао је и да Бошњаци не морају да говоре да су мањина, јер, како је рекао, сви смо исти, једнако право имају као и сви.

"Имамо планове, да се Прибој, који је био долина глади, врати на мапу градова који немају проблем са незапосленошћу", рекао је Вучић. Додао је да може да разуме њихов страх, да се "стави у њихове ципеле".

"Молим вас да нам опростите када погрешимо, а ја ћу дати све од себе да и ми опростимо када неки из ваше вере погреше. Ако то учинимо, успећемо да сачувамо мир и апсолутну безбедност за вашу децу и будуће генерације", рекао је Вучић.

Муфтија Исламске заједнице у Србији Мевлудин Дудић захвалио је Вучићу који је одговорио на сва питања данас.

"Први сте председник који је дошао у џамију, из поштовања према Бошњацима. То говори да сте домаћин, а домаћин не бежи од проблема, већ их решава у својој кући. Ми желимо да их решавамо са домаћином државе у којој живимо", рекао је Дудић.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

Иначе, Хасан-агина џамија у старом Прибоју је највећа је џамија у прибојском крају.

Саградио је прибојски муселим (управник) Хасан-ага, син Мустафин, око 1758. Године, чије име носи.

Током свог постојања, Хасан-агина џамија је два пута горела и била обнављана, а у дворишту су очувани нишани од којих најстарији, како се претпоставља, припада самом Хасан-аги, а остали његовим потомцима.

У Прибоју много више примера добрих односа него инцидената

Током разговора председника Александра Вучића са грађанима Прибоја, где је дошао због подизања међунационалних тензија, током новогодишњих празника, констатовано је, између осталог, да су инциденти дешавају истовремено у време када расте стандард и када је покренута индустријализације овог града и истакнуто да у Прибоју има много више примера добрих односа православних и муслимана, Срба и Бошњака, него међунационалних инцидената.

Протојереј Ставрофор и архијерејски намесник прибојски Макро Папић је оценио да данашње сабрање има лековито дејство јер је пружена могућност да се из Прибоја пошаље порука мира.

Навео је да су уочи Нове године, не очекујући било какве инциденте, чистим срцем и намером, без калкулације, помогли пар муслиманских породица онолико колико је црква била у могућности.

Приликом одређевиња те помоћи, казао је, није се гледало ко се како зове и којем се Богу моли.

Један од присутних је у свом обраћању рекао да преко 60 година живи у Прибоју и задовољан је, истиче, како у овом граду живи обичан човек.

На питање председника шта се догодило па се током Нове године у овом граду догодило више туча него у протеклих годину дана, грађанин је одговорио да ни сам не може да верује шта се догађа, али да мисли да су локалне институције мало закасниле у превентивном деловању и сузбијању инцидената у корену.

Приметио је и да је основ да се такве ситуације предупреде васпитање у породици, јер, како је навео, основ ислама и православља је заједништво.

Сви се, казао је, сећају када је Прибој био на дну, а сада су, истиче, почеле да се дешавају позитивне ствари за шта захвалност иде председнику Вучићу.

Члан странке правде и помирења и директор једне фирме рекао је председнику да његова фабрика извози у ЕУ производе у вредности од пет милиона евра и да су међу запосленима и људи који долазе из Пријепоља да ту раде, а један члан Странке демократске акције Сулејмана Угљанина, који се представио као Миралем, рекао је да је Прибој и околина идеално место за развој туризма.

"Поред индустрије, по чему је Прибој познат, развијамо туризам, имали смо подршку министарства Матићеве и раније Љајића, који су нам омогућили да примамо госте", рекао је.

Захваљујући предивној природи, посебно језеру Прибој се, истиче, претвара у економску зону.

Kонстатовао је да се инциденти дешавају због повећаног стандарда, јер грађани више немају проблеме које су имали раније.

На то је председник Вучић рекао да му је неко већ рекао да је раст стандарда у Прибоју допринео да се грађани опусте и размишљају о другим стварима.

"Неко ми је већ рекао да су се последњи ексцеси десили зато што је појачан стандард, боље се живи, а раније су бринули за посао", рекао је Вучић.

Миралем каже да је Прибој миран град у којем није било ексцеса.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

Председник, који је био у журби због других обавеза, рекао је да је данас у Прибоју троструко више одговарао на питања Бошњака него Срба, али да га, како је казао, то не интересује и да су за њега сви грађани исти и имају иста права.

Помоћ манастиру Св. Николе и црквама, развој инфраструктуре

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас манастир Светог Николе у Прибојској Бањи и поручио да ће држава обезбедити већу помоћ за тај манастир и цркве у Милешевској епархији, као и да ће се још више улагати у развој инфраструктуре у том месту.

Председника је дочекао владика милешевски Атанасије и свештенство епархије.

Вучић је захвалио на лепом дочеку и додао да је донео малу помоћ за манастир Светог Николе.

Вучић је поручио да ће се улагати у развој инфраструктуре како би грађани остали ту живе.

"Борићемо се да можете да останете да живите на својим огњиштима, да обезбеђујемо веће плате и још више посла и да видите будућност за ову дивну децу", поручио је председник.

Истакао је да ће држава улаже још много новца, не само у пут Kокин Брод - Прибојска Бања, већ и у довођење гаса и решавање проблема са канализацијом у водоводом, затим у нови дом здравља, болницу, гимназију и друго, како би грађани били још задовољнији и имају бољу будућност.

Питао је владику шта држава још може да уради за њих и додатно помогне.

Вучић је нагласио је да је за државу веома важно да Србија чува мир и гради добре односе са свим својим комшијама.

Христос се роди, поручио је Вучић током обиласка манастира на шта му је братија манастира и свештенство одговорило - Ваистину се роди.

Владика Атанасија је предао Вучићу поклон, књигу Ризница о манастиру у Прибојској Бањи и икону Светог Саве.

Председник је обиласком манастира Светог Николе завршио данашњу посету општини Прибој.

Без накнаде за бројила повратника, радићемо локалне пут

Председник Александар Вучић истакао је данас да су велика средства предвиђена за развој Прибоја, а током разговора са грађанима тог краја, навео да ће се обезбедити бесплатан прикључак електричних бројила, и урадити неки локални путеви.

Вучић је, у разговору са грађанима, представницима локалне самоуправе и две верске заједнице, рекао да је опредељено 15 милиона евра, без опреме, за болницу и Дом здравља, што је једноипогодишњи буџет тог града.

Такође, биће уложено 12,8 милиона евра у изградњу пречистача отпадних вода и канализацију, а осам милиона евра у изградњу пута.

Додао је да је добио писмо у вези са програмом повратка протераних Бошњака, на шта је посланик СНС из Прибоја Kрсто Јањушевић одговорио да је већи део програма изградње кућа решен, те да је остало да се доврши део путне инфраструктуре.

Вучић је затим набројао да су направљене 22 монтажне куће, као и пут Сјеверин - Стрмац, али још није пут Сјеверин - Милановић, као и Саставци - Kукуровићи.

"Завршите три километара Сјеверин - Стрмац, пут до Милановића, и Саставци - Kукуровић. Спремите то да крајем марта можемо да кренемо да радимо", поручио је Вучић в.д. директору "Путева Србије".

Такође, истакао је да би било добро да се до 1. августа заврши пут Kокин брод - Прибојска бања.

Током разговора, председнику се пожалила Сакиба из села Сјеверин да је проблем што куће које су направљене или обновљене не могу да добију прикључак на електричну мрежу.

Predsednik Aleksandar Vucic zapoceo je danasnju posetu Priboju obilaskom Slobodne zone u tom gradu, kao i turske kompanije Fleks akademi (Flex academy) i nakon razgovora sa turskim investitorom najavio da ce u tom gradu biti napravljen jos jedan pogon.
Извор: Танјуг

Председник се обратио в.д. директору ЕПС Дистрибуције Бојану Атлагићу рекавши да не жели да слуша о "изласку на терен", већ да се проблем што пре реши, да људи не плаћају поново.

Мештанка је рекла и да су они платили 90.000 динара за нови прикључак, али да има оних који не могу да плате тај износ, и још увек су "у мраку", на шта је председник рекао да ће то брзо бити решено, а у њеном случају извршен и повраћај дела средстава.

Затим је телефоном разговарао са премијерком Аном Брнабић и замолио је да се на следећој седници Владе донесе одлука да људи у том крају не морају да плаћају надокнаду, већ да се уведу електрична бројила вез додатних трошкова.

Председнику се обратио и један малинар из Прибоја, који је указао да је једна хладњача из Ариља од 18 прибојских пољопривредника 2018. узела 50 тона малина и да их није платила.

Вучић је обећао да ће пронаћи средства и решити тај проблем, али је замолио малинаре да буду фер и не додају вредност робе.

Професор у пензији захвалио се председнику на доласку у Прибој, у којем је, каже, суживот увек био добар, али су последњи догађаји подигли тензије.

Едита Хасанагић, одборница СДА Санџака, предала је председнику писмо две породице из насеља Марјановић, чија имања су угрожена од клизишта.

Никад нећу дозволити забрану ношења хиџаба

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у разговору са Бошњацима у Прибоју да никад неће дозволити да се у Србији забрани ношење хиџаба (вела или мараме коју носе жене исламске вероисповести).

Житељка Сјеверина Сакиба је председнику рекла, надовезујући се на то што је он претходно казао да, иако би га цела Србија славила када би Бошњацима рекао да морају у Србији да скину хиџаб или фереџу, да то неће да ради, да је поносна по том питању на Србију и Београд.

Такође, истакла је да је уверена да Србија на челу са Вучићем никада неће дозволити да се догоди било каква забрана ношења хиџаба.

Председник је рекао да је веома срећан што то чује и даје због тога поносан.

"Ја вам то са сигурношћу гарантујем. То се неће десити и то вам гарантујем чиме год хоћете, не само својом речју и свом државном снагом", поручио је Вучић.

Сакига је на то узвратила да му од срца жели здравље, као и да ће све остало само доћи.

Претходно је се председнику ефендија Омер Хоџића из Сјеверина пожалио да су његова супруга и кћерка имале непријатност у једном угоститељском објекту због тога што су ушле у хоџабу.

Остале вести