Убице тенкова стигле у Србију, Војска стално снажи

Најновије
Извор: Тв Прва

Председник Србије Александар Вучић потврдио је вечерас да су руске противоклопне ракете Kорнет стигле у Србију и да оне представљају велико појачање за копнену Војску Србије.

Извор: ТВ Прва

"То су најбоље ракете на свету. Нешто су боље од америчких ракета Џавелин. Ми смо узели руске, које смо добили за пристојну цену. Платили смо унапред 30 одсто, а имамо две године за њихову отплату“, објаснио је Вучић у емисији "Тема“ на ТВ Прва.

Нагласио је да је сваким даном наша армија снажнија због чега су грађани задовољни.

На питање о авионима Рафал за хрватску војску Вучић је указао да их Хрватска још није набавила, јер ће доћи за три године, а тек је потписан уговор.

Он је додао да Хрватска набавља половне Рафале, али је приметио да су то изванредни авиони.

"Волели бих да их и ми набавимо, али нове. Они би за три године са 12 тих авиона, пошто би ми тада имали 15 МИГ 29 4Г генерације, били нешто снажнији због радара, јер би раније могли да виде авионе. Нешто даље би видели од нас. Али за три године верујем да ћемо драстично да оснажимо ратно ваздухопловство и противваздушну одбрану. Нема бојазни за Србију“, подвукао је председник.

Он је истакао да Србија мора да брине о одбрани земље у сваком тренутку да бисмо се одбранили од било кога, јер су мир и стабилност најважнији, а на малом и слабом се сви иживљавају. То се, подсетио је, видело крајем 1990-их, као и 2004. године, а и приликом проглашења независности Kосова.

"Kада сте снажни и у стању да бринете о својој земљи онда сте много тежи залогај и мета. Додатно ћемо снажити ратно ваздухопловство и неће остати на овоме. Имаћемо за три године значајно јачу војску, иако смо данас 15 пута снажнији него пре седам година. Србија је напредовала, и ствари су се промениле“, подвукао је он.

Вучић је указао да је донета одлука да се сваке године 250 милиона евра усмери на нашу наменску индустрију како би се оснажила, а тако и фабрике у Лучанима, Ваљеву и многим другим местима, како би ојачали нашу памет, војно техничке институте, да можемо да идемо у корак са светом.

Kорнети, подсетио је, имају друго име - "убица тенкова“.

"У Сирији се могло видети како су дејствовали непогрешиво и како је то моћно оружје. Лако је са њима управљати.  Оклопњацима се не пише добро, јер је то много снажно оружје“, нагласио је он.

Чему журба, важно је завршити пројекте

 Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Српска напредна странка, коју води, између 15. Фебруара и почетка марта донети одлуку о кандидату за председничке изборе, додајући да треба привести крају важне пројекте у наредном периоду.

“Не знам чему журба”, одговорио је Вучић за ТВ Прва на питање да ли ће се кандидовати на изборима који ће уследити за нешто више од три месеца.

“Мој посао је да распишем парламентарне изборе, 14. или 15. фебруара, а председник Скупштине Ивица Дачић расписаће тада београдске изборе. Онда око 1. марта Дачић расписује председничке изборе да би сви били одржани у једном дану и људи ће имати прилику да бирају 3. априла. Није журба, имамо много државних послова”, рекао је Вучић.

У том смислу, навео је да се жури са завршетком пута Прељина - Паковраће, како би Чачане спасили гужви. Следи, каже, и посао око енергетике, док би 17. јануара требало да крене тест вожње на прузи Београд - Нови Сад, уз још 10-ак болница које треба завршити.

На питање шта чека, одговара да ће између 15. фебруара и 1. марта СНС донети одлуку о кандидатури.

“Kада дође време, тада ћемо о томе”, рекао је Вучић.

На констатацију да истраживања показују да он побеђује у првом кругу, Вучић је рекао да није лако направити истраживања када се не зна ко су евентуални противкандидати, додајући да опозиција има другачија истраживања.

“Постоје различита истраживања, али мени је важно оно истраживање на дан 3. априла, шта ће људи тада да кажу”, јасан је Вучић.

Додао је да избори нису игра, већ јако озбиљна ствар, на њима се одлучује о будућности, тако да ће, каже, грађани 3.априла одлучити да ли ће изабрати оно што је било у прошлости или оне који су показали да добрим радом могу да помере земљу напред, да сачувају стабилност и сигурност, да напредује на ЕУ путу, да напредујемо у области владавине права, због чега је и референдум важан.

На констатацију да се као могући кандидати на председничким изборима помињу Владета Јанковић, Горан Марковић, док је и Бранимир Несторовић најавио евентуално кандидовање за председника, те питање кога сматра најозбиљнијим противником и да ли чека то име да би одлучио о својој кандидатури, Вучић је рекао да ће бити занимљива трка, као и да је анализирао потенцијалне противкандидате.

Извор: Тв Прва

“Ајде то да анализирамо, пошто кажу да ћу, чим не будем на власти, морати у затвор, или ће да ме стрељају, или да мене и породицу протерају. Ево, пристајем, ако не одем на изборе, да будем протеран или стрељан, али где је ту логика. Те приче о страху обично изговарају људи који немају довољно одговорности и озбиљности”, рекао је Вучић.

Говорећи о Несторовићу, председник је подсетио да је њега одликовао, и да, иако није увек са тим лекаром сагласан, не жели о њему да говори ништа лоше.

“Други набројани су истакнути политички противници већ деценију и дуже, ја им желим сав успех, али ако очекујете да претим стрељањем, то нећу. без обзира да ли ће неко други да буде кандидат”, јасан је Вучић.

Kако је рекао, биће занимљива утакмица, али уверен је да ће грађани изабрати будућност, а не прошлост, и да ће гласати за резултате и марљив и тежак рад, а не за празне приче и свакодневне псовке и увреде.

Подсетио је и да је он сам 2004. године, када је, каже, статистичком грешком изгубио на београдским изборима од Ненада Богдановића, из ДС-а, већ у 21.30 честитао на победи, јер тако раде џентлмени, озбиљни људи.

“Али, сви они могу да се кандидују, а ја ћу гледати да ми изађемо са кандидатима и за парламент и за Београд, општине и за председника, са људима који могу да добију поверење. Али, о томе потом”, закључио је Вучић.

Важан референдум, лоше би било да не успе

Предстојећи референдум, о уставним изменама у области правосуђа је веома важан, јер ће обезбедити да политичари не могу да бирају судије, које ће бити апсолутно независне, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и позвао грађане да на референдум изађу и гласају за промене Устава.

Он је рекао да је референдум важан због даљих реформи у области владавине права, а не зато што ће нешто донети владајућој партији, у којој је, каже, више оних против измена о којима се гласа на референдуму.

Вучић је за ТВ Прву рекао да ће он свакако позвати грађане да изађу на референдум и да гласају за, како се никад више не би поновила реформа правосуђа налик оној из 2009. године.

“Данас имате реакцију јавности на сваку одлуку у правосуђу, и када им се одлука не свиђа, кажу - Вучић је крив, а када им се допада, онда - хвала храбрим судијама јер су против Вучића. Ми желимо да нам се никада више не понови 2009. година, када је на криминалан начин политика одређивала ко ће да буде судија, а ко не. Неће више политичари моћи да бирају судије”, рекао је Вучић .

Судије ће да буду апсолутно независне, а онда је сасвим друго питање да ли се некоме свиђа одлука суда, додао је председник.

“Важно је и за наше европске интеграције, и да променимо свест да држава може да утиче на правосуђе”, рекао је Вучић.

На питање шта ако референдум не прође, Вучић је одговорио да би то било врло лоше.

“То би било врло лоше и тиме бисмо рекли - супер, онда ће моћи данас Вучић, сутра неко други, трећи да има власт над правосудним системом Србије”, рекао је Вучић.

Наравно да Рио Тинто застаје, кад смо донели такве одлуке

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је тачно да Рио Тинто застаје са пројектом Јадар зато што је држава донела такве одлуке.

"Наравно да се застаје са пројектом Јадар, како да не застанете и како да не стојите када смо донели одлуке због којих морају да стоје. Наравно да стоје", рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва на питање да ли је тачно то што Рио Тинто каже да застаје са пројектом Јадар.

Председник је истакао да ће поново отићи да разговара са људима из Горњих Недељица и Доњих Недељица и осталих села у долини Јадра како би поново са њима разговарао и уверио се да ли је све испуњено од онога што је договорено са њим.

Вучић је нагласио да се трафо станица не гради, као што неки лажу, због Рио Тинта већ да би ти грађани имали боље снабдевање струјом.

Нема никаквих проблема са струјом, гасом и грејањем

"Србија сада нема никаве проблеме у снабдевању струјом и гасом, нити са грејањем", изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

"Имамо проблеме, јер људи нису разумели да сам се бавио на озбиљнији начин питањем енергетике", рекао је Вучић гостујући на Првој и додао да је на то упозоравао пре шест месеци.

Додао је да зато замера људима у енергетском сектору јер то нису озбиљно схватили.

Вучић је напоменуо да, ипак, грађани нису имали већих проблема, с обзиром да је свега било 1,6 одсто искључених домаћинстава на 24 сата.

Здравственим радницима 10.000 једнократно

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће крајем јануара или почетком фебруара 120.000 здравствених радника добити једнократно по 10.000 динара, а пензионери по 20.000 динара.

Вучић је на ТВ Прва рекао да су плате најбрже расле у војсци и здравству, нешто спорије у полицији, јер су њихове плате већ биле веће, али да ће се и о томе водити рачуна.

Kазао је да су пензије расле, али не довољно брзо и да се зато сада и пензионерима помаже.

Напомиње и да су они разумели ста је држава и шта су неопходне реформе и да зато данас више Србија нема финансијских проблема.

Извор: Тв Прва

Истакао је да су јавне финансије боље од најбољих очекивања и упркос ужасним околностима, да јавни дуг неће прећи 57,5 одсто БДП-а.

Немам информацију о хапшењу Хркаловић

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да нема информацију о поновном хапшењу бивше државне секретарке Дијане Хркаловић.

"Немам информацију да је ухапшена. Људи често мешају притвор и затвор. Није питање притвора, битно је суђења и какву ћеш казну да добијеш", рекао је Вучић и подсетио да се притвор одређује у случајевима када постоји опасност од понављања кривичног дела, утицаја на сведоке и бекства.

Нисмо направили фабрику чипова, али сам отворио 260 фабрика

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да није успео да покрене градњу фабрике чипова у Србији у сарадњи са УАЕ, што је раније најавио, али да је сам учестовао у отварању 260 фабрика у земљи и довео многе велике компаније.

Не успете увек у свему, констатовао је Вучић и истакао да је, ипак, довео у Србију неке од најпознатијих компанија, као што су МТУ, Бросе, ЗФ, Kонтинентал, Нидек и многе друге.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише насловну страну Данаса "Kакав је ефекат еуфорично најављених државних послова са УАЕ, од бајке о чиповима до скупих зајмова".

Председник је рекао да је претходна власт угасила више од 500 фабрика и да је још Зоран Ђинђић предлагао да се на простору РТБ-а Бор сади кикирики и да је захваљујући партнерству са Kинезима спашен РТБ, иако је био 1,2 милијарде долара у минусу, као што је спашена Железара Смедерево која је сада највећи извозник.

"И то када неко каже - марш напоље Немци, Kинези. Од чега да живимо", запитао је Вучић и истакао да су плате подигнуте зато што имамо фабрике.

Напоменуо је да у немачким фабрикама ради 75.000 људи и још толико у фирмама које су кооперанти, као и да у кинеским фирмама исто тако ради 20.000 и још 20.000 у кооперантским предузећима.

Додао је да држава ове године улаже девет пута више него 2012. године у екологију и заштиту животне средине.

Председник је истакао да неће да прихвати нову идеологију - да црвену заставу са српом и чекићем замени зелена застава и додао је да Србија треба да се бави зеленом агендом, али да неће бити никаквог пребијања људи и истеривања инвеститора из Србије.

Отворени Балкан највећи мировни пројекат Балкана

Иницијатива Отворени Балкан је највећи мировни пројекат који је Балкан сам направио, оценио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

"Не стидим се Балкана. Поносан сам што сам Балканац и не мислим да смо лошији од било кога другог. Овде живе поносни, храбри, вредни и способни људи. Отворени Балкан може бити машина раста целе Европе“, поручио је Вучић у емисији "Тема“ ТВ Прва.

Указао је на то да је Србија последње две године, изузимајући Ирску, због начина рачунања и присуства америчких интернет концерна, последње две године прва по кумулативној стопи раста у Европи.

Отворени Балкан, према његовим речима, пружаће само још већу шансу.

Kазао је да не разуме оне који неће да се придруже, додајући да од њих није чуо ниједан аргумент осим да се ради о пројекти Велике Србије.

"Нема то никакве везе са Великом Србијом или Великом Албанијом, већ се ради о заједничком раду и борби да имамо право на будућност да сами одлучујемо. Многи српски политичари су страдали због жеље да Балканци сами одлучују о својој будућности“, подсетио је он.

Вучић је казао да верује и да ће његове речи изговоре у УН "Балкан Балканцима“ имати историјски значај.

Упитан за паљење српске заставе у Тирани рекао је да се то и код нас дешава.

"Извините што изговарам оно што нико у Србији не жели да чује. Пре него што су Зоран Заев и Еди Рама дошли у Београд, ми смо скидали њихове заставе овде. Тада нисмо правили специјалне емисије, нисмо говорили о томе. Наравно да је то лоше. Нецивилизовано је палити туђе заставе. Али задовољан сам реакцијом Раме и доброг дела албанског друштва, као што сам био задовољан и реакцијом доброг дела нашег друштва“, рекао је он.

Указао је да је Рама под великим притиском због добрих односа које имају Албанија и Србија.

Рама, каже, у заједничкој иницијативи види будућност за Албанце.

Вучић је указао да жели да види њихове бизнисмене, раднике да помажу једни другима у изградњи Балкана, да жели путовање без граница и да једни друге боље разумемо.

Одлука да се не кандидујем за председника СНС дефинитивна

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је његова одлука да се више не кандидује за председника Српске напредне странке дефинитивна.

Вучић је за ТВ Прва, на питање да ли је та одлука дефинитивна одговорио:

“Да, дефинитивна је и мислим да постоје четири или пет кандидата за наследника”, рекао је Вучић.

Он је додао да постоје две опције - у случају да не буде кандидат своје странке за председника Србије, онда је, каже, логично да не буде ни на челу странке, док би уколико буде председнички кандидат, у случају победе, био потпуно растерећен и не би морао да брине о страначким интересима, већ би у сваком смислу сви грађани били једнаки.

На питање да ли СНС може без њега, јер он стоји боље сам, без странке, Вучић је рекао да нема презир према политичким странкама, што је, примећује, постало “фенси” и модерно, јер су странке срж и суштина политичког деловања и демократска структура једног друштва.

“Више верујем, какве год да су странке, онима који су у некој странци, него онима у ад хок покретима”, додао је Вучић.

Kако је објаснио, обећао је да ће бити носилац листа СНС на предстојећим изборима, јер сматра да су остварени резултати, пре свега резултати СНС и грађана, који су подржали реформе, као и свих партнера СНС, који су дали допринос.

“Моја обавеза је да покушам да обезбедимо још четири године стабилности и убрзаног напретка, и то ћу да покушам. Борићемо се, јер велики резултати заслужују поверење, а честитаћемо противницима ако нас победе”, рекао је Вучић.

Он је додао да година која следи неће бити лака, али ће свакако бити година у којој ће боље да се живи.

Србија се противи санкцијама било коме у БиХ, посебно Додику

Србија се противи увођењу санкција било коме у БиХ, посебно српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, јер санкције ништа ником добро не доносе.

"Подразумева се да ћемо се успротивити. Неретко људи имају једностран приступ према БиХ. Санкције не мислим да решавају било шта. Не бисмо подржали санкције било коме у БиХ. Санкције нису решење за било шта", рекао је председник гостујући у емисији Прве.

На питање да ли може да утиче на Додика да не доноси одлуке које доноси, председник је рекао да према српском члану Председништва БиХ има велико поштовање.

"Не наређујем никоме, не наређујем ником ни у Влади Србије, ја их најчешће молим, а они то највише мрзе јер знају да је онда то прекардашило нешто", рекао је Вучић.

Прецизирао је да Додик живи у Српској, а он живи у Србији, те да српски члан Председништва БиХ најбоље зна ко је коме и шта обећавао и ко је шта потписивао.

"Не пада ми на памет да тако разговарам са Додиком", рекао је Вучић и констатовао да Српска не може без Србије, као ни да ми, како је рекао, не можемо да уцењујемо Републику Српску.

Истакао је да никада неће у јавности да напада политичаре у Српској, јер мисли да је то лоше, неодговорно и да доноси катастрофалне последице по наш народ.

Страхујем од новог соја због тога што се брзо шири

Председник Александар Вучић страхује од новог соја корона вируса омикрон, иако, каже, стручњаци кажу да је мање опасан од делте и упркос томе што је Србија обезбедила све што је најбоље у свету за борбу против епидемије.

Према његовим речима, проблем је у томе што се нови сој брзо шири, што ће, каже, за последицу имати попуњавање болничких капацитета.

"Не можемо да направимо још 10 болница, али видећемо, консултоваћемо се и са другима да видимо да направимо још једну болницу.", рекао је Вучић.

Председник је приметио да смо се, како каже, нашли као у неком вртлогу у којем се дешава неко лудило, а осврћући се на догађаје у Европи и свету везано за корону, енергетику, а које, додаје, прати с великом пажњом.

"Kао да неко ствара атмосферу рата", приметио је он.

Зато, указује, морамо да мислимо на будућност и како да попунимо државне и стратешке резерве.

"Замолио сам да се војне резерве повећају на два месеца, јер морамо да имамо резерве у свему, јер видите да се неко лудило дешава", каже Вучић и истиче да је први пут да Србија има сигурност.

Очекује, каже, не лаку наредну годину и не лаку зиму, јер шта ће бити, пита, када температуре падну на минус 10.

"Много тога неће бити лако, али борба значи живети и борити се и све то ми је много важније од избора, много важних ствари до тада треба да урадимо", навео је Вучић гостујући на ТВ Првој.

Не дају никоме да мисли другачије, а мене би да сломе

Председник Александар Вучић, коментаришући изјаву редитеља Горана Марковића да је “мало вероватно да ће доћи до мирног пада режима и да се нада да Вучић пред очима има Чаушесков пад и да ће се повући без крви”, изјавио је вечерас да се и на том случају види сво лицемерје, његових политичких противника као и да им је циљ да га сломе, криминализујући му породицу, како би се сам повукао.

“Да сам ја то рекао, то би било пред Саветом Европе, Европски парламент би заседао 10 пута... али, оног секунда када су схватили да је лоше то што је урађено, очекивали су да ћу ја да увредим Горана Марковића. А, ја ниједну ружну реч нисам упутио, није ми пало на памет”, рекао је Вучић.

А, онда, каже, на основу онога што раде тајкунски медији, креће кампања против министарке Дарије Kисић Тепавчевић, која је, истиче, само рекла да то нормалан човек не може да изговори.

“Она је жена која је реаговала на најстрашнију, недвосмислену претњу и тог секунда тајкунски медији крећу у напад на њу, каквим су је увредама засули јер је помислила да сме да одговори ономе ко је претио некоме. Она се дрзнула да каже шта мисли о томе, а онда су кренуле, не салве, него најстрашнији мизогини коментари“, рекао је Вучић.

Додао је и да су његови политички противници имали лаган пут до победе, да су се другачије понашали, али им, каже, сујета није дала мира, па су изабрали најгори пут, али да он свакако не жели да им помаже.

“Од 2014. године немамо политичку сцену на којој ће опозиција да каже - ок, није сасвим лоше, али ми бисмо то боље. Од тада имате лажи око Западне Тамнаве, да смо крали на ископавању, тада се, случајно Н1 нашао приликом пребијања мог брата. Онда су кренули и на криминализацију мог детета”, рекао је Вучић.

За то су, каже, два разлога - један да би њега сломили и да би он дигао руке и рекао да се сам склања, али и да би сваком другом рекли - будеш ли уз Вучића, проћи ћеш овако.

Kако каже, они тиме врше терор, јер не дају никоме да мисли другачије.

"Kажеш ли нешто позитивно о Вучићу гонићемо те тако да ти више никада неће пасти на памет. Њихов модус операнди је један пробати Вучићу уништити живот по сваку цену, без обзира на лажи, а друго директни и најжешће могући напад на неког ко би могао рећи нешто позитивно о Вучићу. Пола министара се крије у мишијој рупи, чезну да похвале неког у тајкунским медијима да не би били мета. Људски то разумем“, казао је он.

Вучић је истакао да је схватио пре пар година, иако је нормалан човек који има емоције, али разуме тај модус.

"Њихов проблем је што се на то не обазирем, већ настављам да радим“, истакао је он.

Рекао је да ти људи можда могу да говоре да су елита, а он глуп, иако су они понављачи основних и средњих школа, а он завршио све школе са највишим оценама, али не могу да избришу изграђене болнице, аутопутеве и пруге.

"Градимо 10 аутопутева у овом тренутку. Имаћемо брзу пругу до Новог Сада за који месец. Нико не памти када је ишао последњи пут возом, а тако и ја. Не знамо више шта су возови, а ускоро ћемо се поново возити њима. То је оно што не можете да избришете, као и разлику у платама, пензијама у односу на њихово и садашње време. Не можете рећи да је био лепши Београд на води када је био мочвара, бара, у односу на данашње највеће градилиште на југоистоку Европе и модеран град“, рекао је он.

На констатацију да прете да ће доћи на власт преко улице, рекао је да то неће моћи.

"Не брине ме то, јер се неће догодити на такав начин. То само говоре највеће кукавице, и они који никада ништа нису разумели. То говори о веома неодгoворним људима. Kао што је веома неодговорно заустављати ауто-пут“, рекао је он.

Сутра разговарам са Путином, тражићу још гаса

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра поново разговарати са председником Русије Владимиром Путином о новим количинама гаса од јануара, као и другим важним питањима.

Вучић је за ТВ Прва рекао да се гас не може купити за мање од 2 000 долара за 1 000 кубних метара на берзи, а да Србија има основних шест милиона за 270 долара.

"Имаћемо и више од шест милиона. Зато ћу сутра поново да разговарам са Путином да тражим још", рекао је Вучић.

Поновио је да ће грађани у Србији ове зиме имати довољно струје и гаса и да не треба да брину, јер имају добру и озбиљну државу, указао је Вучић.

Он је рекао и да ће се они који нису били довољно одговорни суочити са последицама.

Потврдио је да је његова недавна изјава значила истину и да директор ЕПС-а Милорад Грчић више неће бити на челу тог предузећа.

Kазао је и да електроенергетски систем у Србији сада ради пуним капацитетом, као и да ТЕНТ Б1 са 650 мегавата инсталисане снаге ради максималним капацитетом.

Вучић је рекао да је са електричном енергијом било проблема, јер је било неодговорности и да се они који су требали нису припремили на време.

Истакао је и да се у Србији тренутно производи 108 хиљада мегават сати струје, а дневна потрошња је 120 хиљада мегавата.

"Дакле ми смо 90 одсто покрили сопственом производњом", рекао је Вучић наводећи да се за увоз троши два, три милиона евра дневно, али да наш буџет то може да издржи јер Србија има добру финансијску ситуацију.

Он је додао и да Приштина издваја 20 милиона евра, а они покривају четири пута мањи енергетски простор.

"Реч је о огромном новцу који се троши за струју и гас, и то само најснажније економије могу могу да издрже", рекао је Вучић.

На питање да ли ће се поновити ситуација од пре две недеље он је рекао да ни тада није било "блекаута" и да већина грађана није ни осетила проблеме, већ је без струје остало само 1,6 одсто потрошача.

Они ће зато платити пола рачуна у знак извињења и захвалности, додао је Вучић напомињући да је пре две године било већих искључења него сада.

Додао је да је у Србији сада лествица високо подигнута јер је ванредна ситуација иако 1,6 посто људи нема струју 24 сата.

Вучић је честитајући Бадње вече и Божић по грегоријанском календару рекао да ће струје бити довољно за све предстојеће празнике.

Остале вести