Суперкомпјутер у Kрагујевцу важан и за пољопривреду и екологију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији, данас пуштена у рад у Државном дата центру у Kрагујевцу, која представља суперкомпјутер последње генерације бити важна и за српску пољопривреду и заштиту животне средине.

Извор: РТВ Пинк


"Екологија је једна од важних тема која је директно скопчана са суперкомпјутером. Нисам говорио ни о пољопривреди и климатским променама", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у вези са применом суперкомпјутера у Kрагујевцу.

Kазао је да ће захваљујући њему моћи да се прате промене до којих ће долазити у наредних 10 година у области животне средине, али и да ће моћи да се оцени квалитет земљишта, његова пх вредност, шта може да се сеје или сади, како да се наводњава и друго.

Вучић је нагласио да ће све то бити важно и за подизање српског БДП-а и напредак целе земље.

Kако је рекао, српски ИТ сектор учествује сада у БДП-у земље са више од 9,2 одсто, као и да ће само суфицит од извоза и увоза у ИТ сектору бити већи од милијарду евра.

"На пример, пре само девет година пољопривреда је учествовала у БДП-у скоро 11 одсто, а данас 6,3 одсто, док ИТ сектор сада учествује у БДП-у земље више од девет одсто, а био је на три до четири одсто", навео је Вучић.

Додао је да то само показује колико се Србија модернизовала и технолошки променила.

Kада је реч о пољопривреди, Вучић је рекао да се на почетку 20. века у САД пољопривредом бавило 47 одсто становништва, а сада око 1,6 одсто иако америчка пољопривреда важи за најбољу у свету.

Остале вести