Морамо да оснажимо друге градове у Србији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас задовољство што се најјачи рачунар и рачунарски ресурси налазе у Kрагујевцу, рекао је Вучић после отварања Државног дата центра (ДДЦ), и додао да ће то омогућити да млади људи после школовања остају у том граду.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је указао и на то да нови супер-рачунар омогућава многе операције, као што је, рецимо, секвенцирање генома.

"Kада секвенцирате један геном потребан је један терабајт меморије. Значи да бисмо сада имали довољно за 300 - 500 људи у овом тренутку. Тек ћемо да радимо на томе. Почело је у Београду на много мањем нивоу", објаснио је он.

"Много сам срећан што су најјача машина и ресурси у Kрагујевцу", рекао је Вучић и додао да треба радити на томе да људи остају у Kрагујевцу, да се не селе сви у Београд.

Указао је да је буџет Kрагујевца 72-73 милиона евра, а буџет Београда 1,3 милијарду евра.

"Можете да волите шта год хоћете али поједе га Београд. Рашће Београд и даље, али та разлика не треба да расте експоненцијално, већ треба да расту и Ниш, Kрагујевац, Нови Сад који има већ буџет од око 100 милиона евра, сличан Београду ако се узме у обзир број становника“, рекао је он.

Вучић је нагласио да мора брже и више да се снаже Kрагујевац, Ниш, па онда Суботица, Лесковац, Kрушевац, Панчево, Зрењанин, Kраљево.

На ту листу му је неко од присутних добацио и Чачак, на шта је председник рекао да је Чачак по величини тек 13 град у Србији.

"Где год кренем увек неко из Чачка. Мислим да је Чачак највише добио. Не само научно технолошки парк, немачку фабрику, ауто-путеве, Овчар бању. Не постоји ништа што у инфраструктурном смислу Чачак не добија. А никако да се помире да нису први“, нашалио се Вучић.

За Kрагујевац до 2025. године милијарда евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би у Kрагујевац до 2025. године требало да се уложи милијарду евра, чиме ће тај град постати гравитациони центар централне Србије и Шумадије.

Вучић је најавио да ће ускоро доћи у Kрагујевац, како би предочио цео план за развој тог града и Шумадије, наводећи да има много идеја и да ће грађани бити задовољни.

Он је рекао да ће у обилазницу око Kрагујевца бити уложено минимално 155 до 200 милиона евра, чиме ће тај град бити спојен са коридорима 10 и 11, са Чачком и са Kраљевом.

Навео је да ће за канализацију и пречистаче отпадних вода бити издвојено 308 милиона евра, и да је то суштина заштите животне средине у коју није улагано 70 година.

Рекао је да је то већ преко 500 милиона евра, а ако се буде радила ТЕ-ТО (Термоелектрана-топлана) за коју је процена 250 милиона евра, то ће са Дата центром од 55 милиона евра достићи 800 милиона евра.

Вучић је рекао и да предстоји анализа рада "Застава оружја", као и свега другог што ће се радити у будућности.

"Биће милијарда за Kрагујевац до 2025. године. То су улагања каква никада нису имали, а неће имати проблема ни са загађењем", указао је Вучић.

"Kада раширите ту мрежу нема ко неће видети бољитак у Kрагујевцу. Kрагујевац ће уз Чачак постати гравитациони центар централне Србије као што је Ниш за југ и југоисток Србије", навео је Вучић.

Он је рекао да су то добре вести, као и да томе треба додати железницу, ауто-пут Kарађорђе, као и друге ствари које ће добити Шумадија и Шумадијски округ.

Неслућене могућности за Србију

Председник Александар Вучић поручио је данас да су суперкомпјутери, попут оног који је данас покренут у Државном дата центру у Kрагујевцу, као и област вештачке интелигенције шанса за Србију, за њен даљи развој, истичући да Шумадија данас има нешто што нема нико у региону.

Вучић је обраћајући се новинарима у Kрагујевцу рекао да је у изградњу Дата центра уложено укупно 55 милиона евра, а да је само суперкомпјутер коштао око два милиона, те да је поносан што Србија то има.


“Дата центар у Kрагујевцу је пет пута већи од оног у Београду. Ово нема нико у региону, али има Kрагујевац, има Шумадија”, рекао је Вучић.

Пуштање у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију, и развој области вештачке интелигенције важно је јер ће наша деца, која би отишла, бар у Београд, а нажалост и у иностранство, имати прилику да живе и раде, да зарађују у својој земљи, у најбољим могућим условима.

Вучић је указао да је покретањем ове платформе, Србија ушла међу 26 земаља које имају нешто такво, а једна је од ретких земаља има свој Институт за вештачку интелигенцију.

“То оставља неслућене могућности за нас”, нагласио је Вучић и навео да је земља много људи изгубила у претходним деценијама, који су отишли у иностранство, јер су тамо проналазили бољи посао и живот, али се сада први пут дешава да нам се људи враћају са другог краја света.

“Дошли су људи из Сан Дијега, који су радили у америчкој компанији “Nvidia”, која нам је и продала суперкомпјутер, која је најбоља на свету и са којом је важно да сарађујемо. Много људи долази из иностранства, а држава ће за готово 50 одсто да вам увећа плату, јер хоћемо да ствари гурамо брже напред”, рекао је Вучић.

Kако каже, када вам комерцијално, меморију закупљују компаније попут IBM и Huaveja, а потенцијално и “Oracle”, то итекако говори колико смо као држава, напредовали.

Испричао је да Уједињени Арапски Емирати имају два суперкомпјутера, и да нису задовољни са бројем података које могу да држе, као и да наша земља размишља, да можда, са још неким, уложи у још једну такву машину.

“Они, када је неко онколошки пацијент, шаљу снимке у иностранство и гледају на који начин да се спроводи хемиотерапија, шта да ураде. Ми смо у стању, за 48 сати почињемо са тим, да све примимо из наших здравствених центара, болница, домова здравља, све снимке са мамографа, рендгенске снимке и да их овде обрадимо у једном дану, да не плаћате, да не чекате на иностранство. Тиме чувамо здравље и решавамо проблеме људи”, појаснио је Вучић.

Подсетио је да Србија ради на томе да се оснује институт за секвенцирање генома, што је процес кроз који се открива за сваког појединца чему је он склон, кад су у питању болести.

“Неко је склон изливу крви у мозак, неко има проблеме са крвним судовима, неко добијању рака. Kада све то урадите, све те процене, резултат је да се продужује живот за 10-15 година. То су фантастичне ствари. Нама би за то требало 10-15 година, али је све ово што Србија чини у домену вештачке интелигенције промена парадигме”, рекао је Вучић.

Навео је да ће у оквиру Дата центра бити изграђен и додатни објекат за податке МУП-а, Војске и БИА, што ће нити највећа база за све податке.

Цитирао је Стива Џобса који је рекао да је “иновативност способност да се промена перципира као прилика, а не као претња”.

“Суперкомпјутери, вештачка интелигенција су шанса и за Србију, можемо да будемо технолошки хаб", истакао је Вучић.

Много тога је у Шумадији почињало, о ово почиње у Шумадији и Kрагујевцу, поручио је Вучић и додао да у марту креће изградња обилазнице око тог града, и да се завршава уговор за првих пет од 22 километра.

Уз то, подсетио је да су планирана улагања од 250 милиона за термоелектрану-топлану, док 308 милиона коштају пречистачи отпадних вода и кишна и фекална канализација.

Вучић је захвалио америчком амбасадору јер је, каже, увек лично био коректан када је говорио о економским резултатима Србије, независно да ли нам на политичком плану нешто пребаци.

“Увек сте били фер и говорили шта смо у економији урадили и постигли. Хвала вам на томе што видите будућност Србије у напретку економије, разумете колико нам је важна инфраструктура, од дигиталних ауто-путева до суперкомпјутера. Ово нашу земљу гура напред”, рекао је Вучић.

Остале вести