Они који су бринули нека знају стигли смо

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић, који ће данас разговарати са грађанима у месту Горња Недељица, стигао је до места Коренита где је поручио да ће са мештанима Горње Недељице отворити цивилизовани разговор, а не језиком улице и насиља.

Извор: ТВ Пинк

"Овде смо изградили нови пут у дужини од 2,5 километара. Уложили смо у Крупањ И Лозницу, у обнову инфраструктуре 1,6 милијарди. Коренита је кључно место које спаја Лозницу и Крупањ, важно место, место спајања, раскрсница у срцу Јадра“; објаснио је Вучић за Пинк.

Казао је да у Горњој Недељици намерава са грађанима да разговара о свему од Дома културе до гаса.

“Радимо магистрални гасовод до Лознице од Ваљева, па одатле пластику ка свим селима до Јадра. О томе мислим да разговарам и о свим проблемима везаним за Рио Тинто. Наша намера је да отворимо разговор, да цивилизовано разговарамо, а не језиком улице и насиља”, поручио је он.

Истакао је да неки мисле да је могуће разговарати језиком улице и насиља, а то је, каже, могуће само зато што се власт понаша одговорно, а једина је која има монопол физичке принуде који не жели да користи.

Онима који траже да укине закон о референдуму поручио да је да му то не пада на памет, пошто је већ потписао закон, и да о томе нема више расправе.

“Неће водити политику Србије Сава Манојловић (из покрета Крени-промени, организатор протеста и блокаде путева) и Рокфелер. Може да то учини када се буде кандидовао, узме наше држављанство и онда ће моћи да одлучује о стварима у Србији. Ето прилика 3. априла, ако хоће да им неко из иностранства одлучује“, нагласио је Вучић.

Рекао је да Манојловић и они који говоре против закона немају појма да је то урађено у договору са Венецијанском комисијом, да ЕУ нема ништа против, да нема везе са Рио Тинтом.

"Ако мислите да уцењујете српског председника парама споља, на погрешну адресу сте се обратили“, подвукао је Вучић.

Истакао је да улица никада неће водити политику Србије.

"Када улица почне да води политику Србије онда знајте неће бити пута Коренита-Терзићи, моста на реци Сава, знајте да ћемо да пропадамо и нестајемо као што смо до 2012. године, када смо доводили Рио Тинто не питајући народ“, нагласио је он.

За оне који сада позивају на протест рекао је да њих занима само њихов бизнис, колико могу, каже, да згубидане по кафићима.

Најавио је да ће посетити многочлану породицу Росић, чији средњи син има петоро деце, најмлађи једно дете, а баве се пољопривредом и живе у Горњим Недељицама. Поновио је да ће за три године до Лознице водити аутопут Рума-Шабац, и брза саобраћајница, што ће да подигне град у небеса, али и читав крај, а размишља се, додаје, и о Дринској магистрали.

Вучић стигао у долину Јадра, разговара са мештанима

Председник Србије Александар Вучић стигао је у долину Јадра и прво посетио село Коренита, где је урађен нови пут од 2,5 километара ка Терзићима, и започео разговор са мештанима.

Вучић је позвао грађане да у 15 сати дође у цркву у Горњим Недељицама да га ту питају све што их интересује у вези са Рио Тинтом и све друго што их занима.

Председник је истакао да могу да му поставе било које питање додају да ако то ураде неће никоме да падне круна са главе и да је и дошао ту да би са њима разговарао. Вучић је рекао да ће за развој тог краја пуно значити гасовод који ће се изградити од Ваљева до Лознице.

Један мештанин му је рекао њима у селу и није толико потребан гас, после имају дрва, на шта се председник насмејао.

Од становника у том крају сазнао је да су им најпотребнији локални путеви ка Брезјаку и асфалтирању појединих сокака Троноши.

Вучић је рекао да ће се радити и приступни путеви од села ка Малом Зворнику.

Након похвала за оно што је до сада урађено, он је захвалио мештанимa што су приметили да је нешто добро урађено.

Један мештанин му је рекао - ту смо уз вас, док смо живи!

"Треба да заменимо и дрвене бандере бетонским како би струја била стабилна и морамо да урадимо још једну велику трафо станицу“, рекао је председник.

Дошао сам да слушам и решимо бар део проблема

Нисам дошао да држим било какве говоре, већ да причам са мештанима о проблемима и видимо да ли можемо да их решимо, поручио је данас у Горњим Недељицама председник Србије Александар Вучић.

Председник је, у обраћању испред порте цркве казао да му је драго што види људе из 12 села и поручио да жели да чује сваку њихову примедбу, бригу.

"За неку ћемо пронаћи одговор, за неку не. Важно је да разговарамо и покушамо да решавамо. Чим вас је толико дошло видим колика је забринутост ", нагласио је он.

Вучић је истакао да неће да се када је реч о проблему Рио Тинта додворава било коме, као што се и не плаши било кога, и подсетио да је позвао и оне који су увек били најгласнији у протесту да дођу на овај разговор, а да је њихов избор хоће ли.

"Овде сам да одговарам на питања. Желео сам да одржим овај разговор у школи у Драгињцу, али ми је речено да је боље у црквеном дому. Хоћу да разговарамо, да анализирамо сваки проблем и покушамо да дођемо бар до неких решења“, поновио је он.

Вучић је казао да је чуо и од оних који немају ништа против њега да погледа како изгледа ова котлина, како иде од Корените до Драгињца, што је схватио као поруку.

"Нисам дошао да се политички прегањам с било ким. Ви сте ме бирали да будем председник и мој посао је да вас чујем, слушам и одговорим на сва питања“, поновио је Вучић.

Указао је да је довео своје људе који имају све податке да све запишу те замолио због простора да уђу у групама у црквену салу.

Истакао је да је уверен да ће се питања односити пре свега на рудник, али је спреман и да одговара на питања везано за путеве, од Стрпнице, Златине, као и о питању гаса, и многим другима.

"Мој посао је да будем овде због вас. Хвала што сте дошли, заједнички ћемо сигурно бар део проблема решити“, закључио је у обраћању пред састанак са грађанима.

У Адијенту и Минту радиће 2.000 људи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Горњим Недељицама, у разговору са мештанима села јадарске долине, да ће у фабрикама Адијент и Минт бити запослено око 2.000 људи, да је држава пуно уложила у тај крај и да ће наставити да улаже.

Вучић је казао је Лозница пре била уништена, да је остала без фабрике Вискоза, да су биле уништене и друге фабрике, као и Бања Kовиљача, путеви у лошем стању. "Ми смо довели Адијент и Минт, а само у Тршић смо уложили четири милиона евра. Нема пута који нисмо изградили", навео је Вучић.

Он је навео и да нико није чак ни причао о ауто-путу у том делу Србије и подсетио да се сада гради брза саобраћајнице од Шапца до Лознице.

Истакао је да ће за само три године моћи да дође из Горњих Недељица до Београда за само сат и 10 минута, док му сада треба два сата.

Вучић је рекао да у Лозници не живи више од 65.000 људи.

"У читавом Подрињу нам не живи 110.000 људи све до Перућца, јер су људи одлазили пошто нису имали посао", нагласио је Вучић.

Kаже да је дошао у Горње Недељице да одговара на питања свакоме, док блокаде држе људи који су узели по 700. 000 евра.

"Знам да су вам потребна и фудбалска игралишта, али мени је најважније да пронађемо људима посао", поручио је Вучић.

Kаже да је видео на мосту код Шапца, где је данас обишао радове, видео колико имамо страних радника, јер много градимо и не можемо да нађемо раднике из Србије. Иако ствари иду напред, одједном је сад - дај нам све, додао је Вучић.

Закон није противуставан, али да идемо на измене

Председник Србије Александар Вучић предложио је данас мештанима Горње Недељице да би, пре него што би потписао закон о експропријацији, за шта је крајњи рок 10. децембар у поноћ, пробао да се направи нови закон о изменама и допунама.

“Мој предлог је да пробамо да направимо нови закон о изменама и допунама закона, да иде по хитној процедури у Скупштину, да можемо да га усвојимо пре Нове године. Ако можемо да се договиримо око измена са људима одавде, ако не да изменама вратимо стари закон, као да нема измена. То би де факти значило да закон не би важио", објаснио је он одговарајући на питања мештана.

"Само не могу да се играм са Уставом Србије да имате у виду", поручио је он.

Вучић је нагласио да закони који су усвојени немају никакве везе са Рио Тинтом.

"Потписао сам закон о референдуму, он је усклађен са Уставом и највишим европским вредностима. Не пада ми на памет да га мењам. И закон о експропријацији је у складу са Уставом, али постоје норме које бих сам критиковао”, рекао је он.

Указао је да је држава испала нефер, на пример, према Чачанима у односу на Kрушевљане, јер је у Kрушевцу плаћала квадрат 105 динара, а у Чачку 80 динара.

"Ако смо дали 105 динара за Моравски коридор у Kрушевски, морали смо и у Чачку да дамо исту своту, али смо се руководили законом, јер Пореска управа је тако проценила. Онда разумем гнев људи у Чачку, који кажу што сте давали тамо толико, а овде мање”, додао је он.

Истакао је да се њему у закону није допао ни рок од само пет дана ако неког оставите без личне имовине, али је експропријацију, ако хитност, налаже потребна мера. "Држава је настала на рударству, мора да гради путеве, али и да плати ако узме нешто, и држава плаћа и то више него што је државна цена, иако је свима то увек недовољно", поручио је Вучић мештанима који су данас разговарали са њим.

О руднику коначну одлуку доносите ви

Kоначну одлуку о руднику у долини Јадра донеће грађани, поручио је вечерас председник Александар Вучић, додајући да је важно да имају све информације и да их нико не обмањује.

"Нећемо доностити никакве нове одлуке што се тиче коначног постојања руднка. Ту одлуку ћете донети ви. Само хоћу да имате све информације, и по том питању ћемо помоћи и никоме нећемо дозволити да вас вара, обмањује, већ ћемо да гледамо да помогнемо, али ништа више од тога“, рекао је Вучић мештанима Јадра после двоипочасовног разговора у Горњим Недељицама.

Он им је пренео да је и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович, у разговору са њим исказао велику жељу за неупоредиво ближу сарадњу са Србијом, не само због литијума, већ и због других метала, у будућности и због бакра и злата.

Вучић је указао да у Бору има проблема са квалитетом ваздуха, али мање него некада, а рудник у Бору издржава цео град, додајући да је просечна плата у Бору већа за 140 евра од оне у Лозници, иако Лозничани, каже, нису ни мање вредни ни мање сналажљиви, само због вредног рудника.

Додао је да у том процесу постоје процес рударења, рафинисања, катоде, а четврта фаза је процес израде батерија, наводећи да би само производња батерија довела број становника у Лозници на 90.000.

"А, замислите да доведемо неку од најмоћнијих немачких компанија, произвођача електричних аутомобила. Имала би Лозница 120.000 становника и била други најбогатији град у Србији. Али, то је све на дугом штапу, и не бих да обећам нешто што нисам у стању да обећам", рекао је Вучић.

До измене закона и студије неће бити експропријације

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Горњим Недељицама мештанима села јадарске долине да им до измене Закона о експропријацији и студије о утицају рудника литијума на заштиту животне средине неће бити експроприсан ниједан објекат.

"Ми ћемо додатно да променимо закон и тек када га променимо онда ћемо да тражимо студију утицаја на животну средину, која ће бити врло строго цењена, а онда ћемо са вама да разговарамо о свему другом. До тада нико вам неће експроприсати ниједан објекат, нити тражити било шта од вас", поручио је Вучић мештанима.

Они су се претходно жалили Вучићу како из Рио Тинта врше притисак на њих у вези са откупом имовине.

Истакао је да је то апсолутно фер и реално, као и то да ће они сами донети сваку одлуку о томе да ли хоће да имају рудник литијума или не.

Вучић најавио зелени фонд за смањење загађења

Председник Александар Вучић најавио је данас у Горњој Недељици у разговору са становницима више села о евентуалној изградњи рудника за експлоатацију јадарида и производњу литијума, да ће предложити влади оснивање фонда у који би одмах било издвојено 10 милиона евра за смањење загађености животне средине, чијим новцем би већински управљали грађани овог подручја.

"Предложићу формирање једног зеленог фонда за Западну Србију, за део мачванског, колубарског и дела златиборског округа", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања грађана више села лозничке општине, Вучић је рекао да је предстоји више од годину дана до добијања студије о заштити животне околине, а када је добијемо, казао је, одлуку о градњи рудника донеће заједно.

"Одлуку о градњи рудника донећете ви", рекао је Вучић грађанима и додао да њега не занимају они који протестују због Рио Тинта. Њима је стало само да пара, а мене занимате ви", рекао је председник у трочасовном разговору са становницима више села лозничке општине.

Председник је сумирао да је основни проблем и суштинско питање становника тих села изградња депоније или одлагалиште и истакао да ће се борити, јер, каже, није тај који доноси решења, да то питање буде решено.

"Сви сте ви говорили о депонији, одлагалишту или јаловини и то је оно што највише угрожава људе. Дошло је до промена пре 18 година када сте, како је неко рекао, погачом и сољу дочекивали Рио Титнто. Оно што је изазвало посебан страх је што изградња одлагалишта, депоније или јаловине између Јадра и Kорените ", рекао је председник.

Kонстатовао да су примедбе мештана да би то одлагалиште заузело најплодније земљиште и угрожавало би животну средину, посебно у ситуацији евентуалних поплава у будућности.

"Вечерас могу да вам обећам, а добио сам и стручно мишљење Србијавода и других, ми ћемо да видимо какве су наше уговорне обавезе, али ћемо од њих тражити, а неки наши људи су учествовали у томе 2017. и 2018. године, и то што је урађено је било лоше", рекао је Вучић.

"Обећавам да ћемо да разговарамо да се депонија склони, да не могу да рачунају на профит већ, пре свега, о здрављу људи и њиховом опстанку на својим огњиштима".

Истакао је да ће у том захтеву бити чврст и додао да не мора да виче да би мештане убедио у своју одлучност да ће то бити тако.

Појаснио је да им земљу не одузима држава, већ су је самовољно неки продавали приватној компанији Рио Тинто и да с обзиром на то да за то није крив, није, казао је, дужан ни да се тим питањем бави.

Вучић је рекао да ће у Великом селу на Јадру бити у најкраћем могућем року бити изграђен мост, који је оштећен, а брзина изградње зависиће од временских услова.

Одговарајући на примедбе мештана на рад неких министара и министарстава, Вучић је рекао да би најлакше било рећи да је то тако, али није.

"То не би било фер јер има веома вредних и веома добрих министара".

Што се цркве Светог Герогија и гробља тиче, Вучић је рекао да ће се лично заложити да она буде заштићена као споменик културе.

Председник је још једном мештанима рекао да не брину, да се у наредних више од годину дана ама баш ништа неће дешавати, као и да жели да се лично ангажује у свим питањима.

Говорећи о законима које је потписао, Вучић је рекао да је то једино Закон о референдуму, који нема никакве везе са Рио Тинтом, као и да му не пада на памет да предлаже да он буде промењен.

У трочасовном разговору председнику Вучићу су мештани више села постављали питања, која су се углавном односила на инфраструктуру, нисконапонску струју, воду.

Борићу се да јаловиште не буде у коритима река које плаве

Председник Србије Александар Вучиће рекао је вечерас у разговору са мештанима Горње Недељице, да ће се борити, када је реч о руднику, да одлагалишта и јаловишта, као и вештачко брдо које треба да праве, не буде у кориту двају река које плаве и да, ако је Рио Тинту скупо да то измешта онда нека дође други инвеститор.

Он је, у одговору грађанима истакао, да нема смисла да буде у кориту река која плаве, јер шта год буде од хемијских састава тиме би се проширило на много већи део земљишта.

“Ако им је скупо, нека дође неки други инвеститор. Нека виде где ће и како с тим”; рекао је Вучић указујући да се бавио тим проблемом.

"Само да имате у виду да ако ми данас кажемо "марш из Србије“, то је много скупо и тешко за нас. Зато сам вам рекао - на крају ћете ви доносити одлуку и нико против ваших интереса. Да немате бриге, све је на вама. Молим вас да сагледате све могућности, потенцијале, шта можете да добијете и изгубите. Молим вас да погледате у будућност шта је за вас боље. Нико неће да врши притисак на вас, да вам нешто држава експроприше, ни по оном ни овом закону. Ако можемо да се договоримо за рокове можемо, ако не вратићемо стари закон“, поручио је он.

Вучић је истакао да ће одлуку донети сами мештани, демократски, ако буде потребно да се доноси одлука, јер ће грађани бити питани ако буде имало шта да се пита, како је рекао.

"У овом тренутку нема шта ни да вас питамо“, приметио је Вучић.

Најавио је да ће директори ЕПС и ЕМС доћи у овај крај како би се решили проблеми око струје да се деца не би смрзавала током зиме.

Указао је да је држава спремна да инвестира у адаптацију домова културе.

Такође је говорио и о гасификацији, али скренуо пажњу да је потребно да се грађани изјасне о томе, алудирајући на то да му је на путу ка Лоyници један мештанин у селу Kорените рекао да њима не треба гас, јер имају дрва.

"Ако ви нећете мени је лакше. Зато реците да ли волите да удишете лош ваздух, да вам то одговара, јер је гасификација веома скупа играчка. Нећу да се играмо ако вама није потребно. Свакако гас доводимо до Лознице, али пластику до домаћинстава овде не радимо ако не треба, а мислим да треба. Да знате да је то веома скупо", додао је он.

Такође је најавио и долазак министар пољопривреде како би се разговарало о додатној субвенцији онима који имају музне краве и овце.

Све што ће бити урађено, нагласио је, драстично и драматично ће променити положај у овом крају Србије и поправити животни стандард мештана.

Или ће важити претходни закон или ћемо изменити овај

Председник Александар Вучић појаснио је да ће по хитном поступку у скупштинску процедуру ући иницијатива за измену Закона о експропријацији - ако буде договора о изменама, онда ће оне бити усвојене, ако договор изостане, биће на правну снагу враћен претходни Закон о експропријацији.

На питање да ли ће вратити Закон о експропријацији у скупштину, Вучић је појаснио да он то не може да уради, јер нема право да не потпише закон, осим уколико акт није у складу са Уставом.

“Рекао сам да од понедељка идемо са другачијом процедуром. Могу да не потпишем закон, само ако нешто није по Уставу, али то није случај”, појаснио је Вучић новинарима после разговора са мештанима.

Поновио је да није задовољан чланом који прописује могућност хитног одузимања имовине, без обзира што држава, каже, плаћа то по тржишној цени.

“Сматрам да је немогуће да ја дођем код вас, или ви код мене и кажете - исели се из куће у којој си живео 15 године у року од 5 дана“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, има рок до 10. децембра да потпише тај закон, што значи да у “минут то поноћи” 10. децембра мора да стави свој потпис.

“Али, пре тога морамо у скупштину, са инцијативом, са Законом о изменама и допунама закона. Или да се договоримо како да изгледа тај закон, или ако се не договоримо са људима овде, да само донесемо Закон о изменама и допунама којим ћемо вратити на правну снагу претходни закон о експропријацији. Суштински, или ће важити претходни закон или ћемо направити овај закон другачијег садржаја”, рекао је Вучић.

Или ме убијте или изађите на изборе

Председник Александар Вучић поручио је вечерас из Горње Недељице да не постоји притисак под којим ће да повуче Закон о референдуму, да неће дозволити да улица води политику и поручио "или ме убите или изађите на изборе".

"Не постоји притисак под којим ћу да повучем Закон о референдуму. Не постоји. Нећу, као што нећу дозволити да ми улица води политику, или ме убите или изађите на изборе", рекао је Вучић након трочасовних разговора са мештанима више села лозничке општине.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да коментарише данашње блокаде путева и улица у Београду и другим градовима Србије и истакао да не разуме то што опозиција ради.

Не разумем, каже, шта је смисао тих блокада да са веома малим бројем људи малтретирају грађане по Србији, а да, како је рекао, ни сами не знају зашто то раде.

"Увек ће постојати део екстремиста, а суштина је да људи хоће рад и борбу за њихове а не за тајкунске интересе", рекао је председник и додао да је чуо да они који су блокирали улице нису хтели да пропусте ни мајке са децом.

Оцењујући разговор са мештанима из више села лозничке општине, Вучић је рекао да је спреман да све саслуша, али да, судећи по данашњем разговору, сви они имају исте проблеме.

"Могли смо да чујемо да имају углавном исте проблеме, да ли је лако слушати људи који брину за своју будућности, који су уплашени некада с правом, некада без права, није, али то ми је посао", рекао је Вучић и додао да ће у проблеме ових људи више бити укључени неки министри и министарства.

За Зелену агенду долине Јадра 10 милиона евра од 1. јануара

За Зелену агенду долине Јадра већ од 1. јануара биће доступно 10 милиона евра намењених за 2022. годину, поручио је председник Србије Александар Вучић мештанима тог дела Србије, као и то да ће они одлучивати о трошењу тих пара, али и преузети одговорност.

"Антонићу, ви што највише бучете, нисам се шалио, када направите паузу са барикада, онда лепо да донесете одлуку како да потрошите паре из зеленог фонда. Одлука о том фонду ће бити већ следеће недеље на Влади. Да се јавите и кажете како ћете да трошите паре", поручио је Вучић председнику месне заједнице Доње Недељице.

Додао је да хоће да види како ће потрошити паре. Председник је казао да ће мештани имати већину у Управном одбору фонда - шест чланова из различитих делова Западне Србије, од укупно девет чланова.

"Узмите све вас што сте гласни онда дођите да одлучујете, то се зове одговорност и дајемо вам одмах 10 милиона евра за 2022. године, од 1. јануара", поручио је Вучић и додао да ће они бити и одговорни за оно на шта су потрошили новац.

Ако Антонић не буде слушао поставите барикаде против њега, нашалио се Вучић.

Председник је рекао да све што су грађани тражили од њега по питању изградње сеоских путева у долини Јадра кошта између седам и осам милиона евра и да ће тај новац држава и обезбедити и гледати да све буде завршено, како је рекао, до Видовдана.

Додао је да ће бити изграђена и два моста у Брадићу и Великом Селу. Такође, размотриће се и захтев мештана да се изгради фудбалски терен у Тршићу.

Председик је казао да ће пуно за развој тог краја значити и то што ће до половине 2023. бити завршен ауто-пут Рума - Шабац, а до краја 2024. и брза саобраћајница Шабац - Лозница, што ће привући нове инвеститоре.

"Морамо да доведемо још инвеститора да би остајало више новца општини", додао је Вучић.

Председник је рекао да ће све договорено бити брзо реализовано и да ће представници мештана бити ускоро позвани да дођу у Београду, као и да ће већ у понедељак доћи у тај крај представници ЕМС-а и ЕПС-а да како би се решили проблеми са струјом.

Додао је да ће се за Горње и Доње Недељнице урадити далековод из правца Kрупња, решити проблем склопки због којих чести долази до прекида струје и заменити дрвене бандере металним.

"Јавно сам рекао да позивам све људе из 12 села, никога нисам позвао из своје партије, нити из Kрупња, нити су ми били потребни аплаузи, дошао сам да разговарам са вама и да чујем и лоше ствари и шта и како иде. То је мој посао", казао је Вучић.

Остале вести