Почели радови на градњи ауто-пута Ниш - Мердаре

Најновије
Извор: Танјуг

Код петље Мерошина данас су свечано почели радови на изградњи ауто-пута Е80 Ниш - Мердаре од 76,3 километара, на првој деоници од Ниша до Плочника, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Извор: Александар Вучић

Председник је истакао да ће тај ауто-пут бити спас, пре свега, за Прокупље, Куршумлију, Блаце и тај део земље.

Вучић је рекао да би деоница ауто-пута до Прокупља требало да буде готова за око две и по године.

"Ово је веома сиромашан крај, који се са ауто-путем подиже. Веома је важно што ћемо овде изградити ауто-пут", нагласио је Вучић и додао да ћемо се тако боље повезати и са Приштином и Грачаницом.

Почели радови на градњи аутопута Ниш - Мердаре
Извор: Танјуг

Ово је велики помак за нашу земљу, нагласио је председник Србије и захвалио ЕУ на финансијској помоћи за тај пројекат.

"Умемо да поштујемо новац који добијамо бесплатно - 40 милиона евра поклона од ЕУ само за ову деоницу. Много хвала свим пореским обвезницима ЕУ", поручио је Вучић.

Почетку радова присуствује шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, министар грађевинарства Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак и други.

Вучић је у разговору са Жиофреом рекао да је први пут о том пројекту разговарао још 2013. године са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Казао је да ће ауто-пут допринети и успостављању ближих односа са Албанцима, као и да ће пуно значити за Србе у Косовском поморављу и Сиринићкој жупи.

Грађевинске машине компаније Штрабаг почеле су земљане радове на деоници од петље Мерошина код Ниша до Плочника у дужини 36,3 километра.

Почели радови на градњи аутопута Ниш - Мердаре
Извор: Танјуг

Деоница Ниш - Плочник је изузетно комплексна, јер ће имати шест тунела, 12 мостова и велики број надвожњака, подвожњака и вијадуктова, због чега је подељена на четири поддеонице, кажу за Тањуг у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

То су петља Мерошина - Мерошина 1 дуга 5,5 километара, петља Мерошина 1 - петља Прокупље исток дужине 8,8 километара, петља Прокупље исток-петља Прокупље запад дуга 12,8 километара и петља Прокупље запад-петља Белољин дужине 5,5 километара.

Процењена вредност радова је 225 милиона евра, од чега је 185 милиона обезбеђено из кредита Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, 40 милиона евра је помоћ ЕУ, а 30 милиона је обезбеђено из буџета Србије.

За остатак ауто-пута до Мерошине у току је израда документације за грађевинску дозволу, као и тендерске документације.

Рок за завршетак радова на првој деоници је 2026. година.

Почели радови на градњи аутопута Ниш - Мердаре
Извор: Танјуг

На читавом делу ауто-пута дугог скоро 77 километара до административног прелаза Мердаре планирано је 85 мостова, 18 километара тунела.

То је део будућег ауто-пута Ниш-Приштина-Драч дужине 383 колиметара који ће повезати Србију са највећом луком у Албанији и представљаће везу Коридора 10 са Рутом 6 (Скопље-Приштина) и Рутом 2б (Сарајево-Подгорица-Валона).

Циљ пројекта је боље регионално повезивање, уштеда на времену путовања и оперативним трошковима, као и повећање безбедности саобраћаја.

Ауто-пут за развој Топлице,Србе на КиМ и боље односе с Албанцима

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, на отварању радова на изградњи ауто-пута Ниш - Мердаре у дужини од 76,3 километра, да ће то бити пут за развој Топлице и дела Нишавског округа, али и за успостављање боље везе са Србима на КиМ и ближих односа са Албанцима.

"Ово је ''пут спаса'' за наш народ из Грачанице који ће у најкраћем могућем времену моћи да дође до централне Србије", рекао је Вучић на отварању радова код петље Мерошина.

Вучић је рекао да ће ауто-пут од Ниша до Прокупља бити готов за две и по године.

"За само неколико година биће готов ауто-пут од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 2,5 године. И стизаће се за 45 минута од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 15 или 16 минута лагане вожње кроз прелепе пределе Топлице и то најмодернијим ауто-путем који ће заменити магистралне путеве", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се у Србији тренутно гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница.

"Не стидим се да то кажем - ми ћемо морати да градимо у будућности неупоредиво боље односе са Албанцима и о томе морамо да размишљамо и градимо инфраструктуру за то. Моћи ћемо да имамо одлично тржиште и у Тирани и Приштини за наше производе, а оно што не производимо моћи ћемо да купујемо јефтиније и смањујемо трошкове наших компанија", навео је Вучић.

Вучић је објаснио да радови на првој деоници, на којој су данас почели радови, у дужини од 32,7 километара од Ниша до Белољина коштају 226 милиона евра, од чега смо добили 40 милиона евра на поклон од ЕУ и захвалио ЕУ на тој помоћи.

"До Мердара ће цео ауто-пут да кошта око 650 милиона евра. То је огроман новац који улажемо у део Нишавског и највећи део Топличког округа", нагласио је Вучић и истакао да ће ауто-пут имати вишеструки значај за тај део земље, пре свега, економски и политички.

Вучић је изразио наду да бисмо могли од укупно 650 милиона евра, колико вреди пројекат за цео ауто-пут, да добијемо на поклон од ЕУ око 130 милиона евра.

Ауто-пут ће значити нови живот за Прокупље, Куршумлију, Блаце, Ðавољу Варош и друга места, као и нове инвестиције и више радних места за грађане, додао је он.

Председник је указао на значај ауто-пута за остваривање основних еврпоских вредности - слободи кретања људи, робе, капитала и услуга.

Србија не сме и неће да стане, већ мора да убрзава свој корак напред, поручио је Вучић.

"Оно што јесте 1.000 миља у будућност јесте мрежа ауто-путева коју градимо. Овај ауто-пут представља и громан помак у односима између Србије и ЕУ. Ми смо се увек питали и увек имамо из различитих политичких разлога, као што они понекад нама нешто пребаце, увем и ми имамо нешто што пребацимо њима. Али морамо да будемо свесни да овакви конкретни пројекти које људи могу да осете као корист, значе и најбољу могућу промоцију ЕУ и представља шустина нашег заједничког рада", навео је Вучић.

Додао је да је први пут разговарао о том пројекту са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

"Гурали смо пројекат напред и на крају изгурали, и да није било те идеје и тих снова и подршке и Меркел и Урсуле Фон дер Лајен, да ли би неко помислио да ће кроз Топлицу да пролази ауто-пут. Људи су причали о добрим путевима, а мало ко ауто-путу у овом крају".

Вучић је истакао да Топлица нема гас и треба видети како да се дотле направи магистрални гасовод, јер то онда значи виши стандард за грађане и више инвеститора.

Председник је, такође, најавио да ће за седам дана доћи, како је рекао, за три дана у Ниш, и да ће се онда разговарати и о развоју општина у Нишавском округу.

Казао је да се ради на пројектовању брзе пруге од Београда до Ниша, која ће се градити заједно за ЕУ, и да ће када буде готова моћи да се стигне за два сата и 10 минута од центра Београда до центра Ниша.

Казао је да ће када буде готов ауто-пут до Прокупља моћи да се реконструишу улице кроз град, пошто сада цео саобраћај на том правцу иде кроз центар Прокупља.

Вучић је истакао да је ауто-пут Ниш - Мердаре од око 77 километара сложен пројекат пошто ће бити изграђено 14 километара тунела и 10 километара мостова.

Нагласио је да градња ауто-путева значи поновно рађање економски успешне Србије, као и да ће наша земљла бити за ову и претходну годину међу прве две земље у Европи по расту БДП-а.

Остале вести