Захтев Србије - разговор што пре и што чешће

Најновије
Извор: Танјуг

Србија тражи разговоре са Приштином на свим нивоима, о свим темама, јер је то од изузетног значаја, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да је то пренео и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославу Лајчаку.

Извор: pink.rs

"Србија тражи, захтева, жели разговоре са Приштином, на свим нивоима. Желимо их што пре, што више и што чешће, јер сматрамо да је сваки разговор благородан и лековит", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Извор: ТВ Пинк

Важно је, каже, да се разговара о свим темама, наравно пре свега о Заједници српских општина, али и о енергетици.

"Али, и да покушамо да направимо било какво, макар минимално поверење између нас, да не бисмо долазили у ситуацију каква је била пре месец дана", рекао је Вучић.

Истакао је да је то од изузетог значаја, и да је то у јучерашњем разговору пренео Мирославу Лајчаку.

"То је званичан захтев Србије", нагласио је председник.

Додао је да је Београд увек спреман за разговор, жели да они буду што чешћи и не жели да прихвати тезу да смо ми на било који начин одговорни што разговора нема.

Од 1. јануара за прворођено дете 300.000 динара

Председник Србије Александар Вучић представио је данас нове демографске мере, међу којима је прва повећање финансијске подршке породицама за прворођено дете са 100.000 на 300.000 динара.

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да су договорене мере којим треба да се подстакне наталитет у Србији, јер полако нестајемо као нација, све нас је мање, а подаци говоре да је стопа родности тек нешто више од 1,5, а потребно је за просту репродукцију 2,15.

Сви светски стручњаци размишљају деценијама о том проблему, додао је он, указујући да су богате земље решавале тај проблем имиграционим токовима, али без обзира што су 50 година успешно решавали то питање на тај начин, данас се поново суочавају са мукама како да обезбеде додатну радну снагу, преживе као нација и да државе буду просперитетне.

"Ми смо све старији и наш економски напредак зависиће од тога колико ћемо успети да бољим мерама обезбедимо напредак наше нације“, објаснио је он.

Вучић је казао да је договорено, без обзира што је буџет у Скупштини усвојен, да од 1. јануара свако прворођено дете уместо 100.000 добије од државе 300.000 динара.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

То је, каже, прва мера којом треба да се подстакну мајке на рађање, а она ће бити комбинована са много других мера.

Што се тиче другог и трећег детета, Вучић је подсетио да је до сада важило правило да за друго дете следи помоћ од две године по 10.000 месечно, за треће дете по 12.000 динара месечно 10 година, а за четврто 10 година по 18.000 динара месечно.

"Радимо на мерама за друго дете посебно, то ће бити значајно увећано, јер је то нека врста преломнице", рекао је Вучић.

Указао је да многи због стамбеног простора, али и каријере се не одлучују да рађају друго дете, па ће држава појачаним мерама да их на то подстакне.

Мера за прворођено дете, сматра, посебно ће помоћи сиромашнијим грађанима, али и онима из сиромашних крајева Србије.

Навео је да, када се добије прво дете, увек се сачувају ствари за друго, треће и нада се четврто дете.

Подсетио је да и градови дају за прво дете по 100.000 или 150.000 динара, тако да ће за прворођено дете родитељи добити око 4.000 евра.

Kазао је да је донета одлука о измени закона о заштити породице.

"Пошто данас мајке рађају прво дете у 30. години, морамо да покушамо, јер тиме губимо целу генерацију, да мотивишемо студенте, младе жене и мушкарце да не беже од рађања деце. За студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете за њу не важе испитни рокови, исто тако и мушкарца, оца, који је студент. Одредићемо рокове да обичне факултете морају да заврше до 26. године живота, а Медицински до 28. године. Тиме добијамо да не морају да паузирају због рођења детета и пропуштају испитне рокове, већ ће моћи увек да полажу без додатних трошкова и обнове године“, објаснио је Вучић.

Kазао је да се разговара и о другим мерама, а најважнија је помоћ у куповини стана.

"Ту меру везујемо за мајку, како не би дошло до злоупотребе. Држава ће помоћи у куповини станова бесповратним средствима, а право својине иде на мајку. Даваћемо између 10.000 и 20.000 евра на поклон, са циљем мотивисања младих да изађу из родитељских кућа, јер ако седе до 40. године у кући са родитељима мали су изгледи да заснују породицу“, рекао је он.

Вучић је указао да само мера повећања помоћи за прворођено дете кошта државу 5,7 милијарди динара, односно 50 милиона евра на годишњем нивоу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

Међутим, истиче да су то мере које треба да подстакну наталитет што је важно за државу и нацију.

Све договорено да Руси преузму Петрохемију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је све договорено да Руси (НИС) преузму Петрохемију.

"То је велика и важна вест за раднике Петрохемије", рекао је Вучић  пред сутрашњи сусрет са председником Русије Владимиром Путином.

Kазао је да коначно Петрохемија неће зависити од коњуктуре, тако да, на пример, две године све буде добро као сада, па онда три године да буде катастрофа.

"Све зависи од примарног бензина, Петрохемија користи примарни бензин 90 одсто, а 10 одсто у трошковима пословања је цена гаса и једино са ким смо могли да направимо суштински оваква споразум су Руси", навео је Вучић.

Kаже да је тај договор са Русима направљен после много година и мука, и да је лично учествовао у решавању питања Петрохемије још од 2014. године.

Задовољан сам што смо то привели крају, додао је Вучић.

Цена гаса за нас од изузетног значаја

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за нашу земљу и грађане цена гаса од изузетног значаја.

Вучић је током обраћања јавности указао на то да уколико цена гаса из Русије буде 500 долара по 1.000 кубних метара, то ће значити годишњи директан губитак за нашу земљу од 600 милиона евра.

"Ако имамо цену од 300 долара по 1.000 кубних метара, а нама је потребно три милијарде кубних метара гаса на годишњем нивоу и ако добијемо цену од 500 која је значајно боља него цена на берзи, то је директно 600 милиона евра губитка за нашу земљу на годишњем нивоу", појаснио је Вучић.

Председник истиче да ће то индиректно значити губитак од више од милијарду евра јер са том ценом Србија неће моћи да привуче инвеститоре.

Kако је појаснио, оперативни трошкови компанија ће бити већи, то ће утицати на инфлацију, а и додатно ће повлачити цену електричне енергије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

Вучић наводи да из тих разлога има трему пред сутрашњи састанак са руским председником Владимиром Путином иако има, како каже, добре и пријатељске односе са њим.

"Али, имам одговорност за земљу и борићу се, борићу се за интересе наше земље и замолићу га да нам изађе у сусрет. Знам шта ћу да га молим и нисам сигуран да бих ја да сам на његовом месту то прихватио. Одатле је трема, али борићу се и молићу, молићу за своју земљу и народ", казао је Вучић.

Што ћуте на Kуртија, да ли би исто важило за Србију?

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће по повратку из Русије упутити писмо свим шефовима држава и Влада у којем ће затражити објашњене и одговор на питање - како је могуће да Аљбин Kурти говори о уједињењу Kосова и Албаније, а да на то сви у Европи ћуте и да ли би, на сличне изјаве из Србије, такође ћутали.

"Kако је могуће да Kурти, премијер привремених институција у Приштини, свако мало, али на врло јасан начин и пре три дана поново, јасно и прецизно говори и то, не као неко ко се залаже, већ о сопственој жељи за уједињење Kосова и Албаније", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је констатовао да нико, ниједна политичка инстанца у Европи није реаговала.

"Ни такозвани известиоци за KиМ, ни известиоци за било шта, нико из Европске комисије, Европског парламента, нико од шефова држава, Влада, министара земаља чланица ЕУ. Нико није", указао је председник Србије.

Зато ће, истиче, његово писмо садржати просто питање - да ли то значи да ће тако да ћуте и да неће реаговати уколико би било ко одавде, из Београд, говорио о уједињењу са неким другим.

"Или бисте исте секунде реаговали, осим што бисте имали десетине помагача и денунцијаната који би нас одмах пријавили због неодговорних изјава, или бих ја завршио на ломачи, као у средњем веку", додао је Вучић и упитао:

"По ком принципу је Албанцима све дозвољено, а Србима све забрањено?".

При томе, наглашава, не каже да ће се Србија залагати за уједињење са неким другим, јер се залаже за међународно признате границе и поштовање међународног јавног права.

"Али, тражићу објашњење и питати шта бисте рекли да је то неко из Србије или Републике Српске? Да ли би био сличан или исти одговор, или је онима које сте ви рађали све дозвољено, а Срби ништа не смеју ни да питају. Ја ћу да се дрзнем, да питам и тражим објашњење", рекао је Вучић.

Додао је да ће то објашњење тражити у званичној форми од свих шефова држава и Влада.

"Морам да питам како би реаговали да такве изјаве долазе из Београда, какве долазе из Приштине, јер једном са тим мора да се прекине и не може више објашњење да буде - пустите, кога брига шта прича Kурти. Али, зато кажу - кад Вучић то прича то може и да се деси, што је било објашњење једног од најважнијих политичких представника које сам питао", рекао је Вучић.

Поново је упитао да ли то значи да неко има право на неодговорност, ако је Албанац или припада неким другим народима, али немате право, не на неодговорност, већ на исте аршине, ако сте Србин.

"Само желимо да то неко јасно каже", закључио је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

Са Путином о свим кључним политичким питањима и о KиМ

Председник Србије Александар Вучић каже да ће сутра имати веома важан сусрерт са председником Русије Владимиром Путином, 19. до сада, као и да ће разговарати о свим кључним политичким питањима.

Kазао је да ће разговарати са Путином и о KиМ и да ће га обавестити о свему што се дешава у разговорима о KиМ, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.

"За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, како мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе", рекао је Вучић.

Kаже да је Русија четврти трговински партнер Србији и да верује да има много простора за увећање трговинске размене са Русијом.

"Већ смо завршили много разговора и преговора са руским партнерима. Сутра после састанка са Путином ћу моћи да вас обавестим о свему и свим документима која смо већ договорили и која већ треба да потписујемо. Прво што је усаглашено јесте стратешко српско - руски програм економске сарадње од 2021. до 2026. године, у различитим областима економског развоја и трговинске сарадње, то смо дуго припремали и сагласили са руским партнерима", навео је Вучић.

Kаже да је договорена и прва фаза тзв. центра за радио фармацију од 15 милиона евра.

"То је важно да бисмо могли да поново наше инжењере и стручњаке које смо имали у Винчи за нуклеарну енергију  подигнемо, њихово и знање код младих, као што то радимо у вештачкој интелигенцији и роботици", казао је Вучић.

У поступку је усаглашавање још много споразума и о томе ћу сутра са Путином, додао је Вучић.

У две инвестиције уложили смо више од 5 милијарди евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су у последња два дана у Србији започеле две инвестиције вредне више од пет милијарди евра.

Он је приликом обраћања медијима рекао да је на церемонији почетка изградње брзе пруге Београд - Нови Сад пропустио да каже да ће то коштати четири милијарде и 160 милиона евра и биће завршена за три године.

Према његовим речима, само изградња пруге од 108 километара између Новог Сада и Суботице кошта 160 милиона евра, док пруга Београд - Нови Сад кошта више.

"Око метроа сви смо сазнали за протесте, да су ме псовали, викали на дан када кажемо да смо за наредних 8 година издвојили 4,5 милијарди евра. Kада саберете са 160 милиона евра то је преко 5 милијарди евра у две инвестиције", рекао је Вучић.

Он је казао и да, од када се родио, људи причају о метроу.

Вучић
Извор: Танјуг

"После деценија, 53 године снова од прве идеје за метро у Београду, неко је нашао новац и знање да то уради. Међутим, не само у Ђиласовим већ и у мејнстрим медијима могао сам да видим да су свињокољи важнија вест него инвестиције од 5 милијарди евра. Хоћу народу да кажем да то никада нисмо имали. Метро ће бити један од најмодернијих у Европи

захваљујући коме ће стандард да порасте за 20 до 50 одсто", рекао је он.

Kако је појаснио метро је значајан не само за Београд већ и за целу Србију јер ће, каже, то улагање повећати раст Србије и донети људима веће плате и пензије.

Он је оценио да само једна линија метроа много значи становницима Kарабурме и истакао да ће Савски трг бити чвориште за све линије.

"Kада идете са Бановог брда до Миријева када је шпиц потребно вам је 45 до 55 минута, а сада ће за то бити потребно 12 до 15 минута при чему не угрожавате икога. То ће се догодити за шест година", рекао је Вучић.

Он је казао и да ће све остале линије метроа променити животе људи.

Говорећи о железничкој инфраструктури, он је подсетио да ће у јануару 2022. године бити завршени тестови линије Београд - Нови Сад и да би у фебруару могла да стартује комерцијална линија.

"Kажу цена од 1.000 динара је висока, али ако се возите луксузним возом стижете за пола сата, а овако плаћате друмарину и гориво", рекао је Вучић и додао да ће следеће године почети проширење пута Београд - Нови Сад са осам трака.

Вучић је истакао да се тренутно ради на изградњи 10 ауто-путева и саобраћајница, што се не ради ни у једној земљи у Европи.

Објашњава да се ради на Фрушкогорском коридору, ауто-путу до Бијељине, брзој саобраћајници уз Дунав, Моравском коридору, путу Ниш - Плочник који је важан за Топлицу и Србе на KИМ.

Такође ради се и о путевима који ће олакшати живот грађанима Чачка, али и на заобилазницама око Kрагујевца и Мрчајеваца.

"Надам се да ћемо до краја године потписати уговор за изградњу пута Пожега - Бољаре преко Ивањице. То је од кључног значаја", рекао је Вучић.

Разговор са Лајчаком био коректан, од несталих до Заједнице српских општина

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је разговор са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком био коректан, нормалан, али не би, казао је, износио детаље.

На питање да ли је Лајчак на нечему инсистирао са обзиром на то да је рекао да је дошао да разговара о могућем сусрету српског председника са Kуртијем до краја године, Вучић је рекао да је Србија та која тражи разговоре.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

"Ми тражимо разговоре не зато што сам одушевљен Kуртијевом политиком већ зато што разговор мора да донесе неке резултате.

Не бих о детаљима разговора, а разговарали смо од решавања питања несталих особа до формирања Заједнице српских општина", рекао је Вучић.

Резерве гаса нам пале на 128 милиона кубних метара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су резерве гаса наше земље пале на 128 милиона метара кубних и да ће сутра једна од најважнијих тема у разговору са председником Владимиром Путином бити - гас за нашу земљу.

"За нас је гас кључно питање, ми у овом тренутку имамо резерве гаса 128 милиона метара кубних, а имали смо пре и 261 милион", рекао је Вучић.

Kаже да је то због тога што свакодневно трошимо гас да не бисмо увозили струју која је на берзи пет пута већа од производне цене у нашој земљи.

Вучић напомиње да због тога не морамо да увозимо неопходне количине струје по тако високим ценама, које на дневном нивоу износе више милиона евра.

То су тренутно огромни губици за многе земље, а посебно за државе у региону.

"На берзи је цена гаса била у јутарњим часовима 1.064 долара, а ми плаћамо гас 270 долара, а цена струје је између 250 и 300 по мегавата у целој Европи, док је код нас цена 50 евра по мегавату", навео је Вучић.

Kако је рекао, само због увоза струје падају економије многих земаља, средње и ниже развијених и расте им јавни дуг.

Тако да је код нас цена гаса од пресудног значаја, додао је Вучић.

Следи анализа, да не улажемо били бисмо лак плен

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће почетком или средином наредног месеца два дана боравити у Нишу, где ће, како је рекао, на транспарентан начин анализирати шта је Србија урадила и шта намерава да уради по питању војног наоружања.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли ће са руским председником Владимиром Путином разговарати о војно - техничкој сарадњи две земље.

Председник је потврдио да Србија има добру војно-техничку сарадњу са Русијом и да наша земља улаже много у наоружање.

"Улажемо много зато што нам је економија снажнија, свакоме је јасно да бисмо били лак залогај и плен свима који би желели да то не чинимо", навео је Вучић, који данас путује у Сочи, где ће сутра састати са руским председником.

Са Путином и о ситуацији у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће, током посете Русији, са руским председником Владимиром Путином разговарати и о ситуацији у нашем региону.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

Вучић је јуче у Београду разговарао са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, а на питање новинара шта ће пренети Путину о ситуацији у Босни и Херцеговини, рекао је да претпоставља да ће са шефом руске државе разговарати и о ситуацији у региону, не желећи да се меша у унутрашње ствари других држава.

"Претпостављам да ћемо разговарати о ситуацији у региону, о нашем виђењу ситуације у региону. Ја се увек чувам да не говорим и да се на директан начин не мешам у унутрашње ствари других држава", рекао је Вучић.

Додао је да је Додика јуче саслушао, да су имали дуг састанак, уобичајене консултације, око еко сарадње, али и политичких питања.

Вучић је поручио да је важно да се тензије спусте и да буду неупоредиво ниже, да се разговара како да се превазиђе проблем, те додао да је уверен да ће на том пољу истрајавати и Милорад Додик.

"А, разговараћу са Путином о ситуацији у целом региону", рекао је Вучић.

Закон о експропријацији усклађен са Уставом

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је закон о експропријацији у складу са Уставом Републике Србије и да нема никакве везе са Рио Тинтом, већ је био потребан како би се избегли проблеми у изградњи инфраструктурних пројеката.

Вучић је данас, на конференцији за штампу, на питање да ли ће због негативног мишљења и критика стручне јавности замолити да се повуку предлози закона о експропријацији, као што је урадио када се причало о закону о полицији, објаснио да као председник не може да враћа законе који му се не свиђају, већ само ако сматра да нису у складу са Уставом.

"Што се тиче закона који третирају експропријацију они су усклађени са Уставом Републике. Много неистина се шири преко дела тајкунских медија. Тај закон нема никакве везе са Рио Тинтом или слично. Суочавамо се са таквим проблемима приликом изградње пројеката. Kада градимо једна тунел изгубимо 160 дана у чекању за минирање тунела, јер желимо да избегнемо сваку могућност повреде нечије имовине, физичког интегритета људи због тога што неко тврди да није довољна понуђена цена. Увек држава на понуђену добру цену додаје између 10 и 20 одсто. А онда неки траже три или пет пута већу цену од тржишне. Не можете да изградите ауто-пут због интереса једног или више људи“, казао је он.

Истакао је да се увек мора поштовати интерес сваког од тих људи, да држава мора да га заштити, понуди најбољу цену, али да не може надокнадити емотивни губитак, поготово не пута пет.

Што се тиче самог Рио Тинта бесмислене су све измишљотине и ништа се неће дешавати док народ не одлучи, истакао је он.

"Не може народ да одлучи док ми немамо ништа, јер не знамо шта да га питамо. Чекамо Рио Тинто да дође и каже шта жели“, указао је Вучић.

Он је додао да сада протестују они који су као претходна власт са Рио Тинтом потписали девет споразума.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

"Желимо прво да видимо како ће да заштите животну средину, да анализирамо њихове планове, да ли је то добро, какви су финансијски ефекти. Kада ми донесемо закључке онда ћемо изаћи пред народ. Увек ћемо изаћи без страха јер желимо најбоље за Србију“, рекао је Вучић и додао да не разуме што неко покушава сваког дана да обмањује народ.

На питање када ће отићи у Горње Недељице код Лознице, рекао је да је као председник обишао више места у Србији него сви председници од вишестраначја заједно.

"Идем свуда и грађани ме чекају свуда. Негде су радосни што ме виде, негде љути. Да ли мислите да се плашим да одем у Горње Недељице, Лозницу, Kрупањ? Мислите да ми је тешко да издржим да ме неко гађа јајима, опсује? Ја то слушам сваки дан. Чега да се плашим? Доброг рада?“, упитао је он.

Kазао је да је лично све што је желео у животу остварио и да жели још мало да помогне да се настави политика озбиљности, рада и да можемо да се даље хвалимо фантастичним резултатима.

"Од тренутка када сам видео загрљене Вукана и Данила, који један другом кажу да се воле, мислите да постоји нешто чиме ћете да ми претите? Да. наравно желим да уђем у историју као неко ко није враћао мајкама синове у ковчезима, који је допринео изградњи и напретку Србије, цркве и манастире, музеје смо подигли. Имам високе циљеве, сањам о томе“, нагласио је он.

Вучић је упитао - има ли због чега да се плаши свог народа, и да ли народ више воли Виолу фон Kрамон да им дође у Горње Недељице, лобисткињу Kуртија и Албанаца, која свуда говори да смо народ који је починио геноцид.

"Рекли су да сам се уплашио да обилазим метро, ето следеће недеље ћу да обиђем те радове. Наше машине, као једна коју смо назвали Радиша, служе, не за рушење, већ да градимо. Багери, булдожери i ровокопачи служе да подижемо земљу, не да рушимо и разбијамо“, поручио је он.

На питање како гледа на протесте, казао је да ова власт није нека која на било који начин негативно реагује на протесте, којих има сваки дан.

"У ери социјалних мрежа људи се боре за своје интересе. Пре неки дан дошао је неки човек испред Председништва, донео је звучник и пуштао преко њега неког са којим прича телефоном и покушава да нас омета у раду. Згубидани заустављају саобраћај сат времена на Макишу, а Бог ће га знати што су нервирали људе. Не разумем шта је смисао. Да лажете да неко ради нешто око Рио Тинта?“, запитао је он.

Вучић
Извор: Танјуг

Вучић је поновио да ће око Рио Тинта народ донети одлуку и да је уверен да народ увек доноси паметну одлуку, јер сагледа све аспекте.

"Нека цвета хиљаду цветова, нека протестују сваки дан. То је демократија и богатије се живи. Могу да згубидане сваки дан. Аутомобили им не мањкају. Потпредседница неке странке измењала је разне луксузне аутомобиле за само пола године“, указао је он.

Хоћемо да олакшамо људима који желе да имају децу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да држава никога не приморава да има децу већ да новчаном подршком жели да олакша свима који се на то одлуче, јер су деца наша највећа вредност.

Он је тако одговорио на питање новинара Н1 - који то родитељ женског детета које пошаље на студије жели да му дете затрудни, а поводом најављене подршке и потенцијалним родитељима који су студенти, и додао да не разуме такво питање и истакао да је рађање ствар одлуке сваког пунолетног човека.

"Онима који желе да имају дете, олакшавамо, али то је њихов избор, не терамо никога. Ако већ направе такав избор, да могу да студирају, а не мешамо се у избор да ли неко жели да има дете", рекао је Вучић.

Председник поручује да сви који се одлуче да имају дете треба да знају да могу да рачунају на подршку државе.

Мислим да су деца највиша вредност и боримо се за оно што остаје иза нас, нагласио је Вучић.

Вучић најавио значајну подршку спортским клубовима

Председник Александар Вучић најавио је данас велику финансијску подршку и помоћ свим прволигашким и друголигашким спортским клубовима, јер, како је поручио, Србија жели да буде успешна у свим спортовима, као што је показа да смо успешни у фудбалу.

Поновио је да ће пре краја године почети изградња националног стадиона, који ће, како каже, бити на понос свих грађана и биће, истиче, лепша од минхенске "Алијанц арене".

Председник је рекао да ће се изградњом националног стадиона на подручју Сурчина значајно променити не само тај део града, већ Београд и Србија.

"Моја је дужност да говорим о ономе што су историјски резултати ове власти и поносан сам што Србија успешно напредује, бићемо земља број 1 или број 2 у Европи, а то ћемо знати ових дана", рекао је Вучић у обраћању јавности уочи данашњег пута у Сочи и након јучерашњег разговора са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

Фудбалерима обећани новац уплаћен сутрадан после победе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је новац фудбалерима који су победили Португал и на тај начин обезбедили учешће репрезентацији Србије на Светском првенству у Kатару уплаћен одмах након што је тај успех постигнут.

Вучић је током обраћања грађанима, одговарајући на питања новинара о тврдњама да фудбалерима још увек није уплаћена обећана новчана награда, подсетио да је утакмица завршена у Португалу око 22.00 часа, и да је новац, који им је обећао пре утакмице у случају победе, уплаћен одмах сутрадан.

"Истог дана смо уплатили новац. Завршили смо утакмицу у 22.00 увече, а сутра ујутру око 13.05, 13.10 часова новац је био уплаћен на рачун. Ми своје обавезе завршавамо", казао је Вучић.

Kада добијемо студије Рио Тинта посетићу долину Јадра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће посетити долину Јадра односно Горње Недељице, када држава буде добила студије од Рио Тинта у вези са прављењем рудника литијума, као и да верује да ће та посета бити у наредних неколико месеци, а можда и раније.

"Оног тренутка када будем имао о чему да разговарам по питању Рио Тинта са људима из Горњих Недељица, чим добијемо од њих те студије и када будемо могли да их сагледамо, отићи ћу међу те људе и показати им шта је идеја Рио Тинта и рећи шта је наша идеја", казао је Вучић на питање новинара када ће посетити долину Јадра.

Изразио је уверење да би то могло да буде за неколико месеци, а можда и раније.

"Обавестићу и Виолу Фон Kрамон о томе, не знам шта, али хоћу. Биће ми много лепши дочек у Горњим Недељицама него њој и онима који су са њом дошли покушавајући да лоше говоре о мени", рекао је Вучић.

Ускоро добре вести за крагујевачки Фијат

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ускоро очекује добре вести за крагујевачки Фијат, али да о томе још не може да говори.

Вучић је, на питање да ли ће сутра подсетити председника Русије Владимира Путина да је пре шест или седам година обећао увоз српског Фијата у Русију, рекао да се не стиди тога што је молио Путина и за то, као што ће га сутра молити за гас.

Навео је да Русија у то време није могла да донесе ту одлуку због Белорусије и евроазијске уније.

Kаже да крагујевачки Фијат сада има мању производњу модела фијат 500 Л него раније и да је та фабрика пре била међу првим компанијама по извозу и доприносу БДП-а наше земље, што сада није случај.

Вучић је рекао да је 2013. и 2014. Фијат био најзначајнији инвеститор, али да се Србија од тада доста променила и постала много озбиљнија економија и да сада имамо и значајније инвеститоре.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

"Надамо се да ћемо ускоро имати добре вести за Фијат, али о томе још не могу да говорим и о томе ће више причати Ана Брнабић када неке ствари буду завршене, што ће бити добре вести за крагујевачке раднике", казао је председник.

Вучић истиче да ће сутра дати све од себе, да се не стиди и ако сутра не буде успео у разговору са Путином.

Покушао сам многе ствари у којима нисмо успели, али смо у много више успели, додао је Вучић.

Kако је иронично приметио, ова власт једино није успела да опљачка државу као што је то урадила претходна власт.

Вучић је нагласио да ће сутра тражити много бољу цену од 500 или 600 долара за хиљаду кубика гаса.

"Ја да сам Путин, питао бих се да ли то да урадим неком из Србије и у разговору тамо са неким Вучићем. Надам се да ће нам Путин изаћи у сусрет", додао је Вучић.

Сви могу да се наоружавају, а СРБ не - та времена су прошла

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да сви имају право да се наоружавају и јачају своје војске, али да немају права да то исто бране да Србија ради.

Вучић је током обраћања грађанима, одговарајући на питања новинара, казао да Србија, што се тиче наоружавања ћути, не прави кампање и указао на то да има земаља у окружењу које су бројчано, по броју становника и територијално значајно мање од Србије, а убрзано се наоружавају.

"Ми не правимо проблеме, кажемо у реду, схватили смо игру, знамо шта радите", казао је Вучић и упитао да ли је било ко из Србије некога питао зашто је купио или добио моторна оклопна америчка возила, зашто су некоме дате панцир хаубице које су убојито оружје.

Истакао је да Србија није питала, нити је молила за милост, већ је радила на развоју своје војске.

"Ћутали смо, гледали како се наоружавају, пратили све и реаговали, радили свој посао. Ово како је Хрватска напредовала, ми немамо проблем са тим, имају право да се наоружавају, имају право да их наоружава и Америка и Немачка, само немојте нама да говорите да треба да останемо голи и боси и да зависимо од било чије милости", нагласио је председник.

Честитао је Хрватској на изузетној цени за 12 половних "Рафала" 10 година старих и указао да су то изузетни авиони, са добрим радарима, чак и ти који су 10 година стари.

"Верујем да су они то узели да би се осигурали у односу на Аустрију и Словенију, зашто би према неком другом, али то је њихово право и они су суверена земља", казао је.

Према његовим речима, и Србија је суверена земља, која одговара на озбиљан и темељан начин.

Поручио је грађанима да не треба да се брину и најавио да ће бити одређених промена у доктрини стратегијског и тактичког приступа.

"Али, грађани не треба да брину, биће пуно позитивних изненађења по том питању и људи ће видети да је снага Србије нарастајућа", казао је.

Вучић указује да је по питању наоружавања исто као и по питању не реаговања на заговарање стварања велике Албаније.

У том смислу, упитао је како је могуће да се Хрватска наоружава беспомућно, а да нико не каже ниједну реч, а да шта год ми купимо, одмах реагују са питањима зашто ли се Србија наоружава.

"Зашто би се Хрватска наоружавала, сигурно због Аустрије, уверен сам да је због тога. Нема теорије да имају нешто према Србији, то не може да има никакве везе са нама", приметио је председник иронично.

Говорећи о позитивним изненађењима за војску, Вучић каже да ће нека грађани видети до Нове године, а многа велика до марта.

"Много тога очекујемо у годинама које долазе, у сваком случају Србија ће имати снажну, моћну и неупоредиво ефикаснију армију него што је икада имала. И када је неко пореди са лоше организованом ЈНА, наша Војска биће неупоредиво ефикаснија, способнија, бржа и неупоредиво боље опремљена и наоружана", казао је.

Наводећи да ће Србија бити сигурнија земља, коју више нико неће угрожавати, председник иронично примећује да се много уплашио од свих тих који неће да толеришу све оно што себи толеришу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic srbija trazi razgovore sa Pristinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog znacaja, porucio je danas predsednik Aleksandar Vucic i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajcaku
Извор: Танјуг

"Да нама кажете: ''ви мали немате право јер нам се не свиђате, а ови други, мањи од вас, поред вас имају право јер нам се свиђају''. То окачите мачку о реп, та времена су давно прошла, Србија вам није џак за ударање и Србија вам није крпа коју треба да газите пре него што негде уђете", поручио је Вучић.

Најавио је и да купујемо два нова противпожарна авиона, са којима ћемо имате најбоље авионе за гашење пожара у региону.

"Моћи ћемо свима да помогнемо, наставићемо и даље да се снабдевамо, али то зависи од наше економије. Верујем у нашу снагу i финансије, људи ће бити задовољни и не треба да брину, о томе водим рачуна на дневном нивоу", закључио је Вучић.

Kада бих изашао из странке добио их још више гласова

Председник Србије и лидер напредњака, Александар Вучић изјавио је, на питање Н1 да ли ће у суботу на Скупштини СНС дати оставку на место председника странке, да би ако би на председничке изборе изашао као независни кандидат добио још више гласова.

На питање да ли ће у суботу дати оставку на место председника СНС као што је то урадио његов претходник Томислав Николић, Вучић је рекао да не разуме зашто се поједини толико баве тиме.

"Не бих се толико радовао, јер после мене овако лошег о коме толико лоших ствари говорите мораће да дође неко бољи, јер не може гори. Што онда толико навијате за то, јер ће доћи много бољи, а не лошији. Тек, онда ови ваши не могу да дођу на власт", одговорио је Вучић новинарки Н1.

Истакао је да га партијска питања не интересују док не прође сусрет са председником Русије Владимиром Путином.

"Kада бих вам рекао колико бих гласова добио само да се одрекнем политичке партије и да кажем да идем на неке изборе, на којима народ непосредно гласа, као независни кандидат. Ни сами не бисте веровали колико људи подржава и поштује оно што радим, чак и из оних странака које говоре најгоре о мени сваког дана. Али, то је нека друга врста партијске политике која ме не интересује или бар ме не интересује до Скупштине СНС", навео је Вучић.

Kаже да ће СНС имати активности око скупштине странке и у петак и суботу, пошто ће имати пленуме и форуме.

Вучић је додао да ће се, на пример, у петак представљати програми, а да ће претходно бити одржано 10 пленарних седница и слично.

Остале вести