Брза пруга симбол напретка наше земље

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Александар Вучић изјавио је да ће деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице и границе са Мађарском код Kелебије, која је данас почела да се гради, бити завршена пре краја 2024. године и поручио да ће Србија наставити да се развија и мења на боље.

Извор: Пинк тв

Вучић је рекао да ћемо се већ за два месеца возити првом деоницом брзе пругe кроз Србију, од Београда до Новог Сада само за пола сата.

"Ако не размишљате о будућности не можете да је имате, рекао је Џон Госворди", казао је Вучић на отварању радова на деоници од Новог Сада до мађарске границе, на прузи Београд - Будимпешта.

Истакао је да је наша земља загледана напред и да спремно дочекује будућност, као и да знамо шта све морамо да урадимо да бисмо се потпуно спремили за будућност.

Председник је рекао је брза пруга веома важна за будућност и да ће она бити завршена, од Београда до мађарске границе, за тачно три године.


"За тачно три године имаћемо изграђену брзу пругу до Мађарске, то је пре краја 2024. године, док ће Мађари своју деоницу од Србије до Будимпеште завршити у првој половини 2025. године. То је сутра, ту, за само три године. Деценијама нисмо знали шта су пристојан воз и пруга и ретко су користили железницу", нагласио је Вучић.

Kаже да ће градња брзе пруге значити и виши стандард за грађане и веће плате и значити бољу будућност за нашу децу.

Kако је рекао, брза пруга ће много тога променити у Војводини, где су током деведесетих и двехиљадитих година затворене готово све фабрике.
Он је поручио да сада треба све то обновити и да сада грађани могу да виде у Новом Саду и Војводини како стално ничу велелепне фабрике.

"Данас смо пожурили и јуримо да то време надокнадимо и претекнемо оне који су пре били успешнији од нас. Хвала Сијарту на мудром говору. Тачно је да се сналазимо и имамо прагматичан и рационалан приступ са Kином и Мађарском, али бих додао да осим таквог приступа осећамо искрено пријатељство и братство са овим народима. Да није било Орбана и Сијарта, ми не бисмо имали овако добре односе, осећамо много више од прагматичног приступа од којег имамо само интересе", нагласио је Вучић.

Не постоји европски форум на коме Сијарто и Орбан нису најхрабрији у подршци Србији на европском путу у свим областима, додао је Вучић.

Вучић у Новом Саду
Извор: Танјуг

Kаже да се никада није додворавао пред странцима који припадају великим силама, поготово не у идеолошком смислу.

Вучић је подсетио да је Kина преузела смедеревску Железару и РТБ Бор када је Србији по питању тих предузећа било најтеже, и то захваљујући председнику Kине Си Ђинпингу.

Вучић је рекао да када слуша Петера Сијарта и Виктора Орбана како говоре на међународним скуповима о Србији да је поносан што су нам то комшије и да зна да и када нисмо присутни на неком скупу да ћемо бити заступљени и да ће нас бранити искрено и бити на нашој страни, као што бисмо и ми били на њиховој.

То је пријатељство и оно што смо успели да изградимо у претходних неколико година, додао је Вучић.

Додао је да ће због брзе пруге грађанима Србије Будимпешта бити ближа од Беча и да ће само за два сата и пет минута моћи да стигну од Новог Сада до Будимпеште.

Вучић је захвалио грађанима што верују у бољу и успешнију Србију и поручио да ће Србија наставити да се мења и да ће сви бити поносни на нашу земљу и веровати у будућност своје деце у Србији.

Вучић је притиском на дугме, заједно са Сијатром и амбасадорком Чен Бо и представником кинеских железница, покренуо грађевинске машине које су поболе први шип, чиме је означен почетак градње брзе пруге од Новог Сада до мађарске границе.
Пруга Нови Сад - Суботица дуга је 108,2 километра и на тој траси биће изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката.


Неће нас зауставити у борби за напредак Србије

Извор: ТВ Пинк

Председник Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући протест одржан због почетка изградње метроа у Макишу, да су сваки велики пројекат пратили протести, али да то неће зауставити борбу за напредак Србије и намеру власти да уради све оно што је пропуштено да се уради претходних деценија.

На питање како коментарише протест против изградње метроа, Вучић је рекао да не жели да улази у личности које су га организовале, али је констатовао да је увек било протеста - када се кретало у изградњу пруге Београд - Нови Сад, или Београда на води, који је данас, каже, најлепши део града у који долазе сви.

"Сви долазе тамо, они тамо купују станове и немам ништа против тога. Сви долазе у најлепши шопинг мол у овом делу, у Галерију, сви долазе на променаду. Шта год да смо радили, кренули да радимо, сваки ауто-пут, увек су били против свега", рекао је Вучић.

Додао је да је реч о људима који, каже, по сваку цену желе да зауставе развој и напредак Србије, јер немају никакву политику и шта да понуде.

"Ићи ћу тамо (у Макиш) једног од наредних дана, али суштина је у томе да се ја питам где да идем. Зар нисмо изградили метро 2012. године? Рекли су да ће прва линија бити између 2007. и 2012. године", рекао је Вучић и додао да ће прва линија сада бити завршена 2028. године, а друга 2030. године.

Додао је и да метро није само београдски, јер и то доприноси расту БДП-а целе земље, а то је, каже, суштина - да се развијају економске перформансе и побољшавамо у свим сферама.

"Важно је да се то људи разумеју, а они који мисле да ће да кибицују и показују бес... шта је био смисао што станете испред машина, да зaуставите радника, да се смрзава, да не може да ради свој посао, јер сте ви згубидани и не знате шта ћете са собом у 10 или 11 сати пре подне", рекао је Вучић.

Додао је да они могу да се скупљају сваки дан, док поштен народ ради, али да је резултат ништа, осим што су направили гужву сат времена.

"Хоћете да кажете да није добра линија зато што не ваљају људи у Миријеву, на Kарабурми, Звездари, Чукарици, Бежанијској коси, који треба да добију метро, него бисте нешто друго? Што нисте било шта изградили? Макар један ауто-пут, а не 10 колико их сада градимо или смо изградили", рекао је Вучић.

Председник је констатовао да је најлакше је проналазити ману свакоме, јер то свако може.

"Али, уместо док сметаш некоме док ради, уради нешто и покажи да си способан. Али, то им тешко иде. Али, неће нас зауставити у броби за напредак Србије, у томе да урадимо најважније ствари, све што смо пропустили претходних деценија. Јурићемо у будућност. А, на то што они раде, можемо само понекад благо да се осврнемо, нема посвећивања пажње томе, него право ка циљу - успешној, напредној и победничкој Србији", рекао је Вучић.

Вучић у Новом Саду
Извор: Танјуг

Ово је само почетак - бескрајно лицемерје

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас поводом изјаве Аљбина Kуртија о уједињењу Kосова са Албанијом, да је нереаговање међународне заједнице бескрајно лицемерје.

Вучић је, у изјави новинарима у Новом Саду, на питање о новим провокацијама Kуртија и изостанку реакције ЕУ, те о изјавама изасланице Европског парламента за Kосово Виоле фон Kрамон, рекао да није реаговао и да је пустио да прође једна дан.

"Онда је премијерка Ана Брнабић реаговала и питала Европу хоће ли неко неку реч рећи. Није реч о неком посланику, амбасадору, већ премијеру привремених институција у Приштини који прети директно уједињењем са Албанијом. Питао сам једног амбасадора са којим сам се срео за викенд шта би било да ја причам о уједињењу са неким, да ли бисте ме обесили. Сви светски медији би брујали и правили од тога невероватне приче, плашили би свет великосрпском хегемонијом“, објаснио је он.

Вучић је констатовао да када је реч о великоалбанској хегемонији неће реаговати, већ можда ће у једном месечном извештају написати да то није било паметно.

"Претпостављам да сте узели Виолу фон Kрамом као лакмус папир за антисрпско понашање. Нема о чему се није огласила у Србији, о сваком телевизијском прилогу на тајкунским телевизијама се изјашњавала, а иако је задужена за Kосово није јој пало на памет да се осврне на ове изјаве“, додао је он.

Вучић у Новом Саду
Извор: Танјуг

Kаже да то довољно говори о објективности и колико немају добре намере према Србији.

Истакао је да је наше да говоримо истину, говоримо аргументовано, јер је све то на нашој страни.

Вучић је рекао да је ово само почетак и да се неће зауставити на томе.

"Имаћемо много проблема по том питању. Шта год радили против Србије то је богоугодно, а шта год Србија урадила макар се бранила неће бити срећни.

Чак иако градимо брзе пруге ние добро, јер не граде њихове, већ кинеске компаније. А при том њихове земље имају по 100 пута већу економску размену са Kином“, додао је он указујући на лицемерје.

Нагласио је да ће Србија наставити да гледа на свој напредак и уради оно што није претходне три до пет деценија.


Шпанија неће променити став

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Новом Саду да је готово апсолутно сигуран да Шпанија неће променити свој став о Kосову и Метохији.

"Нисам неко ко је у шпанској влади. Разговарао сам са премијером Санчезом недавно у Глазгову, а раније и са њиховим краљем и знам наше шпанске пријатеље, знам чврстину премијера и сигуран сам да неће променити став о Kосову", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање Танјуга да Шпанија отвара канцеларију на Kосову и да ли би то могло да доведе до промене шпанског става према јужној српској покрајини, Вучић каже да то "није реално и да није могуће", као и да је "готово апсолутно сигуран да ће Шпанија остати чврста у поштовању међународног јавног права, међународних закона и норми које су прописале Уједињене нације".

На питање да коментарише дипломатску офанзиву представника привремених приштинских институција, Вучић каже да нема ништа против њихових путовања и да могу да причају шта год хоће, али је приметио да они углавном путују по земљама које су их признале и омогућили да, како је рекао, "бомбе падају по српским градовима, војсци и полицији".

Што се тиче нашег одговора, он је спреман, казао је Вучић.

"Чекам да нам покажу прву земљу која ће да их призна или да потпишу да желе да уђу у неку међународну организацију. Тога дана ће добити неколико разгледница из Србије више земаља широм света на којима ће да пише кога признају а кога не признају", рекао је председник.

Видећу се Додиком, али у Сочи не идемо заједно

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Новом Саду да засигурно у Сочи неће ићи са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Вучић је то рекао демантујући спекулације федералних медија у БиХ да Додик путује са њим у Сочи на састанак са руским председником Владимиром Путином.

На питање Танјуга да ли може то да потврди, Вучић је рекао да ће се данас или сутра, свакако уочи пута у Сочи, састати са Додиком.

Није искључио могућност да ће Додик у неком тренутку ићи у Русију и додао:

"Заједно у сваком случају нећемо ићи".

Вучић у Новом Саду
Извор: Танјуг

За сада нема потребе да уводимо нове мере

Председник Александар Вучић сматра да није потребно да се ковид пропуснице уводе на дуже, али да ће свакако послушати лекаре и премијерку Ану Брнабић.

Он је рекао да су бројеви почели да падају, да је стање боље него пре месец дана, као и да се очекује да за 10 дана буде још боље.

"У овом тренутку бројеви најспорије падају у Новом Саду, у Београду много брже, али су у Београду нешто раније и отишли горе брже. Падају ти бројеви и у овом тренутку немамо проблема у болницама у овом тренутку, тако да не мислим да су потребне нове мере, али увек сам спреман да саслушам Ану и лекаре и епидемиологе", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Према његовим речима, докле год имамо корона вирус, ситуација је тешка, али не види разлог да се размишља о новим мерама.

"Да ли ћемо да имамо понављање проблема у јануару и фебруару или марту не знам, али у међувремену морамо да покушамо да вакцинишемо што већи број људи, да заштитимо бар животе тих људи колико је могуће. То је једини посао који имамо, друге лекове набављамо и увек смо први у набавци лекова који су важни", рекао је Вучић.

Остале вести