Фабрика БАС-а у Суботици роботизована као Фолксвагенове у Немачкој

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић рекао је, на отварању фабрике у Суботици немачке компаније "BAS Boysen Abgassysteme d.o.o" у области аутоиндустрије, да је наша земља добила фабрику у којој је процес рада роботизован и аутоматизован као у Фолксавагеновим фабрикама.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је казао да је тако нешто видео само када је обилазио фабрике у Немачкој.

"Овакву фабрику до сада нисмо имали у Србији. Све је роботизовано, невероватно је како ова фабрика изгледа. У Србији никада нисам видео овако нешто. Свака част", рекао је Вучић.

Председник је у разговору са менаџментом и радницима фабрике казао да су управо такве фабрике потребне нашој земљи и да ће БАС пуно значити за Суботицу.

Фабрика немачке компаније "BAS Boysen Abgassysteme d.o.o" спада у водеће светске произвођаче издувних система за аутомобилску индустрију.

Ниподaштавање народа на KиМ најгоре

Извор: РТВ ПинкПредседник Србије Александар Вучић истакао је данас да не прихвата ниподаштавање Српске листе и нашег народа на Kосову и Метохији.

Вучић је, на питање да прокоментарише изјаву Зорана Лутовца који је својом изјавом признао KиМ као државу наводећи да он (Вучић) "својим српским листама утиче на политички живот других држава", казао да мисли да му је то излетето што стварно мисли.

"Нисам сагласан са њим. Наше је да се боримо за наш народ и земљу. Наставићемо са тим. Имамо Устав наше земље и интересе нашег народа за које ћемо се борити", додао је он.

Војводини потребан убрзани развој и корак са Београдом

Војводини је потребан убрзани развој како би ухватила корак са Београдом и томе доприносе фабрике као што је фабрика која је данас отворена у Суботици немачке компаније "BAS Boysen Abgassysteme d.o.o" у области аутоиндустрије, поручио је председник Александар Вучић.

"Просто човек остане без текста и бирократских фраза када види овакву фабрику, заиста јесам поносан на ово што сте урадили, због чињенице да сте то урадили у Србији", рекао је Вучић обраћајући се представницима немачке компаније.

Захвалио је председнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору који је непосредно пред отварање фабрике сазнао да је добио другог унука, а ипак је дошао на отварање .

"Ово и јесте за наше унуке и оне који долазе, нешто што у Србији није постојало. Видео сам овако нешто, толико робота, када сам обилазио Фолксвагенову фабрику у Немачкој. Нисам веровао да ово може у Србији да постоји",рекао је Вучић и захвалио Немачкој и компанији БАС што је уложила у такву фабрику у Србији.

Председник каже да је у разговору са радницима видео да су неки од њих 80, колико их сада ради, дошли чак из Пожаревца.

Додао је да ће у тој високодигитализованој фабрици радити више од 500 људи.

Вучић је истакао да Србија данас привлачи такве инвеститоре и подсетио на речи оснивача Тојоте Kичира Тојоде, који је рекао да пре него што неко каже да нешто не може да прво покуша то да уради.

"Kада сам раније отварао фабрику вунице и трикотаже, био сам срећан, иако су то биле радно интензивне фабрике, јер ће људи добити посао. А, данас сам поносан овом фабриком, многи у региону и југоисточној Европи не могу тиме да се похвале", нагласио је он.

Додао је да је држава помогла ту инвестицију БАС-а, која ће пуно значити и за друге немачке инвестиције.

Kазао је да верује да ће Србија у ове две године, 2020. и 2021, имати највећи раст БДП у Европи.

Председник наводи да је када је постао премијер учешће пољопривреде у БДП-у земље било 11 одсто, а удео ИТ сектора три или четири одсто, док је сада удео пољопривреде испод седам одсто, а ИТ сектора 9,5 одсто, што показује како смо упсели да реиндустријализујемо и дигитализујемо земљу.

Поручио је да ће држава улагати у Суботицу и да ће само у болницу уложити 4,9 милијарди динара.

Председник наводи да је у Суботици просечна плата пре девет година била за 53 одсто нижа него данас, али да је данас за 30 одсто нижа него у Београду и да то треба да се промени.

Додао је да је држава немарношћу у претходних 30 година довела до тога, вероватно рачунајући да су грађани на северу земље богатији од осталих грађана.

Председник је нагласио да је, на пример, једна немачка компанија "Koenig Metall" дошла у Ивањицу само због БАС-а у Суботици.

Поручио је да без немачких инвеститора не бисмо успели тако брзо да реиндустријализујемо земљу, као и да је он лично отворио око 250 фабрика или положио камен темељац за њих.

"За овако нешто живите и борите се", нагласио је председник Србије, који је након обраћања заједно са представницима компаније и немачким амбасадором Томасом Шибом симболично, притиском на дугме, означио почетак рада фабрике.

Против сваке кинеске компаније водила се кампања

Председник Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући случај вијетнамских радника који раде на изградњи кинеске фабрике Линглонг у Зрењанину, да се против сваке кинеске компаније у Србији водила кампања, што је и сада случај, као и да не разуме такву врсту хајке, упитавши да ли је смисао да се отерају инвеститори из земље.

Додао је да је инспекција изашла на терен, односно отишла у Зрењанин, и ако је утврдила да су услови лоши, они ће услове поправити и додао да ће држава настојати да помогне свима, али да инвеститоре неће терати.

На питање зна ли се истина о томе шта се дешава са вијентамским радницима на изградњи Линглонга у Зрењанину, Вучић је рекао да се против сваке кинеске компаније водила хајка, подсећајући да смедеревску Железару и борски Зиђин.

"Три и по године смо буквално по целом свету јурили и молили да пронађемо инвеститоре за Железару, коју су нам Американци оставили за један долар, која није радила, није доприносила БДП-у. Једва смо убедили кинеског председника Сија, а сад тамо ради 5.500 људи и Железара генерише још толико радних места код коопераната који раде са њом. А, онда је кренула и кампања и против Зиђина, и то није само медијска кампања, већ делимично медијско-политичка", рекао је Вучић.

Приметио је да је део те кампање кренуо и из државних органа, јер су многи из органа државне управе, како каже, ваљда да би се додворили онима који су ту медијску и политичку кампању водили, почели кампању против компаније која запошљава 6.000 људи, са просечном платом 100.000 динара.

Додао је да су донели све филтере који су потребни, а до краја децембра ће додатно у топионицу "да убаце филтере које ми нисмо успели".

"Сваког дана видите патолошку потребу да прогонимо оне који су нас спашавали и који нас данас спашавају", рекао је Вучић и додао да су Железара и Зиђин две од три највеће извозне компаније из Србије.

Зато је упитао шта је циљ са Линглонгом.

"Нема проблема, послали смо инспекцију. Нисам сасвим разумео ни потребу слања инспекције, али министри Kисић Тепавчевић и Момировић нису могли да издрже тај притисак... Шта хоћете, да уништимо инвестицију од 900 милиона долара, да Зрењанин не напредује, да цео средњи Банат затворимо", упитао је Вучић.

Поновио је да не разуме смисао кампање, додајући да ће, уколико инспекција буде установила да су услови лоши, они који су раднике ангажовали ће морати да их поправе.

"И, крај приче. Не разумем чему та врста хајке. Да ме убедите да сте забринути за вијетнамске раднике? Знамо се добро, нисте бринули о српским радницима.. Српској деци сте говорили да за њих правите нешто, па сте правили студио Великог брата и отимали паре од тога... Нисте забринути за српску децу, али јесте за Вијетнамце... Па, немојте мене да лажете и фолирате, можда неког другог...", рекао је Вучић.

Додао је да ће држава настојати да помогне свима, али да неће да растерује инвеститоре, јер је њихово довођење изузетно, "крваво" тежак посао, а у томе смо најуспешнији.

"Поносан сам и на ову фабрику, а то - пљунути, избацити свакога, а онда рећи дајте нам плате... Од чега, извините? Гледам синоћ на РТС, ''copy-paste'' са Н1 око Линглонга... супер, а онда дођете да кажете можемо ли да повећамо плате... Од чега?", рекао је Вучић.

И то што можемо да повећавамо плате, то је захваљујући компанијама које овде раде.

"Само мало размислите шта финансира земљу, шта нам даје могућност за веће плате и пензије, ако нису фабрике. Да не будемо нефер према свима који долазе у земљу да раде. Да не растерујемо људе, већ да бранимо. Увек да будемо на страни радника, али они прво траже да раде, да имају пристојну плату, а онда наравно и на страни инвеститора", рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора још много фабрика да отвори, да би могла да се бори са најразвијенијим земаља, а да је он лично на различите кампање и медијске и политичке интересе, навикао, тако да сву снагу има зато што га пристисци не занимају.

"О мени неки, седам, осам година, 24 сата воде кампању о мени, изговарају шта стигну, али ја немам проблем са тим. Имам циљ испред себе, важан, видим стазу до тог циља и не занима ме чиме ме гађају. То је пут успеха", рекао је Вучић.

Замерке Пиксију говоре о онима који замерају, не о њему

"Замерке на рачун селектора фудбалске репрезентације Србије Драгана Стојковића Пиксија говоре о онима који му замерају, а не о њему самом", констатовао је данас председник Александар Вучић.

На констатацију да је Писки после победе над Португалијом и пласмана на Светско првенство наредне године, гостовао у појединим медијима, након чега су уследиле поједине критике да превише хвали председника, те питање зашто је то проблем, Вучић је рекао да је Пикси велика звезда и, уз фудбалере, најзаслужнији за успех репрезентације.

"Ја немам ништа са тим, он је најзаслужнији. Њему иду све похвале и част", рекао је Вучић.

Председник је навео да он не може да помогне онима који су се радовали првом голу Португалије јер су, каже, рачунали да њега прогласе за кривца за евентуални пораз.

"Ја сам само навијач Србије, ако могу нешто да помогнем, помоћи ћу, да одмажем нећу никада. За овај успех су заслужни Пикси и фудбалери. А, то што му замерају много више говори о њима, а не о њему", рекао је Вучић.

Вучић о РТС-у: Не кукам, само питам ко бира подобне госте

Председник Александар Вучић каже да није "кукао" нити се жалио да дуго није гостовао на РТС, већ да је упитао - ко је тај ко прописује критеријум ко може, а ко не може да гостује на Јавном сервису и да одговор на то питање није добио.

Вучић је пре неколико дана рекао да га РТС није звао да гостује, а да он не жели сам да се позива и да неће ни да иде на Јавни сервис, и при томе упитао зашто на тој телевизији не гостује неко као што су Драган Вучићевић или Миломир Марић, који имају велику читаност и гледаност, а може уредник KРИK-а Стеван Дојчиновић и неко ко не може да прода ни 50 примерака "нечега".

На констатацију новинара, данас у Суботици, да Дојчиновић каже да је Вучић свеприсутан на РТС-у и да не разуме зашто да жали, али "не објашњава како он може, а Вучићевић не може на РТС", председник је рекао да би био "арогантна будала" кад би рекао да га негде нема, већ је само констатовао да, колико год чудно деловало, није гостовао осам или девет месеци у вечерњем термину на РТС-у.

Присутан је, каже, готово сваког дана, као председник државе, а не као страначки лидер, када има активности које су за јавност.

"Не жалим се, нити ми је пало на памет да се жалим како су то они крстили... Питао сам нешто друго - ко је онај ко прописује критеријум ко може, а ко не може да гостује, и како може уредник нискотиражног листа или портала, а не може уредник најтиражнијих новина у Србији", рекао је Вучић.

Упитао је са којим је интересима то повезано - неким личним или националним?

"На то нисам добио одговор ни од кога и на то је немогуће дати рационалан и логичан одговор. И видите да сте ушли у нешто што људима смета... И, онда ће сви да говоре како се ја жалим", рекао је Вучић.

Додао је да ће гостовати на РТС када буде морао, а то је једном годишње, да ли у јануару или фебруару, али свакако до краја године не.

"А, не мислим да сам толико глуп, да не видим да испадам из фрижидера људима.. Себи сам досадио, а не другима. Али није то питање... Питање је зашто једни могу, а други који би по свим нормама могли и морали чешће и више, уопште не смеју", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да у Србији нико не прави црне листе и листе забрањених.

Остале вести