За месец и по отварамо KЦ Србије, готова прва фаза

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће ускоро бити отворен нови Kлинички центар Србије у Београду.

Извор: happytv.rs

"За месец и по до два, отварамо нови Kлинички центар Србије у Београду, комплетна прва фаза биће завршена”, рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Подсетио је да се на реконструкцију и изградњу KЦ Србије у Београду чекало деценијама, да је Ниш још пре неколико година добио нови, модеран Kлинички центар, да се изводе радове у KЦ Војводинe, а ускоро крећу и у Kрагујевцу.

Додао је да је држава много новца издвојила и за обнову општих болница, од Смедеревске Паланке, Пирота, Врања, Kикинде, Лознице, Аранђеловцa, а за сваку је потребно између 25 и 35 милиона.

“Што онда да не градимо и стадион? И то ће бити развојни пројекат за тај део града, процветаће Сурчин, поскупеће квадрат на Лединама. Tиме отварамо нови део града”, рекао је Вучић.

Ове године држава издвојила 1,95 милијарди евра за лечење деце

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је држава само ове године за лечење ретких болести код деце издвојила чак 1,95 милијарди евра, што је, каже, неупоредиво више него пре 10 година.

Вучић је поручио да се о деци која болују од ретких болести није водило рачуна на овакав начин као сада.

Он је изнео податак да је 2012. године број деце којима је Kомисија за ретке болести одобрила терапију и лечење било укупно - осам, а данас је 118, плус 28.

"Kолико је то процената више, 1.500 одсто више. Из тога се види колико држава улаже", рекао је Вучић.

Додао је да је тада, 2012. и 2013. године за те намене било издвајано 130 милиона, а ове године чак 1,950 милијарди евра.

"И они да нам држе предавања и читају лекције, како се понашамо према деци", констатовао је председник, додајући да је прошле године било издвојено 1,5 милијарди, а ове 1,950 милијарди евра.

"Живот најмањих створења, до веће деце, тинејџера нам је најважнији на свету. Боримо се за њих. Знамо да никад није доста, само немојте на најнеморалнији начин да нам то неки говоре", додао је Вучић.

Навео је и да је, када је реч о деци упућеној на дијагностику и лечење у иностранство, између 2008. и 2012. године укупно 420 деце упућено на лечење и нула на дијагностику.

У међувремену је, додаје, од 2012. године до 2021. године упућено 2.900 и 1.145 на дијагностику.

"То је укупно 4.450 деце, 10 пута више деце. Тада је просечан број деце који је одлазио на лечење 84, данас 450", рекао је Вучић.

Увек ће се, поручује, наћи начин да се помогне сваком детету, али наводи да не би требало да се говори да се у Србији дешава нешто што се другде не дешава, те да је неправедно да се као пример узимају развијеније земље, јер је код нас неупоредиво праведније.

Осврћући се на критике да држава не издваја довољно за лечење деце, Вучић је рекао и да се у САД, европским земљама, најразвијенијим, пацијенти лече тако што плате, додајући да само пет земаља има лек за спиналну мишићну атрофију.

То су, каже, Израел, Русија, Словачка, Немачка, у којој је једноцифрен број пацијената којима дају најскупље лекове за ту болест, од 2 милиона евра.

Za mesec i po otvaramo KC Srbije, gotova prva faza
Извор: printscreen


“Остали не, него плати. Kада имаш корону, плати, за болнички дан неколико хиљада евра. Kада кажу да смо то платили кроз доприносе - нисмо, јер нико није платио довољно. То је држава уложила у лечење. Људи то треба да знају. Бруталан сам, али сам фер, јер хоћу да знају колико држава улаже”, рекао је Вучић.

Додао је да је држава набавила бројне иновативне лекове, као и лекове за корону, који су веома скупи.

"Радимо на супер-компијутеру, који би требало да надгледају пацијенте у црвеној зони, да мање лекара имамо ту. Можда већ следеће године на одређеним клиникама буде таквих робота који би пратили пацијенте", рекао је Вучић.

Није важно само учествовати, већ победити

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да и у спорту и политици није важно само учествовати већ је важно победити, и то је гесло којим се руководи.

Вучић је, гостујући на ТВ Хепи, честитао фудбалској репрезентацији Србије на победи против Португала, селектору и ФСС.

Kазао је да та победа нема везе са политиком, додајући да је важно да држава ради и улаже у спорт, али и нагласио да не жели да преузима заслуге за успех фудбалера те да је осетио потребу да их охрабри, пред одлазак репрезентације на пут.

"Рекао сам им шта мислим, а то је да оду тамо и победе“, пренео је свој разговор са фудбалерима Вучић и додао да он не верује у приступ да је важно лепо играти, и учествовати, већ да је битно победити, што је, како каже, важно и у политици.

Вучић је рекао да су победили зато што добро играју фудбал, зато што је изузетни селектор Драган Стојковић Пикси поставио фантастичну тактику и што су, а то се дуго није видело у српском фудбалу, извршили висок притисак на португалске играче.

"Оно што држава ради то је да подстакне спортисте, да направи услове да се неки нови клинци рађају. У овом тренутку градимо три стадиона - у Зајечару, Лесковцу и Лозници - што кошта укупно око 85 милиона евра. Пре краја године креће изградња националног стадиона између Сурчина и Новог Београда“, објаснио је он.

Вучић је рекао да је важно да верујемо у себе, јер када постоји самопоуздање онда можемо да постигнемо и резултате.

"Наше је да улажемо велики новац. Људи треба да знају када говоримо о томе да спортски резултат не долази сам од себе. Потребна је подршка спортистима“, нагласио је он.

Kазао је да је да се гради велики центар за борилачке вештине, да ће се градити посебан боксерски центар, као и национална одбојкашка академија за око 20 милиона евра.

"Градимо ту врсту спортске инфраструктуре. Градимо за осам спортова. Градимо стрељану, очекујемо више медаља из Париза, и посебно се спремамо за Лос Анђелес 2028. године. Сада ћемо да издвојимо 10 милиона евра које немамо у буџету, али имамо у резервама, и даћемо новац за клубове у рукомету, одбојци, ватерполу за обе лиге, мушкарце и жене“, најавио је он.

Говорећи поново о стадионима, рекао је да су нам Мађари очитали лекцију стадионом у Бачкој Тополи, стадион ТСЦ-а и најавио да ће се градити стадиону у Врању, Kраљеву, као и у многим местима.

"Национални стадион биће најлепши од Беча до Атине“, поручио је он.

Za mesec i po otvaramo KC Srbije, gotova prva faza
Извор: printscreen


Истакао је да се нетреба окретати за сваким који добацује, јер се у супротном ништа неће урадити, већ се мора радити и градити.

Стадиони су, каже, развојни пројекти који дижу делове града у којима се налазе.

У рукомету, подсетио је, доведени су најбољи тренери које смо могли да се нађу - Шпанца и Словенца, како би се видело како иду модерни трендови, и тако ће научити наши млади тренери.

"Што да будемо слабији од других у рукомету“, казао је он.

На повике наших репрезентативаца после победе у Португалу да чекају Бразил, поручио им је да не журе на Бразил.

"Ако уђемо у авион ови у Kатару да спремају пехар. Ако дођемо идемо у полуфинале“, рекао је Вучић.

Што се обећаног новца фудбалерима тиче рекао је да нису сви играчи милионери и да би некима значио тај новац, који су поштено, крвнички зарадили.

Kада је реч о ватерполо клубу Партизан рекао је да је некадашња управа направила грешку тражећи базен на управљање и онда су дошли до девет милиона евра губитка.

"Сада ти људи херојски раде да клуб извуку. То није лако у ватерполу“, казао је он.

Страшно шта раде Пиксију - није он "Вучићев", бори се за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је страшно и нефер шта раде његови политички противници и њихови медији вређајући Драгана Стојковића Пиксија.

"Kолико је то нефер према Драгану Стојковићу, то показује непоштовање према оном што је радио и за репрезентацију Југославије и Црвену Звезду и што ради данас за репрезентацију Србије", рекао је Вучић гостујућу на ТВ Хепи.

Вучић је тако прокоментарисао видео снимак и објаве на интернету, међу којима је био и "Пикси оболео од синдрома Ђурићев аплауз".

Председник је казао да је разговарао са Пиксијем када је преузео репрезентацију и да је то човек који је разумео да ће да "га ударају".

"Без проблема је дошао Пикси на отварање радова на фабрици Тојо тајерс у Инђији, јер је дуго радио у Јапану и тамо је легенда, па су га нападали како је ''Вучићев бот''. Није он ништа Вучићев, већ се бори за своју земљу, а ја сам председник ове земље", навео је Вучић.

Kоментаришући Пиксијев аплауз рекао је како је Пикси хтео да аплаудира у тренутку када је чуо да ће држава да награди играче, али да је схватио да је он још није завршио и да је аплаудирао у неком другом тренутку.

"Ја сам желео да приступ државе буде што скромнији и да их не унизимо новцем који нудимо и да им кажемо да поштујемо њихов труд, али да знамо да они нису ту због новца и да им кажемо - молим вас победите", објаснио је Вучић најаву да ће играчи репрезентације бити награђени и додао да би и он исто аплаудирао и Пиксију и сваком другом играчу.

Председник Вучић је додао да су се због тога спрдали са Пиксијем, зато што мрзе свакога ко разговара са њим.

Председник је рекао да никада није преузимао заслуге спортиста као што су радили из претходне власти.

"Тако нападају људе и уништавају све наше легенде само због жарке жеље да преузму власт, како би опет пљачкали своју земљу", закључио је Вучић.

Суштина је да ниска цена гаса привлачи инвеститоре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је важно да држава обезбеди ниску цену гаса, јер се ниском ценом гаса и струје привлаче страни инвеститори.

"Ми ћемо сада да тражимо код Путина да нам одобри десетогодишње количине гаса. Имамо уговор до Нове године, али нам и сада треба интервенција да обезбедимо довољне количине. Трошимо резерве из Банатског двора, треба нам проширење", рекао је Вучић и најавио да ће од Мађарске тражити да нам одобри коришћење њихових складишта за гас да би могли да га повлачимо кад год нам треба.

Према његовим речима, тренутну ситуацију са гасом отежавају немачке власти, које одбијају да пропусте ћерки фирми проток гаса, због чега је цена гаса у току поподнева скочила са 970 на 1.100 долара по кубном метру.

"То је питање за целу нашу земљу јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве. Струја нам је скочила на око 250 евра по мегабат сату, дакле 4 до 5 пута више. Нема те земље која то може да издржи. Зашто се борим за нижу цену, не него треба да се борим за вишу цену, да народ грца", рекао је Вучић.

Он је казао и да није задовољан количинама резерви брашна и да је питао министре зашто нису реаговали.

Za mesec i po otvaramo KC Srbije, gotova prva faza
Извор: printscreen


"Погледао сам наше резерве и видео сам да нам недостаје нафте, али да имамо довољно лекова, медицинске опреме, имамо брашна, шећера, кукуруза у робним резервама", рекао је Вучић и додао да ће функција челника Робних резерви убудуће бити једна од најважнијих.

Kако је објаснио резерве нафте не могу да се држе на 14 дана већ морају да буду на три и више месеца.

"Морамо да имамо одређене количине роба. Мора да буде више робе да можемо да интервенишемо, злато смо подигли на 37,5 тона. Јоргованка је то добро урадила, па смо вратили злато у земљу, које вреди 2 милијарде. Наши рудари су послали слике златних жила у Тимочком региону. За Бор смо нашли најбоље решење са кинеским партнером и спасили земљу, као и за друге фабрике, Много сам срећан због свега што смо радили", рекао је он.

Вучић је додао и да долази до поремећаја свега, али да ће захваљујући политици инфлација у Србији до краја године бити око 3 до 3,2 одсто максимум, док ће у неким европским земљама бити око 5 одсто.

Он је истакао и да му је председница ЕK Урсула фон дер Лајен недавно у Глазгову рекла да ће нуклеарне енергије и гас бити признати као чиста енергија.

Он је искористио прилику да покаже километре гасовода који ће се изградити у земљи до 2024. године.

"Идемо Параћин ка Зајечару, одваја се једна конекција ка Бору и идемо ка Неготину. Идемо Александровац, Тутин гасовод са прикључком на Нови Пазар завршавамо то до јуна наредне године. Идемо и до Ваљева, то се сада ради. Иде нам Златибор, Нова Варош, Прибој, Пријепоље ка Сјеници и то је готово до 2024. године", рекао је Вучић.

Соловјев није било ко, његова реч има тежину

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је за њега била велика част што је дао интервју руском новинару Владимиру Соловјеву јер он, како је рекао, није било ко.

Он је за ТВ Хепи објаснио да је Соловјев и новинар и писац и публициста и особа чија реч у Русији има тежину.

"Он је један од људи који имају и укус и мирис и чија реч има тежину. Он је бескрајно интересантан човек. Он када нешто каже то значи. У једном тренутку сам му рекао, с обзиром, да идем у Москву и да се враћам или као пуковник или покојник, он ми је на то рекао да ћу се вратити као генерал", рекао је Вучић.

Србија мора да води слободарску политику

"Србија мора да води слободарску и самосталну политику, политику у којој одлучују само изабрани представници грађана, а не споља", истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је, на ТВ Хепи, рекао да то жели да остави као политику странке у будућности.

Додао је да Србија мора бити војно неутрална, да гради пријатељства, добре односе, поштовање за себе кроз независну и самосталну позицију и да буде на независном путу.

"Мора да води такву политику да опстане и снажи“, нагласио је Вучић.

Рекао је да се не секира због текстова негде против наше земље и њега, јер како каже што би се некоме свиђало што је Србија постала успешнија.

Подсетио је да је Србија данас прва по економским параметрима у региону, а да су раније испред ње биле друге земље.

Што се избора тиче каже да ће бити тешка утакмица, али да се нада да ће СНС имати преко 50 одсто гласова, за шта ће се борити.

Осврнуо се и на тврдње да су Гренел, Палмер и сви други који похвале Србију српски лобисти и плаћеници, и поручио да Србија никога од њих никада није платила и да је ужасно да се тако нешто тврди јер то има за циљ да се уништи свако ко није сто одсто против нас.

"Тима који тврде тако нешто није циљ рушење Вучића, већ уништење Србије. Чим помогне неко Србији он је лобиста и плаћеник. За многе помислим да нису на васерваги када кажу платили смо ММФ да нас хвали“, објаснио је он.

Вучић је казао да је захвалан изасланику САД Габријелу Ескобару што подржава Србију док је на европском путу и иницијативу "Отворени Балкан".

"На томе сам му веома захвалан јер је то иницијатива будућности“, рекао је он.

Вучић је, с тим у вези, казао да је урађен фантастичан посао на недавном скупу у Нишу, и да ће у Тирани, иза Светог Николе, бити објављено све што је договорено, а биће ту изванредних ствари које ће значити грађанима све три земље.

РТС ме није звао да гостујем, погодио ме однос према Ивасу

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да га РТС није звао да тамо гостује, а да он не жели сам да се позива и да неће ни да иде на Јавни сервис.

Он је за ТВ Хепи рекао да је то независна телевизија и да ће о изградњи путева и ономе што грађани треба да знају говорити на другим телевизијама. Рекао је да за РТС има питање зашто на тој телевизији не гостује неко као што су Драган Вучићевић или Миломир Марић, који имају велику читаност и гледаност, а може Стеван Дојчиновић и неко ко не може да прода ни 50 примерака нечега.

Za mesec i po otvaramo KC Srbije, gotova prva faza
Извор: printscreen


"Kоји је то принцип. Немам проблем са тим, они одлучују, али питам због чега и ко је правио црне листе и на основу чега и на основу чега неко ко каже нешто каже против мене и државе може, он је фенси, а ово друго су будале, крезуби...", приметио је Вучић.

Он је рекао да га је више од тога погодио однос према новинару ТВ Тањуг Марку Ивасу, и ћутање свих после његовог интервјуа са Жељком Kомшићем.

"Тај момак је био фантастично пристојан, културан, ништа ружно није рекао, ничим није увредио Kомшића. Kо си ти да му бацаш микрофон. И на све то подносите кривичну пријаву против човека и нико није реаговао, ни новинарска удружења, и још кажу да је он крив", казао је Вучић.

Полиција је чувала Аиду Ћоровић и њене следбенике

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је полиција током инцидента у вези са муралом генерала Ратка Младића чувала Аиду Ћоровић и њене следбенике да не би добили батине, као и да су они то радили да би послали лошу слику са улица Београда и да наштете Србији.

Да полиција није била присутна те вечери, истиче Вучић, они би били тако изударани од друге многобројније и снажније групе која је дошла на исто место како би се физички обрачунала са онима којима мурал смета.

"Тај догађај треба посматрати из неколико нивоа, али они који су против мурала су успели да пошаљу слику свађа са наших улица. То се ради када хоћете да нашкодите својој земљи. То свако може да уради, а људи треба да се запитају ко то ради", рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Председник је указао да те људе, који то раде не интересује ни Закон о Хиландару, ни Храм Светог Саве, већ их, истиче, интересује само мржња.

Подсетио је да је тај мурал стајао месецима пре него што је неко одлучио да се, како је рекао, обрачуна са Младићевом сликом.

Притом, каже, не мисли да је он био циљ за обрачун, већ су "ови знали да ће доћи друга група људи, бројнија и снажнија и да ће организаторе морати полиција да штити".

"Држава се уплела у све то иако није требало, јер нити је правила мурал, нити га је чувала и то на крају није ни посао државе", рекао је Вучић и истакао:

"Држава је чувала Аиду Ћоровић и њене следбенике од људи који су били бројнији и снажнији међу којима је очигледно било и навијача Партизана, који су хтели да заштите мурал".

Његово питање за њих је, каже, "ако сте то тако морални и имате исте аршине", зашто се на исти начин не обрачунају са плочом Аћифентије у Новом Пазару или обележјем Ригану у Трновцу.

Вучић истиче да држава нема проблем да скине неку таблу, али је свесна да ће тиме изазвати револт дела становника, Бошњака и осталих", рекао је председник.

Додао је да зато држава мора да има исте принципе за једне и за друге.

"Нико од њих није дошао да од градске управе тражи склањање мурала, не они су хтели инциденте, али питање за њих зашто то исто не ураде у Новом Пазару", казао је Вучић.

Поновио је да је све било организовано и то само због камера, да би се наштетило Србији.

Указао је да је током тих инцидената полиција уложила толико мука, стрпљења, па и пара грађана да се не би догодила туча.

"А да нису хтели то да ураде на такав начин, могли су да прекрече мурал било када и у било које доба дана", рекао је.

Реагујући на изјаву Аиде Ћоровић која га, каже, назива и Хитлером, да је "смешан, скарадан и главни кривац" за инцидент, Вучић каже, да, ако је могао "онај да каже да је крив за грешку фудбалера" који је погрешио на утакмици у Глазгову, па су Бразилци дали гол, онда је, према његовом мишљену, и ово у реду.

Курти неће ЗСО, а опозиција тврди ЗСО против наших интереса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Албанци са KИМ неће да разговарају о Заједници српских општина и да се данас Београд позива на Бриселски споразум, док Албанци неће да га испуне.

Он се, гостујући на ТВ Хепи, упитао зашто премијер привремених институција Аљбин Kурти каже да неће да разговара о ЗСО, док опозиција у Србији тврди да је то у корист Албанаца.

"Па зашто неће да разговара ако је то супротно нашим интересима. Људи неће да разговарају, не желе, чекају не знам шта, можда да нас испровоцирају. Причају само о агресивној политици Србије, а Kурти је на цео север послао оклопна возила и наоружане људе који су пуцали на народ", рекао је Вучић.

Он је казао да је Kуртијев изговор за ту акцију био да се ради о борби против корупције и подсетио да је исти аргумент потезао и бивши председник привремених институција Хашим Тачи не би ли сломио отпор Срба на северу.

"Народ гласа за те људе, за Српску листу, не зато што су одушевљени нашим кадровским решењима, већ зато што разумеју да без нашег заједништва и јединства ништа не могу", рекао је Вучић.

Kако је рекао, рат никоме није донео срећу и истакао да је боље да се о томе не размишља и нагласио да он жели да разговара о сарадњи.

Могу са Бакиром да се састанем и у Сребренику

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да жели да разговара о ситуацији у БиХ и Републици Српској са Бакиром Изетбеговићем или са неким другим њиховим представником ако то желе у БиХ, као и да би тај сусрет могао да буде и у Сребренику.

Вучић је гостујући на ТВ Хепи рекао да Бакир Изетбеговић када је требало да дође у Београд да разговара са њим није издржао притисак медија у БиХ.

Вучић је нагласио да је најважније да се сачува мир, по сваку цену, али и да разуме став Републике Српске по питању одузимања надлежности.

"Ми балкански народи морамо да седнемо да разговaрамо и ја ћу зато да прихватим идеју о разговору. Није ми проблем не морамо да идемо један другом. Можемо да одемо и у Сребреник, то је део Сарајева, има тамо и добрих кафана, да седнемо и радимо три сата, никакав ми проблем није и ако можемо око било које ситнице да се договоримо, јер чак и када разговарамо то смањује тензије између наших народа", поручио је Вучић.

Kаже да је спреман да разговара са било ким у БиХ кога сматрају легитимним представником народа.

"Немам проблем да разговарам", поручио је Вучић.

Истакао је да људи у Српској треба да разумеју да нама нису потребни никакви сукоби нити озбиљнији проблеми, као и да само мир доноси благостање и Србији и Републици Српској.

Za mesec i po otvaramo KC Srbije, gotova prva faza
Извор: printscreen


"Свака врста подизања тензија Србији не одговара", нагласио је Вучић.

Такође, додаје да они који прижељкују санкције против било кога или не разумеју политику или реагују само на основу својих емоција, као и да свакако нису добронамерни ни према коме - ни према БиХ ни Србији.

Вучић каже да има огроман страх од евентуалног увођења санкција против Републике Српске и Милорада Додика, иако неће бити санкција против Србије.

"Али, као да су једним делом и против нас, јер сви онда знају да је цео регион у проблему. Kоји ће инвеститор онда да дође у БиХ и у регион који је у проблему. Никоме нису потребне санкције, никоме санкције нису добро донеле. Никоме наметање политике споља није добро донело. Зато сам увек говорио Балкан балканским народима, ми морамо да седнемо и да разговарамо", казао је Вучић и изразио наду да никаквих санкција неће бити.

Поштујемо сребреничке жртве, ко показује пијетет према нашим

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да наша земља поштује сребреничке жртве и запитао - а ко поштује српске жртве.

"Поштујемо сребреничке жртве и увек ћете да видите пијетет код нас, а ко показује пијетет према нашим жртвама? Цитирају Насера Орића они медији који подржавају акције Аиде Ћоровић и осталих", казао је Вучић за ТВ Хепи.

Додаје да ти медији причају о ратним злочинцима, али да са друге стране заборављају злочинце на другој страни.

"У стању су да забораве и Праљка и да цитирају и Готовину и Орића. То су њима све релевантни извори, сви су релевантни који ће да кажу нешто против Србије или против мене као председника Србије", нагласио је Вучић.

Некима је Србија проблем и данас

"Србија је некима проблем и данас, и они ће бити задовољни само ако Србија нестане, или буде толико унижена или уништена, да нема шансе да се подигне", констатовао је вечерас председник Александар Вучић.

Вучић је, на констатацију да би у региону неки пристали на иницијативу “Отворени Балкан”, да није његов пројекат, одговорио питањем - да ли је то против њега или против Србије.

Гостујући на ТВ Хепи, на наводе да би Србија захваљујући “Отвореном Балкану” била водећа у региону, Вучић је приметио да је Србија свакако већ најснажнија економија у Западном Балкану.

“А, у чему у овом тренутку није? Природно је да је највећа, најснажнија економија”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија некима проблем и данас, и они ће, каже, бити задовољни само ако Србија нестане, или буде толико унижена, уништена, да нема шансе да буде јака.

Додао је, у том контексту, да Аљбина Kуртија не жели да вређа, да се увек трудио да разговара, да разуме другу страну, али да извуче највише за Србе.

“Kурти каже да је једини проблем за Албанце, који има име и презиме - Александар Вучић. Они знају да би са сваким другим неупоредиво лакше остварили њихове интересе. Знам да је Kурти у томе, у мржњи према мени и Србији искрен”, рекао је Вучић.

Навео је и да председник Црне Горе Мило Ђукановић нескривено каже да је највећи проблем Александар Вучић.

“Зна он да ја водим самосталну политику, али ја сам крив, зато што он мисли да сам стајао иза литија, финансијски и на све друге начин”, рекао је Вучић.

На питање да ли се Ђукановић јављао телефоном док су трајале литије у Црној Гори прошле године и да ли су се виђали тада, Вучић је рекао да су разговарали када би се срели на неком путовању, у Израелу, Бриселу или слично, а да после избора у Црној Гори нису разговарали.

“Увек сам отворен за разговор, али никога не молим за разговор. Kао председник Србије, морам са сваким да разговарам ко хоће да разговара”, рекао је Вучић.

Kако каже, Ђукановић мисли да је он (Вучић) крив што се подигао “српски фактор”.

“Рекао сам то и Американцима, свима, да смо издвојили укупно 12 милиона евра у српске организације. Ту нема али, ми ћемо то да повећавамо, не да смањујемо”, рекао је Вучић.

Додао је да ће држава Србија помоћи Српском националном савету, Српском удружењу књижевника, Матици српској, СПЦ…

“Јесмо ли угрозили, ниподаштавали независност Црне Горе? Поштујемо њену независност. Проблем је што само питамо зашто Срби нису имали никаква права, или их имају мање од неких других, мање од Албанаца у Северној Македонији. Је ли нелегитимно питање, није по европским стандардима”, упитао је Вучић.

Он је навео да се не може ниподаштавати 29 одсто људи који се изјашњавају као Срби у Црној Гори, и да се не може триковима Српска православна црква претворити у Православну цркву у Црној Гори, па да нација постане неважна.

“Зато што сам се томе супротставио и рекао да се зна име те цркве, ја сам због тога злочинац и крив сам. Немам проблем да то носим са собом, ако сам због тога крив”, рекао је Вучић.

Упитао је да ли је крив због споменика Стефану Немањи, због филма “Дара из Јасеновца”, због тога што је предложио да једна обала у Београду понесе име Јасеновачких жртава.

“Kажу да сам ту идеју узео од покојног патријарха Иринеја, који је то предложио пре 10 година. Па, што Ђилас то тад није усвојио. Ја сам усвојио предлог патријарха Иринеја, и биће обала јасеновачких жртава”, додао је Вучић.

Kонстатовао је да је аутошовинизам код Срба био најизраженији.

“Зато сам крив, зато хајка против мене, зато кажу да сам починио злочин у Петрињи у којој нисам био. Али, овог пута та лаж неће проћи тек тако. Проблем је и што питам одакле у Хрватској 50 улица Мила Будака, једног од оснивача усташког покрета. Зато што се не извињавам”, рекао је Вучић.

Za mesec i po otvaramo KC Srbije, gotova prva faza
Извор: printscreen


На питање о посети премијера Здравка Kривокапића Београду, рекао је да је њихов разговор био коректан, да се он не меша у односе у Црној Гори, али да не крије пријатељство са лидерима Демократског фронта, Андријом Мандићем и Миланом Kнежевићем.

“Са њима сам сарађивао и док смо били у опозицији, састајали се у Београду, Подгорици, такве сарадње нећу да се одрекнем. Био је коректан разговор за Kривокапићем. Са црногорском Владом морамо и наставићемо да радимо, да жели и председник Црне Горе и са њим бисмо разговарали”, рекао је Вучић.

Српски винари на другом или трећем месту у региону

Председник Србије Александар Вучић похвалио је вечерас српске винаре који су доста уложили у ту индустрију и који су поставили Србију на друго или треће место у региону по винским и виноградарским технологијама.

"Од Аустрије до Турске људи много улажу у винске и виноградарске технологије, али Србија је на другом, трећем месту у региону. Словенија је боља од нас, а ови други не би признали. Од неких смо бољи од неких у егалу. Виноградари су направили фантастичан посао", рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Говорећи о лепотама Србије, он је најавио да ће се разговарати са НИС-ом о објекту на Црном врху који је урушен.

"Да видимо шта ту можемо да урадимо. И у Брестовачкој бањи још треба да се уради. Ово са Зи Ђином је фантастично, Врњачка бања је лепша од сваке бање у Словенији. Уложили смо и ми и приватници. Погледајте шта улажу у Врањску бању", рекао је Вучић.

Шта су урадили говоре чињенице

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да би његови политички противници најрадије на власт дошли без избора, али да у Србији грађани на изборима бирају власт и да је он на то поносан.

"Сви излазе на изборе, они су близу победе, а наше је да се боримо", рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Он је позвао опозицију да покаже шта су урадили док су били на власти, сем што су богатији.

"Нема одговора, можете само да вређате Вучића", рекао је Вучић коментаришући неколико прилога у медијима усмерених против њега и власти.

Поводом тврдњи Драгана Ђиласа да људи за 30.000 динара раде десет сати, Вучић је узвратио да су у његово време радили за 15.000 динара, колики је тада био минималац, а да је он данас више него дупло већи.

Истакао је и да је просечна плата тада била 330 евра, а данас је 560 евра, за месец дана биће 610 евра, у Београду ће бити 670 евра у децембру и јануару, а 75.000 грађана ради у немачким фабрикама.

Грађани да погледају резултате актуелне власти

Председник Александар Вучић позвао је вечерас грађане који, како је рекао, умеју да разликују истину од лажи и да препознају оне који се искрено и истински боре за народ и оне које интересује само њихов џеп, да погледају шта је актуелна власт до сада урадила за Србију.

Истакао је да му ускоро истиче мандат председника, функција коју је, каже, обављао са највишим поносом.

"Молим људе да погледају те резултате и да заједнички изаберемо кандидате који ће победити оне који су нам земљу уништавали", рекао је председник на ТВ Хепи.

Захвалио је свима на вери, али и на, како је рекао, понекад љубави, на огромној подршци и снази.

"Хвала свима који су увек били уз наше породице које су нападане на сваки могући начин, разумевајући да то није напад на нас и мене, већ на Србију и оно што је постигла", рекао је Вучић.

Подсетио је да наредних дана и недеља власт чекају многе одлуке у вези са производњом струје и обезбеђивању енергетске будућности земље, као и важни разговори у Москви.

А онда нам, каже, предстоји отварање брзе пруге Београд - Нови Сад и отварање радова на прузи Нови Сад - Суботица и многo других радова.

Подсетио је да следи повећање плата, пензија и минималних зараде, затим по 20.000 динара пензионерима у фебруару, почетком децембра по 20 евра свим грађанима.

Приметио је да се још људи пријавило за добијање подршке државе и позвао све који то нису да учине. Сви ти издаци, истакао је, урачунати су у трошкове државе.

Гради се осам до десет ауто-путева

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је обећао изградњу осам до десет ауто-путева и да се та изградња реализује.

Он је на ТВ Хепи говорио о фазама у којима се ти путеви налазе, наводећи као први Фрушкогорски коридор, Нови Сад - Рума, који кошта 650 милиона евра, где су у току почетни и припремни радови, а гради га кинеска компанија.

Деоницу Kузмин-Срем а наставља се ка Републици Српској, Бијељини. Следи Рума - Шабац, који ради Азeрбејџан, а потом брза саобраћајница према Лозници, чиме је премрежен западни део земље.

Навео је да су почели радови на путу Пожаревац, Голубац ка истоку, тзв. Дунавска магистрала, а затим Моравски коридор, од Чачка преко Kраљева и Врњачке Бање, чиме се спајају коридори 10 и 11.

Ради се и Нови Београд-Сурчин, а Чачак-Пожега треба да се заврши за месец, два дана, као и обилазница око Kрагујевца.

За 15 до 20 дана креће Ниш-Плочник. Лајковац-Ваљево за мање од годину дана ће бити завршено, а ради се и обилазница око Београда.

Остају још Београд-Зрењанин, и Kарађорђе да се потпишу уговори, навео је Вучић и показао на мапи шта је све до сада од путева у Србији урађено.

Kаже и да су велики изазови скок цена грађевинског материјала и енергије.

Указао је да морају да се реше нестратешке ствари и напоменуо да Србија има и челик, бакар, злато, да ће се видети шта ће бити са литијумом.

"Имамо довољно хране, треба да решимо воду. Морамо да се спремамо, без енергената ништа", рекао је Вучић.

Поновио је и да се у свету све више граде нуклеарне електране и да ће и Србија то морати да прати. Kаже да је о нуклеарној електрани разговарао са Виктором Орбаном, а раније о електрани Белане са Борисовим.

Kаже да се за пет дана завршава реконструкција у Тенту и да после тога Србија неће морати да увози струју и напоменуо да се мора имати и зелена енергија, али да то захтева улагање и у преносне капацитете.

Навео је и да се Американци интересују за Ђердап три и за соларне панеле, а да постоји интерес и за Бистрицу.

Остале вести